icon

Dov v práci

Včera o 06:22

Ahojte,
v lete chceme ísť na dovolenku k moru konečne po 11-tich rokoch, v júni alebo júli, je to 7pracovných dní a v auguste potrebujem dva týždne voľná kvôli deťom, nemám ich kde dať. Ostatné dni v lete mám poriešené.

Ide o to, že keď som prišla za kolegyňou s tým, že by som to takto potrebovala nastaviť, že som si vedomá že štandardne sa berú len dva týždne, len teda by som bola rada ak by s tým súhlasila, tak mi povedala že nie nemôžem. Keď som sa jej spýtala, že prečo s tým nesúhlasí tak mi povedala, že aj ona bude mať iba dva týždne, takže musím mať aj ja iba dva týždne. Povedala som jej, že ak by mala malé deti a potrebovala by viac voľna v lete kvôli deťom, že ja by som s tým nemala problém. Že aj ona nech si teda vezme 3 týždne voľna(celý rok počúvam o tom ako miluje leto a ako toto obdobie zbožňuje)

Môj manžel mi hovorí, že ak nebudeme mať kde v lete dať deti, že mám dokonca nárok na OCR. Musela by som to zvažovať ako krajné riešenie.

Mrzí ma to po ľudskej stránke, sme na rovnakej pozícii. Na začiatku môjho prac. pomeru mi veľmi strpčovala život, na začiatku som jej vôbec neprotirečila, bola som nová a hlavne zamestnávateľ mi ponúkol prácu len na skrátený úväzok čo mi vyhovovalo kvôli deťom. Som typ zamestnanca, ktorý nezneužíva PN/OCR a celkovo sa snažím vychádzať s kolektívom dobre, rada sa učím nové vec.

Ešte aby som nezabudla, kolegyňa chce ísť študovať od septembra školu, to znamená, že jeden deň v týždni bude preč. Ja som jej povedala, že ja s tým nemám problém a že jej držím palce. A raz dokonca už nemala žiadnu dovolenku na konci roka a potrebovala si niečo súkromné vybaviť neodkladne, ja som v ten deň dlhodobo už mala nahlásenú celodennu dovolenku a aj tak som bola ochotná z mojej dovolenky prísť na tri hodiny do práce, aby som zakryla jej zdrhnutie. Áno takto jej pomáham a ona má problém s mojou letnou dovolenkou. Som si myslela že z ľudského hľadiska nebude mať problém. A dokonca od mája máme mať aj posilu v práci. Chcem tak veľa? A ešte jedna poznámka nedá sa mi odcestovať na dovolenku k moru v auguste. Ďakujem za reakcie.

Strana
z4
glorikarebeka
Včera o 06:27

Kolegyňa povedala nie? A šéf?

anonym_1c0c2b

Prečo si pýtaš dovolenie od kolegyne? Dovolenku ti neschvaľuje nadriadený?

anonym_d52e8a

Ale ved kolegyna Ti schvaluje dovolenku? Ak nie je Tvoj sef, tak neries a chod za nim.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_e3d43e
Včera o 06:34

@anonym_autor Dovolenku schvaľuje nadriadený. Preto si ju choď vybaviť čo najskôr, a to nie len ústne ale aj písomne nech ti schváli. Dovolenku k moru predpokladám, že už máš zaplatenú.

autor
Autor odpoveď zmazal
kvietok2012
Včera o 06:37

No určite by som neriešila moju dovolenku s kolegyňou.Má voči tebe asi nejaky problém, ked sa takto správa.Hned v pondelok chod za nadriadenym a povedz kedy potrebujes dovolenku a nech si ju aj zapíše, lebo ako čítam bola by schopná si zobrat presne tie týždne kedy chceš ty.a to ze ona má "len" 2 týždne a aj ty tak máš mať...to čo ste, v škôlke? Trochu sa nauč stáť za sebou a mať trochu viac sebavedomia...

anonym_583c80
Včera o 06:37

Tak štandardné má šéf nárok disponovať celou dovolenkou, tak sa treba dohadovať s ním, ideálne spraviť zápis. Inak neviem prečo sa ti nedá ísť v auguste a ani prečo kolegyňa nesúhlasí aby si šla ak nie je práce toľko že by sama nestihla. U nás v práci napríklad či z deťmi a či bez sme boli radi ak sa v lete dali zobrať týždeň, posledné 3roky sa nepodarilo, takze aj 2tyzdne by som považovala za výhru. Ale áno máš nárok na ocr ale len v prípade že bude zavretá škôlka a nebude poskytnutá ani náhradná ak myslíš ocr bez zdravotných dovodov

kvietok2012
Včera o 06:38
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor prečo má súhlasiť tvoja kolegyňa s tvojou dovolenkou? ON musí súhlasiť, nie ona...kludne mu to povedz...aj on je taký jednoduchší, ako ona?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
elenajezova
Včera o 06:48

Viem si zivo predstaviť tvoje pocity. Tiež by ma to štvalo. Ja by som prehodnotila prístup a pomoc ku kolegyni.

