Hoteliérstvo alebo personalistika

simi82
9. nov 2023

Ahojte,

mám dilemu. Mám vyštudovanú 5ročnú hotelovú akadémiu. Odišla som po škole pracovať mimo SK a nazbierala som veľa skúseností v gastronómii, hoteli, reštaurácii, na recepcii... Ovládam dva jazyky. To by som chcela ešte zlepšiť. Chcela by som teraz doma začať externé štúdium, len sa neviem rozhodnúť. Chcela by som byť na manažérskej pozícii v hoteli najlepšie hotelová sieť, ALE baví ma veľmi práca s ľuďmi a premýšľala som aj nad HR. Našla som VŠ v Trenčíne, ktorá má tento študijný program, poprípade v BA. Alebo v Trnave je odbor Manažment v turizme a hotelierstve, taktiež v Prešove.

Neviem sa rozhodnúť , čo by bolo najlepšie. Prax mám hlavne z gastronómie, no HR ma vždy ťahalo. Alebo by som mala ísť len na všeobecný manažment a potom sa špecializovať? Na druhej strane keby idem na ten turizmus viem si predstaviť, že to štúdium môže byť pre mňa jednoduchšie, keďže by som ho vedela nejak prepojiť s praxou. Je však reálne dostať sa na manažérsku pozíciu v nejakom hoteli? Napr. Tatry atď.... Možno s HR mám väčšiu šancu, ozaj neviem....

Vedeli by ste mi poradiť? Máte skúsenosti s takýmto štúdiom? Aké je uplatnenie/možnosti...? Nemám nikoho, kto by také niečo robil v okolí, jedine pár spolužiakov, tí sú však v zahraničí. Ja mám už malé dieťa a chcem študovať externe na SK.

Ďakujem , som zvedavá na Vaše postrehy 🙂

melanta
9. nov 2023

@simi82 čo sa týka VŠ, v prvom rade odporúčam vybrať si dobrú školu v rámci možností. Čiže vyhnúť sa súkromným školám a školám typu Dubnický inštitút a podobne. K štúdiu HR poviem toľko, že ak chceš robiť HR, nepotrebuješ toto štúdium. Najlepší HR pracovníci, ak sa teda bavíme o pozíciách, ktoré robia výber pracovníkov, pohovory, sú ľudia z praxe. Ja sa živím ako headhunter a to som nikdy HR neštudovala ani som nikdy v HR nerobila. Robila som manažment. A z mojej manažérskej praxe poviem, že najlepšie sa mi pracovalo s kolegami z HR, ktorí na HR išli z inej pozície. Najhoršie sa pracovalo s ľuďmi, ktorí mali vyštudovaný odbor blízky HR, ale nikdy nikoho neriadili alebo nerobili prácu, ktorú robia ľudia, ktorých vyberajú. Takže ak máš dlhoročné skúsenosti z toho, čo píšeš, vrátane vedúcich pozícií, vieš na tom stavať aj pre potreby HR. Veď kto iní vie najlepšie, akého človeka vybrať? Ten, kto s tými ľuďmi pracoval. Takže ja osobne by som asi išla skôr cestou manažmentu.

simi82
autor
9. nov 2023

@melanta Ahoj, ďakujem ti za odpoveď. Takže myslíš, že bude pre mňa najvýhodnejšie sa zamerať všeobecne na manažment a potom sa zamestnať niekde napr. teda v hoteli na tejto pozícii? Páči sa mi aj predstava pracovať napr. pre pracovnú agentúru, ktorá hľadá ľudí do zahraničia v oblasti gastronómie. Tam by som mala čo ponúknuť, avšak priala by som si vidieť ešte viac do hĺbky v oblasti Ľudských zdrojov, preto táto škola. Najlepšie sa človek naučí počas praxe... Tiež som toho názoru, že človek môže robiť manažéra, ale najlepšie vo svojom obore, kde pozná problematiku. Keby sa mi podarilo pracovať na personálnom oddelení pre agentúru alebo v hoteli - to by bol môj dreamjob:D Pozerala som aj nejaké dodatočné kurzy/vzdelanie ako psychológia pre manažérov atď. Vždy som to chcela robiť, ale po škole mi boli peniaze prednejšie :D

