icon

Je trápne čítať z papiera na mítingu?

Včera o 19:02

Bola som v práci oslovená, aby som budúci týždeň na mítingu niečo odprezentovala, keďže ten projekt som mala na starosti. Vôbec na to nie som zvyknutá, neznášam rozprávať pred veľkou skupinou ľudí, zväčša pre mňa neznámych. Som introvert, tichšia aj keď sa viem prekonať, toto je premna obrovsky stres. Mám z toho úzkosti a jediné čo ma drží ako tak nad vodou je, že mám mnou napísaný text ktorý budem čítať (samozrejme nie tak, že nebudem pozerať na publikum, budem si papierom pomáhať a pozerať na ľudí) kamarátka mi však povedala, že je trápne ak to nedokážem hovorit bez papiera. Je to naozaj tak? Odkedy mi to povedala, som v ešte väčšom strese a ľutujem že som sa jej zverila. Ja ju vždy podrzim, aspoň sa snažím chápať. Som divná?

Strana
z2
crazy_cat_lady
Včera o 19:07

No, ano, je to trochu divne :D najma ked mas rozpravat o projekte, ktory si sama robila

biba_18
Včera o 19:07

keď nevieš hovoriť z hlavy tak je myslím trapnejšie habkať a trepať somariny ako čítať. takže ak potrebuješ čítať - tak čítaj…
tiež som introvert, tiež to neznášam, bolela by ma 3 dni hlava z toho - ale ak by som musela, tak by som čítala … možem okakať že kamoška to považuje za trápne…

simsalabim
Včera o 19:08

@anonym_autor ak mozes pouzit ppt, treba si vhodne pripravut slidy a opierat sa o ne. Vzdy lepsie ako papier, ten zvadza citat.

pribinak
Včera o 19:09

Keby si mala nejaký príhovor, tak pochopím že čítaš z papiera
Ale rozoravat o projekte na ktorom si pracovala a citat z papiera? To sa nehodí

Urob radšej nejakú PP prezentáciu ak potrebuješ ale necitaj z papiera
Kamoska ti dobre poradila

autor
Včera o 19:11
@pribinak

Keby si mala nejaký príhovor, tak pochopím že čítaš z papiera
Ale rozoravat o projekte na ktorom si pracovala a citat z papiera? To sa nehodí

Urob radšej nejakú PP prezentáciu ak potrebuješ ale necitaj z papiera
Kamoska ti dobre poradila

@pribinak kamoška mi nič neporadila, kamoška ma skritizovala a to je rozdiel. Keď som bola na ten projekt vybrana o žiadnej prezentácií nebolo ani reči, nikdy by som sa na to nedala.

autor
Včera o 19:12
@biba_18

keď nevieš hovoriť z hlavy tak je myslím trapnejšie habkať a trepať somariny ako čítať. takže ak potrebuješ čítať - tak čítaj…
tiež som introvert, tiež to neznášam, bolela by ma 3 dni hlava z toho - ale ak by som musela, tak by som čítala … možem okakať že kamoška to považuje za trápne…

@biba_18 presne to si vravím aj ja, lepšie ako sa tam strapnit koktanim.

autor
Včera o 19:13

Okrem toho, bol to projekt úplne mimo mojej práce, resp. Nad rámec a dobrovoľný.

crazy_cat_lady
Včera o 19:13

Nebudes mat ppt prezentaciu, kde si mozes urobit side poznamky, ktore ostatni nebudu vidiet?

autor
Včera o 19:15
@crazy_cat_lady

Nebudes mat ppt prezentaciu, kde si mozes urobit side poznamky, ktore ostatni nebudu vidiet?

@crazy_cat_lady nie, je to miting ktorý sa týka inej témy a bola som len požiadaná aby som krátko vystúpila a opísala o čom práca bola, prezentáciu robiť nemám - to mi povedal ten, ktorý míting vedie. Proste som len doplnok a mám len povedať svoje skúsenosti, či zážitky z projektu

pribinak
Včera o 19:15
@anonym_autor

@pribinak kamoška mi nič neporadila, kamoška ma skritizovala a to je rozdiel. Keď som bola na ten projekt vybrana o žiadnej prezentácií nebolo ani reči, nikdy by som sa na to nedala.