anonym_e3d43e
Včera o 06:53

@anonym_autor Pozri sa, čerpáš si len SVOJU dovolenku. Či ju vyčerpaš v lete, v zime alebo proste hocikedy v roku, aj tak ju MUSÍŠ vyčerpať.
Zamestavateľ by mal mať na začiatku roka vypracovaný plán dovoleniek, kde si všetci zamestnaci naplánujú svoju dovolenku. Potom neexistuje také, aby si sa ty dohadovala s kolegyňou, či môžeš alebo nie a či ti to ONA láskavo dovolí.
Oznámila si jej, ona v tom čase neplánuje dovolenku, choď si dať preto čo najskôr nadriadenému podpísať planovanú dovolenku a viac sa s ňou o tom nebav.
A zváž ďalšiu pomoc a ústretovosť takejto kolegyni.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_94ca5a
Včera o 07:02

Ja by som si nahlásila a dala schváliť a dohodla s ňou len tu dovolenku v júli ktorú máš zaplatenú. Povedala by som že august zatiaľ teda nevieš. A v auguste by som si vzala očr na tie dva týždne. Na očr sa nemusíš s nikým dohadovať, nič si dávať schvaľovať. Jednoducho inak sa ti nedá. Prácu nech porieši nadriadený

anonym_94ca5a
Včera o 07:03

Ešte ti aj zostanú dva týždne dovolenky naviac 🙂

ibrunova
Včera o 07:05
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor a prečo nejdete k moru cez tie dva týždne dovolenky?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
kvietok2012
Včera o 07:26

Normálne som vytočená...ty kokso to je aký zamestnavatel? Povedz mu ,ze ty sa s nou dohadovat nebudeš, lebo sa s ňou dohodnuť nedá...ze potrebujes dovču vtedy a vtedy.bodka.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_a3e803
Včera o 07:40

My to máme v práci veľmi podobne. V lete čerpáme 2t dovolenky max v kuse. Samozrejme jedeň - dva dni, keď urgent treba sú určite v pohode. V zime na Vianoce si zamestnanci musia nechať 5-7 dní dovolenky. Ten zvyšok si manažujú sami. V prvom rade je pre mňa dôlležitá zastupiteľnosť, čiže na letnej dovolenke sa musia medzi sebou tí, ktorí sa zastupujú dohodnúť. Ak sa nedohodnú, tak čerpanie dovoleniek určím ja ako nadriadený. Práve do 31.1 robíme vždy ročný plán dovoleniek, čiže ak sa zamestnanci nedohodnú, čerpanie určím ja, vopred a oboznámim ho s s plánom dovoleniek. Ak sa demonštratítvne zamestnanec hodí na PN alebo OČR, má tu možnosť, ale samozrejme musí očakávať z toho dôsledky. Počas PN robíme kontroly, počas OČR nie samozrejme. To, že je škôlka, škola, zariadenie zatvorené mňa ako zamestnávateľa nemusí zaujímať, musí si to vedieť zariadiť (súkromné zariadenie, opatrovateľka, letný tábor, rodina, starí rodičia apd). Mám cez 20 mamičiek s malými deťmi (škola, škôlka, jasle) a nemáme s týmto problém. Toto si musí vyriešiť zamestnanec sám, ak si to nevie zariadiť, je v jeho záujme, aby sa pozrel po inej práci, ktorá bude viac flexibilná, bude tam mať kratší úväzok, bude robiť z domu apd. Je to úplne pochopiteľné.

anonym_9da588
Včera o 07:40

No ja by som jej veru nepomáhala uz s ničím. A ved šefovi povedz že ste sa dohodli a nech ti schvali dovolenku. Potom uz len ostanes doma v auguste. A keby ta aj stiahol z dovolenky, pojdes hned na OCR. Ked sa s kolegynou neda po dobrom, nuz 🤨 Stoj si za svojim. Nenabadam ta ku klamaniu, ale ked to inak nejde.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_328801
Včera o 08:03

Ja nevidím dôvod, prečo by sa mala kolegyňa prispôsobovať matke s malými deťmi. Máte nadstavené, že každá 2 týždne dovolenky v lete tak si to zariaď, aby ste tak ostali. Si myslíš, že ostatné ženy dávnejšie čo robili, keď nebola OČR. Zariadili sa inak. Babky, tábory atď. Tvoj manžel nemôže ísť k moru počas tvojej dovolenky, ty nemôžeš mať dovolenku kedy on chce. Tak spravte nejaký kompromis. A presne ako píše baba vyššie, keby vás tam bolo 20 matiek s malými deťmi, tak čo urobíš

margieamatusko
Včera o 08:11

@anonym_autor Nevidím dôvod, aby mi moju dovolenku schvaľovala kolegyňa. Toto, čo píšeš tu, by som riešila so šéfom, aj všetky argumenty, ktoré máš. Nerobíš to každé leto. Páčiť sa jej to nemusí, ale zjavne sa jej nepáči veľa vecí, tak to môže byť jedno. A áno, môžeš sa na to vykašľať a zobrať si OČR.

Strana
z4