icon

Je lepšie vyčerpať dovolenku alebo si ju dať preplatiť?

5. jan 2026

Dobry vecer, Mam vyse 30 dní voľna.)stara dovolenka)Chcem sa opýtať je lepšie ju vyčerpať? Alebo sa to dá aj tak ze budem v práci a dám si ju preplatiť? Co bude lepšie?

Strana
z2
nelca84
5. jan 2026

@anonym_autor dovolenka sa prepláca len pri skončení pracovného pomeru, treba čerpať

cacianka
6. jan 2026

Starú dovolenku z r 2025 si môžeš čerpať do konca tohto r. 2026. Prečítaj si aspoň 1 jediný § zákonníka práce, lebo platia pravidlá čerpania. Do 30.6. a do 31.12.

lucik194
6. jan 2026

zamestnávateľ Ti moze prikazat celu ju vycerpat naraz, teraz v januári a februari. isla by som na HR, vsetko s nimi prebrala,ako to vyriesit.

aj tak je to divne, u Vas neplati zakonnik práce, ze mas tolko dovolenky prenesenej?

ivicatolic
6. jan 2026
@lucik194

zamestnávateľ Ti moze prikazat celu ju vycerpat naraz, teraz v januári a februari. isla by som na HR, vsetko s nimi prebrala,ako to vyriesit.

aj tak je to divne, u Vas neplati zakonnik práce, ze mas tolko dovolenky prenesenej?

@lucik194 poznám i viac, pracovník v zdravotníctve / 52/, šofér autobusu/40/, a tiež to nechápem, nám dovolia preniesť Max. 2 dni

alenka58
6. jan 2026
@ivicatolic

@lucik194 poznám i viac, pracovník v zdravotníctve / 52/, šofér autobusu/40/, a tiež to nechápem, nám dovolia preniesť Max. 2 dni

@ivicatolic nemajú ľudí tak tí čo sú robia, asi by sa ti nepáčilo keby si nebola ošetrená lebo má lekár, sestrička, záchranár alebo iný ZZ dovolenku tak isto keby vynechávali spoje lebo šofér má dovolenku a aj iných povolaniach ktoré sú zásadné nemajú odklad a je nedostatok ľudí, v čase covidu som tiež mala 50 dní dovolenky a bola by som si ju rada zobrala priebežne

ivicatolic
6. jan 2026
@alenka58

@ivicatolic nemajú ľudí tak tí čo sú robia, asi by sa ti nepáčilo keby si nebola ošetrená lebo má lekár, sestrička, záchranár alebo iný ZZ dovolenku tak isto keby vynechávali spoje lebo šofér má dovolenku a aj iných povolaniach ktoré sú zásadné nemajú odklad a je nedostatok ľudí, v čase covidu som tiež mala 50 dní dovolenky a bola by som si ju rada zobrala priebežne

@alenka58 nič nové si nenapísala,, napíš ako je na tom zákon, potom sa niečo obchádza, ľudí je ako maku

cacianka
6. jan 2026
@ivicatolic

@alenka58 nič nové si nenapísala,, napíš ako je na tom zákon, potom sa niečo obchádza, ľudí je ako maku

@ivicatolic áno, ako maku. Ale robiť to nechcú.
Alebo sú neschopní to robiť.

cacianka
6. jan 2026
@ivicatolic

@ivicatolic pracovala som v knižnici, kde sa nemohol preniesť ani 1 jediný deň, lebo medveď. Teraz v inej práci sú naozaj prípady že sa prenášajú desiatky dní, lebo je to treba a nie každá profesia má záskok a možnosť si zobrať D kedy kto chce.

autor
6. jan 2026
@lucik194

@lucik194 nastupujem po rodicovskej

eeffka
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ak mas dieta v skolke este ti tych 30dni bude malo na vsetky choroby

autor
6. jan 2026

Áno dieta chodí normálne do škôlky.. pri dcere som mohla byť ešte mesiac doma teraz neviem .. tak sa radšej opytam že či sa dá preplatiť alebo vyčerpať.. lebo už sa mi každý mesiac skracuje o 2 dní.. nechcem prísť o dovolenku... tak rozmýšľam co spraviť.. lebo ak mám ostať február doma tak ešte mi aj tak dosť zostane

autor
6. jan 2026
@eeffka

@anonym_autor ak mas dieta v skolke este ti tych 30dni bude malo na vsetky choroby

@eeffka nevadí mam nárok na OCR.. len pri dcere som musela hneď čerpať dovolenku max do júna som ju musela vybrať..

eeffka
6. jan 2026
@anonym_autor

@eeffka nevadí mam nárok na OCR.. len pri dcere som musela hneď čerpať dovolenku max do júna som ju musela vybrať..

