Dve brigádnicke zmluvy súčasne a sociálna poisťovňa

28. nov 2020

Ahojte, potrebovala by som radu niekoho kto sa vyzná, asi najskôr zo sociálnej poisťovne. Ak je podpísaná jedna zmluva o brigádnickej práci študenta (cez ktorú momentálne nezarába študent nič kvôli korona obmedzeniam) , a nájde si tento študent ešte jednu brigádu taktiež si zmluvou o brigádnickej práci študenta, je tu nejaké obmedzenie ? Samozrejme to nezdanovanie by bolo len u jedného. Ten druhý zamestnávateľ dal podpísať vyhlásenie na foto. Čo robiť aby nebol problém so sociálnou poisťovňou ani nikde ? Čo v prípade že sa opatrenia uvoľnia a zarábal by cez obe? Ďakujem.

lucka_ke
28. nov 2020

ak chce podpísať vyhlásenie u druhého, u prvého to treba zrušiť, súčasne si môže vybrať len jednu dohodu, kde bude mať študentské zvýhodnenie

autor
28. nov 2020

@lucka_ke to vieme , tu nejde o zvýhodnenie , je jasné že študent by v jednej brigáde musel platiť dane atd ale tu sa píše že nesmie mat vôbec podpísanu inú brigádnicku zmluvu ...

kaja01
28. nov 2020

Trochu to máš popletené. Vyhlásenie sa podpisuje ako úľavu na dani. To čo si priložila nižšie je úľava na odvodoch do sociálnej poistenie, kde do príjem do 200€ je od odvodov oslobodený. Úľava môže byť podpísaná iba u jedného zamestnávateľa. Teda ak u jedného zamestnávateľa má podpísanú úľavu na odvody, tak u druhého nepodpíše a celý príjem spadá pod odvody. Študent má možnosť, zrušiť úľavu u prvého zamestnávateľa a od ďalšieho mesiaca podpísať úľavu u druhého zamestnávateľa. Pozor, úľava sa dá podpísať vždy iba k 1. dňu v mesiaci, aj keď u toho prvého kde ju bude rušiť nemá momentálne žiadny príjem.

autor
28. nov 2020

@kaja01 takže toto čo študent podpísal nie je obmedzenie mať súčasne dve zmluvy a hovorí to len o Tom že oslobodený od odvodov môže byť iba u jedneho áno ?

kaja01
28. nov 2020

Áno, študent môže mať aj 10 dohôd o brigádnickej práci študentov, ale max. z jednej v jednom mesiaci si môže uplatňovať úľavu na odvodoch. Naozaj treba dávať pozor, lebo ak by sa mu stalo, že súčastne si uplatní úľavu u viacerých zamestnávateľov, tak v budúcnosti bude musieť doplatiť odvody Sociálnej poisťovni (nehovorím, koľko roboty má s tým zamestnávateľ, opravovať spätne mzdu a výkazy do SP).

autor
28. nov 2020

@kaja01 ďakujem pekne, práve preto to zisťujeme aby sme nespôsobili problémy nikomu