Gastráče vo výplate: Oplatí sa viac karta?
Ahojte, kamoska ma minule zaskocila informaciou, ze vraj gastrac na kartu “sa viac oplati”. Pokial viem, tak by to malo byt jednno, kedze zdania/odvedu vlastne ktorykolvek variant… ako to teda je? Myslim financne ci je tam nejaky rozdiel. Resp ma ten rozdiel zaujima v 2 scenaroch - ak napriklad zamestnavatel plati 8 eur gastrac (100% plati zamestnavatel, nestiahne 45% zamestnancovi), a potom verzia minimalneho gastracu s doplatkom zamestnanca 45%.
Uplne jedno. Kamoska mozno ma pocit, ze gastrace na kartu sa oplatia viac lebo tam vidi sumu stravneho listku t.j. prispevok zamestnavatela + to co jej stiahnu vyplaty. Na paske vidis iba prispevok zamestnavatela.
Ci mas gastrac alebo prispevok na stravu - je to pre teba uplne jedno. Zamtel je povinny prispiet zamestnancom rovnako, bez ohladu na to, aku formu poberania si zvolia. Ako bolo spomenute, na gastro kartu dostane "opticky" viac, ale cast z toho jej vo vyplate strhnu. Ak to poberas ako prispevok, tak ti je vyplateny len prispevok.
Ja sa vsak na to pozeram aj z druhej strany - zamtel ma s gastro kartami viac prace, administrativy a poplatkov. A este je aj tretia strana - ekologicka, opat zbytocna plastova karta v penazenke.
A pri kartach mas este nevyhodu, ze nie vsade ich akceptuju, nie vsade sa nimi da zaplatit vsetko. Uz som dokonca citala, ze su obmedzene dennym limitom (neviem ci je to pravda).
@dancingqueen321 pre mňa by bola výhodnejšia karta, kým sme mali. Keď to mame vo výplate, o to nižšie je osobne hodnotenie
@marhulka13 co ma stravne s osobnym ohodnotenim?
@katarinaba nič, ale u nás je plat minimálna mzda plus odmeny aké udeli vedúci prevádzky. Teraz ich mame o cca 50 eur nižšie než predtým, je to pohyblivá zložka platu. Čiže plat vychádza rovnaky
@marhulka13 Ale toto nie je problem vyhody ci nevyhody typu stravneho. Toto je problem, ze vas niekto pekne odrbkava. A vy si to nechate. Na druhu stranu predpokladam, ze este dostavate aj na cierno. Tak je to potom jedno. Dufam, ze tak fungujete aj s danovym bonusom.
@marhulka13 tak to vás pekne odrbavaju. Ja mám " gastrac" aj za dovolenku
@dancingqueen321 najvýhodnejšie je stravné dostávať v € a vynechať zbytočnú príživnícku gastráčovú firmu
- vieš nimi platiť v akomkoľvek obchode akýkoľvek tovar, bez limitu
- v decembri ti neminuté stravné € neprepadne
- príjemca platby nemusí platiť zbytočné poplatky gastráčovej firme, neukrátiš tak svoju obľúbenú jedáleň o peniaze
@dancingqueen321 keď skončila činnosť Kmotríkova gastrokarta Callio ľudia prišli o peniaze
Zamestnancom prepadli peniaze našetrené na gastrokartách. Firma im ich nevráti
https://www.zilinak.sk/clanky/28556/zamestnanco...
Boj o vlastné peniaze: Na gastrokartách im ostali nevyužité stovky eur. Zamestnanci nevedeli, že spoločnosť končí
Firma aj úrady dávajú od problému ruky preč.
https://spravy.rtvs.sk/2024/05/boj-o-vlastne-pe...
Kartu Callio využívala aj mama Martina Harezníka – pani Marianna. Keďže nemala možnosť stravovať sa v okolí pracoviska, počas rokov sa jej na karte nazbierali príspevky na stravu v sume viac ako 800 eur. Keď v januári pri spoločnom nákupe v potravinách chceli zaplatiť Callio kartou, zistili, že na účte majú nulu
@maranco na karte treba sledovať expiráciu, myslím, že kým sme mali karty, tak to bolo 12 mesiacov - obdobne ako mali platnosť gastráče, takže napr stravné za január si mohol čerpať do 31.12. a tak sa to posúvalo. Ak tú kartu so stravným nepoužila viac ako 12 mesiacov od pripísania posledného stravného tak jej expirovalo všetko.
@som_realistka tam mali 15 dní na minutie a oznámené to bolo na webe, koľkokrát ročne sleduješ web stránku gastráčovej firmy?
V polovici decembra oznámili na webe že majú novembrové a staršie stravné minúť do konca decembra.
