icon

Je 1000 € čistého naozaj malý plat?

22. nov 2025

Je 1000 € netto fakt malý plat pre vysokoškolsky vzdelaného človeka v NR kraji ? Voľakedy pred covidom sa zdal super, ale posledné roky inflácia / konsolidácia a človek musí veľmi premýšľať.

Veľakrát neviem vyžiť, tak ako by som ešte pri menšom, keď tu ľudia písali že 1000 netto plat by chceli a je super … no mne sa nezdá.

Strana
z3
sissy27
22. nov 2025

@anonym_autor vsetko zavisi od toho ake mas vydavky. Pre niekoho, kto ma vlastne byvanie bez hypoteky to moze byt slusny plat, aj pre niekoho, kto ma stabilny pasivny prijem a do prace chodi len tak.

anonym_70f144
22. nov 2025

Ak si žena, máš manžela, ktorý má vyšší príjem, tak to môže byť. Ak si slobodná žena, je to málo. Ak si muž a manželka má oveľa vyšší príjem a dokážetevykryť MD/RD, tak asi vyjdete s touto sumou natesno. Ak si slobodný muž, je to málo.

sasa1310
22. nov 2025

za mňa nie je dôležité aké máš výdavky a či si sama alebo nie. Ale otázne či ti tých 5 rokov stálo za takýto plat.

vsetkounas
22. nov 2025

@anonym_autor zalezi co robis ak tam mas moznost aj priplatky plus nadcas a vyjdes na 1000 aspon v cistom tak ok .Ak sa vies casom vypracovat tak ok pracuj aj za mensi plat kazdy neako zacinal ale ak tam neni ani moznost sa vypracovat alebo zarobit nieco najviac tak by som uvazovala o zmene prace .

anonym_cfe0ee
22. nov 2025
@vsetkounas

@anonym_autor zalezi co robis ak tam mas moznost aj priplatky plus nadcas a vyjdes na 1000 aspon v cistom tak ok .Ak sa vies casom vypracovat tak ok pracuj aj za mensi plat kazdy neako zacinal ale ak tam neni ani moznost sa vypracovat alebo zarobit nieco najviac tak by som uvazovala o zmene prace .

@vsetkounas píše 1000 netto. To je v čistom

deti95060810
22. nov 2025

1000 v čistom sa mi zdá málo. ešte možno niekde v Snine OK, ale v NR?

anonym_ebbf17
22. nov 2025

@anonym_autor ja mám 1000 Eur v cistom už 5. rok a vyzerá to, že sa mi zvyšovať nebude.Pracujem v súkromnej sfére, bez VS..a teraz mi to je už málo.Máme deti, všetko je drahsie..ale ako pozerám na profesii novú prácu, tu dávajú take platy na Orave a vyberat nie je z čoho.Takze mala by som byt spokojna, lepšie ako bez prace.

dadis
22. nov 2025

@anonym_autor To ti 6 rokov nezvysovali plat?

anonym_364a7c
22. nov 2025

@anonym_autor No co ja pozeram profesiu, tak strasne vela ponuk je maximalne do 1500€, zvacsa aj menej..... Ak je vyssia, tak to uz byva menezerska pozicia, prip.lekati ci IT sfera. Inak katastrofa, je jedno, ci mas ci nie VŠ...

vsetkounas
22. nov 2025
@anonym_ebbf17

@anonym_autor ja mám 1000 Eur v cistom už 5. rok a vyzerá to, že sa mi zvyšovať nebude.Pracujem v súkromnej sfére, bez VS..a teraz mi to je už málo.Máme deti, všetko je drahsie..ale ako pozerám na profesii novú prácu, tu dávajú take platy na Orave a vyberat nie je z čoho.Takze mala by som byt spokojna, lepšie ako bez prace.

@anonym_ebbf17 minule tu bola diskusia mozno ju najdes kde pisali že nemaju ani 1000 eur v cistom že je to luxus ale ano aj na zapade je 1000 eur v cistom dobry plat niekto nema ani to a ked ma tak robi v zavode soboty nedele nadcasy aby mal viac .

anonym_ed539b
22. nov 2025

Presne tak. Vsak si otvorte napr ponuky za nejaju oblast povedzme trencin a vidite vo filtri hned. Sumy bruťto. Ok. Niektore su od ale nie vsetky. Do 800e 3000 ponuk. Cca 1000e 2000 ponuk cca 1200e 1700 ponuk. Do 1400e 1300 ponuk. Do 1500e 1000 ponuk. Cca 1700 e 800 ponuk. 2000e 700ponuk. 2500 plus 400 ponuk. Tak vidite ako sa to hybe. Alebo nie? Ked sa pise ze vacsina ludi nema ani priemernu mzdu tak na tom nieco asi je. Samozreme je to skreslene plus minus ale nejaky obraz o realite to vytvara.

