icon

Fotka do životopisu - áno alebo nie

23. máj 2023

Ahojte, hľadám si prácu a rozmýšľam nad tým, či je potrebná fotka v životopise prípadne akú veľkú rolu zohráva? Ženy pracujúce na personálnom, je to naozaj tak, že bez fotky sa "hádže do koša", alebo nie?

Strana
z2
obleckodogymu
23. máj 2023

Ja som za fotku určite 😊na HR síce nerobím ale mám tam kamošky a oni to tiež takto vraveli...

diavant
23. máj 2023

Ja tam mam taku co mam aj na preukaze, proste iba hlava, biele pozadie, je dost mala. Ma ale asi 12 rokov. 😀 v tej velkosti to ani nevidno a keby aj..

katkaseiner
26. máj 2023

Ja som si teraz po 12 rokoch hľadala prácu. Životopis s fotkou 😊 Za 2 týždne 2 ponuky som dostala, nakoniec som ďalšie pohovory neabsolvovala

katarinaforever
26. máj 2023

Ahoj som profesionálny recruiter a určite fotka 🙂

vroni
26. máj 2023

@katarinaforever, aj na som a fotku považujem za irelevantnu.

katarinaforever
29. máj 2023

@vroni je to v poriadku, každý ma iný názor ale keď máme aj 100 uchádzačov na pozíciu tak fotka zaváži 🙂

vroni
29. máj 2023

@katarinaforever, jasne, ja väčšinou hľadám pozície, kde by sa mohol uchádzať o prácu aj samotný čert z pekla, ak by mal kvalifikáciu. Ze 100 kandidatov, to by bol pre mňa úplný sok, ja sa cítim ako kráľ vesmíru, keď mám na výber z piatich 😉

mandzula
29. máj 2023

@katarinaforever @vroni ked vas tu mam, neda mi neopytat sa. Kdesi som citala, ze pri pohovore moze zavazit okrem ineho aj to, ci ma clovek nadvahu - moze to vraj vypovedat o absencii pevnej vole, cielavedomosti, vytrvalosti, schopnosti mat nejaky rezim... Je to naozaj tak, prihliada sa na to napriklad v situacii, ze su dvaja rovnako schopni kandidati, no jeden je stihly a druhy ma nadvahu?

vroni
29. máj 2023

@mandzula, to je zase v oku posudzovatela a v pozícii samotnej. Ak hľadám ajtaka na controlling (napríklad), pri ktorom ma kompletný HO, tak z dvoch identických kandidátov zrejme uprednostním toho obezneho, lebo budem predpokladať, ze je pohodlnejší a bude mať menej ambícií zdupkat mi. Ak budem zase ajtaka, ktorý mi bude robiť vývoj, ktorý treba aj prezentovať pred zákazníkom, vyberiem zrejme skôr toho štíhleho. Taka asistentka, sekretárka ci iné kancelárske sily, ktoré tiež reprezentujú firmu navonok majú menej šancí s vysokou nadváhou. Ale zase, pred zdutou hubou uprednostním radšej buchtičku (buchtičku, nie skriňu). Takže ano, iste obmedzenie tam je. Ale nie také absolútne, ako sa to niekedy prezentuje. Bála by som sa však zamestnať 150 kg upratovacku alebo kuchárku. Alebo chlapa k pasu. Ale 10 kilovu nadváhu asi nebude riešiť nikto. Hoci..... do baletu ci divadla to môže byť no go.

mandzula
29. máj 2023

@vroni ďakujem.🙂 Mne ani tak nejde o vzhlad samotny, ale o mozne povahove crty, ktore teoreticky z nadvahy mozu vyplyvat, resp. z ktorych moze vyplyvat nadvaha - ako som pisala v otazke.

vroni
29. máj 2023

@mandzula, toto je povedzme prudká nevýhoda fotky. Lebo áno, keď vidíš fotku na prvý pohľad chorobne obezneho človeka, vyvolá to v tebe emócie a predsudky. Napadne ti, ze je komotný, nepohyblivy, lenivý... A možno - hlavne ak máš na tu pozíciu veľa uchádzačov - ho práve pre ten telesný objem - vyradís. Ak už toho človeka vidíš pred sebou in natura, je povedzme charizmatický, vtipný, mrstny, vidíš ho uplne inymi očami. Fakt je, ze ak ti na pohovor príde fuciaca knedľa, ideálne spotená s príslušným oderom, tak ho vyradís rýchlejšie ako by si povedala Mišo. Takže by som zostala pri tom, ze byť obezný je rozhodne mínus. Nie rozsudok smrti, ale mínus rozhodne áno. Ono je to ťažko popísať, ale keď máš pred sebou 150 kilovy gulovy blesk, nenapadne ti, ze je lenivý alebo pomaly alebo neambiciozny. Ale zase sú ľudia, ktorým sú sukmenovci s nadváhou nesympaticky en block. Otázka je, ci by potom mali robiť personalistov. 🤷‍♀️

vroni
29. máj 2023

Nesympaticki. Blbý telefon. 😳

katarinaforever
29. máj 2023

@mandzula ahoj tak to nie u nás sa nadváha nerieši, decentne oblečenie a úsmev, pripravené otázky aj na papieri. Veľmi oceňujeme ked sa kandidát pýta na kolektív, firemnu kultúru a samozrejme otázky na pozíciu 🙂

katarinaforever
29. máj 2023

@vroni no ono teraz sme mali asistentku a 149 kandidátov 🙂 pokiaľ to všetko prezriem …. 🙂 u nás nie je problém s ľuďmi ale s kvalitnými ľuďmi.

vroni
29. máj 2023

@katarinaforever, ja ti to normálne závidím 🤣
Ja keď hľadám SAPistu vývojára s praxou, tak si pripadám ako pri honbe za pokladom - naháňam chimeru...

katarinaforever
29. máj 2023

@vroni tak aj u nás sú niektoré pozície ťažko obsaditelné to fakt záleží aká pozícia. Ale snažíme sa pracovať s benefitmi aké nemá nikto 😂😉

vroni
29. máj 2023

@katarinaforever, to sa snažíme všetci, ale pri naháňani niektorých pozícii mi občas skôr kacirsky napadne, že kde nič nie je, tam ani čert neberie. V IT to teraz dosť presne popisuje stav. Vieš zapnúť počítač, máš flek 🤣🤣🤣

mikadooo
29. máj 2023

Nie, u nás sa nehádže do koša. Vždy rozhodovali písmenká v životopise, fotka ak nebola, nebol to problém. A mimochodom - 50% fotiek v životopisoch by som naživo aj tak nespoznala, že sú to tí istí ľudia /vivat filtre+fotoshop/.

kabinka11
28. okt 2023

Kočky, práve som sa bavila s kamoškou, ide písať životopis, a ze ci dať pred meno titul, alebo sa to nepíše. Stačí keď ma uvedené vzdelanie?vďaka.

lilianka28
29. okt 2023

@kabinka11 treba uviesť

Strana
z2