Je povinnosťou zamestnávateľa platiť za zaúčanie?
Dobrý deň. Asi hlúpa otázka ale som mladá a mám 2. brigádu tak neviem ešte moc ako to funguje. Mám normálne podpísanú zmluvu o brigádnickej činnosti. Nástup na brigádu (dlhodobú) som mala 13.7.2025. Na prvej smene som bola 15.7.2025. Zaúčala som sa 15h. V predošlej brigáde som dala hneď výpoveď keď ma vzali sem, čiže som rátala s peňažným príjmom. Ale dozvedela som sa od kolegov že táto práca nevypláca zaúčanie. Na to ma však nikto ani neupozornil keď ma prijali. Chcem sa spýtať, vyplatia mi to? Je to pre nich povinnosť ma vyplatiť? Nebola som pasívny pozorovatel, normálne som sa zaúčala a vykonávala som činnosti kt. mi boli pridelené. Bola som tam dokopy 4 dni. Pôjdem sa aj spýtať na centrálu že teda ako to bude, len ma zaujímajú aj vaše skúsenosti. Ďakujem 🙂
@anonym_autor vela mladých ľudí odíde po prvom dni...su s tým len administratívne naklady....preto to ma tento zamesntavtel takto ošetrené...
@pieksamaki ako takto ? Neexistuje. Má si vybrať dôsledne, a zodpovedne. A na zaučenie je skúšobná doba. Počas nej dostane riadnu mzdu, po skúšobnej aj príplatok, prémie, osobne ohodnotenie - to už ako zamtel nazve
Boli sme tam, povedali mi ze ma na to dopredu upozornili ale ja si na nic take nespominam. Keby ano tak to tu tak silno neriesim. Vraj som aj popdpisala papiere kde som s tym suhlasila. Ale v oficialnej zmluve to neni, asi to bol len nejaky dodatocny dokument. To nic ale nemeni na fakte ze ma na to neupozornili na pohovore🥲 Keby ano tak by som vedela ze mam ostat v minulej praci dlhsie. Ked som isla podpisovat zmluvu sem, tak uz som mala vypoved v predoslej praci. Bola so mnou aj mama a uprimne asi by sa do nich pustila aj viac, lenze uz zacali ze ked sa mi nepaci a ked mam problem tak ze mozeme ukoncit dohodu o brigadnickej cinnosti. Nemam na toto uz sil, nebudem sa dohadovat kvoli 50€ s ludmi kt. to maju na haku.
@anonym_autor Obráť sa a inšpektorát práce, možno poznáš aj iných, ktorých takto "zaúčali" - dajte podnet spoločne
Tu nejde len o tvojich 50 Eur, pomôžeš aj ďaľším budúcim brigádnikom
@anonym_autor Jedna známa nastúpila ako dispečérka v taxislužbe. Tiež jej povedali, že 2-3 týždne bude robiť bez mzdy, aby ukázala, či sa osvedčí a či si ju nechajú. Tuším aj robila nejaký čas, ale neviem, ako do nakoniec dopadlo. Myslím, že tam nebola viac, ako mesiac.
Mali to pekne vymyslené. Nabrali akože nových ľudí, ktorí im robili dispečéra zadarmo. Teda tí, ktorí na také niečo pristúpili.
New Chicago, si to ty? 😀 " zaúčať" donemoty brigádnikov a nedať im za to ani floka.
@pieksamaki ako takto ? Neexistuje. Má si vybrať dôsledne, a zodpovedne. A na zaučenie je skúšobná doba. Počas nej dostane riadnu mzdu, po skúšobnej aj príplatok, prémie, osobne ohodnotenie - to už ako zamtel nazve
@cacianka napriklad v tlmoceni/prekladani su "skusobne testy" pred prijatim. Ano, nie su to testy, je to praca zadarmo, ak niekto chce takto pracovat, musi sa prisposobit. Plus poznam dalsie odborne profesie, kde si 2 tyzdne odrobis "zadarmo" na skusku pred prijatim. A tazko je, ak ze vraj podpisala papier (urcite ho podpisala, takze s tym asi nepohne...)🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@cacianka napriklad v tlmoceni/prekladani su "skusobne testy" pred prijatim. Ano, nie su to testy, je to praca zadarmo, ak niekto chce takto pracovat, musi sa prisposobit. Plus poznam dalsie odborne profesie, kde si 2 tyzdne odrobis "zadarmo" na skusku pred prijatim. A tazko je, ak ze vraj podpisala papier (urcite ho podpisala, takze s tym asi nepohne...)🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@vevesh tak to majú prácu tlmočníkov zadarmo. naberú na talentové testovanie 20 ľudí, každému dajú preložiť článok, poviedku, a majú zadarmo celý časopis, knihu poviedok 🙂
@vevesh je jedno,aký papier podpísala,ona sa nemôže vzdať svojej mzdy,ktorá jej prináleží zo zákona,takýto papier s jej podpisom je súci iba na vytretie zadku
@vevesh je jedno,aký papier podpísala,ona sa nemôže vzdať svojej mzdy,ktorá jej prináleží zo zákona,takýto papier s jej podpisom je súci iba na vytretie zadku
@rozculena no nie je to jedno. Ona sa moze vzdat mzdy za urcitu prax, hlavne ak podpisala "taky nejaky papier", kde je to priamo uvedene a splna zakonne nalezitosti...
