Dovolenka po materskej
baby, ako je to prosim vas s dovolenkou po materskej? da sa nieco preniest z doby pred materskou alebo ju treba vycerpat do nastupu na matersku, lebo inak mi prepadne? dakujem
dovolenku z obdobia materskej si musíš vyčerpať do konca roka, v ktorom sa vraciaš naspäť do práce - čiže ak by si sa vrátila naspäť do práce teraz, musíš ju vyčerpať do 31. 12. 2025, inak ti prepadne. Novú dovolenku z roku 2025 si môžeš preniesť do ďalšieho roku.
asi tomu rozumiem este menej. to mam narok na dovolenku pocas materskej dovolenky?
ja mam napriklad teraz zostatok dovolenky asi 40 dni a na matersku pojdem cca v novembri. mozem si z toho nieco preniest na obdobie po materskej alebo nie?
Rozumieš tomu menej, pretože ty aj dve prispievajúce píšete o materskej, ale myslíte rodičovskú). Tebe vzniká nárok na dovolenku aj počas materskej dovolenky. Ale pozor, je materská dovolenka (nastupuješ na ňu 6-8 týždňov pred pôrodom a trvá 34 týždňov) a potom rodičovská dovolenka (tá trvá od skončenia materskej až po deň, kedy dieťa dovŕši 3 roky). Takže počas materskej ti dovolenka nabieha, počas rodičovskej nie. Nechaj si dovolenku tak, nečerpaj. Nevieš, či ju nebudeš potrebovať keď dieťa dovŕši 3 roky a nebudeš sa môcť hneď na druhý deň po jeho 3 narodeninách vrátiť do práce. Takže nechaj si ju tak. Vyčerpáš ju po skončení rodičovskej.
ja som nastupila v auguste 2024 minuleho roka po materskej, starú dovolenkú z rokov 2021 a 2022 ktorá mi nabehla počas materskej, som musela vyčerpať do konca aktuálneho roka teda 2024, nová materská ktorá mi nabehla v roku 2024 tu som si mohla preniesť
@mirka17 asi si sa vrátila do práce po rodičovskej, nie po materskej. Ak ideš radiť, treba používať správne pojmy, aby sa dotazujúca nezaplietla v informáciách.
@mirka17 asi si sa vrátila do práce po rodičovskej, nie po materskej. Ak ideš radiť, treba používať správne pojmy, aby sa dotazujúca nezaplietla v informáciách.
@melanta Mám pocit, že i autorka píše o materskej (spojenej s návratom) a mysli rodičovskú.
@autorka dovolenka pred materskou (a aj ta, ktorá ti nabehla počas MD) sa ma po návrate z MD/RD vyčerpať. Väčšinou bezprostredne, avšak najneskôr do konca roka. Avšak ak si ju nevycerpas kvôli nástupu na MD (v novembri), opäť sa prenesie.
Ono sa môže posudzovať z akého dôvodu si si ju nevyčerpala, zamestnávateľ ti neurčil čerpanie, nebol dostatočný čas medzi ukončením a opätovným nástupom..? Ale inak sa to da opäť preniesť.
@melanta Mám pocit, že i autorka píše o materskej (spojenej s návratom) a mysli rodičovskú.
@autorka dovolenka pred materskou (a aj ta, ktorá ti nabehla počas MD) sa ma po návrate z MD/RD vyčerpať. Väčšinou bezprostredne, avšak najneskôr do konca roka. Avšak ak si ju nevycerpas kvôli nástupu na MD (v novembri), opäť sa prenesie.
Ono sa môže posudzovať z akého dôvodu si si ju nevyčerpala, zamestnávateľ ti neurčil čerpanie, nebol dostatočný čas medzi ukončením a opätovným nástupom..? Ale inak sa to da opäť preniesť.
Áno, presne tak. Bežne sa dovolenka napríklad z roku 2024 musí minúť do konca 2025. V prípade MD a RD je ale výnimka a dovolenka sa musí vyčerpať v ďalšom roku po návrate z RD. Takže máš čas. Využiješ ju, keď budeš potrebovať.
Ahoj, zavisi aj od zamestnavatela, u nas sa cerpa cela stara dovolenka hned po rodicovskej, cize nastupis az po jej vycerpani
To záleží na dohode so zamestnávateľom, môže ti navrhnúť vyčerpať dovolenku po materskej a po dovolenke pokračovať v rodičovskej dovolenke. Ale to je blbosť, dovolenka sa ti bude hodiť po skončení rodičovskej, kým dieťa nastúpi do škôlky, každý deň sa ráta. I počas materskej ti vzniká nárok na dovolenku, už je to dávno, čo sa ma to týkalo, ale bolo to nejako tak, že ak v danom roku dopracuješ 60 dní ( materská) vzniká ti nárok na dovolenku, ale za každých neodpracovaných 100dní ( rodičovská) sa ti kráti o 1/12. I u nás v práci sa čerpá dovolenka hneď po návrate z rodičovskej, čo ostala z pred materskej I tá, čo vznikla počas materskej.
Áno. Buď ti ju zamestnávateľ urci čerpať/schváli čerpanie, alebo sa zo zákona z dôvodu MR/RD prenesie. Záleží na zákonoch, nie na dohode, zvykoch či ochote zamestnávateľa dodržiavať právo. Avšak v každom prípade odporúčam vec komunikovať so zamestnávateľom.

ja som nastupila v auguste 2024 minuleho roka po materskej, starú dovolenkú z rokov 2021 a 2022 ktorá mi nabehla počas materskej, som musela vyčerpať do konca aktuálneho roka teda 2024, nová materská ktorá mi nabehla v roku 2024 tu som si mohla preniesť