Je ťažké nájsť si prácu z domu ako účtovníčka?
Máte niekto skúsenosti? Ďakujem
@natall113 čisto z domu, kvôli zdravotnému stavu dieťaťa. Ešte len zvažujem možnosti, aby sme neboli odkázaní len na manželov plat. Čísla a papiere mi vždy išli, preto toto zvažujem najskôr
Máš nejakú prax? Pár inzerátov som videla na profesii ale osobne som sa stretla s tým že vždy nakoniec vyžadovali aspoň pár hodín v Office.
Ak si zalozis zivnost a mas na to vzdelanie, kludne to mozes robit, iba to chce silnu trpezlivost, lebo skor asi budes uctovat zivnostnikov a to su hrozni bordelari vacsinou, takze v krabici od topanok mozes bezne cakat vsetky doklady, ze od nich raz rocne dostanes. Ak budes mat DPHckara, nebude to o moc lepsie mozno. A jasne, ze kazdy bude chciet to nejako ziptimalizovat, ak mu vyjde vacsia dan, takze dodatocne ti budu nosit este kadejake blocky od sirokej rodiny a priatelov ;) Ak si nastavis silne prisne pravidla na to, ze v akom stave co musi byt, vela klientov mat asi nebudes. Ak budes brat cokolvek, budes ich mat az az, akurat si treba dat par rohypnolov pred kazdou kopkou vraj 🙂
Si účtovník senior? Potom nemáš problém robiť to. Určite máš klientov. Im je jedno, či robíš z domu alebo z kancelárie. Ak tvoja poznámka, že vždy ti išli čísla a papiere znamená, že len uvažuješ nad nejakým kurzom, tam vedz, že po kurze potrebuješ pár rokov robiť pri senior účtovníčke. Potom môžeš byť samostatná účtovníčka. A potom každý rok sa učiť nové vyhlášky, nonstop zmeny sledovať, dodržiavať termíny bez ohľadu na to, či ti dieťa je v škôlke alebo je doma choré. Ani náhodou to nie je pravá, ktorú môžeš robiť po absolvovaní kurzu a už vôbec to nie je jednoduchá práca.
Aku dlhú máš prax? Robíš jednoduché alebo aj podvojné účtovníctvo? Ja robím externú účtovníčku len z domu😊 8 rokov mi trvalo, kym som sa odhodlala osamostatnit sa, a robit sama pre seba. Ak ťa niečo zaujíma, kľudne sa pýtaj
To ze Ti sli cisla a papiere nie je pre uctovnika najdolezitejsia vec. Asi vies, ze uctovnik ma na starosti aj terminovane veci, ktore sa odovzdaju k urcitemu datumu a jednoducho vtedy sa dovolenka neberie a stat nezaujima, ci Ti je zle alebo mas chore dieta. Nedodrzis termin a pokuta. Tak isto je to sustavne vzdelavanie, pretoze sa furt meni nieco v zakonoch, vyhlaskach.
Ahoj, ja som v IT a potrebujem účtovníčku. Stačí ti jeden inzerat na FB v skupine. Nauč sa to. Keď tak nápis správu a poradím ti 🙂
Ahoj autorka, v podstate to nie je ťažké nájsť, ale musíš mať zodpovedajúcu kvalifikáciu a ako písali baby vyššie, to nie je ľahká práca. Všade sú termíny a uzávierky, vtedy sa pracuje aj 14 hodín denne a čas ledva ísť na WC. Ak chceš robiť v korporáte, väčšinou potrebujú aspoň na začiatku aby si chodila do officu, predsa len osobné zaúčanie je na úplne inej úrovni. Ja som sa zaúčala cez koronu online, keď som sa vracala z materskej a bolo to veľmi náročné, neviem si predstaviť, ako by to vyzeralo, ak by som takú prácu pred tým nerobila. Ak chceš robiť po vlastnej osi po nejakom kurze, tak si to reálne neviem predstaviť. Ja mám VŠ Účtovníctvo audítorstvo, ACCA intermediate certifikát, 10 ročnú prax v účtovníctve podľa US GAAP a teda netrúfla by som si to robiť bez predchádzajúcich skúseností na pozícii účtovníka podľa slovenskej právnej úpravy. Ja robím švagrinej účtovníctvo zadarmo, ona má iba malý obchodík, kde si sama predáva a často potrebujem s niečím poradiť. Našťastie mám kamošky z výšky, ktoré sú kvalifokované, robia v odbore a vždy mi pomôžu. Ako by som to robila po kurze pre XY ľudí, netuším. Viem, že sa dá zaplatiť prístup k poradenstvu, ale teda za mňa najskôr prax a potom začať po vlastnej osi.
