Je učiteľstvo diagnóza?
Pytam sa slusne, zacal skolsky rok a uz mam krce v bruchu, cely rok pocitujem, ako cely nas zivot podlieha skole, toto musi, hento musi, taky projekt, hentaka pisomka, buzeracia, ratanie vysledkov na %, neustale porovnavanie, nonstop pipa edupage, taky poplatok, hentaky vylet, exkurzia, kruzok. Rodicka su moja smrt, citim sa ako na poprave. Naozaj to tych ucitelov bavi? Rozkazy, prikazy, kontrola vsetkeho, mam pocit, ze musime vzdelat a vychovat nadludi. Tolko povinnosti a predmetov, to aj my sme tak mali? Mam pocit, ze moja mama ani nevedela, ze chodime do skoly, vsetko akosi islo, vystudovali sme a normalne zijeme, pracujeme. V praci ma nikto nebuzeruje, nikto na mna nezvysuje hlas a stretnem ucitelku a pripada mi, ze som uplna nula. Pritom mam pocit, ze su uplne mimo, kazdy si ide svoj 1-2 predmety a ide za ne umriet. Vie sa taky ucitel uplatnit v realnom zivote, napriklad v zahranicnej firme? Zaujimaju ma aj skusenosti ucitelov, lebo tych, co ja poznam si myslia, ze nemam co robit, len do minuty im odpovedat a cele dni sa drtit s detmi? Este aj mne rozkazuju, co a ako mame robit. Ja tiez ked pridem z prace, tak doma uz nepracujem. Decka znechutene, ucia sa kvanta blbosti, vedia same programovat, vyskladat si pocitac, naucit sa jazyky a najma to, co ich zaujima. Ziadne ucenie sa praxou, prikladom, kriticke myslenie je trestane. Pritom mame katastrofalne skolstvo. Nevidim, ze by sa veci ucili inak ako my a to maju k dispozicii ine zdroje.
Akonahle nieco nevedia, tak skola ich just nuti to eobit a drtit.
a teraz si predstav, že tých učiteľov to tiež nebaví, hold ale musia, lebo sú také nariadenia ... preto nechcem ísť do školstva, aj keby som mohla ísť učiť na strednú školu... 🤔
Ja si myslím, že toto je preháňanie, syn chodil do školy a nič také som nezažila, ešte ja som mu hovorila, aby dodržiaval príkazy a disciplínu, aby bol slušný a nebol žiaden väčší problém. Každý premet treba ovládať, aspoň základy. Učí sa pre seba, pre svoje ďalšie štúdium. Aj v živote stretne rôzných šefov, podobne ako učiteľov.
Aj vtedy boli takí rodičia, ktorí by boli chceli diktovať učiteľom čo a ako majú učiť, čo učitelia vôbec nepotrebujú.
@anonym_autor Kolko rokov ma dieta? Teraz sa urcite nevyzaduje v skole viac, ako pred 30-40 rokmi, naopak, ovela menej. Akurat nasa generacia bola vychovana k samostatnosti a rodicia za nas v podstate takmer nic neriesili. To len teraz niektori rodicia maju pocit, ze musia za deti aj dychat, ale to nie je pre tie deti ziadna pomoc, naopak. Ja uz mam jedno dieta dospele (na VS), druhe na SS a nikdy som nemala take pocity, ake opisujes. Od prvej triedy som obe deti viedla k samostatnosti a mozem to doporucit kazdemu.
@dskjhfdlkdjhl súhlasím
Autorka, som učitelka a mám presne opačný pocit, ako máš ty.
Doma mám dve deti, škole doma venuju minimum času, ziadne DU. Štve ma to. Vobec sa to nedá porovnat s nami.
Fuuu, ty si inak mimo. Sama si diagnoza
Veď si to chod skúsiť. Postav sa pred plnú triedu a skús deti niečo naučiť, odovzdaj im niečo, získaj si ich rešpekt a buď vzor
Veď ucitelia sú VS vzdelaní, musia si robiť vzdelavavky, doucovat sa, učiť stále nove veci
Skús si to
Ja som z učiteľskej rodiny a poviem Ti, decka nie sú problém, ani pubertaci, ani slabé deti, ani musrlanti, ani decka bez akejkoľvek motivácie, ani decka s dys a inými poruchami
Problém sú vecne úpondani rodičia. Rodičia, ktorí sú pomlete mimo ako Ty
@anonym_autor a este k to u maju tolko volna a dva mesiace prazdnin veru,veru
@anonym_autor edupage mi vadí hlavne to suplovanie veď pomaly nič sa neučia stále niekto chyba, ale ostatné neviem projekty, písomky beriem normálne.Rodicovske pretrpim.Asi to netreba príliš prežívať.Celkovo o učení si myslím svoje.