„Spoločnosť GGFS ukončuje svoje aktivity v oblasti vydávania a akceptácie kariet Callio k 29. 2. 2024. Prostriedky pripísané na kartu Callio do 30. 11. 2023 majú platnosť do 31. 12. 2023. Prostriedky pripísané na kartu Callio od 1. 12. 2023 majú platnosť do 29. 2. 2024. Uvedená informácia o exspirácii je zverejnená na stránke www.callio.eu a v pravidlách používania karty,“ uviedla vo vyhlásení spoločnosť GGFS s.r.o.
Firma zároveň tvrdí, že zákazníkov informovala na svojej webovej stránke, ktorú si mali klienti odsledovať. Informáciu o ukončení poskytovania služieb sa však klienti mohli dozvedieť iba 15 dní pred zmenou podmienok.
@som_realistka oprava mesiac a pol mali na minutie, v polovici novembra zverejnili zmenu podmienok
gastro karty sa oplatia jedine firmam, ktore na tom zarabaju.. inak nikomu. Povinnost ma zamestnavatel rovnaku, ak sa rozhodne dat stravne nad ramec, tiez tak moze urobit, ci je karta alebo nie (kamoska ma odjakziva platene stravne na 100% od zamestnavatela)
@katarinaba nie nie, všetko mam na páske, nič na čierno, len teda tie odmeny sú pohyblivé a ano, aj daňový bonus a nezdaniteľnú čiastku si mesačne neuplatňujem, ale v ročnom zuctovani
@tetapetra v podstate, no plat je fajn a tak som spokojna
@marhulka13 tak potom nerozumiem, ako mozes mat kazdy mesiac rovnaku vyplatu. Ved ked niekto napise, ze mas odmenu 100, tak ti ma dat k zakladnej mzde 100, plus ti ma vyplatit stravne. Alebo to mzdarka prepocita, lebo mas dostat na ucet 500, tak podla toho potom upravuje odmenu? Cele cudne.
@katarinaba my máme 920 minimum, k tomu väčšinou okolo 500eur odmeny a teraz máme 50 eur stiahnuté stravné, takže odmeny sú 450 eur. Niekedy sú aj 600 odmeny, teraz 550.
@marhulka13 to stravné je nejaké nízke
@tetapetra to som dala len príklad, ani neviem, koľko to presne je.
@tetapetra ešte napr.ked sa robí víkend , tak vtedy je na páske normálne preplateny, ale potom môžu byť odmeny napr. Len 300
@marhulka13 to je odrb
@tetapetra to je to, že odmeny nie sú právne vymáhatelne, čiže ja môžem mať v podstate iba minimálnu každý mesiac
@simca06022011 prave ze nema, jej vraj stahuju 45% a vysvetlovala mi nejakou svojou polemikou ze ona si dava gastrace, lebo sa viac oplati, lebo tam neplati taky a taky odvod ci dan… proste nechapala som, ked som ju pocuvala, ja mam 100% hradene zamestnavatelom, zvyknu mi zo hodit na ucet zaciatkom mesiaca, preto som sa nad tym pozastavila, ze len mozno o niecom neviem, lebo ona ma presne opacne. Ale zrejme je to naozaj tak, ako som jej vravela, proste nie je tam rozdiel. Zdania v oboch pripadoch.
@som_realistka ona ma presviedcala nejakymi podivnymi vypoctami, ze ked jej stiahnu 45% a este odvody, tak vraj nema ani tolko, co ma zakladny gastrac hodnotu… a ze ked na kartu ide, ze vtedy vraj nieco nemusi platit… nechapala som. Viackrat to krutila, tak uz som myslela, ze mi svitori, a ze ja zle vravim. Ked som povedala, ze stiahnu rovnako bez ohladu na formu vyplatenia gastracu, ze vyuctuju oboje vo vyplatnej paske, hadala sa so mnou… ale nechala som uz tak, nech ma na karte no. Ale vdaka za odpoved.
@dancingqueen321 kedysi v 2021 bol rozdiel v zdaňovaní stravných lístkov a príspevku na stravovanie
s účinnosťou od 1. januára 2022 bol ustanovený jednotný spôsob oslobodenia od dane z príjmov na strane zamestnanca pri poskytovaní príspevku zamestnávateľa na stravovanie, takže už je to rovnocenné
vysvetlené to máš tu https://ekonomialudskourecou.sk/co-je-vyhodnejs...
@dancingqueen321 nie nie je 🙂) dobre si jej vravela... tu je presne problem, ked niekto ani len vyplatnu pasku nevie citat 🙂))

Je to úplne jedno, čo si dáš