Je práca geodeta dobrá práca?
Stojíme pred dilemou vybrať synovi školu.On nevie čo chce, učí sa dobre 1,2 dvojky na vysvedceni.Prilis technický typ nie je skôr ho bavia jazyky, prírodné vedy.nejakym zázrakom ho oslovila práca geodeta študovali ste niekto pracujete v obore?je to dobrá práca?učí sa tam veľa matematiky rôzne výpočty a pod však?
Vobec nevieme čo vybrať😂
No, celé zle tá škola. Absolútne mimo. neviem aký odbor chce ísť, či digitálneho grafika alebo grafická úprava tlačovin 02 čo je ... Tá grafická úprava tlačovín je vlastne starý odbor čo bola stará priemyslovka. Prax je 1x týždenne poobede 4 hodiny- Na digi gafikovi je to normálne týžden škola týžden prax. Na tej grafickej priemyslovke prax bola prvé dva roky taká, že sme kreslili a potom kopírovali a robili doslova chujoviny. Dalšie dva roky sme na praxi robili niečo aj s PC. Mali sme aj základy strihanie animácie, strih videa ale mali sme párny a nepárny týždeň, často sa stalo, že sme mali dvojhodinovky niektoré predmety a keď nám niekedy niečo odpadlo a prišli prázdniny, tak sme aj mesiac nemali daný predmet (dosť veľký problém). Technické vybavenie ako internet v škole tam nie je. Často vypadáva. Každý žiak musí mať svoj PC, najlepšie je, ak má žiak Mac a nie windows. Ideálne MacPro nakoľko on má dobrú obrazovku. Zväčša čo mali spolužiaci windows tak si po čase kúpili výkonnejší notebook alebo rovno Mac (ja som si kúpil Mac Air). Tie grafické programy totiž na windowsoch často mrzli, padali ... Takže treba počítať, že okolo 950e budú náklady na notebook. Škola zo ZRPŠ platí ADOBE programy, takže to je fajn. Neviem, čo mám na tú školu napísať. Ja som sa v odbore zatiaľ neuplatnil. Spolužiak si založil firmu. Z triedy nikto nie je v odbore (okrem toho spolužiaka jedného), čo som stretol z ročníka tak neviem, možno další dva - traja v tom ostali. Neboli sme pripravení ísť do praxe, nemali sme zo školy základy niečo v tých programoch robiť a tvoriť. Spolužiaci nemali vzťah k tomu, učitelia nervy na nás. Veľmi nešťastná škola. Zvlášť to, že tam nie je v škole ani také niečo ako ateliér, škola nemá ani foťáky, škola nemá ani niečo také, že by sme niečo na fotili, potom spracovali a vytlačili. Nič také. To je škoda. Kaderníčka na praxi reálne niečo robí. Nám tam doniesli tlačiaren v hodnote 30e a na tej sme tlačili. Proste technické vybavenie tej škole chýba. Ja ked som na školu prišiel, tak na záchodoch neboli ani dvere. Záchody potom boli zamknuté a potom ich prerábali. Na škole nie sú na chodbách vymenené okná, sú tam staré hliníkové a tie podfukujú, všade sú obkladačky veľmi studené, v zime sme chodili v budnách a topánkach. Proste by sme tam prechladli na chodbák. Triedna nám varila vždy čaj. Učitelia nemali prístup ani k papierom,rodičia ktorí mali možnosť z roboty nosiť, tak nosili papier. Toner tam bol pre učiteľov na prídel. Tak dodrbaný bol ten tlačiaci valec na tej kancelárskej tlačiarni že 2 čierne pásy tlačil 😀 ... Proste celé zlé ta škola. Dalej je problém s jazykami. Často sa menia učitelia, ja som mal 2 roky triednu. Išla na materskú. Potom sme mali za 2 roky 3 učiteľov. Jeden bol taký absolvent, chudák nemal mentálne vybavenie aby učil. Nevedel žiaľ ani písať. Potom sme mali nejakú zúfalú čo prišla z Trenčína či odkial bola tam pól roka, potom zobrali takú starú kreatúru ktorá ani anglicky nevedela, vyhodili ju a o rok ju zobrali zas lebo lepšiu nenašli. Sú tam aj "dobré" angličtinárky ale ... ale ... Keď má 2 roky každého pol roka inú, tak ver, že ak dostane jednu z tých dobrých tak bude mať veľmi veľmi veľký problém pretože tie zas na nič iné nepozerajú len na angličtinu nie na odborné vedomosti. Jedna učiteľka už neučí (zomrela) tak nemala problém nechať prepadnúť niekoho z AJ aj keď z doboru by v pohode ustál. A to sa tam tradovalo dlhé roky, že je tam väčší nárok na všetko len nie na odbor.
