icon

Dovolenka po materskej

29. apr 2025

baby, ako je to prosim vas s dovolenkou po materskej? da sa nieco preniest z doby pred materskou alebo ju treba vycerpat do nastupu na matersku, lebo inak mi prepadne? dakujem

mirka17
29. apr 2025

ja som nastupila v auguste 2024 minuleho roka po materskej, starú dovolenkú z rokov 2021 a 2022 ktorá mi nabehla počas materskej, som musela vyčerpať do konca aktuálneho roka teda 2024, nová materská ktorá mi nabehla v roku 2024 tu som si mohla preniesť

jajo1
29. apr 2025

dovolenku z obdobia materskej si musíš vyčerpať do konca roka, v ktorom sa vraciaš naspäť do práce - čiže ak by si sa vrátila naspäť do práce teraz, musíš ju vyčerpať do 31. 12. 2025, inak ti prepadne. Novú dovolenku z roku 2025 si môžeš preniesť do ďalšieho roku.

autor
29. apr 2025

asi tomu rozumiem este menej. to mam narok na dovolenku pocas materskej dovolenky?
ja mam napriklad teraz zostatok dovolenky asi 40 dni a na matersku pojdem cca v novembri. mozem si z toho nieco preniest na obdobie po materskej alebo nie?

melanta
29. apr 2025

Rozumieš tomu menej, pretože ty aj dve prispievajúce píšete o materskej, ale myslíte rodičovskú). Tebe vzniká nárok na dovolenku aj počas materskej dovolenky. Ale pozor, je materská dovolenka (nastupuješ na ňu 6-8 týždňov pred pôrodom a trvá 34 týždňov) a potom rodičovská dovolenka (tá trvá od skončenia materskej až po deň, kedy dieťa dovŕši 3 roky). Takže počas materskej ti dovolenka nabieha, počas rodičovskej nie. Nechaj si dovolenku tak, nečerpaj. Nevieš, či ju nebudeš potrebovať keď dieťa dovŕši 3 roky a nebudeš sa môcť hneď na druhý deň po jeho 3 narodeninách vrátiť do práce. Takže nechaj si ju tak. Vyčerpáš ju po skončení rodičovskej.

melanta
29. apr 2025
@mirka17

ja som nastupila v auguste 2024 minuleho roka po materskej, starú dovolenkú z rokov 2021 a 2022 ktorá mi nabehla počas materskej, som musela vyčerpať do konca aktuálneho roka teda 2024, nová materská ktorá mi nabehla v roku 2024 tu som si mohla preniesť

@mirka17 asi si sa vrátila do práce po rodičovskej, nie po materskej. Ak ideš radiť, treba používať správne pojmy, aby sa dotazujúca nezaplietla v informáciách.

tiika
29. apr 2025
@melanta

@mirka17 asi si sa vrátila do práce po rodičovskej, nie po materskej. Ak ideš radiť, treba používať správne pojmy, aby sa dotazujúca nezaplietla v informáciách.

@melanta Mám pocit, že i autorka píše o materskej (spojenej s návratom) a mysli rodičovskú.
@autorka dovolenka pred materskou (a aj ta, ktorá ti nabehla počas MD) sa ma po návrate z MD/RD vyčerpať. Väčšinou bezprostredne, avšak najneskôr do konca roka. Avšak ak si ju nevycerpas kvôli nástupu na MD (v novembri), opäť sa prenesie.
Ono sa môže posudzovať z akého dôvodu si si ju nevyčerpala, zamestnávateľ ti neurčil čerpanie, nebol dostatočný čas medzi ukončením a opätovným nástupom..? Ale inak sa to da opäť preniesť.

autor
29. apr 2025
@tiika

@melanta Mám pocit, že i autorka píše o materskej (spojenej s návratom) a mysli rodičovskú.
@autorka dovolenka pred materskou (a aj ta, ktorá ti nabehla počas MD) sa ma po návrate z MD/RD vyčerpať. Väčšinou bezprostredne, avšak najneskôr do konca roka. Avšak ak si ju nevycerpas kvôli nástupu na MD (v novembri), opäť sa prenesie.
Ono sa môže posudzovať z akého dôvodu si si ju nevyčerpala, zamestnávateľ ti neurčil čerpanie, nebol dostatočný čas medzi ukončením a opätovným nástupom..? Ale inak sa to da opäť preniesť.

@melanta @tiika dakujem. cize jednoducha odpoved je, ze sa mi cela tato nevycerpana dovolenka prenesie az do obdobia po rodicovskej aj materskej (proste po navrate do prace) aj napriek tomu, ze to je dovolenka uz vlastne z dvoch kalendarnych rokov?

melanta
29. apr 2025

Áno, presne tak. Bežne sa dovolenka napríklad z roku 2024 musí minúť do konca 2025. V prípade MD a RD je ale výnimka a dovolenka sa musí vyčerpať v ďalšom roku po návrate z RD. Takže máš čas. Využiješ ju, keď budeš potrebovať.

janetinka27
29. apr 2025

Ahoj, zavisi aj od zamestnavatela, u nas sa cerpa cela stara dovolenka hned po rodicovskej, cize nastupis az po jej vycerpani

ekira1
29. apr 2025

To záleží na dohode so zamestnávateľom, môže ti navrhnúť vyčerpať dovolenku po materskej a po dovolenke pokračovať v rodičovskej dovolenke. Ale to je blbosť, dovolenka sa ti bude hodiť po skončení rodičovskej, kým dieťa nastúpi do škôlky, každý deň sa ráta. I počas materskej ti vzniká nárok na dovolenku, už je to dávno, čo sa ma to týkalo, ale bolo to nejako tak, že ak v danom roku dopracuješ 60 dní ( materská) vzniká ti nárok na dovolenku, ale za každých neodpracovaných 100dní ( rodičovská) sa ti kráti o 1/12. I u nás v práci sa čerpá dovolenka hneď po návrate z rodičovskej, čo ostala z pred materskej I tá, čo vznikla počas materskej.

tiika
30. apr 2025

Áno. Buď ti ju zamestnávateľ urci čerpať/schváli čerpanie, alebo sa zo zákona z dôvodu MR/RD prenesie. Záleží na zákonoch, nie na dohode, zvykoch či ochote zamestnávateľa dodržiavať právo. Avšak v každom prípade odporúčam vec komunikovať so zamestnávateľom.