icon

Hľadanie práce učiteľky a nepísané pravidlá k životopisu

28. aug 2025

Dobrý deň. Hľadám si prácu v školstve (učiteľka 1-4 / vychovávateľka). Vzdelanie mám Mgr. v odbore Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie, ktorý som dokončila tento rok.
Posielala som už aspoň 15 žiadostí do ZŠ na miesto učiteľky 1-4 / vychovavateľky, ale pozvanie na pohovor som dostala iba z 2 škôl. Z niektorých sa ani neozvali, z 2 odpísali že v najbližšej dobe budú kontaktovať vybraných ochadzacov. Ďalej už žiadna odpoved od nich neprišla (aj keď som ich spätne kontaktovala). Je pravda že tieto miesta sú obsadzované po známosti?
Kebyže ma odmietnu po pohovore kvôli vystupovaniu, nesympatiam atď chápem.
Ale mne vobec pozvania na pohovor ani neprišli. Nemám skúsenosť s pracou s deťmi (iba pedagogické praxe v škole), ale mám k nim pozitívny vztah.
Čo som robila zle? Čítajú riaditelia škôl len váš životopis alebo aj motivačný list? Životopis ste písali aj s krátkou motiváciou a záujmami, alebo tam dali čiste len vzdelanie, vaše pracovné skúsenosti a schopnosti (ako sú jazyky, kurzy) a motiváciu ste davali osobitne do motivačného listu?
Riešim túto dilemu už mesiac a dokonca som uvažovala že kontaktujem nejakú školu aby povedali narovinu ako vyberajú tých uchádzačov.
Ďakujem za odpoveď.

anonym_52823b
28. aug 2025

Veľmi záleží aj od toho, kde hľadáš prácu. V Bratislave by sa o teba potrhali napr. Myslím, že dnes v školstve vôbec nie je na prekážku to, že si začínajúca, keďže učiteľov v niektorých mestách naozaj niet 🙂

ivana11155
28. aug 2025

@anonym_autor inzeraty boli na profesii, ci si naslepo pisala? Pretoze najviac ucitelov chyba v BA a TT kraji a cim dalej na vychod, tym tazsie sa hlada miesto.

anonym_52823b
28. aug 2025
@ivana11155

@anonym_autor inzeraty boli na profesii, ci si naslepo pisala? Pretoze najviac ucitelov chyba v BA a TT kraji a cim dalej na vychod, tym tazsie sa hlada miesto.

@ivana11155 na profesii je málokedy ponuka do školstva 🙂 Skôr edujob by som pozerala.

autor
28. aug 2025
@ivana11155

@ivana11155 na východe Slovenska 🙂 a váčšie mesto

anonym_52823b
28. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak tam je to podľa mňa ťažšie, keďže Prešov chŕli kvantum prvostupniarov 🙂 Pozri stránku edujobs, ak si tam nehľadala.

anonym_b68cc3
28. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor bude to aj tým že ešte nemáš pracovnú skúsenosť a ja na tvojom mieste by som určite nevolala že prečo ťa nevybrali resp aby ti narovinu povedali že ako vyberajú uchádzačov

letfenixa
28. aug 2025

Našu riaditeľku motivačný list nezaujíma, a záujemcov kontaktuje, keď potrebuje.

mamina7070
28. aug 2025

nuz to len po znamosti treba hladat neni tolko volnych miest kolko je zaujemcov

barka1
28. aug 2025

Nie každá škola hlada prvostupniara každý rok. Z tvojich 15 ta možno polovica vobec nepotrebuje.
Riaditelia riesia uvazky v aprili / máji, takže teraz už hladas pozde.
A nie, nie je to len o znamostiach, resp. ako- kde. Áno, v malých mestach s 2-3 ZŠ to tak može byť. Na začiatok hladaj v širšom okolí.

nikaeli
28. aug 2025

A písala si do škôl, kde niekoho potrebovali alebo zaradom na všetky školy v okolí? možno si vybrali podľa skúseností, možno čítajú motivačný list - to my nemôžeme vedieť. Keď som nastúpila do mojej aktuálnej práce, zavolali mi týždeň po odoslaní žiadosti, že ma berú hneď - ostala som v šoku. Pri osobnom kontakte mi povedali, že majú množstvo žiadostí, no ja som tam uviedla, že by som rada pracovala s deťmi s autizmom. V tom čase o tejto diagnóze takmer nikto nič nevedel, google bol v plienkach, diagnostika len na pár miestach Slovenska. Ja som sa tejto problematike venovala už počas VŠ a v čase písania žiadosti som mala už tri roky praxe s týmito deťmi. Škola otvárala prvú triedu pre deti s PAS a vybrali si práve mňa. Takže niekedy zaváži aj to, čo človek do žiadosti napíše 😉 držím ti prsty, nech sa ti podarí nájsť miesto čo najskôr. Odkiaľ si? na synovej ZŠ hľadajú vychovávateľku do ŠKD a tiež pg asistentku.

anonym_ed9c05
28. aug 2025

Keď som videla niektoré životopisy uchádzačov, chcelo sa mi smiať aj plakať. Niektorých by som ani v bistre nezamestnala.

