Je správanie šéfa v novej práci neprijateľné?
Ahojte,
chcem sa podeliť o absurdný zážitok. Vždy som chcela robiť nákupcu, konečne sa to podarilo a vzali ma do rodinnej firmy. Pred pohovorom som k tomu bola trochu skeptická - všetci vieme ako asi rodinné firmy vo veľa prípadoch fungujú. Pohovor ma ale milo prekvapil, prebehol v priateľskej atmosfére, šéf aj s manželkou pôsobili dôveryhodne a dohodli sme sa na nástupe. Vôbec som z nich nemala zlý pocit, neprebehla žiadna redflag situácia.
Veľmi som sa tešila, práca ktorú som vždy chcela, iba 10 minút dochádzanie, platovo nadpriemerné na naše mesto. Prvý deň všetko fajn, šéf ma privítal s úsmevom a kolektív tiež. Všetko mi poukazovali, fajn komunikácia. Odchádzala som s dobrým pocitom.
Druhý deň sa všetko otočilo. Kolegyňa, ktorá ma mala zaúčať mala ešte dovolenku, tak mi iná hovorila taký obkec o firme o produktoch - jednoduché veci. Zrazu tam nabehol šéf uplne nepríčetný a začal, že si strašne malo píšem a že on ma z toho môže kľudne skúšať. Ja som ostala v šoku ale povedala som, že okej, môžete, ja si tie veci pamätám. Začal mi rozprávať, že kiežby som mala take IQ ako hovorím aby som ho prekvapila. Na konci pracovnej doby nabehol zas tak isto nepríjemný, že či sa ponáhľam domov. Spýtala som sa, či niečo potrebuje a začal ma skúšať po pracovnej dobe ako žiaka v škole, z toho obkecu o produktoch. Bolo to pre mna dosť ponižujúce ale hovorila som si, že keď uvidí, že viem bude sa neskôr správať normálne. Vysypala som mu tam všetko aj naviac lebo ucim sa rychlo a pamätám si dobre. :D
Ďalší deň vysvitlo, že na zaúčanie budem mat týždeň a kolegyňa potom odíde. Snažila som sa teda čo najviac sa od nej naučiť. Šéf ma prvé 3 dni pravidelne kritizoval, že len sedím na stoličke, pritom som sa učila svoju robotu. Namiesto zaucania s kolegyňou, ktorá jediná vedela robiť tu prácu a o týždeň odchádzala ma posielal do skladu so skladnikmi na pol dňa kontrolovať tovar. Tretí deň ma poslal robiť fotky pre marketing. Bol prihlásený na môj e-mail, kde kontroloval čo som komu napísala. Robila som všetko tak ako mi povedala kolegyňa a zavolal si ma, že si posielam maily svojvoľne. Tvrdil mi, ze som poslala zlý e-mail dodávateľovi a vôbec nebol v odoslanej pošte a ja som take nič neposlala.
Zrazu sa splašil, že už ma kolegyňa zaucat nebude a mam každý mail vytlačiť a každý krok konzultovať s ním. Prvý týždeň doniesla jeho manželka pracovnú zmluvu, kde zrazu bola hmotná zodpovednosť o ktorej predtým nebola reč a mzda upravená tak že 200€ z nej bola len variabilná.
Posledný deň mi povedal, že prácu nákupcu si bude robiť zatiaľ sám a ja budem od zajtra dvíhať telefóny na zákazníckej linke. Keď som sa spýtala prečo, odpovedal arogantne, že každý musel začať od piky. :D Povedala som mu na to, že takto sme sa nedohodli, že ma tu skúša ako malé dieťa a mení dohody podľa toho ako sa vyspí.
