Flexibilná práca nezodpovedá očakávaniam
Ahojte.. čo by ste robili na mojom mieste? Vybrala som si novú prácu hlavne kvôli flexibilnému času aj keď za menej peňazí s tým, že mám ešte jednu ktorou si príjem dorovnávam. Flexibilná pracovná doba bolo naozaj jedno z najdôležitejších kritérii, ktoré som mala. Svoju prácu si plním najlepšie ako viem ale posledné 3 mesiace keď sa nám vymenili vedúci máme stále nejaké nezmyselné porady. Predtým sme mali raz za čas a bolo to efektívne, teraz pomaly každý týždeň. Momentálne v práci trávim vždy jeden deň v týždni aj 12 hodín a ostatné dni tých 8. Tie nadčasy mi samozrejme nikto nepreplatí a stále sú to nejaké porady. So šéfkou som sa pohádala, pretože som jej povedala, že ma štve, že si stále musím rušiť tú druhú prácu a potom mi chýbajú peniaze.. Keby to bolo raz, ok ale je to pravidelne a začínam byť frustrovaná.. Mám hypotéku na byt a keď som to povedala vedúcej, jej reakcia bola, že to sa mám ako dobre keď taká mladá má byt a sama (mám 28 čiže za mňa nič nenormálne). Keby tá práca bola adekvátne ohodnotená, nemám s tým problém ale takto som len nervózna. Dali by ste na mojom mieste výpoveď? Na výplatu sa ma prosím nepýtajte ani sa neporovnávajte. Ďakujem.
V 28ich som mala aj ja hypo(na som spolu s mužom )ale v tom čase tehotná s druhým dieťaťom.
Usudzujem že si sami, tom prípade by ma tam už nebolo.
Prečo si uprednostnila flexi čas pred lepšou mzdou?
@anonym_8bd952 lebo v tej druhej práci robím pre sesternicu a takto mi to vyhovuje. Na plný úväzok by sa mi to neoplatilo je to komplikované.. Ano som sama.
asi by som hlavne zacala aktivne hladat inu pracu. lebo ked tie peniaze potrebujes asi nic nevyriesis ked das hned vypoved. ale chapem tvoju frustraciu. urcite by som sa snazila zmenit pracu.
Hľadala by som novú prácu a na IP by som nahlásila to nepreplácanie nadčasov.
Hľadala by som novú prácu a na IP by som nahlásila to nepreplácanie nadčasov.
@bomba36 mozno ma v zmluve, ze mzda zahrna aj pracu nadcas
začala by som si hľadať novú prácu.
@anonym_autor nepracovala by som niekde, kde potrebujem este jednu pracu aby som si na seba zarobila. Ak ta bavi praca u sesternice tak je to fajn a ber to ako hobby, ale nie ze musis, lebo inak nezaplatis ucty, ved to je na hlavu.
Zivot ma naucil, ze zadarmo ani kura nehrabe. Takze take, ze pravidelne ostavat v praci 4 hodiny navyse by v mojom pripadne nemohlo existovat. Obcas sa stane, ze treba nieco, tak max pol hodku by som raz za cas zostala. Ale pravidelne 4 hodiny nikdy. Cas je draha komodita, mala si sa ozvat hned, ked sa to stalo prvykrat.
Zivot ma naucil, ze zadarmo ani kura nehrabe. Takze take, ze pravidelne ostavat v praci 4 hodiny navyse by v mojom pripadne nemohlo existovat. Obcas sa stane, ze treba nieco, tak max pol hodku by som raz za cas zostala. Ale pravidelne 4 hodiny nikdy. Cas je draha komodita, mala si sa ozvat hned, ked sa to stalo prvykrat.
@anonym_689375 oni ti povedia ze to musis lebo “praca este neni dokoncena” a mame povinnost si pracu dokoncit, ano ale toto mi pride cele chore na hlavu
@anonym_autor nestojí ti to za to. Čo sa stane ak najbližšiu poradu proste odignoruješ a proste pôjdeš domov?
Nájdi si niečo iné. Tu sa zbytočne stresuješ, strahaš sa a ešte za "vatikánsku menu".
@anonym_689375 oni ti povedia ze to musis lebo “praca este neni dokoncena” a mame povinnost si pracu dokoncit, ano ale toto mi pride cele chore na hlavu
@anonym_autor nemusis. Urcite nie pravidelne nezaplatene 4 hodiny. Hned by som to hlasila na inspektorat.
@anonym_autor Ahoj, ja som si kedysi brala hypo tiez sama, ked som mala 27. Pracu som mala v tom case jednu s flexi casom, ktory bol dodrziavany a porady sme mali cca polhodinove kazde 2 tyzdne, ale pocas prac.doby. Byt tebou tak si najdem novu pracu, tiez by som nezotrvavala 4hodiny len tak, lebo oni si zmyslia a este kazdy tyzden. Nebolo by pre teba lepsie a efektivnejsie vzhladom na hypo si najst jednu pracu, co ti pokryje hypo aj vydavky na zivot a nestresovat sa dvomi pracami? Lebo ked si aj najdes novu, tak neustale stres,ci do tej druhej prides nacas je tiez tak trochu o hubu. Nezabudaj,ze v pernamentnom strese tiez nie je dobre existovat, lebo stres je spustacom kadecoho co sa tyka zdravia. Ked nebudes mat zdravie, nebudes mat ani jednu pracu. Byt tebou toto beriem ako signal, ze je nacase zmenit pracovny zivot od zakladov a najst jednu, kde budes spokojna aj s platom aj s pracovnou naplnou. Da sa to. Drzim palce
@anonym_autor áno,musis dorobiť prácu a je to v poriadku. Zamestnávateľ ti nadčasy môže nariadiť, ty ich musis odpracovať a on ich preplatit alebo ti dať nahradne voľno.