melanta
9. nov 2023

@simi82 ak máš komunikačné schopnosti, tak v podstate nepotrebuješ žiadne vzdelanie už. Ani na HR ani na manažment. Stačí natrafiť na manažéra, ktorý bude hľadať človeka podľa jeho schopností a nie vzdelania. Pretože to sú veľmi často extrémne odlišné záležitosti. Čo sa týka pracovnej agentúry, neviem, s tou praxou čo más mi to príde málo. Kľudne choď do školy, ale úplne v kľude si už teraz pozeraj pozície a prihlás sa, ak ťa niečo zaujme. Urob si dobrý profil na Linkedine, daj si do profilu pozície, ktoré hľadáš hoci nemáš prax v HR a nemáš VŠ.

simi82
autor
9. nov 2023

@melanta profil na LinkedIN mám. Len mi to príde ako Scofield že by zrovna niekto potreboval mna , keďže v tomto nemám úplne skúsenosti. Vždy som bola v tom , že na to treba školu… posielala som nejaké žiadosti do agentúr , avšak ani sa neunúvali odpovedať naspäť, popritom v ponuke nebola informácia o tom , že z x dôvodov budeme kontaktovať iba vybraných uchádzačov…

melanta
9. nov 2023

@simi82 ja by som sa agentúram vyhla, robia tam najslabší ľudia, tam potrebujú "lacnú" pracovnú silu aj na HR, nie vyššie kvalifikovaného človeka, ktorý bude chcieť dobrú mzdu a kariérne rásť. Na Linkedine je potrebné, aby si pozície z tvojej praxe správne nazvala, aby si v praxi vypichla zručnosti súvisiace s náborom ľudí, hodnotením a hodnotiacimi pohovormi, vedením ľudí, motivovaním, vedenie porád, kontrola, atď. Aby si upriamila pozornosť na činnosti, ktoré súvisia s vedením a HR (čiže výkonné zručnosti dať do úzadia).

Samozrejme, ak niekto potrebuje nemčinu na úrovni min B2 pretože sa v práci denne komunikuje v NJ a ty hovoríš anglicky a francúzsky, tak tam CV posielať nebudeš (konkrétne jazyky som uviedla iba ako príklad). Ale ak vyžadujú VŠ a ide o pozíciu HR (HR business partner, HR koordinátor, HR generalist, recruiter) alebo manažérsku pozíciu (nižší či stredný manažment), tak kľudne sa hlás. Je úplne bežné, že firma si vyberie človeka bez VŠ ale s adekvátnou praxou alebo človeka s VŠ ale s oveľa slabšou praxou. A práve preto je dôležité, aby si CV aj Linkedin mala postavený tak, že vyzdvihneš práve zručnosti a prax, ktoré sa týkajú vedenia, riadenia, náboru.

Čo sa týka inzerátu, že neozvali sa, hoci nebolo písané, že budú kontaktovať iba vybraných uchádzačov. Vždy kontaktuješ iba vybraných. Nestretneš sa s každým, to sa proste nedá, ak sa teda bavíme o pozíciách, kde sa hlási veľa ľudí. Áno, je profesionálne tým, ktorých ani len nezavoláš napísať, že ďakujeme za záujem. Ale robí to málokto. Počítaj aj s tým, že niekedy ťa nezavolajú nie preto, že nie si kvalifikovaná, ale preto, že si kvalifikovaná príliš a oni chcú juniorného kandidáta, ktorý bude robiť ako chcú a nebude sa nikam drať.

A napadla mi ešte jedna myšlienka. Ak máš dlhoročné skúsenosti a dobrú úroveň jazykov (tým myslím gramatiku a spisovnosť) a máš dobré kontakty v oblastiach, kde si pracovala, tak porozmýšľať nad vlastnou agentúrou.

