Finančné a investičné vzdelávanie - živnosť popri pracovnom pomere
Ahojte,
uvažujem, že si v novom roku otvorím živnosť popri TPP. Študoval som si podmienky, aby ma niečo neprekvapilo. Ak som to pochopil správne, tak:
- zdravotné odvody sa platia hneď, min 121,92 eur (u mňa 60,96 eur lebo som ZŤP+mam aj ID)
- odvody do sociálnej poistovne sa platia až po 6 mesiacoch, keďže by som začal až v 2026, platí sa ten "mikroodvod", hoci by som zarobil menej ako 9144eur/ročne? od 1.7.2026 má ísť o odvod do SP vo výške min. 131,34 eur mesačne- je to tak?
- daňový bonus na 2 deti do (do 14r) si môžem/nemôžem uplatniť v rámci TPP?
- zabudol som na niečo, čo treba zvážiť?
Stále s tým váham, lebo nie všetkému hneď rozumiem. Povolaním som VŠ učiteľ, učenie ma baví a rád by som sa realizoval v niečom, čo je aj mojim hobby: nezávislé expertné vzdelávanie v oblasti financií-bez predaja produktov-len čisto vzdelávanie, kurzy, školenia (čo sú to cenné papiere, akcie, indexy, ETF, burza, brokeri, volatilita a podobne). Záujem o to je.
@matusformanek mikroodvod u teba je ešte otázny, nakoľko pripravujú nejaké zmeny ešte pre dôchodcov.
A z komentárom o ZP vyššie súhlasím, preddavky platiť nebudeš, až po RZZP ti vyrátajú nedoplatok a určia výšku odvodov na ďalšie obdobie, čiže prvé vyrátane preddavky zo ZP by si platil až v roku 2028.
A DB daj pozor na príjem, ale zase to môže mng ak pracuje žiadať aby ty si nemal skrátený z dôvody vysokého príjmu.
zdravotné odvody platíš z TPP, takže zo živnosti by si mal platiť % z čistého zisku, to stačí raz za rok pri ročnom zúčtovaní
nemusíš platiť preddavky
to chceš robiť osobne alebo online?
@zalka
@anonym_7f4478 ďakujem za odpovede. aj osobne, aj online, dynamicky. Ved počuvam zo všadial, že možno sa to zmení lebo platit 300-400€ len na odvodoch, to by som nedal. Niekde som čítal, že preddavky do ZP treba platiť (v minulosti nebolo treba), proste v tom mam gulaš a potrebujem si to najskôr upratat celé
@matusformanek mikroodvod u teba je ešte otázny, nakoľko pripravujú nejaké zmeny ešte pre dôchodcov.
A z komentárom o ZP vyššie súhlasím, preddavky platiť nebudeš, až po RZZP ti vyrátajú nedoplatok a určia výšku odvodov na ďalšie obdobie, čiže prvé vyrátane preddavky zo ZP by si platil až v roku 2028.
A DB daj pozor na príjem, ale zase to môže mng ak pracuje žiadať aby ty si nemal skrátený z dôvody vysokého príjmu.
@zalka vidíš do toho-prosím ťa, vedeli by sme si zavolať?
Ja ti radím nájsť si účtovníčku, ktorá ti bude vedieť odpovedať na otázky a riešiť daňové priznania. Ušetrí ti to kopu času a nervov.
@matusformanek Prepac, co je nezrozuminitelne? Vysku odvodov ZP vies, tak isto SP, pravidla su ti zname.
Vyskusaj si podnikatelsky chlebicek, ze nie vsetko je ruzove ako si ludia myslia. Vyskusaj, ked ta budu buzerovat deti pod 15 rokov, ze minutu meskas, lebo internet nebol k dispozicii a im predsa rodicia platia 60 minut a nie 59. To, ze bude konzultacia o 10 minut dlhsia to nikdo nezaplati.
Prajem uspesne podnikanie a hlavne vela uhradenych faktur, lebo aj to sa stava. Sluzby obdrzia, nezaplatia fa, ale poistovne to nezaujima. Poslu exekutora, lebo dlzis statu.
Ak toto nevies, ako chces niekoho ucit financnictvo?
@matusformanek Prepac, co je nezrozuminitelne? Vysku odvodov ZP vies, tak isto SP, pravidla su ti zname.
Vyskusaj si podnikatelsky chlebicek, ze nie vsetko je ruzove ako si ludia myslia. Vyskusaj, ked ta budu buzerovat deti pod 15 rokov, ze minutu meskas, lebo internet nebol k dispozicii a im predsa rodicia platia 60 minut a nie 59. To, ze bude konzultacia o 10 minut dlhsia to nikdo nezaplati.
Prajem uspesne podnikanie a hlavne vela uhradenych faktur, lebo aj to sa stava. Sluzby obdrzia, nezaplatia fa, ale poistovne to nezaujima. Poslu exekutora, lebo dlzis statu.
@spongebob1 rozumiem a dakujem. Chcem sa uistit ze tomu rozumiem spravne. Necakam nic velke.
Ak toto nevies, ako chces niekoho ucit financnictvo?
@anonym_65585f ďakujem. Svet financii je daleko širší, nie su len danove a odvodove zaležitosti, danove priznania a podobne. Na tie ani necielim. učím iné veci, úplne iné

zdravotné odvody platíš z TPP, takže zo živnosti by si mal platiť % z čistého zisku, to stačí raz za rok pri ročnom zúčtovaní
nemusíš platiť preddavky
to chceš robiť osobne alebo online?