icon

Je správne povoliť dôchodok po 40 rokoch?

8. dec 2023

Ja neviem, všade čítam, že nebude dosť pekárov, vodičov a podobne kvôli odchodu ľudí do dôchodku po 40 rokoch. Ako mohli poslanci schváliť také niečo a neuvedomiť si dôsledky, že je pracovnej sily málo a bude menej? O záťaži na štátny rozpočet ani nevravím. Treba si uvedomiť, že tam nejde o 40 reálne odpracovaných rokov a teda do takého dôchodku môže ísť aj 55 ročný človek, čo mal ešte 9 rokov pracovať. Lebo tým starším sa do odpracovaných rokov počíta učňovka, vojna, rodičovská dovolenka, evidencia na úrade práce a podobne.

Strana
z5
lienka.7
8. dec 2023

@joannita je ale ze uplnou utopiou tu vypisovat, ze žena na niekolkych materskych, samozrejme pokiaľ nezaraba nadpriemerne niekedy splatí to, čo si zo systému vyberie. Ešte pri 1 dieťati budis, ale pri 2 ci dokonca 3 pokial je cca. 10 rokov doma v žiadnom prípade. Si to len na hrubo prerataj a uvidis. Stačí tu vidieť na fóre, ako len odrbat systém, aby si "vydojila" co najviac (vak prečo nie, ze?). Na to, aby zaca vôbec dačo postupne splácať, by si musela nájsť po rd prsci s vyšším príjmom, co je u mnohých nereálne, keďže práve kvôli deťom berú bud pol úväzku, alebo práve slabšie platenú prácu. A mimochodom, títo nie je môj výmysel, kým sa tu do mna pustíš, ale stanoviska ekonómov.

joannita
8. dec 2023

@lienka.7 preco by som sa do teba pustala? 😄 Podla teba sudim seba?
No...ja neviem ci zijem v inej krajine ako ty, ale na Slovensku su tak vysoke odvody a dane o zivnostnikoch ani nehovorim, ze ta zena to splati niekolko x.
Ale mozes mi to teda na hrubo spocitat? Asi si to ratala predpokladam. Ja sa rada necham poucit.

kamatopo
8. dec 2023

@lienka.7 Aj tá žena na materskej robí, (ako matka to musíš predsa vedieť). Vychováva nového daňovníka. A čím viac daňovníkov tým bude viac odvodov v budúcnosti. Ty máš koľko detí? Chcem vedieť ako to riešiš ty pri deťoch napr. keď ich máš choré? Predpokladám že nemáš skrátený úväzok. Robila si aj počas RD? Ja hej. Idete s mužom rovnocenne s výchovou? Môj napríklad nemá problém ,keď ja musím ostať dlhšie v práci...tak hádam dáme do štátu čo sme si vzali.😉

lienka.7
9. dec 2023

@kamatopo aby som uspokojila tvoju zvedavosť, tak deti mám 2 a robit som začala hneď po MD. Teda pár don, s druhou som si dovolila byt doma na rd necelé 4 mesiace tusim (aj to som však mala pol uvazok), potom už full. Aby si pochopila podstatu môjho príspevku, pre mňa za mňa, bud si doma 3 roky, potom ďalšie a potom ďalšie. Co však ja píšem, ze je utopiou tu vypisovat, ako sa tu mnohé odvolávate, ze vy do buducna splatite, co vam stat dal. Nie nesplatite, teda väčšina žien nie. A rozhodne nie tie, ktore s minimalkami poosiearali stat a mali max.materske, plus pripadne vymyslene PNky potom ako aj max.podpory. To, ze ty teraz vychovavas "nového daňovníka," tiež ešte neznamená do budúcna, že to tak musí byť (môže sa niečo stat, dieta zomrie a pod., potom ďalej postihnuté deti, a pod.). Ci mi chceš povedať, ze o tu dobu, co si bola doma s deťmi a čerpala davky od statu, budeš dlhšie robiť? A este raz podotykam, ze toto nie sú moje výmysly, ale stanoviska ekonómov. Raz tu bol taky prepočet, ze koľko "stoji" stat 3 roky ženy doma a suma bola vyse 30tis. eur./dieta. Tak si len tak bajočko vypočítaj na sebe, ako si na tom ty... Koľko si teda "dala" a koľko si "dostala" od tohto štátu. Plus ešte nezabúdaj na fakt, že ty v žiadnom prípade nerobíš na seba, ty robíš na dochodky iných, a aj to je v súčasnosti malo, lebo je v deficite už teraz a este len bude. A ak to takto pôjde ďalej, príde doba, kedy aj tie naše 3 rocne pobyty doma budú skrátené tak, ako je to v zahraničí. Lebo tam vedia prečo to tak je. Pekný den