@anonym_autor kraaaasa, idealna zamestnankyna. Nezabudni aj na ocr pri zatvorenej skolke.

trnavacka
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor veď môžeš byt na rodičovskej a zároveň čerpať dovolenku, normálne ti príde vyplata.

nelca84
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak to si mala napísať hneď. Keď nastúpiš do práce po RD, zamestnávateľ je povinný dať ti vyčerpať všetku dovolenku, ktora ti nabehla počas MD. Čiže budeš po RD najskôr na dovolenke a až potom začneš pracovať.

alenka58
6. jan 2026
@cacianka

@ivicatolic áno, ako maku. Ale robiť to nechcú.
Alebo sú neschopní to robiť.

@cacianka ľudí je ako maku ale nemajú vzdelanie a aj prax aby vykonávali také povolanie ktoré je žiadané a kde je nedostatok ľudí a treba mať na to aj predpoklady

cacianka
6. jan 2026
@alenka58

@cacianka ľudí je ako maku ale nemajú vzdelanie a aj prax aby vykonávali také povolanie ktoré je žiadané a kde je nedostatok ľudí a treba mať na to aj predpoklady

@alenka58 v podstate dom myslela na to.

bosorkabb
6. jan 2026
@alenka58

@alenka58 prd. Máme v práci pozície kde nepotrebuješ vzdelanie a aj tak nie a nie nájsť stabilných ľudí. Potom ten zvyšok prenáša dovolenku.

tiika
6. jan 2026

@anonym_autor dovolenku si môžeš vyčerpať po skončení rod.dovolenky do konca daného roka, nemusis hneď. Preplatit sa môže len 5 dni prip. jeden týždeň dovolenky. Každý mesiac sa ti sice dovolenka kráti, no len z naroku, ktorý ti vznikol v danom roku.
Takze, ak si chceš predlzit rod.dovolenku - požiadaj o ňu po skončení RD. Ak si chceš dovolenku ušetriť a čerpať podľa potreby - necerpaj, je však možné, že ti ju i tak nariadi zamestnávateľ podľa jeho potrieb, prip. ti ju schváli, ako budeš chcieť, alebo od 1.7. ti ju musí schváliť (ak nahlasis 30 dni vopred).
Ak chceš viac peňazí, môžeš sa vrátiť z RD do prace napr. o 1 mesiac skôr, zároveň zostat doma a cerpat dovolenku a rod. prispevok súčasne. Prip.na konci roka nechať preplatit 5 dni( ak zostane a navýšiť výplatu).

autor
6. jan 2026
@eeffka

@anonym_autor kraaaasa, idealna zamestnankyna. Nezabudni aj na ocr pri zatvorenej skolke.

@eeffka neboj pôjdem aj vtedy ✌️

lucik194
6. jan 2026

za mna dohodnut sa v praci, aky plan maju s tebou, ci Ta nechaju doma, alebo zacnes hned robit. riesila by som to priamo s HR a aj sefom(sefkou) nech je informovany/a

simcas75
7. jan 2026

Ja nechapem aký máš problém informovať sa priamo vo svojom zamestnaní? Nedajú ti náhodou relevantnejsiu odpoveď ako na MK?

hrasocek12
7. jan 2026
@ivicatolic

@ivicatolic nám nedovolia v obchode ani deň preniesť. Ak si prenesieme. Nárok na nevyčerpanú dovolenku si potom čerpá zamestnávateľ ako mu to vyhovuje. Čiže keď nás tak nepotrebuje ,starú dovolenku tam použije. Pretože ako tvrdí manipulovať podľa zákonníka práce môže so 100percent dovolenky s prihliadnutím na záujmy zamestnanca. Ale ak si dovolenku nevyčerpeme ,naloží s ňou ako potrebuje.