@tomas97 Autorka písala, že jej syn má 1-2, a na tej priemyslovke stavebnej a geodetickej sú žiaci aj (väčšinou) s horším prospechom ... a pracovná morálka v takej triede je na bode mrazu, jednotkári chcú sa niečo aj naučiť, ale žiaci s oveľa horším prospechom nemajú záujem, a tým učiteľ ich musí neustále napomínať a upozorňovať a tempo/ priebeh vyučovacieho procesu je spomalený. Môj názor, ale ja by som tam syna v žiadnom prípade nedala. Moje vyštudované gymnázium a SPŠ,na ktorej som učila sa nedá ani len porovnať. No a samozrejme okrem toho je tam dosť matiky a geodetických výpočtov, výpočtov zápisníkov a podobne, ale keď to zvládne trojkár, štvorkár, tak jednotkár to zvládne hravo. 😊
hmmm ani tak ani tak a okrem tej geodeie by chcel co robit, musi byt podla mna este nieco, co by ho teda zaujalo a hlavne bavilo. bo ked ta nieco bavi, tak sa to aj lahsie a rychlejsie naucis. no priklanam sa k nazoru, ze na takej skole by ho bola asi skoda
Podľa mna ak nemá problém s matematikou a jazykom tak nebude mať na tej škole problém. Nemyslím si, že je správne ak rodičia tlačia dieťa na školu kvôli prestíži. Pokojne môže vychodiť geodeta a nakoniec skončí piecť koláče 🤷🏼♂️ ... prosto nikdy nevieš čo život prinesie. Pokial má sedlicky rozum a bude vedieť dobre jazyk, tak sa nestratí. Poznám x ľudí ktorým rodičia vybrali stredné školy, osemročné gymnázia a na vysoké školy neišli, v odbore sa neuplatnili a robia niečo úplne mimo. Veď keď si urobi strednú so zameraním na geodézii, môže ísť do statnej správy kde stačí hociaka vysoká škola do tabuľky a zas nezarábajú v štatnej správe zas až tak zle. 🤷🏼♂️
@tomas97 dakujem za ochotu velmi pekne si to opisal
@kellypiu praveze nic🙂)naozaj neinklinuje k nicomu.Bavi ho geo, che,bio a jazyky bojim sa, ze si vyberie nejaku stavebnu, strojnicku, elektrotechnicku a pohori z matematiky rysovanie a geo vypocty ho bavia.Naozaj mi najlepsie vychadza to gymmazium len tam je dost pretlak a nevlchcem, aby rok chodil na doucovanie, aby sa tam dostal.Hoc aj, keby ho bavili auta a ma k tomu vztah nech je automechanik vobec nepozeram, ze sediet v kancelarii ci studovat nieco, aby raz mal titul.Ale uz rozmysla ekonomicky bol sa strihat u barbiera a povedal, ze chalan zarobil za 40 min 3x viac ako ja na hodinu🙂snad sa vyprofiluje za rok a ako pisete uz len nieco si vyberie aj tak 80,% ludi robi nieco ine dakujem za rady

Ahoj! Na geodéziu by som svoje dieťa NIKDY nedala. Ja mám SŠ gymnázium a VŠ geodéziu, učila som na SŠ geodetickej a tam žiaci takí väčšinou trojkári, štvorkári