icon

Je medzi vami nejaká ochotná účtovníčka?

amyweber
8. dec 2022

Potrebovala by som sa niečo opýtať . Ďakujem 🙂

zojazoja
8. dec 2022

@amyweber polož otázku sem prosím.

amyweber
autor
8. dec 2022

@zojazoja ďakujem … Tento rok som pracovala ale nepoberala daňový bonus na dieťa. Chcela by som si požiadať o jeho vyplatenie
1. Môžem si tlačivo vypísať sama a ak áno aké konkrétne?.
2. Kam mám potom tlačivo odovzdať ?
3. Kedy mi príde vyrozumenie ?
4. Môžem tlačivo odovzdať ešte tento rok ?

Ďakujem

zuzinka888
8. dec 2022

Urobis si danove priznanie na buduci rok-za rok 2022.Najneskor do posledneho marca/2023 . Musis odovzdat. Vyplaca sa vacsinou april/ maj.

amyweber
autor
8. dec 2022

@zuzinka888 aha takže je zbytočné robiť ho teraz

zuzinka888
8. dec 2022

@amyweber ano musis pockat. A bonus nepobera otec dietata? Vzdy moze iba jeden pracujuci rodic. Ak nie ste spolu treba to overit. Inak by si musela vratit.

amyweber
autor
8. dec 2022

@zuzinka888 nežije s nami v jednej domácnosti a je živnostník. Dieťa mám do svojej starostlivosti zverené ja . Na otázku či poberá nechcel odpovedať, žiaľ neverím mu . Neviem ani kde by som získala info či poberá alebo nie

jaruska_12
8. dec 2022

@zuzinka888 mozem sa prosím opýtať môj muž tento rok robil na tpp aj na dohodu teraz má živnosť ak splní podmienky 6x minimálna mzda môže v ročnom zúčtovaní žiadať o daňový bonus na deti ? Ďakujem

negymama
8. dec 2022

ty nemusis riesit ci on pobera alebo nie. Reálne nanho nema nárok, pretoze nezije s dietatom v jednej domacnosti. Ty si urob, alebo si daj vypracovat do marca 2023 danove priznanie, kde si uplatnis spatne danovy bonus za rok 2022, treba k tomu dolozit tlacivo Potvrdenie o zdanitelnych prijmoch... + kopiu rodneho listu dietata.
vid. vzor. https://ipdf.sk/potvrdenia/potvrdenie-o-zdanite...

Toto tlacivo ti na poziadanie vyda tvoja mzdova uctovnicka u zamestnavatela, je mozne ho vydat az po zuctovani miezd za rok 2022, teda najskor v januari, ked ti zuctuju poslednu mzdu za 12/2022.

negymama
8. dec 2022

Financna sprava kontroluje duplicitne vyplacanie danoveho bonusu, takze ak ho on poberal neopravnene, vyzvu ho na vratenie.

kathy7337
8. dec 2022

@amyweber lepšie je poberať daň.bonus mesačne, tak popros, aby ti už v tejto výplate uplatnili daň.bonus a v ročnom zúčtovaní nech ti doplatia za celý rok 2022. od 2023 poberaj mesačne

negymama
8. dec 2022

@jaruska_12
tu mas prehladnu tabulku o vyske danoveho bonusu pri szco za rok 2022

https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=824

negymama
8. dec 2022

@jaruska_12
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=831

tuto je to vysvetlene komplexnejsie aj pre pripady ked je zaroven szco aj zamestnanec, zalezi aj od datumu zaciatku cinosti szco.

amyweber
autor
8. dec 2022

@negymama ďakujem a ako postupovať keď už nie som u zamestnávateľa zamestnaná

negymama
8. dec 2022

@amyweber tak potom si mozes aj teraz vypytat toto potvrdenie za rok 2022 a ona ti ho vystavi za obdobie do kedy si tam pracovala. Ak teraz pracujes aj u noveho zamestnavatela, tak v januari poziadaj aj za tie zvysne obdobie potvrdenie o zdanitelnych prijmoch. Ku danovemu mozes prilozit obidve, alebo u niektorych zamestnavateloch ti moze rocne vyuctovanie robit mzdarka sucasneho zamestnavatela - v takom pripade nemusis podavat danove priznanie. Niektore mzdarky to nechcu robit, ak mal zamesntnanec aj inych zemestnavatelov v jednom roku - ale za opytanie nic nedas.

negymama
8. dec 2022

@amyweber neviem ci som to napisala zrozumitelne ale mas dve moznosti.
1. Novy zamestnavatel ti urobi rocne vyuctovanie a doplati neuplatnene DB za cely rok 2022
2, Urobis si sama ci externe danove priznanie za rok 2022 , tam si uplatnis DB a doplati ti danovy urad.

V oboch pripadoch treba dolozit rodny list dietata a Potvrdenie o zd. prijmoch zo vsetkych zamestnavatelov za rok 2022

saxana000
8. dec 2022

@amyweber ak sa stihnes zamestnat utobi ti to uctovnicka noveho zamestnavatela

amyweber
autor
8. dec 2022

@negymama si super vďaka ;)

samuelson35
8. dec 2022

@amyweber už druhý rok toto platí: o vykonanie ročného zúčtovania môžeš požiadať hociktoreho zamestnávateľa, u ktorého si bola v danom roku zamestnaná.
A nestretla som sa s tým, že mzdarky to nechcú robiť? Ak požiadaš, je to ich povinnosť. Ak by bol problém, pošli poštou doporučene. Načo by si platila niekomu za to, aby ti spravil daňové priznanie. Len daj pozor aby si poslala všetky potvrdenia a správne vyplnila žiadosť.

samuelson35
8. dec 2022

@amyweber a ešte dosť podstatná vec je, aby si mala zarobeny dostatočný príjem na to aby ti DB mohol byť doplateny...