Povedal mi, že nemám v sebe kúska pokory, že som sa malo snažila a ze som nafukaná. :D A že som bola stále na telefóne. Ja neviem kde som sa to ocitla, on akoby mal nejaké iné vnímanie reality, ja som telefón ani nemala v ruke mimo prestávky. :D Ten posledný deň som bola už maximálne nasratá, tak mi povedal, že on tam nebude tolerovať žiadne náladičky. Odišla som ešte v ten deň aj keď som nemala nič iné. Neskôr som sa dozvedela ze kolegyňa vlastne tiež odvádza koli nemu a ze sa správa strašne aj k ostatným - kolegyňu vraj posielal k psychiatrovi a podobne reci.
Bizar fakt, rodinná firma už nikdy viac.
Prvý týždeň doniesla jeho manželka pracovnú zmluvu, kde zrazu bola hmotná zodpovednosť o ktorej predtým nebola reč a mzda upravená tak že 200€ z nej bola len variabilná.
Ty si pred nástupom nepodpísala pracovnú zmluvu a nedostala si ešte pred nástupom jeden originál nimi podpísanej zmluvy? To nech je do budúcnosti skúsenosť. Nenastúpiť, kým nemáš pracovnú zmluvu a pracovný náplň podpísanú aj druhou stranou.
Nájdeš niečo lepšie, kde nebude psycho. Držím palce.
Prvý týždeň doniesla jeho manželka pracovnú zmluvu, kde zrazu bola hmotná zodpovednosť o ktorej predtým nebola reč a mzda upravená tak že 200€ z nej bola len variabilná.
Ty si pred nástupom nepodpísala pracovnú zmluvu a nedostala si ešte pred nástupom jeden originál nimi podpísanej zmluvy? To nech je do budúcnosti skúsenosť. Nenastúpiť, kým nemáš pracovnú zmluvu a pracovný náplň podpísanú aj druhou stranou.
Nájdeš niečo lepšie, kde nebude psycho. Držím palce.
@melanta ona bola na materskej s čerstvo narodeným dieťaťom, tak som na to brala ohľad, že tu zmluvu donesie neskôr. Naozaj nepôsobili ako ľudia ktorí by chceli klamať.
Ale áno mam ponaučenie, už bez zmluvy nenastúpim. Ďakujem pekne, snáď sa čoskoro niečo už objaví. 🙂
dva krat som robila v rodinnej firme, 2 x psychopat, toto psychicky nedas, hladaj dalej, aj by som mu uz davno povedala, nech sa spamata ako sa sprava, dobre si urobila, ja mam tiez zle skusenosti s rodinnymi firmami, akokeby im uplne z toho uz preskakovalo, mna te druhy este aj okradal a vymyslal si
@anonym_03fb55
tak tie rodinne firmy take bývajú, veľa prace za malo peniazi, vyplácanie na ruku a psychopatický šéf ako benefit :D
veď som mu to povedala ako sa sprava ale ohradil sa, že som vraj jediná ktorej to v tej firme vadí. :D
@lenotazka Je zaujímavé, že majitelia takých rodinných firiem sú veľakrát psychopati, ako tento. Môže to byť tým, že ak si normálny, dobrý empatický človek, tak sa oveľa ťažšie založí firma. No akokoľvek, dobre, že si tam neostala dlho. Lebo ako sa hovorí: z hovna bič neupletieš.
@lenotazka Je zaujímavé, že majitelia takých rodinných firiem sú veľakrát psychopati, ako tento. Môže to byť tým, že ak si normálny, dobrý empatický človek, tak sa oveľa ťažšie založí firma. No akokoľvek, dobre, že si tam neostala dlho. Lebo ako sa hovorí: z hovna bič neupletieš.
@anonym_213e32 alebo ich ten “úspech” zmení. Začnú si o sebe namýšľať, že dokázali viac a môžu sa tým pádom správať k ľudom ako k handrám. 🤷🏼♀️
@anonym_213e32 alebo ich ten “úspech” zmení. Začnú si o sebe namýšľať, že dokázali viac a môžu sa tým pádom správať k ľudom ako k handrám. 🤷🏼♀️
@lenotazka To tomu určite pridá. Ale tak trošku psychopati museli byť vždy. Vieš si predstaviť, aký je ten doma na manželku?