anonym_ed539b
22. nov 2025
@anonym_ed539b

Presne tak. Vsak si otvorte napr ponuky za nejaju oblast povedzme trencin a vidite vo filtri hned. Sumy bruťto. Ok. Niektore su od ale nie vsetky. Do 800e 3000 ponuk. Cca 1000e 2000 ponuk cca 1200e 1700 ponuk. Do 1400e 1300 ponuk. Do 1500e 1000 ponuk. Cca 1700 e 800 ponuk. 2000e 700ponuk. 2500 plus 400 ponuk. Tak vidite ako sa to hybe. Alebo nie? Ked sa pise ze vacsina ludi nema ani priemernu mzdu tak na tom nieco asi je. Samozreme je to skreslene plus minus ale nejaky obraz o realite to vytvara.

@anonym_ed539b aby som to este doplnil az to nemusite pocitat. Tak v tomto pripade je 90% ponuk do 2000 eur. Brutto. Cize kolko to je v cistom neviem 1500e. 10% je viac. Je tam samozrejme niekde variab a nadcasy mozne 🙂

anonym_ce255f
22. nov 2025
@vsetkounas

@anonym_ebbf17 minule tu bola diskusia mozno ju najdes kde pisali že nemaju ani 1000 eur v cistom že je to luxus ale ano aj na zapade je 1000 eur v cistom dobry plat niekto nema ani to a ked ma tak robi v zavode soboty nedele nadcasy aby mal viac .

@vsetkounas nikdy nerobim nadcasy,keby ich robim mam aj 2000eur v cistom,no to by mi riadne drbalo na hlavu tahat 16tku v zavode.Staci mi 8cka,svoje smeny za 1500eur v cistom a niekedy aj viac.Ale mame takych blaznov.

anonym_ed539b
22. nov 2025
@anonym_ce255f

@vsetkounas nikdy nerobim nadcasy,keby ich robim mam aj 2000eur v cistom,no to by mi riadne drbalo na hlavu tahat 16tku v zavode.Staci mi 8cka,svoje smeny za 1500eur v cistom a niekedy aj viac.Ale mame takych blaznov.

@anonym_ce255f lenze ty asi robis vo velkej automotive. V sr su aj miesta kde automobilky nie su. A platy v niekotrych fabrikah su ok ale niekde mizerne. Ano v automotive alebo subdodavatela je mozne za pasom 2k brutto.

anonym_ce255f
22. nov 2025
@anonym_ed539b

@anonym_ce255f lenze ty asi robis vo velkej automotive. V sr su aj miesta kde automobilky nie su. A platy v niekotrych fabrikah su ok ale niekde mizerne. Ano v automotive alebo subdodavatela je mozne za pasom 2k brutto.

@anonym_ed539b patri to pod automotiv,ale auta sa nevyrabaju.Ale ano robila som aj v takej fabrike,ze 850eur a bola som vysmiata.No teraz aj ked robim v inej fabrike,som na ten plat aj pysna.Ale tahat 16tku,alebo vikendy ked mam volno a som rada,ze som rada,aby ma niekto dostal na nadcas,nehrozi.

anonym_ce255f
22. nov 2025
@anonym_ed539b

@anonym_ed539b a za pasom tiez nie som,ale som clanok medzi 1vyrobou a 2vyrobou,no nie za pasom.

anonym_ed539b
22. nov 2025
@anonym_ce255f

@anonym_ed539b a za pasom tiez nie som,ale som clanok medzi 1vyrobou a 2vyrobou,no nie za pasom.

