icon

Je legálne posielať mzdu na účet, ktorý nevlastním?

29. okt 2025

Zdravim, podla noveho moze mi zamestnavatel posielat mzdu na ucet, ked nie som jeho majitelom?

janai1
29. okt 2025

Áno, prečo by nemohol? Veď v tomto sa nič nemenilo

petamich
29. okt 2025

Zamestnavatel ti posle mzdu na ucet aky mu povies (minimalne v komercnej teme), nikdy sa ma nikto nepytal, ci je ten ucet moj.

martinmmartin
29. okt 2025

Ale teraz sa overuju prijemcovia takze musi uviest aj meno maitela uctu

biba_18
29. okt 2025

@martinmmartin áno. ale nemusí byť jeho

janai1
29. okt 2025
@martinmmartin

@martinmmartin nemusí

chrobak7
29. okt 2025
@martinmmartin

@martinmmartin Jediné, čo banka robí je to, že overí názov účtu, ktorý zadal príkazca. Ak sa zhoduje s názvom účtu v banke, tak sa platba zrealizuje. Ak sa nezhoduje, upozorní platiteľa, že názov je iný, ako uviedol a príkazca môže aj tak dať príkaz na úhradu.

Ak príkazca neuvedie názov účtu, nie je čo skontrolovať a platba sa zrealizuje.

Zamestnanec môže uviesť kohokoľvek účet na úhradu mzdy. U nás vo firme sú viaceré manželské páry, ktoré si dávajú obe výplaty uhrádzať na jeden účet.

martinmmartin
29. okt 2025
@chrobak7

@martinmmartin Jediné, čo banka robí je to, že overí názov účtu, ktorý zadal príkazca. Ak sa zhoduje s názvom účtu v banke, tak sa platba zrealizuje. Ak sa nezhoduje, upozorní platiteľa, že názov je iný, ako uviedol a príkazca môže aj tak dať príkaz na úhradu.

Ak príkazca neuvedie názov účtu, nie je čo skontrolovať a platba sa zrealizuje.

Zamestnanec môže uviesť kohokoľvek účet na úhradu mzdy. U nás vo firme sú viaceré manželské páry, ktoré si dávajú obe výplaty uhrádzať na jeden účet.

@chrobak7 suhlasim, dik

anonym_cc1a47
29. okt 2025

@anonym_autor ja som musela dať v prvej práci svoj účet, teraz v druhej o 10 rokov neskôr už len číslo účtu, ďalšie info neboli potrebné.