Zbytocne šéfku zatazujes svojimi osobnými vecami. Ries pracovne a trvaj na dodrziavani zákona. Upozornila by som ju pisomne (aspon emailom), nech ti vysvetli tvoju mzdu, čo sa stalo s nadčasmi a žiadaj ich doplatiť. (Pokial sa tak neudeje, môžeš dokonca ukončiť okamžite pracovný pomer s odstupným.)
@anonym_b80bbd …zahrnuté v zmluve? Myslis, že pri tom pracovnom čase a plate sa jedna o nejakú manažérsku pozíciu, vedeckú či výskumnú činnosť?
@tiika bezne to byva v zmluvach radovych zamestnancov
znie to ako velmi neseriozna nie dobre menezovana firma. neostavala by sok v takej....
ak si z ba a vies robit prohect manazeea ci product manazera pripadne IT tak mi napis
@tiika bezne to byva v zmluvach radovych zamestnancov
@anonym_b80bbd uplne radovych urcite nie. Musi byt bud riadiaci prac. Alebo procesny inz. Alebo kreativny zam. Vid ZP.
@anonym_autor vymeny nadriadenych su casto na prd resp stres. Je to zmena. Co to znamena flexibilna? Povinne napr. 9 az 14 alebo uplne flexibilna? No je to samozrejme na tebe ci to za to atoji alebo nie.
@anonym_b80bbd uplne radovych urcite nie. Musi byt bud riadiaci prac. Alebo procesny inz. Alebo kreativny zam. Vid ZP.
@anonym_37446a ja som bezny zamestnanec, a mam to zmluve, a to iste som mala aj v predchadzajucom zamestnani
@anonym_37446a ja som bezny zamestnanec, a mam to zmluve, a to iste som mala aj v predchadzajucom zamestnani
@anonym_b80bbd to, že to maju bežní radoví zamestnanci nie je v poriadku, pretože ide o porušenie zákona a oni maju nárok na mzdu za nadcas spolu s príplatkom napriek pracovnej zmluve
@anonym_b80bbd to, že to maju bežní radoví zamestnanci nie je v poriadku, pretože ide o porušenie zákona a oni maju nárok na mzdu za nadcas spolu s príplatkom napriek pracovnej zmluve
@tiika pracujem pre obrovsku spolocnost, ktora dodrziava vsetky zakony, a ZP uvadza, ze zamestnancovi mozno nariadit nadcas 150 hodin/rok, a my to mame tak v zmluve, ze mzda zahrna aj tento nadcas
áno, pokiaľ šéfka vyťahuje takéto argumenty a je bez sebakritiky tak by som si hľadala inú prácu.. pretože jej reakcia ukazuje to, že sa nič nezmení a potom stratis druhu prácu..
@tiika pracujem pre obrovsku spolocnost, ktora dodrziava vsetky zakony, a ZP uvadza, ze zamestnancovi mozno nariadit nadcas 150 hodin/rok, a my to mame tak v zmluve, ze mzda zahrna aj tento nadcas
@anonym_b80bbd
Nariadit nadcas áno, ale nie zahrnúť ho v mzde, záleží na tom, čo robíš. Aká je tvoja pracovná pozícia? Cerpate si za nadčasy voľno?
Máš nejaké právne či legislatívne vysvetlenie pre svoje tvrdenie ako len to, že je to obrovská spoločnosť? To nie je dôkazom toho, že všetko, co robí, je i správne. Plati zákon a jedinym argumentom je to, či sa dodriava alebo nie; nie veľkosť firmy.
“ Zákonník práce umožňuje, aby pri niektorých zamestnancoch bola práca nadčas súčasťou ich mzdy. Môže tomu tak byť v prípade: vedúceho zamestnanca v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu – napr. projektový manažér v priamej riadiacej pôsobnosti konateľa spoločnosti alebo vedúceho zamestnanca, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti vedúceho zamestnanca (ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti konateľa spoločnosti) alebo zamestnanca, ktorý vykonáva systémové, tvorivé alebo metodické činnosti alebo riadi a koordinuje procesy – napríklad manažér kvality.”
“ Pokiaľ ide o ostatných zamestnancov, tam nie je možné dohodnúť prácu nadčas bez mzdy a mzdového zvýhodnenia. Napríklad zamestnanci vo výrobe. Im patrí mzda a mzdové zvýhodnenie za každú prácu nadčas vo výške najmenej 25 % priemerného zárobku (môže sa dohodnúť aj viac, nie však menej). Prípadne zákonník práce umožňuje dohodnúť so zamestnancom náhradné voľno za prácu nadčas. Vtedy zamestnancovi mzdové zvýhodnenie nepatrí.”

V 28ich som mala aj ja hypo(na som spolu s mužom )ale v tom čase tehotná s druhým dieťaťom.
Usudzujem že si sami, tom prípade by ma tam už nebolo.
Prečo si uprednostnila flexi čas pred lepšou mzdou?