@anonym_4f20ce 😂😂😂
Fuuu, ty si inak mimo. Sama si diagnoza
Veď si to chod skúsiť. Postav sa pred plnú triedu a skús deti niečo naučiť, odovzdaj im niečo, získaj si ich rešpekt a buď vzor
Veď ucitelia sú VS vzdelaní, musia si robiť vzdelavavky, doucovat sa, učiť stále nove veci
Skús si to
Ja som z učiteľskej rodiny a poviem Ti, decka nie sú problém, ani pubertaci, ani slabé deti, ani musrlanti, ani decka bez akejkoľvek motivácie, ani decka s dys a inými poruchami
Problém sú vecne úpondani rodičia. Rodičia, ktorí sú pomlete mimo ako Ty
@pribinak Nic v zlom ale takmer v kazdom vs povolani sa musi clovek stale dalej vzdelavat a ucit nove veci, ci doktor, ITckar, pravnik,... Tym nechcem ale tvrdit, ze ucitelstvo je dostatocne ocenene. System v skolstve je otrasny, tolko zabiteho casu, co som investovala do projektov a neviem akych somarim, memorovania,.. Vsetky tie info sa daju lahko dohladat. Keby nas skor ucili kriticky mysliet, vediet pracovat s informaciami atd. To by sa tomuto statu zislo viac. A teda obdivujem kazdeho ucitela, co ozaj chce tie deti nieco naucit, ze to tam vydrzi.
Autorka, ked ti to nevyhovuje, preco decka nevezmes zo skoly a nevzdelavas ich doma? Ved skola sluzi hlavne na to, aby deti mali kde cez den byt, ked ich rodicia pracuju... Hej popritom nejake predmety, vzdelavanie, a to sa neda skratit na polovicu, lebo by koncili o 11 a co potom s nimi, ze. Ale doma by si to za polovicny cas dala. Aspon to tvrdia rodicia co vzdelavaju doma
Ano, ucitel je proste diagnoza. Mne staci par viet niekedy prehodit a na 99% sa vzdy trafim, ze "toto je ucitelka". Pretoze niektore osoby uz nedokazu normalne komunikovat ani v beznom zivote a nasadzuju svoj premotivovany ucitelsky prejav. Btw., vsetky tie prikazy a pod. mozes kludne odignorovat. Detom vysvetli, ze ich hodnota nema nic spolocne so znamkami a pokial jedina sankcia za neplnenie "povinnosti" su nejake poznamky a pod., tak to tiez mozu hodit za hlavu. Nauc ich, ze venovat energiu maju tomu, co ich bavi a plnit bezhlavo prikazy tiez nemusia.
Ano, ucitel je proste diagnoza. Mne staci par viet niekedy prehodit a na 99% sa vzdy trafim, ze "toto je ucitelka". Pretoze niektore osoby uz nedokazu normalne komunikovat ani v beznom zivote a nasadzuju svoj premotivovany ucitelsky prejav. Btw., vsetky tie prikazy a pod. mozes kludne odignorovat. Detom vysvetli, ze ich hodnota nema nic spolocne so znamkami a pokial jedina sankcia za neplnenie "povinnosti" su nejake poznamky a pod., tak to tiez mozu hodit za hlavu. Nauc ich, ze venovat energiu maju tomu, co ich bavi a plnit bezhlavo prikazy tiez nemusia.
@anonym_eb9551 Dufam, ze s tymto nastavenim, svoje deti do skoly neposielas a vyucujes ich doma😉
@anonym_eb9551 Ale keď tie deti prídu do práce, tam sú tak isto predpisy, príkazy, povinnosti a ak ich neplnia tak sa dlho v tej práci neudrží, tam tiež treba urobiť občas aj to, čo nie práve baví, nikde nie je len to čo baví.
Ja som toto synovi nikdy nehovorila, skôr je isté, že nemusí mať z každého predmetu jednotku, ale už aj len príjimačky na SŠ, VŠ sa skladajú aj z predmetov, ktoré aj nebavia a je dobre byť v nich aspoň priemerny.
