icon

Je ešte možný návrat z Nemecka na SR?

sim318
18. mar 2020

Ahojte prosím môj brat pracuje v Nemecku...išiel tam pred dvoma týždnami...chcem sa spýtať ako to je s tymi hranicami...je možno že by sa nejako dostal na Slovensko?? Ďakujem veľmi pekne

tomek39
Autor odpoveď zmazal
oli18
18. mar 2020

Napadlo ma, co mysleli politici, ak hovorili, ze na Slovensku to este len prepukne. No jasne, ked sa vrati niekolko sto tisic ludi zo zahranicia. Pan Boh nam pomahaj😰

tomek39
18. mar 2020

@sim318 na 100% sa dostane na SR ...v nedeľu som takto šiel pre maminu do Nemecka a tam žiadna panika a hranice prejazdné ale len s Rakúskom a Slovenskom, cez Česko vás nepustia

sisaka
18. mar 2020

@oli18 ake zahraničné fóra, to prosím ta čítaš? Žijem v zahraničí, poznám Slovákov a Cechov tu žijúcich, aj tu na MK som v zahraničnej skupine a nepoznám nikoho, kto by sa teraz trepal na Slovensko. To sú ľudia, ktorí sú v zahraničí len dočasne, chodia tam len do prace, rodiny majú na Slovensku, alebo ľudia, ktorí čerpajú výhody raz z jedného štátu raz z druhého a podľa toho chodia hore dole. Ti čo mamev zahraničí stálu prácu, rodiny, byvanie atď. sa nikde nechystáme, môžeš kľudne spávať

beata_ra
18. mar 2020

@tomek39 no len to bolo v nedelu. Vies co vsetko sa od tvedy zmenilo?!!!

eva112014
18. mar 2020

@oli18 Ja nerozumiem o čom ty píšeš?! Citujem:" Len dúfam, že všetci sa z toho poučíme." Ako z čoho sa poučíme? Z koronavírusu?
Citujem:" To je riziko kroku, pre ktorý sa rozhodli." Aké riziko? Že príde koronavírus? To sa mohlo aj tebe kľudne stať. Vyberieš sa na exotiku a si tam.
Ja si myslím, že každý jeden človek prichádzajúci zo zahraničia k svojej rodine na Slovensko, má právo sa vrátiť. Či je tam 10 rokov, 15 ... je jedno. Keď nebude mať príbuzných v SR, nebude sa vracať. To mi ver!
A keď už kritizuješ, tak sa aj zamysli, že koľko ľudí "sedí" doma na zadku kritizujúcich systém v SR. To je v poriadku, že?
Skús odísť do zahraničia. Tam sa naučíš aké to je obracať sa v cudzej krajine. Nie každý človek mal/má túžbu 30 rokov platiť hypotéku.
Na druhej strane, tiež nemám rada, keď niekto si myslí, že je viac, lebo pracuje mimo SR.

eva112014
18. mar 2020

@sisaka Ona -oli18 nečíta zahraničnē fóra. Ona má paniku. Všetci Slováci v zahraničí majú koronavírus. Nevedela si?

sim318
autor
18. mar 2020

@oli18 neviem čo riešite... Ľudia ktorí sú v zahraničí na turnusoch nemajú kde byť... Rušia a zatvárajú sa ubytovne...firmy nemajú prácu...išli tam len na turnus no počas toho sa stalo toto všetko takže tí ľudia nemajú na výber a musia sa nejako vratiť domov...tí ktorí tam žiju dlhodobo a majú tam prácu rodinu a byvanie nemajú dôvod sa vracať... A na Slovensko púšťajú len ľudí s trvalym alebo prechodnym pobytom...na Slovensku funguju závody a fabriky do ktorych si smelo chodia ľudia ktorí majú byť v karantene...stretávaju sa veľké skupinu ľudi ktorí majú byť doma a nevychdzat zbytočne z domu ale aj tak idú na výlet... To je problem nie to že sa vrati človek ktorý musí byť a bude dva týždne v karantene počas ktorej nebude s nikym v kontakte

martina1201
18. mar 2020

@tinapa taxíky nemôžu premávať na prevoz ľudí, len na rozvoz jedla....

