Je školenie bez zmluvy legálne?
Ahojte. Ak sa nemýlim, tak "zaúčanie, školenia" sú súčasťou pracovnej zmluvy. Firma chce, aby som sa koncom mesiaca zúčastnila dvojdňového školenia. No tu nastáva "problém". S firmou ešte nemám podpísanú zmluvu, vlastne ešte ani nie sme dohodnutí na presnom termíne nástupu. Je to takto v poriadku? (podľa môjho názoru nie, no chcem počuť aj názor niekoho neobjektívneho. Pripadne niekoho, čo sa tomu rozumie).
O aké školenie ide? Za normálnych okolností, školenie je súčasťou pracovného času, takže má prebiehať počas pracovného pomeru. Ak však ide o externé školenie, ktoré v ďalšom mesiaci nebude, firma ho zaplatí, zaplatí ubytovanie a cestu (vopred, nie že platíš ty a potom ti to možno preplatia), tak by som v tom nevidela problém.
@bellaa3007 neprišlo ti na tom nič divné. Len je to protizákonné. Zaúčanie je súčasťou práce, takže pracovala si celý mesiac bez zmluvy, čiže načierno, čiže protizákonne. Je smutné, že nepoznáš svoje práva a evidentne ťa ani nezuajímajú.
@melanta zmluvu som mala už podpisanú od septembra, ale chodila som za kolegynou, namiesto ktorej ma priali a ukazovala mi veci čo a ako 🙂 Bola to verejna sprava
@bellaa3007 čiže zmluva od septembra, ty si tam chodila v lete počas prázdnin, čiže v čase, kedy si nemala pracovný pomer. Čiže protizákonne. Lebo si bola ochotná robiť načierno. Pretože zaúčanie je súčasť práce, čiže kolegyňa ťa mala zaúčať až po tom, čo by si nastúpila.
@melanta Nemusis mi to vysvetlovať , viem ako to je ani tie hodiny sa nikde nepisali. Pýtala sa, ja som odpovedala, že som to tak mala. Som tu 2r a všetko je v poriadku 🙂 Ak nechce, nech to povie zamestnatelovi že nesuhlasi - vybavene.
@bellaa3007
@melanta
Baby ďakujem za info 😊 aj som si myslela, že to tak je, len som sa chcela uistiť.
@bellaa3007 autorka sa ale evidentne pýta na to, ako by to malo byť. Nie na skúsenosti s porušovaním zákona, čo nastalo u teba. Takže nechápem snahy odpovedať na otázky, ak nemáš riadnu radu. Pretože napísať, že ty si tak mala a nevidela si problém v porušovaní zákona je celkom obmedzené.
no opytaj sa zamestnavatela ako si to predstavuje. Ja uz neberiem ani na hodinove "ukazanie" firmy zaujemcov, lebo to "nie je ok". Mali sme to vo zvyku, ze proste mohol prist clovek pomotat sa pol dna, pozriet co sa robi, alebo si vyskusat, su to uz roky dozadu, vela ludi to rado vyuzilo... ale skolenia by ma nai nenapadli, to tak max pred nastupom zvykne byt prehliadka zdravotna, niekedy bozp sa riesi tak "sibenicne", najma ak je dohodnuty technik, tak pridu aj ti co nasutpuju o tyzden a tak.. ale ziadne "odborne skolenia".
Pred rokmi davno (20r) som toto zazila ale a robievalo sa to, tak ako to opisuje
@bellaa3007, ze sa to potom zaratalo do pracovneho casu a bralo sa nahradne volno alebo sa to vykompenzovalo inak
nie, nie je to v poriadku. skolenie je praca-ma byt v pracovnom case po podpise pracovnej zmluvy. bez zmluvy a toho, aby to bolo vramci pracovneho casu (tj platene) by som na skolenie nesla. je to od potencialneho zamestnavatela velmi neseriozne.
Ty vlastne ešte nemáš žiadny doklad o prijatí takže nemáš ani prečo absolvovať školenie.
@kristy232 ani v štátnej, ani v súkromnej sfére som toto nikdy nezažila. Navyše píšeš, že nemáš ešte podpísanú ani PZ ani nevieš, kedy nastupis? Ale na školenie mas ísť? Navyse 2 dňové školenie? Akože iba tak? Keď náhodou sa ti tam stane nejaký úraz (smyknes sa a zlomis si nohu napr.), co potom, hm?
Keby si bola este v pôvodnej praci, co si tam mas vziať dovolenku, alebo ako?
Baby a napr da sa zaúčať že napr zamestnanec pracuje u nového zamestnávateľa na dohodu? Napr dva týždne, pokiaľ mu v starom zamestnaní ešte plynie výpovedná doba? Že u starého zamestnávateľa by si čerpal napr dovolenku alebo by chodil do práce a u nového vyberte poobede pracoval napr na dve hodiny? Či je to blbosť?
@summer23456 môžeš,ak budeš mať zmluvu u toho druhého
@rozculena super, ďakujem

Neviem ja som chodila takmer celý mesiac cez letné prazdniny sa zaučať a ked som nastupila som si to čerpala ako nahradne volno..
Mala som tam cez 80 hodin... Neprišlo mi natom nič divné, kedže chceli aby som aspon niečo vedela v den nástupu