Nie je to diagnoza, je to poslanie. Studenti maju omnoho menej uciva, ako sme mali my, len to tak rodicia neprezivali, lebo im nic kazdy den nevyskakovalo z Edupage. Deti sedeli ticho, davali pozor a vtedy sa aj nalepilo nieco na teba. Kriticky mysliet mozes az vtedy, ked mas vedomosti a informacie, ktore mozes spracovat a analyzovat, a proste rozmyslat nad nimi. Dnes v triede mozno 5 davaju pozor a ostatni rozmyslaju, co cez prestavku natukaju na mobil. A ucitel sa moze aj rozkrajat a nosit im skupinove prace, projekty, tahat ich do diskusie....deckam sa to nechce, lebo dnes sa nic nemusi, a ved na co. Decka co maju tvorit, vyrabat, komunikovat, maju byt v odbornych skolach a nie na gymnaziach a stovkach VS, ktore mame. Hadam to povinna maturita z MAT trochu pretriedi a este nech sa vratia na vseobecnych gymnaziach spat k latincine, tak hned tam budu studovat len deti, co sa chcu intelektualne vzdelavat...
Poznám veľmi dobre. Denne konkrétne dnes 6 a včera 8 správ na edupage+ skupina na wacap.
Zoznam všetkého možného,oznamy a na konci!
Denne úlohy akože chápem ale aby ich bolo toľko a to je prvý stupeň ZŠ. Len tak pre predstavu v utorok celá strana PZ z matematiky, čítanie na dve strany a SJ celá strana. Do toho angličtina. Všetko na druhý deň. A takto je to každý druhý deň. Do toho projekt. A pravdaže treba tlačiareň mať doma pretože toto vytlačte a nalepte, vyhľadajte vytlačte a doneste.
Rodičovské vynechávam prídem na každé druhé.
@anonym_eb9551 Ale keď tie deti prídu do práce, tam sú tak isto predpisy, príkazy, povinnosti a ak ich neplnia tak sa dlho v tej práci neudrží, tam tiež treba urobiť občas aj to, čo nie práve baví, nikde nie je len to čo baví.
Ja som toto synovi nikdy nehovorila, skôr je isté, že nemusí mať z každého predmetu jednotku, ale už aj len príjimačky na SŠ, VŠ sa skladajú aj z predmetov, ktoré aj nebavia a je dobre byť v nich aspoň priemerny.
@petronelag to nema byt o tom, ze robia len co ich bavi ale ze sa ma rozvijat ich prirodzeny talent. Nase skolstvo je nastavene tak, ze najviac casu investujeme do veci, ktore nam nejdu. Napr. som matematicky talent, ulohu si spravim s za 2 min. a potom sa 2h ucim biologiu lebo mi nejde. Neda vacsi zmysel rozvijat ten matematicky talent ako investovat cas do niecoho, v com prinajlepsom budem priemerna? Samozrejme, nejake zaklady tam musia byt zo vsetkoho. To je jasne.
@anonym_4f20ce Učitelia nemajú prázdniny, majú dovolenku
@anonym_autor nie učitelia, nie školy ale tento systém je takto nastavený. Myslíš si, že učiteľov to baví? Preťažovat a buzerovat deti? Treba sa nad tým zamyslieť hlbšie, tie učebné plány vymýšľa niekto vyššie. A často samotní učitelia s veľa vecami nesúhlasia, no ich sa nikto nepýta. Príde to ako príkaz z vrchu a rob.
Vnímam to rovnako, deti sú preťažovane, nároky na ne su extrémne. A nie, my sme takto nefungovali, nevyrastali ale nič nie je ako kedysi...
@petronelag to nema byt o tom, ze robia len co ich bavi ale ze sa ma rozvijat ich prirodzeny talent. Nase skolstvo je nastavene tak, ze najviac casu investujeme do veci, ktore nam nejdu. Napr. som matematicky talent, ulohu si spravim s za 2 min. a potom sa 2h ucim biologiu lebo mi nejde. Neda vacsi zmysel rozvijat ten matematicky talent ako investovat cas do niecoho, v com prinajlepsom budem priemerna? Samozrejme, nejake zaklady tam musia byt zo vsetkoho. To je jasne.
@anonym_b54c10 To nikde ani v zahraničí nie je tak, že by u dieťaťa rozvíjali len matematický talent, musí mať základy aj ostatných predmetov.
Ja len k Edupage - upozornenia si vieš vypnúť, apku odinštalovať... mojim deťom tam nepozerám denne.