hrasocek12
7. jan 2026
@eeffka

@eeffka na OČR pri zatvorenej škôlke má nárok. Prečo by nešla? Či si myslíte ,že každý má doma rodičov a starých rodičov ,ktorí postrážia? A dovolenka neslúži na vykrytie škôlky. Na to slúži OČR.

hrasocek12
7. jan 2026
@anonym_autor

Áno dieta chodí normálne do škôlky.. pri dcere som mohla byť ešte mesiac doma teraz neviem .. tak sa radšej opytam že či sa dá preplatiť alebo vyčerpať.. lebo už sa mi každý mesiac skracuje o 2 dní.. nechcem prísť o dovolenku... tak rozmýšľam co spraviť.. lebo ak mám ostať február doma tak ešte mi aj tak dosť zostane

@anonym_autor po návrate do práce si musíš čím skôr naplánovať čerpanie dovolenky. Je to tvoja povinnosť dohodnúť sa so zamestnávateľom. Tak choď na personálne a dohodni si čerpanie. Možeš buď vcelku,alebo po častiach. Ja som čerpala po dohode po častiach. Mala som po návrate z rodičáku 58 dní dovolenky.

ivicatolic
7. jan 2026
@hrasocek12

@ivicatolic nám nedovolia v obchode ani deň preniesť. Ak si prenesieme. Nárok na nevyčerpanú dovolenku si potom čerpá zamestnávateľ ako mu to vyhovuje. Čiže keď nás tak nepotrebuje ,starú dovolenku tam použije. Pretože ako tvrdí manipulovať podľa zákonníka práce môže so 100percent dovolenky s prihliadnutím na záujmy zamestnanca. Ale ak si dovolenku nevyčerpeme ,naloží s ňou ako potrebuje.

@hrasocek12 fúúú, smutné, viem čo je obchod

tiika
7. jan 2026
@hrasocek12

@anonym_autor po návrate do práce si musíš čím skôr naplánovať čerpanie dovolenky. Je to tvoja povinnosť dohodnúť sa so zamestnávateľom. Tak choď na personálne a dohodni si čerpanie. Možeš buď vcelku,alebo po častiach. Ja som čerpala po dohode po častiach. Mala som po návrate z rodičáku 58 dní dovolenky.

@hrasocek12 naplánovať čerpanie dovolenky musí zamestnávateľ, nie zamestnanec. Ani dohodnut sa nie je povinná, ale je to i v jej zaujme.

evansova
10. jan 2026
@lucik194

@lucik194 Zamestnávateľ ti musí preplatiť dovolenku len v prípade, že ti ju neumožnil vyčerpať, je na ňom, či tu je preplatí aj v prípade, že si dovolenku necerpala z vlastného rozhodnutia.
Dovolenky sa plánujú (v normálnych firmách) vopred na rok. Iste, vieš, že pôjdeš na dovolenku s rodinou a termín nevieš. Ale zrejme vieš aspoň v ktorom mesiaci to bude.
Samozrejme, v prípade nepredvídateľných dôvodov sa plán prispôsobí.

anonym_04cae3
10. jan 2026
@evansova

@lucik194 Zamestnávateľ ti musí preplatiť dovolenku len v prípade, že ti ju neumožnil vyčerpať, je na ňom, či tu je preplatí aj v prípade, že si dovolenku necerpala z vlastného rozhodnutia.
Dovolenky sa plánujú (v normálnych firmách) vopred na rok. Iste, vieš, že pôjdeš na dovolenku s rodinou a termín nevieš. Ale zrejme vieš aspoň v ktorom mesiaci to bude.
Samozrejme, v prípade nepredvídateľných dôvodov sa plán prispôsobí.

@evansova preplatiť dovolenku jej musí vždy. Zamestnávateľ ma určiť čerpanie a nie umožniť čerpanie.

evansova
10. jan 2026
@anonym_04cae3

@evansova preplatiť dovolenku jej musí vždy. Zamestnávateľ ma určiť čerpanie a nie umožniť čerpanie.

@anonym_04cae3
Pozri si §113 ZP.

Strana
z2