catherinah
28. aug 2025

Ked maju plny stav, preco by Ta mali pozyvat na pohovor?

dskjhfdlkdjhl
28. aug 2025

@anonym_autor A hladali tie skoly ucitela na prvy stupen? Lebo nie kazdy rok kazda skola hlada. Niekedy nemusi byt na skodu, ked tam ziadost osobne prinesies.

prosimopomoc
28. aug 2025

@anonym_autor ber to ako obrovské šťastie a skús si nájsť prácu v inom obore.. pokiaľ nemáš deti a si mladá, makaj a zarob inde .. keď budeš potrebovať v lete ostať s deťmi, vtedy hľadaj miesto v školstve ... Ja práveže zvažujem, že zo skolstva na pár rokov odídem. Ver mi, stalo sa ti vlastne dobre, využi to.

ivanaks
28. aug 2025

Si čerstvo po škole, predpokladám, že bezdetná a slobodná, možno bez vlastného bývania. Vystúp z komfortnej zóny a pošli životopisy mimo svojho miesta bydliska, hoci aj do BA. Síce už začína školský rok a to je neskoro na hľadanie práce v školstve, ale možno budú potrebovať niekoho na zástup za MD či dlhodobú PN a ozvú sa Ti...

asocial
28. aug 2025

@anonym_autor BA a okolie - ak nemáš záväzky a chces učiť, hybaj sem. Keby si vedela, aký deficit učiteľov máme! Niektoré školy majú dokonca aj učiteľské byty...

sajmonka_1216
29. aug 2025

Noo u nás to teraz funguje na známostiach, takže nemusí byť vôbec chyba v tebe... proste pracovnú ponuku vypíšu, ale už majú vybraté, koho si tam dajú :/

anonym_52823b
29. aug 2025
@asocial

@anonym_autor BA a okolie - ak nemáš záväzky a chces učiť, hybaj sem. Keby si vedela, aký deficit učiteľov máme! Niektoré školy majú dokonca aj učiteľské byty...

@asocial preboha, len to nie 🙂 Z učiteľského platu bude bývať celý život v učiteľskom byte, resp. v nejakom zdieľanom podnájme 🙂

anonym_0f76f1
29. aug 2025

Tak na vychode je boj o miesta a na zapade je boj o ucitelov. Tu si vyberat nemozeme, sme radi, ak niekto vobec prejavi zaujem. Viem o skole, ktora prvostupniara ani nezohnala. Dalsia zobrala ucku, ktora si robi rozsirujuce. Tiez sme minuly rok mali nedostudovanu. A vdaka za nu.

anonym_0f76f1
29. aug 2025
@ivanaks

Si čerstvo po škole, predpokladám, že bezdetná a slobodná, možno bez vlastného bývania. Vystúp z komfortnej zóny a pošli životopisy mimo svojho miesta bydliska, hoci aj do BA. Síce už začína školský rok a to je neskoro na hľadanie práce v školstve, ale možno budú potrebovať niekoho na zástup za MD či dlhodobú PN a ozvú sa Ti...

@ivanaks len z coho by v ba zila? Plat zacinajucej a z toho si platit byvanie, stravu, cestovanie po ba. No neviem. Ten plat nie je boh vie co. Mali sme takto kolegynu v malom meste z vychodu a byvala v podnajme, na konci mesiaca jej uz nezostavali peniazky.

ivanaks
29. aug 2025
@anonym_0f76f1

@ivanaks len z coho by v ba zila? Plat zacinajucej a z toho si platit byvanie, stravu, cestovanie po ba. No neviem. Ten plat nie je boh vie co. Mali sme takto kolegynu v malom meste z vychodu a byvala v podnajme, na konci mesiaca jej uz nezostavali peniazky.

@anonym_0f76f1 Takto nemá žiadnu prácu a ak nemá vlastný byt, tak vlastne využíva "Mama hotel". Ja Ti neviem, ale podľa mňa je rozumnejšie sa uskromniť a mať vlastnú prácu, vlastný príjem a hoci bývať niekde na priváte - aspoň rok-dva, kým získa akú-takú prax. Bude mať ukončené adaptačné obdobie a aj plat jej pôjde trošku vyššie. A s praxou sa možno skôr zamestná aj v rodnom meste či okolí. Stále lepšie ako ostať nezamestnaná, prípadne niekde vo výrobe (ale tam by mala možno vyšší plat ako v školstve). Proste sa mi to zdá lepšie, ako visieť rodičom na krku, zavretá v detskej izbe, s výčitkami svedomia, že mám síce VŠ, ale nezarobím si ani na piatkovú kávu s kamarátmi...

anonym_11c9bc
1. sep 2025

Nie som pedagóg, ale životopis som si vytvorila cez profesiu a poslala ho so sprievodným emailom a tiež som pripojila GDPR. Motivačný list som už nepísala. Čo som chcela spomenúť, išlo do sprievodného mailu. Držím palce.

toffifee0902
Autor odpoveď zmazal