kamatopo
9. dec 2023

@lienka.7 tak to je výnimočné ,že si začala hneď po MD robiť. A ešte k tomu s dvoma deťmi. Avšak nie každá ,žena si to môže dovoliť. Ženy čo bývajú na malých dedinách kde nie sú jasle dokonca ani škôlky musia riešiť byť doma tie tri roky( teraz je to už aj v mestách ,že spádová škôlka je plná a rodičia vozia deti cez celé mesto,alebo riešia súkromné zariadenia ). U mňa je utopia toto. Rozmýšľať čo ďalej. A keď konečne dieťa zoberú do škôlky nasleduje sama viróza a zdravotné problémy. Ja ťa obdivujem. Pri 4 mesačnom bábätku a predpokladám, že staršie tiež bolo ledva vyrastene z plienok ísť do roboty. Možno odo mňa veľa otázok, no nie každý deň tu píše žena ako ty. Ako si to dokázala? Mať choré deti a byť v robote bez ocr. ( Ja som sa v tomto mohla spoľahnúť na manžela ) Tieto diskusie číta veľa žien a možno tvojim príkladom poradíš, monivuješ. Niekedy netreba prepočítavať a vystichovat. Skôr ukázať cestu.

lienka.7
9. dec 2023

@kamatopo pozri, ja s tebou súhlasím a rozhodne žiadnu matku nevyhanam od dietata do prace, pokojne nech si je doma koľko chce... Ja sa vyjadrujem len a vylucne k tomu, ako sa tu často spomína to, ze žena si to, čo je doma predsa odpracuje... no neodpracuje. Vo väčšine prípadov nikdy. To je proste fakt.
Co sa tyka prace, mam prácu špecifickú, nie je take ľahké ma nahradiť. Navyše som zodpovedna, korektna a ferova v praci, co ocenil aj zamestnavatel a vychadza mi v max.ústrety ako sa len dá. Pokial vypadnem cez deň, viem.si dorobiť poobede, resp.cez víkend. Plus, ako aj píšem v iných diskusiách, mam aj podporu rodiny, a to aj dokonca širšej. Ked potrebujem postrazit deti, pokial nemôžu "nasi", nie je problém s tétami. Samozrejme baby ich poznajú od malička, doslova od perinky sa dá povedať, lebo som ich nikdy "neizolovala", práve naopak. A ani ja nepíšem ze je to ľahké, ale snažím a robím na sebe, aby sme sa mali lepšie. Aj keď svoje deti milujem nadovšetko, nie je mojim životným poslaním s nimi byt do 6 rokov doma, ako mnohé iné (zdôrazňujem, je ti iba ich vec ak ano).
Za mňa keby namiesto bezbreheho rozdávania peňazí stat radšej postaral o to, ze by boli skolky, uvazky pre ženy tak, aby im to nebránilo v pracovnom a rodinnom živote a pod. No snáď moje vnučky by sa toho aj mohli dožiť. 🙏

viestta
9. dec 2023

@lienka.7 fakt je ten, ze podstata tejto debaty, teda odchod do dochodku po odpracovanych 40 rokoch, sa netyka matiek, ktore cerpali vyhody 3 rocneho rodicaku. Tyka sa to generacii zien, ktore mali pri prvom dietati matersku 6 mesiacov a do 2 rokov veku dietata mohli ostat doma bez prispevkov, pri druhom a dalsom dietati bol matersky prispevok od konca materskej do 2 rokov veku dietata nejakych par stoviek. Ak zena po ucnovke "vybavila" materstvo do 25 rokov, tak tych 40 rokov ma mozno odrobenych ma, mozno nie. Ked studovala, tak sa to ziadnej zeny netyka, bez ohladu na pocet deti, ktore vychovala.

lienka.7
9. dec 2023

@viestta podstatu môjho príspevku som už 2x vysvetlila vyššie. Ale uprimne, čakala som, že sa ozveš prave ty a opat si proste nesklamala 😉
A plus ešte dôležitý fakt, nie je podstatné si 40 rokov odpracovať, podstatne je 40 rokov platit aj odvody.

mogaa
9. dec 2023

@viestta omyl, ak žene trval PP aj počas RD, tak sa to do tých 40rokov započítava....ten dôchodok po 40odrobených rokov nemá byť ani pre všetkých, ale prioritne pre tých čo manuálne pracovali a majú splnených 40rokov....sama uznáš že manuálne pracujúci človek je v horšom stave v 60rokoch ako niekto kto manuálne nepracoval.....

viestta
9. dec 2023

@lienka.7 to, ci sa niekomu zarata do doby poistenia aj evidencia na UP bolo rozhodnute este pred dochodkovou reformou v r. 2004. Kazdy dalsi zakon, novela zakona sa odraza od toho, co bolo v r. 2004 definovane. V tomto ohlade je jedno ci bol dochodca platcom odvodov, alebo bol poistencom statu. V kazdom pripade od roku 2004 je skoro 20rokov, v tych poslednych 20 rokoch je dolezity kazdy den, ze ktory sa platili odvody. A byt poistencom statu, znamena, ze sa pocita len doba, ale pre vypocet dochodku su dolezize skutocne odvedene peniaze. Takze moze sa zaratat materska do odpracovanych rokov, ale pre vypocet dochodku je tam za ten cas suma nula cela, nula nic.

Strana
z5