@rozculena no nie je to jedno. Ona sa moze vzdat mzdy za urcitu prax, hlavne ak podpisala "taky nejaky papier", kde je to priamo uvedene a splna zakonne nalezitosti...
@vevesh cituj paragraf ZP,že zamestnanec sa vzdáva mzdy.
Cituj,aké zákonné náležitosti a paragrafy sú na tom papieri
Mzda je neodňateľná náhrada za prácu. Nemôže sa jej vzdať ani na základe dohody.
Ak zamestnanec vykonáva akúkoľvek prácu, má za ňu právo na mzdu.
Aj počas tzv. "zaúčania" ide o pracovný výkon – a teda musí byť zaplatený.
@vevesh cituj paragraf ZP,že zamestnanec sa vzdáva mzdy.
Cituj,aké zákonné náležitosti a paragrafy sú na tom papieri
Mzda je neodňateľná náhrada za prácu. Nemôže sa jej vzdať ani na základe dohody.
Ak zamestnanec vykonáva akúkoľvek prácu, má za ňu právo na mzdu.
Aj počas tzv. "zaúčania" ide o pracovný výkon – a teda musí byť zaplatený.
@rozculena jednoducho podpises dohodu o skusobnej praci, ktoea je ohranicena na ukol/hodiny/datum. Ak tu (neskorsiu) pracu chces, podpises. Je to normalna prax u niektorych specifickych povolani a ano, zneuziva sa to na "par dni" u brigadnikov. Ja som take nieco podpisala vedome, lebo som chcela neskor danu pracu (ako tlmocnik/prekladatel/sprievodca). Ako vypomoc v pekarni, nie. Ale mala som spoluziacky, ktore sa nechali nachytat🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@sevrin aj ja keď som bola na predošlej brigáde tak napriek tomu ze som sa zatial len zaucala tak ma vyplatili. Cize nechapem preco to niekde robia a niekde nie
@anonym_autor vidim ze tu pracu potrebujes, tqk ti poradim ako to riesit. Chod do prace, zozen si dokazy ze si tqm bola, kniha dochadzky, mejly ak je po tebe stopa, hocico priekazne, hoci qj blba sms, hlavne pisomne. Hladaj si inu brigadu, lebo toto dobre nedopadne, az v tejto skoncis, vyzvi ich na doplatenie mzdy za tie dni pisomne (aj sms) a nasledne ak ta odbiju posli oznqm ze teda postuois ich konanie na Ip a cakaj. Nevrqvim ze to bude hned ale raz dva sa peniaze doplatia. Nejde o 50e ale o to ze porusuju zakon a zdieraju mladistvu. Nehovoriac o tom ze ked braigaduje 15-17tqk na zmluve ma byt aj suhlas zakonneho zastupcu, lebo ma 18+. Som si ista ze mama nic nepodpisovala. Taktiez je protizakonne aby sa zamestnanec vzdal svojich narokov aj keby to podpisal. Dalsii bod k presetrrniu pre IP. Drzim pqlce nech si najdes normalnu pracu, normalne neverim ze niekde este funguje takyto Bananistan.

@rozculena povedali ze oni to tak robia lebo ze ked prijmu 30 brigadnikov tak ze aby nahodou 45% neodislo po zaucani aj s peniazmi. aj ked neviem kto by to takto robil😅ucit sa nieco nove, dat do toho cast ale spravit to len kvoli 50€.
@anonym_autor vela mladých ľudí odíde po prvom dni...su s tým len administratívne naklady....preto to ma tento zamesntavtel takto ošetrené...