@anonym_autor keď idem na nejaky projekt tak musím počítať s tým, ze na konci bude nejaké zhodnotenie, prezentácia výsledkov, prezentácia nových návrhov či riešeni
To je take logicke

olga_hurajova
Včera o 19:16

Pravdepodobne budeš sedieť, ak budeš mat aj prezentáciu tak budeš za notebookom/PC, preklikávať stránky prezentácie a pre seba si môžeš na obrazovke (budeš to vidieť iba ty) prezerať/čítať svoje poznámky. PowerPoint to umožňuje.
Drž sa, určite to zvládneš 💪🏼

autor
Včera o 19:17
@pribinak

@anonym_autor keď idem na nejaky projekt tak musím počítať s tým, ze na konci bude nejaké zhodnotenie, prezentácia výsledkov, prezentácia nových návrhov či riešeni
To je take logicke

@pribinak ako píšem, bolo to nad rámec mojej práce, dobrovoľne, bez nároku na honorár. Proste činnosť na ktorú sa nikto iný nemal. Nemala som preto ako vedieť že budú chcieť aby som o ňom hovorila pred publikom

autor
Včera o 19:18
@olga_hurajova

Pravdepodobne budeš sedieť, ak budeš mat aj prezentáciu tak budeš za notebookom/PC, preklikávať stránky prezentácie a pre seba si môžeš na obrazovke (budeš to vidieť iba ty) prezerať/čítať svoje poznámky. PowerPoint to umožňuje.
Drž sa, určite to zvládneš 💪🏼

@olga_hurajova ďakujem. Prezentáciu mať nemám, tak som si to ani nepripravovala.

anonym_aafa57
Včera o 19:19

Tiez som introvert a z takychto veci som vzdy stresovala a to som uz prezentovala pred vela ludmi. Ja to robim tak ze na papier si napisem presne vsetko co chcem povedat. Uplne vsetko, zacnem od Dobry den/Vitajte ..dnes budem rozpravat o..cize uplne vsetko si pripravim a napisem finalnu verziu na papier. To sa potom naucim tak ako to mam napisane. A ten papier by som si aj tak vzala so sebou, keby nahodou. Pokial nie si recnik co sa vie vykecat a improvizuje bez problemov, tak sa musis pripravit. A potom aspon z 90% to dopadne vyborne a nic ta neprekvapi. A zvysnych 10% si nechaj na improvizaciu, necakane sotuacie a otazky ktore mozu nastat a mozno sa zakokces a povies blbost. Ale urcite by som nesla bez pripravy od a po zet.

biba_18
Včera o 19:22

@anonym_autor tak zas - ja aj prípravu slajdov považujem za čítanie - či z papiera alebo zo slajdu, všetko jedno 😂 veď ty svoje poznámky tiež nemusíš mať v celých vetách napísané ako prejav… ale ak potrebuješ celé vety, tak si napíš celé vety …

autor
Včera o 19:23
@anonym_aafa57

Tiez som introvert a z takychto veci som vzdy stresovala a to som uz prezentovala pred vela ludmi. Ja to robim tak ze na papier si napisem presne vsetko co chcem povedat. Uplne vsetko, zacnem od Dobry den/Vitajte ..dnes budem rozpravat o..cize uplne vsetko si pripravim a napisem finalnu verziu na papier. To sa potom naucim tak ako to mam napisane. A ten papier by som si aj tak vzala so sebou, keby nahodou. Pokial nie si recnik co sa vie vykecat a improvizuje bez problemov, tak sa musis pripravit. A potom aspon z 90% to dopadne vyborne a nic ta neprekvapi. A zvysnych 10% si nechaj na improvizaciu, necakane sotuacie a otazky ktore mozu nastat a mozno sa zakokces a povies blbost. Ale urcite by som nesla bez pripravy od a po zet.

@anonym_aafa57 presne tak som to aj urobila, napísala od slova do slova, učila som sa to ale aj tak to nedám bez papiera. Poznám sa, v strese sa zakokcem, potim sa, červenam. Hanbím sa a potom sa týždeň dávam dokopy. Len raz som prezentovala a bolo to takto...

anonym_3faeac
Včera o 19:39
@anonym_autor

@crazy_cat_lady nie, je to miting ktorý sa týka inej témy a bola som len požiadaná aby som krátko vystúpila a opísala o čom práca bola, prezentáciu robiť nemám - to mi povedal ten, ktorý míting vedie. Proste som len doplnok a mám len povedať svoje skúsenosti, či zážitky z projektu

@anonym_autor a svoje skúsenosti a zážitky musíš citat z papiera? Však si to rozmyslí v bodoch a hovor voľne… dnes už prezentujú deti na základnej škole, však sa trošku premoz! Si dospela baba, toto zvládneš!

autor
Včera o 19:41
@anonym_3faeac

@anonym_autor a svoje skúsenosti a zážitky musíš citat z papiera? Však si to rozmyslí v bodoch a hovor voľne… dnes už prezentujú deti na základnej škole, však sa trošku premoz! Si dospela baba, toto zvládneš!

@anonym_3faeac keby to bolo premna jednoduche, tak to urobím aj bez toho aby mi to niekto povedal na modrom koniku. No neviem to a neviem či som preto vyvrheľ spoločnosti alebo čo. Nie každý má na také veci bunky. Zväčša sú to tí, čo sú na mítingoch ticho a nemusia nič hovoriť

beata_k
Včera o 19:47

Co ti budem hovorit? Vsetkym je to uuuplne jedno. Su v praci, na meetingu. Vezmi si notebook/tablet a citaj zneho. Mne by to divne neprislo. Ak ti to pomoze, tak zajtra prezentujeme dve. Drzme si prsty😁💪

elz1920
Včera o 19:53

Pozri, na protestoch z posledných mesiacov politici a ostatní zainteresovaní, ktorí chcú priniesť zmenu, čítajú z papiera ...