To nebude jednoduché robiť z domu, lebo podniky a korporáty dajú takúto prácu robiť z domu alebo čiastočne z domu, len svojim skúseným pracovníkom s dlhoročnou praxou, ktorí už dokážu robiť samostatne.
A na živnosť by musel mať vzdelanie a dlhšiu prax a tiež byť stále v obraze v súčasných predpisoch a zákonoch, lebo tie sa hlavne posledné roky často menili.
Milujem tu prácu, veľmi ma to baví, no je to veľká zodpovednosť, neustále vzdelávanie, studovanie, hľadanie riešeni, komunikacia a klientmi. Každý podnika v inej oblasti. Pokiaľ si dobra v tom čo robíš, klientelu si nájdeš. No veľa ľudí si spravi kurz, podhodi cenu a učí sa na klientoch. Potom to účtovnictvo aj tak vyzerá. Strašne veľa ľudí si myslí, že je to ľahké, a milujem vety ako - "tebe je super, veď si doma celý deň" máš voľno kedy chceš ". No není to tak. Stále telefonáty, maily,.. Tiež mám dieťa v škôlke, a keď je chorá, a nema s ňou kto iný byť, tak musím robiť po nociach, lebo termíny nepustia. Dovolenka v období DPH proste nehrozí. Všetko má svoje pre a proti
no ja to robim z domu na zivnost , vacsinu mam sro-čky, ale mam aj klientov ktori si praju aby som im to uctovala u nich na firme na ich software a PC...takez chodim 2 dni do mesta do kancelarie cca na 4-6 hodin, pocas uzavierok viac. A zvysok casu som doma. Teoreticky sa da vsetko z domu, bezne mi davaju doklady mailom alebo na usb kluc, jeden mi nosi doklady osobne domov. vykazy aj dan priznania ci prehlady sa podavaju elektronicky - takze ani po uradoch sa nenachodim.
ale tak som pochopila, ze ty ucto ani neovladas. Len si myslis , ze by ti islo, lebo ti idu cisla. Popravde na ucte nemusis byt super matematikar. Staci na to zakladna matematika tak do 5-teho rocnika. Podstatna je zdopovednost, dochvilnost a logicke uvazovanie. A vediet dobre chapat text a suvislosti... citat legislativu a jej rozumiet to vyzaduje.
@negymama myslím, že mám na to vlohy. Už v bývalej práci, kde som robila administratívu ma šéf posielal na účtovnícky kurz, potom som ale otehotnela a firma medzičasom skončila. Aj som kedysi chvíľu podnikala a riešila som si dotácie, účtovníctvo som si robila sama. Bolo ale naozaj veľmi základné účtovníctvo. Našla som akreditovaný pol ročný kurz, myslela som že po ňom by som mohla robiť aspoň malých živnostníkov z domu. Ale po týchto komentároch teda neviem, či má zmysel sa do toho púšťať
Ja som videla a zazila aj ludi, ktori uctovali s vikendovym kurzom podvojneho uctovnicta....takze je to aj o odvahe. Osobne si nemyslim, ze na uctovnika musis mat nejake specialne vlohy. Tam je dolezita preciznost, systematickost a ochota neustale sa vzdelavat a sledovat vsetky zmeny. Samozrejme by bolo viac ako ziaduce mat vztah k cislam. Pises, ze mali zivnostnici ze tych by si robila. Len oni su dost neporiadni vacsinou, hodia ti veci v krabici od topanok, oni nerozumeju takymto veciam. Kamoska robila takych, boli to rozni zivnostnici, vacsinou robili manualne prace. Ona sa s nimi naucila vychadzat tak, ze im urcila system, co maju robit a vsetko jej nosili domov. Len na tom sa narobis a nic z toho, lebo takyto Ti nezaplatia tisice. Ved si urob kurz a uvidis. Len samostatne uctovat Ta nikto v nejakej velkej firme nepusti, ak by si sa chcela zamestnat. Lebo nikto si nezoberie na triko, ze spravis chybu a naparia mu tisicovu pokutu za "malickost". Dnes je obrovska vyhoda v tom, ze nemusis chodit nikam, vsetko vybavis online. Ci su to vykazy, prihlasky do poistovne, odhlasky, danove priznania. Kompletne vsetko, co velmi usetri cas. A mozes to robit z hocijakeho miesta aj zo zahranicia. A na vsetko su pocitacove programy,vyberies si aky Ti vyhovuje. Nespravis si uctovnu osnovu na papier ako v roku 1995.