Možno by ti pomohla aj inteenzívnejšia komunikácia s učiteľmi, spätná väzba ich môže posunúť vpred a snáď aj lepšie bude 🙂
Ty mas diagnoz hned niekolko, tiez ta niekde riesia? Zadepkovana, frustrovana, zatrpknuta na strane jednej a dokonala matka, vizionarka a citacka ludskych charaterov na strane druhej. Z toho mi tak vychadza rozdvojena osobnost bez kritickeho myslenia, stipky empatie a sedliackeho rozumu. Kludne mozes vyhladat odbornu pomoc, nie je to hanba
@anonym_b54c10 To nikde ani v zahraničí nie je tak, že by u dieťaťa rozvíjali len matematický talent, musí mať základy aj ostatných predmetov.
@petronelag matematika bola len priklad pre lepsie pochopenie. samozrejme, ze sa ma rozvijat ten dany talent, ktory dieta ma (technicky, vytvarny, matematicky, literarny, atd)
@anonym_autor Kolko rokov ma dieta? Teraz sa urcite nevyzaduje v skole viac, ako pred 30-40 rokmi, naopak, ovela menej. Akurat nasa generacia bola vychovana k samostatnosti a rodicia za nas v podstate takmer nic neriesili. To len teraz niektori rodicia maju pocit, ze musia za deti aj dychat, ale to nie je pre tie deti ziadna pomoc, naopak. Ja uz mam jedno dieta dospele (na VS), druhe na SS a nikdy som nemala take pocity, ake opisujes. Od prvej triedy som obe deti viedla k samostatnosti a mozem to doporucit kazdemu.
@dskjhfdlkdjhl My sme urcite nemali tolko projektov. Jedine herbar a citatelsky. Nemali sme tolko domacich uloh,ale to zavisi od ucitela. Niektori su naozaj premotivovani a davaju vela uloh a projektov.
Nasa pani ucitelka je moja známa z detstva, aj sme sa bavili tak neformalne a myslim, že tiež učitelia nie sú nadseni z tej administratívy, ktorú musia robit. Mne skôr tie spravy z edupage prídu take, že by mali byt v tej skole prísnejší. Žiadne, že na strane 35 cvicenie 5 si môžu dokončiť, ak budú chcieť, či projekt je dobrovoľný a pod. Podľa mna by deti mali vediet, že majú len povinnosti a skola nie je len zabava, aby ich to pripravilo na zivot a pracovný trh. Potom sa nemôžeme cudovat, čo za generaciu nám tu vyrastá, nič ich nebavi, len rollovat instagram.
@anonym_autor nie učitelia, nie školy ale tento systém je takto nastavený. Myslíš si, že učiteľov to baví? Preťažovat a buzerovat deti? Treba sa nad tým zamyslieť hlbšie, tie učebné plány vymýšľa niekto vyššie. A často samotní učitelia s veľa vecami nesúhlasia, no ich sa nikto nepýta. Príde to ako príkaz z vrchu a rob.
Vnímam to rovnako, deti sú preťažovane, nároky na ne su extrémne. A nie, my sme takto nefungovali, nevyrastali ale nič nie je ako kedysi...
@nikpa Prepáč, ale o akom preťažovaní žiakov píšes, keď učebnice sú o polovicu tenšie ako boli v 90-tych rokoch. Nie, nepreťažujeme deti. Len deti majú rôzne diagnózy,častokrát aj vymyslené. Majú zmagorenú mozgovú kôru,lebo od batoliat držia v ruke mobil alebo tablet. Nedokážu sa sústrediť a naučiť sa už tak zredukované učivá.
@anonym_eb9551 Ďakujem pekne,nechcela by som učiť Vaše deti, keď toto do nich vštepujete. Brať veci na ľahkú váhu, bez zodpovednosti. Veď vy z nás robíte debilov.
@anonym_autor uvidíme čo prinesie reforma od septembra 2026... Veľmi som zvedavá
@dskjhfdlkdjhl My sme urcite nemali tolko projektov. Jedine herbar a citatelsky. Nemali sme tolko domacich uloh,ale to zavisi od ucitela. Niektori su naozaj premotivovani a davaju vela uloh a projektov.
@marca12 Nam hlavne rodicia s ulohami nepomahali a teda za mojich cias neboli projekty ako su teraz, ale rozhodne sme sa neflakali. Len clovek, ktory nie je v obraze, si moze mysliet, ze teraz toho maju deti viac.