eliska13
18. mar 2020

@sisaka tak chápem jej obavy, lebo ide cca o 30 000 t ľudí, študenti z Európy, pendleri...ale čo s nimi treba ich prijať.Budu rýchlejšie testovaní nemusia byť 14 dni v karanténe niekde v Lešti či Gabcikove

bambinomio99
18. mar 2020

@hili ste v karantene s nim a mali by ste byt v uplnej ,vasim mini nakupom mozte nakazit xy dalsich ludi hoc len ako prenasaci a odporucam viac ako 14 dni

sisaka
18. mar 2020

@eliska13 krajina musí prijať nazad svojich občanov, s tým nič nespravíte. Kanada tiež vyzvala všetkých svojich občanov aby sa urýchlene vrátili do vlasti. Mame kopec dôchodcov čo chodia na zimu do USA, ľudí rozlezenych po celom svete, ešte som nezaregistrovala ani jeden koment, že ostante si kde ste, keď ste si dovolili odísť z Kanady...

kittykat22
18. mar 2020

@sim318 ak sa chce vratit preco nie. Pripravte mu vsetko - aby mohol byt aspon 14 dni sam doma v karantene. Ak nakazi polovicu vasej ulice - nedaj boze, ze niekto zomrie, tak vas ludia stiahnu z koze.

sim318
autor
18. mar 2020

@kittykat22 nebojte sa ma pripravený dom do ktoreho priamo pôjde a bude tam úplne sam a nebude odtiaľ vychádzať...nie je nezodpovedny ako iní ktorí si tu smelo chodia do práce aj napriek tomu že nemôžu

ajvy66
18. mar 2020

@sim318 cez Rakusko prejde urcite.

hili
18. mar 2020

@bambinomio99 zabezpečené tak až nechodíme vôbec

k1k1na
18. mar 2020

@sim318 ahoj, dnes som pozerala krizovy stab a povedali ze kto ma obcianstvo slovenske sa dostane normalne ale musi byt v tej karantene 14 dni. ale dostane sa urcite

gabika0825
19. mar 2020

@sim318 Prepáč ale trochu rozmýšlaj. O koronavíruse sa hovorilo už ako dlho a ty sa odpraceš do Nemecka ... teraz chceš ísť naspeť a ohroziť ďalších ludí. Načo bolo treba tam ísť keď už bola situácia jasná? Treba tam ostať kým sa to neukludní- jediné rozumné riešenie, nie sa pratať domov... xy slovákov v zahranicí tam radšej ostalo, aby neohrozovali ďalších tu, z vlastnej vôle. Poprosím o takéto správanie 🙂

Edit: teraz čítam že sa to týka brata - príspevok platí takisto 🙂

sim318
autor
19. mar 2020

@gabika0825 každý má nejaký názor no...ale keď mu zatvorili ubytovnu a nemá kde bývať a firma vyhlásila odstávku tak tam asi logicky zostať nemože...

princeznasevera
19. mar 2020

@sim318 nehnevaj sa ale ty si myslis ze lekary a sestri chcu chodit do prace ked au v riziku,ze ro chitia? Oni na rozdiel od teba a od tvojho brata riskuju svoje zdravie aby zachranili inych ludi a mozu si to dovliect domov k svojej rodine? Tvojho brata by som cez hranice nepustila odstavit auto a do karantenny. Ziadne take ze autom sa povozim po slovensku dotrepem sa domov a za ten cas dovlecem dalsi virus. Kolko takychto sem moze dovliect virus a ani o tom nemusi ist. Ja osobne by som nikoho cez hranice nepustila nie ze som svina ale preto lebo sa to vlaci cez cele slovensko. A nehovor mi ze nema moznost najst nahradne ubytovanie

sim318
autor
19. mar 2020

@princeznasevera no tak si to skuste vybaviť vo vlade lebo očividne domov ľudi púšťajú...pracuje tam a je to jeho obživa...nemá na výber a nie je jediný... A neriešte toho kde ide hneď do karanteny a s nikym sa nestyka ale radšej tych idiotov ktori chodia vo veľkom po Terchovej a Jasnej na výlety...a chcela by som vidieť vás keby tam bol váš syn alebo brat potom by ste hovorila nieco iné... Keď máte všetkých blizkych pri sebe tak sa vám machruje ale keby ste bola v koži ľudi komu niekto chýba premyslela by ste si čo píšete

princeznasevera
19. mar 2020

@sim318 moja zlata nic o mne nevies tvoj brat je relativne v bezpeci. Moja sestra je v taliansku s manzelom prave v epicentre virusu takze si zavri usta a netrep. Ona nedostala ani tu moznost sa vratit... takze nabuduce si nevyskakuj ok?