no ja mysiim, ze po kurze by si mohla. Treba zacat pomaly, nebrat si naraz vela zakaznikov, ja som mala prvy rok len jednu 😀 Sice som mala 10rocnu uctovnu prax , ale potom som bola 10rokov doma so 4 detmi a vysla som z toho. Mala som pocit ze mi atrofoval mozok 😅 ze nic neviem a nepamatam si. Ale postupne som do toho vosla. vsetko som si studovala na nete, na fin. sprave, na soc. a zdrav. poistovniach, naucila som na pracovat na 2 ucto. programoch, denne medzi nimi prepinam. Co neviem, to si pohladam, alebo sa opytam. Ako vravim, chce to chut a logicke rozmyslanie. matematika je nie az tak podstatna, tych par percent prepocita software alebo kalkulacke, ale treba vediet CO pocitas.
Par ludi som aj ucila uctovat, tiez predtym robili administrativu. Ked nieco nebudes vediet napis mi IP. Ked budem mat cas, pomozem ti.
@muchotrafka298 ja som mala prvu klientku novo zalozenu sro, a to je najlepsie, zivnostnikov mam len par kamaratov, a cudzim zivnostnikom ani ucto nerobim...presne pre to, co ty pises.
@lenicka298 ak by som mohla tiež otázočku ako ste si našla zákazníkov ? Cez inzerát ? Alebo podobne ja účtujem 5 rokov vo firme 3 sro a 1 FO všetky firmy jeden konateľ a všetko aj dph spotrebné dane a podobne, nájom, tovar, fotovoltaika ale ako sa dostať ku zákazníkom ?
@kamasovadana najlepšie je keď jeden spokojný zákazník odporúča ďalším
@negymama ak sa smiem spýtať ako ste na začiatku hľadali klientov ? Myslím jed ste začínali ?
@katica06 to učíte ale keďže nechcem ukradnúť zákazníka firme kde pracujem a ten prvý tá musí odpichnúť otázka znie ako sa k tomu prvému dostať 😊
@kamasovadana Zvacsa cez osobne referencie a znamosti, prvu zakaznicku som mala ze som zmenila lekarku a ona potrebovala uctovnicku, dalsich tak, ze v mojej byvalej firme, kde som davno pracovala sa pytali, ci nepoynaju uctovnicku, ze im stara odchadza do dochodku, tak odporucili mna, a z 2 ci 3 si ma vybrali. Dalsieho mam znameho, ktorz ma firmu na taborz, kde mi chodili deti, dalsi rodic spoluziaka mojho syna atd.
Proste davam na znamost, ze robim ucto a niekto sa chyti.
@kamasovadana ja som začínala v 199x ak junior účtovník v úctovníckej kancelárii, potom roky ako samostatná úctovníčka. Šéf bol s mojou prácou vždy spokojný. Raz sa ma opýtal či by som, či by som nespravila daňové priznanie jeho kamošovi. Bol to ,,iba,, paušál,. potom ďalší a keď sa chlapíkovi lepšie darilo požiadal o platcov platcovstvo DPH. Všetko prišlo časom, teraz už lajdákov a iné prípady posielam kade ľahšie
@katica06 chápem Vás ide to potom jedno za druhým tiež pracujem ako junior účtovník, len nie v účtovníckej firme.🙂
@kamasovadana tak ako píšu aj vyššie. Všetko je hlavne o dobrých recenziách. Spokojný klient odporučí ďalej. Niektorý ľudia sa ozvali na inzerát. Ale čo som si všimla, tak dosť ľudí zaujímalo, či sa uctovnictvu venujem externe naplno, alebo popri praci
@kamasovadana nepíšeš koľko rokov praxe máš ako junior účtovník. Máš možnosť kariérneho rastu vo firme kde pracuješ? Alebo nebolo by lepšie nájsť si job kde sa popri niekom(napr. staršej kolegyňa, odchádzajúcej do dôchodku )zaučíš do práce hlavnej účtovníčky?
@katica06 junior uctovnik 2,5 roka v práci máme hlavnú účtovníčku ktorá príde len poslať dph na finančnú správu ktorú jej ja celú pripravím odkontroluje natiahne tlačivo v xml súbore a dovi nič viac neradi buď si poradím sama čo sa mi zatiaľ vždy podarilo alebo mam smolu , v tejto práci nieje možnosť iného miesta pani účtovníčka je tam zvyknutá že tie pod ňou všetko spravia … preto by som sa buď radšej osamostatniť alebo skôr pracovať pre účtovnícku firmu,

Aké máš skúsenosti? Hľadáš prácu čisto z domu? Office ani raz do týždňa?