Asi by som sa tak nevzrušovala nad tým, keď ide o vec nad rámec a dobrovoľnú.
Neboj, nikto ťa nezožerie.

anonym_3faeac
Včera o 20:19
@anonym_autor

@anonym_3faeac keby to bolo premna jednoduche, tak to urobím aj bez toho aby mi to niekto povedal na modrom koniku. No neviem to a neviem či som preto vyvrheľ spoločnosti alebo čo. Nie každý má na také veci bunky. Zväčša sú to tí, čo sú na mítingoch ticho a nemusia nič hovoriť

@anonym_autor povedzme, že to nie je jednoduché… no a? Však v živote ta postretne ešte milión situácii, ktoré nebudú jednoduché. To vždy vycúvas? Však sa pozbieraj a ukaz, že na to máš! Budeš sa cítiť výborne a nabudúce sa nezľakneš ďalšej výzvy.

autor
Včera o 20:39
@anonym_3faeac

@anonym_autor povedzme, že to nie je jednoduché… no a? Však v živote ta postretne ešte milión situácii, ktoré nebudú jednoduché. To vždy vycúvas? Však sa pozbieraj a ukaz, že na to máš! Budeš sa cítiť výborne a nabudúce sa nezľakneš ďalšej výzvy.

@anonym_3faeac v živote má už postretlo toľko nepríjemných situácii z ktorých som ani nemala šancu vycúvať, že na takéto už nemám energiu a nechce sa mi ich riešiť. Nepoznáš ma a nevieš prečo mám problém vystupovať pred ľuďmi.

anonym_d5259f
Včera o 20:40

Na papier si urobiť osnovu, myšlienky, body ktoré chceš povedať, aby si nezabudla, nepreskočila alebo sa nezasekla, nepíš si odslova doslova lebo to bude väčší stres.

lindous
Včera o 21:35
@anonym_autor

@anonym_autor Určite by som si nepísala komplet celý text, to nikdy neznie a nevyzerá dobre, pokiaľ nejde o príhovor, skôr sa tam stratíš, zahabkáš... ale myslím, že je úplne normálne a v poriadku si v takejto situácii - neoficiálna prezentácia, zdieľanie skúseností z projektu s kolegami - vytiahnuť zápisník alebo tablet napríklad, kde budeš mať v bodoch o čom chceš hovoriť...

deedol
Včera o 21:42

za mna si daj papier/tablet par zachytnych bodov a zvysok rozpravaj volne. ja keby som sa mala nieco ucit naspamat a potom to prednasat, znelo by to strojene.

anonym_21da0f
Včera o 22:14
@anonym_autor

@anonym_aafa57 presne tak som to aj urobila, napísala od slova do slova, učila som sa to ale aj tak to nedám bez papiera. Poznám sa, v strese sa zakokcem, potim sa, červenam. Hanbím sa a potom sa týždeň dávam dokopy. Len raz som prezentovala a bolo to takto...

@anonym_autor Predstav si, že pred tebou sedia iba v spodnom prádle a máš to.

personality
Dnes o 00:42

Áno je to trápne citat z papiera. Šéf v bývalej práci by ma za to zabil, vyslovene som to mala zakázané.

dadis
Dnes o 05:50

Tak sko radili vyssie - napis si na papier len par veci v odrazkach, ktore nechces opomenut. A ten papier, co mas teraz nachystsny, ten sa skus naucit naspamat..tie odrazky budu iba barlicka. Ja raz kvartalne prezentujem svoje vysledky, ale je to na online meetingu pred asi 50 ludmi a vsetko si pripravim dopredu a citam z otvoreneho suboru (notepad) v druhom okne. Mavala som z toho tremu, ale takto to je jednoduchsie a profesionalnejsie. Volne odpovedam iba na otazky a to sa da..

eeffka
Dnes o 06:03

Tiez nerada prezentujem ale porozpravqt "zazitky" z napisaneho papiera? ? Za mna by to posobilo hlavne ako ze si to ani sama nerobila. Nepoviem tabulky, cisla... v par bodoch by som si utobila osnovu a to rozpravala volne. Ked som raz nieco sama urobila a rozumiem tomu nebudem citat sloh.

bloger
Dnes o 06:54

@anonym_autor Podľa mňa to vôbec nie je trápne. Nie každý je profesionálny rečník. Jednoducho ak to tak cítiš a vieš, že by si si bola istejšia kľudne. Nie je na tom nič trápne.

Strana
z2