@melanta ona bola na materskej s čerstvo narodeným dieťaťom, tak som na to brala ohľad, že tu zmluvu donesie neskôr. Naozaj nepôsobili ako ľudia ktorí by chceli klamať.
Ale áno mam ponaučenie, už bez zmluvy nenastúpim. Ďakujem pekne, snáď sa čoskoro niečo už objaví. 🙂
@lenotazka To dieta je realne alebo taku vyhovorku pouzivaju vzdy?🙂
“Rodinnu” firmu som zazila … prezentovali sa ako multinacionalna firma, nakoniec 20 ludi napchatych v jednom kancli a postove schranky, kade tade. Kontroloval kazdy email, on napisal emailove vzory, ktore mali byt posielane zakaznikom … ani bodka ani ciarka navyse, vsetko v kopii na neho. Sice sme mali cudzincov kolegov … ale ti komunikovali s Asiou cize ani nerozumel ani nevedel, co pisu a boli to mladucki ludia, ktori mali jeho vyplatu len ako vreckove, ich financie a zivot pochadzali z rodiny. No vystriedalo sa mu dost ludi … ja som bocuzial odist nemohla kym som nic ine nemala 🤦🏻♀️ nechapem ako som mohla vymenit firmu, co bola ako blazninec ale v pohode za tento psychospolok .. plat a bla bla bla 🙈
v pracovnej zmluve vykonnej asistentky konatela v jednej s.r.o.: striktne dodrziavat vsetky proticovidove opatrenia a po kazdej navsteve vydezinfikovat vsetky klucky ako aj ine predmety ktorych sa navsteva dotkla.
Nehádzal by som všetky rodinné firmy do jedného koša, po roku reťažci som pracovala v rodinnej firme (šefka, jej syn, mimochodom môj spolužiak kamoš od detstva, skladník a ja) pracovala som tam osem rokov, žiadna psychiatria nebola, potom som sa síce sťahovala kvôli mužovi , po 2,5r som nastúpila do ďalšieho rodinného podniku na tri roky až do materskej. Ďalsích deväť rokov vo firme kde bol šéf mužov príbuzný, pracovala tam aj svokra , muž jeho bratranec aj sesternica. Svokra išla z tade do dôchodku po 20r, keď som podala výpoveď šéf mi dal.este aj darček a ešte sa poďakoval za dlhoročnú prácu tak isto keď muž odchádzal dostal kvalitnu drahú kosačku.
Pozrela som tvoj profil, ale asi sa nejedna o firmu v Ziline, vsak? Normalne som mala pocit, ze som odosla z uplne rovnakej 🙈😃
Ano robim v takej firme uz viac ako 10rokov ale zase nasa sefka i sef uplna pohoda jediny kto tam robil dusno bola jej dcera nakoniec ju vysmarila lebo ju nenapadne okradala ale dlho trvalo kym sa nato prislo a uz mame klud pohodu slobodu🤣🙏
Moje prve zamestnanie po sš bolo v slovenskej rodinnej firme, 7000 sk brutto🙈. R.2001, este funguju, nebudem menovat. Rodinkarstvo, neprofesionalita a taktiez ma nedali na miesto, na ktore som bola prijata. Dali tam dceru kolegyne, kolegyna si to intrigami vybavila. Prepustili ma v posledny den skusobnej doby. Bolo mi to luto,citila som nespravodlivost, aj som si poplakala. Co tym chcem povedat. Zapovedala som sa, ze nikdy vo svojom zivote nepojdem robit do slovenske firmy. Dnes som niekde uplne inde, slovo som dodrzala a nelutujem.

dva krat som robila v rodinnej firme, 2 x psychopat, toto psychicky nedas, hladaj dalej, aj by som mu uz davno povedala, nech sa spamata ako sa sprava, dobre si urobila, ja mam tiez zle skusenosti s rodinnymi firmami, akokeby im uplne z toho uz preskakovalo, mna te druhy este aj okradal a vymyslal si