sim318
autor
19. mar 2020

@princeznasevera ja nevyskakujem ale je iné keď je niekto v epicentre nákazy a keď je niekto v meste kde je nakazených len par ľudi...a môj brat tam nežije ale je tam len na turnuse takže tam zostať dlhšie nemože pokiaľ ma možnosť ísť domov

lidia73
19. mar 2020

chapem ta, len ted neviem, ci ho pustia domov ako toto je otazka priamo na vladu. neviem, ci maju niekde otvorenu nejaku stranku s takymito dotazmi

tncka
19. mar 2020

@sim318 naco sem lezie? Nech zostane tam teda. Sme v pruseri lebo vlada ohlasila uzavretie hranic od nejakeho datumu a kto stihol,vratil sa. Presne toto je ten problem. A potom nedodrzuju karantenu a uz to ide...

sim318
autor
19. mar 2020

@tncka pozrite pýtala som sa na radu a nie na váš blbý názor ktorý ma nezaujima...karantenu dodrží!!!!

lucia147852
19. mar 2020

@hili no samozrejme ze nie ani na maly nakup. To je prisna karantena pod hrozbou pokuty. Narobit zasoby, max ti moze niekto nrchat pred dverami a ked odide si to vezmes.

veronikaszabova
19. mar 2020

@hili no urcite nie. 14 dni doma, bez vychadzok.

sovica
19. mar 2020

Aktuálne info 19.3.2020 - 16.00 hod.
Nemecko zavádza s okamžitou platnosťou rozšírenie dočasných hraničných kontrol aj na leteckú a vodnú dopravu s Talianskom, Španielskom, Rakúskom, Francúzskom, Dánskom a Švajčiarskom. Cestujúcim bez urgentného dôvodu nebude povolený prechod cez hranice. Ich prekročenie bude umožnené na základe urgentného dôvodu a dochádzajúcim za prácou na základe príslušného dôkazu, resp. potvrdenia.

Podľa Spolkového ministerstva zahraničných vecí Nemecka má byť vstup/výstup z/do Nemecka UMOŽNENÝ cudzím štátnym príslušníkom v nasledujúcich prípadoch:

1. Cesty za prácou, resp. z pracovných dôvodov a na plnenie povinností vyplývajúcich zo zmluvných vzťahov (tzv. pendleri, sezónni zamestnanci a pod.). Prechod hraníc má byť nemeckou pohraničnou políciou umožnený po predložení dokumentov potvrdzujúcich tieto skutočnosti (napr. zamestnanecká zmluva, či doklady o zákazke, ktorú cestujúci ide do krajiny plniť).

2. Cesty zo závažných dôvodov (napr. na lekárske vyšetrenia, z dôvodu rodinného úmrtia a pod.) sú podľa okolností každého prípadu v princípe umožnené.

3. V prípade návratu občana EÚ alebo tretieho štátu (nonEU) do jeho krajiny pôvodu alebo krajiny, kde má povolený pobyt, či dlhodobý pobyt, tranzitom cez územie Nemecka.

Mníchov:

Stále je funkčné priame vlakové spojenie IC vlakmi napr. Mníchov – Viedeň, Regensburg – Viedeň, Würzburg – Viedeň, Hanau (Frankfurt n.M.) – Viedeň a pod..

Alternatívne je možné zvoliť prepravu vlakom do Mníchova (regionálnymi alebo IC/ICE spojmi) odtiaľ regionálnym vlakom do Freilassing (pôvodne zachádzali až do Rakúska - Salzburgu), tu je potrebné prestúpiť na S-Bahn smer Salzburg Hauptbahnhof (jedna zastávka), zo Salzburgu je možné pokračovať v smere na Viedeň rakúskymi regionálnymi vlakovými spojmi.
https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/obmedzeni...

tncka
19. mar 2020

@sim318 verejne forum budem si pisat co chcem!!!