simi82
autor
9. nov 2023

@melanta najradšej by som robila pohovory s ľudmi , vyber, vytváranie inzerátov… zaujímavé pre mňa je napríklad aj písanie životopisov, motivačných listov, vymýšľanie benefitov pre zamestnancov. Ja si myslím, že na sk je toto ešte nie úplne rozvinutá oblasť. Neviem, mám len taký pocit. Priebežne si pozerám pracovne ponuky, mám pocit že až na pár výnimiek všade je to isté popísané … inak ja mám nemcinu na B2 robim si C1. Angličtinu mám len B1 ale tu ide skôr že rozumiem tomu čo je hovorené a napísané , komunikácia horsia. Ale myslím, keby to spojím s tým hotelierstvom, tak je nemčina výhoda..
Nad tou agentúrou som premyslala, mám veľa známych , hlavne Viedeň a okolie a švajč, ale na to si veru netrúfam, neciem vôbec ako také niečo založiť a ako to funguje. Ja som začiatočník s nejakou predstavou čo robiť a vo má vždy aj bavilo / baví. Kedysi som pomáhala a stále rada pomáham písať CV cka a motivačne listy , pozerat trendy čo kde ako…

simi82
autor
9. nov 2023

Motivačný napíšem a sformulujem lepšie v nemčine ako v slovenčine :D

melanta
9. nov 2023

@simi82 píšeš, že:

Ja si myslím, že na sk je toto ešte nie úplne rozvinutá oblasť - čo myslíš? Písanie životopisov? To je poradenstvo, ktoré poskytujú kvalitné personálne agentúry, bussiness kouči, kariérny poradcovia. Na to ale potrebuješ inú prax ako máš. Čo sa týka benefitov pre zamestnancov, to je vo veľkých firmách bežné, že majú ľudí, ktorí toto majú na starosti.

Píšeš ďalej, že rada pomáhaš písať CV - tu obrovský pozor. V tomto často nevedia poriadne poradiť ani ľudia manažéri či pracujúci na HR. Mnohí majú pocit, že áno, ale realita je iná. Čiže ak ideš radiť, najprv sa poraď s naozaj odborníkom na tom, že radíš dobre. Tým ťa nechcem odradiť. Chcem vyvolať pocit, že to, že ťa niečo baví, neznamená, že to môžeš robiť a radiť v tom ľuďom.

Z tejto poslednej správy mám zmiešané pocity. Pretože to, čo si teraz napísala, skôr mám pocit, akoby si hľadala HR administratívu. To je veľký rozdiel, robiť HR administratívu a byť HR partner. Čiže je potrebné si toto ujasniť a podľa toho voliť ďalšie kroky.

Čo sa týka jazykov, nemčina je málo. Zapracuj na AJ. Ja ako headhunter mám klientov mimo SR, hlavne blízky východ a nemecky hovoriace krajiny, občas Luxembursko, severské krajiny. Na lepšie pozície v nemecky hovoriacich krajinách nestačí nemčina. Takže na tomto aktívne zapracuj.

simi82
autor
9. nov 2023

@melanta myslela som rôznorodosť tých benefitov, ako napríklad vidím tu vo Švajči alebo aké boli v AT. Ja niesom odbornik to je jasné, len má to proste zaujíma , čítam o tom , aké sú trendy atď. Ja neviem presne ktorá oblasť je pre mňa, nakoľko nemám skúsenosti, preto som chcela urobiť školu aby som sa v tom zorientovala a zistila že vlastne akým smerom ísť, či pokračovať v tých ľudských zdrojoch alebo sa viac zamerať na hotelierstvo a cestovný ruch. To v prípade že by som skúsila ten všeobecný manažment. Mám v tom už trochu miš-maš😁 najviac by som si v skratke priala viesť pracovné pohovory , rozhodovať kto áno, kto nie, administratíva s tým spojená - pracovné zmluvy, výpovede , možno mzdy atď. Mňa ale zaujíma aj motivácia zamestnancov, odmeňovanie, možno koučing. Ale to až časom ak by som sa v tom našla … ja mám nejakú predstavu, ale neviem úplne co to všetko obnáša… inak možno blbá otázka, ale matika mi nikdy nejak nešla , dokázala som sa ju naučiť, ale nebola to moja parketa. Skôr tie jazyky, manažment, marketing… manažment ma bavil najviac. Keď sme mali skúšky na SŠ bola som top manažérka a zorganizovala som celú kaviareň keď mala naša škola DOD. Veľmi ma to bavilo a odvtedy to vo mne zostalo, len prišli iné veci do života. ….