@anonym_ce255f chapem. Myslel som to tak ze aj za pasom je to mozne. Btw ad zmienka o VS vzdelani. S vynimkou lekarov a par vybranyh profesii a pod sa maju akualne NON VS rovnako. V pripade remesiel casto aj lepsie. Za pasom zarobis casto lepsie nez v ofice. Ak ide ciste o penoaze.

dadis
22. nov 2025
@anonym_ed539b

@anonym_ed539b aby som to este doplnil az to nemusite pocitat. Tak v tomto pripade je 90% ponuk do 2000 eur. Brutto. Cize kolko to je v cistom neviem 1500e. 10% je viac. Je tam samozrejme niekde variab a nadcasy mozne 🙂

@anonym_ed539b Ale to su zvacsa minimalne ponuky na danu poziciu. Ja v aktualnej praci som si vypytala o 700 viac a zobrali ma.

dadis
22. nov 2025
@anonym_ed539b

@anonym_ce255f chapem. Myslel som to tak ze aj za pasom je to mozne. Btw ad zmienka o VS vzdelani. S vynimkou lekarov a par vybranyh profesii a pod sa maju akualne NON VS rovnako. V pripade remesiel casto aj lepsie. Za pasom zarobis casto lepsie nez v ofice. Ak ide ciste o penoaze.

@anonym_ed539b To kde mas taku statistiku? Samozrejme VS zarabaju viac.

anonym_ed539b
22. nov 2025
@dadis

@anonym_ed539b Ale to su zvacsa minimalne ponuky na danu poziciu. Ja v aktualnej praci som si vypytala o 700 viac a zobrali ma.

@dadis nie. Presne Naopak. Zvacsa to nie su min. Ponuky. Casto je to este 1200 plus 200 premie a nekorektne komunikovane ako 1400.

ivangeline
22. nov 2025

Mne to príde malo. Možno ako nástupný s tým, že sa zvýši.. :/

anonym_ed539b
22. nov 2025
@dadis

@dadis to ci sa da vyjednat zalezi od pozicie. Niekde ano niekde nic.

anonym_ed539b
22. nov 2025
@dadis

@anonym_ed539b To kde mas taku statistiku? Samozrejme VS zarabaju viac.

@dadis zalezi hlavne aku vs......

dadis
22. nov 2025
@anonym_ed539b

@dadis to ci sa da vyjednat zalezi od pozicie. Niekde ano niekde nic.

@anonym_ed539b Nemas nic podlozene cislami. Su to len tvoje dojmy, platy na profesii vobec nezodpovedaju skutocnosti.

anonym_ed539b
22. nov 2025
@dadis

@anonym_ed539b Nemas nic podlozene cislami. Su to len tvoje dojmy, platy na profesii vobec nezodpovedaju skutocnosti.

@dadis ok. Tak akymi cislami podlozis tvoje dojmy ty? Nech sa paci. Nevies ake mam skusenosti ani co robim. Ale rad sa poucim.

dadis
22. nov 2025
@anonym_ed539b

@dadis ok. Tak akymi cislami podlozis tvoje dojmy ty? Nech sa paci. Nevies ake mam skusenosti ani co robim. Ale rad sa poucim.

lucik194
22. nov 2025

za mna je to malo penazi a je jedno, ci je to zena alebo muz. mam VS a odbornu pracu (akukolvek odbornu) by som za tie peniaze nesla robit. hlavne nie v BA .....

v BA je momentalne priemerny plat v hospodarstve 1700/1800 eur.

anonym_ed539b
22. nov 2025

@dadis sorry. Ty tu postnes nejaky blog. Okrem toho 6 rokov stary. To je vtip? Ked das prilis nizku ponuku tak sa ti neprihlasia relevantni uchadzaci. Mala si dat nejake profi statistiky a cisla. Ja som vybral napriklad tn. Nech sa paci.

dadis
22. nov 2025
@anonym_ed539b

@dadis sorry. Ty tu postnes nejaky blog. Okrem toho 6 rokov stary. To je vtip? Ked das prilis nizku ponuku tak sa ti neprihlasia relevantni uchadzaci. Mala si dat nejake profi statistiky a cisla. Ja som vybral napriklad tn. Nech sa paci.

@anonym_ed539b Ved na tvoju statistiku "platov"na zaklade pracovnych ponuk na profesii reagujem obdobne. SU SR vedie dost podrobne statistiky miezd, tak skus mozno odtial cerpat..

anonym_ed539b
22. nov 2025
@dadis

@anonym_ed539b Ved na tvoju statistiku "platov"na zaklade pracovnych ponuk na profesii reagujem obdobne. SU SR vedie dost podrobne statistiky miezd, tak skus mozno odtial cerpat..

@dadis SU som samozrejme videl. Ale SU sa v tn velmi neodlisuje od napr. Tej profesie.Zalezi od odvetvia. Mozes pozriet aj linked. Nemusis profesiu. A to profesia ti tam ete slaha aj remote cela sr a to skresluje. Ale linked nehlada asi pomocne prace a podobne tak to nie je relevantna vzorka.ale nech sa paci, rob ako chces.

Strana
z3