Je učiteľstvo diagnóza?
Pytam sa slusne, zacal skolsky rok a uz mam krce v bruchu, cely rok pocitujem, ako cely nas zivot podlieha skole, toto musi, hento musi, taky projekt, hentaka pisomka, buzeracia, ratanie vysledkov na %, neustale porovnavanie, nonstop pipa edupage, taky poplatok, hentaky vylet, exkurzia, kruzok. Rodicka su moja smrt, citim sa ako na poprave. Naozaj to tych ucitelov bavi? Rozkazy, prikazy, kontrola vsetkeho, mam pocit, ze musime vzdelat a vychovat nadludi. Tolko povinnosti a predmetov, to aj my sme tak mali? Mam pocit, ze moja mama ani nevedela, ze chodime do skoly, vsetko akosi islo, vystudovali sme a normalne zijeme, pracujeme. V praci ma nikto nebuzeruje, nikto na mna nezvysuje hlas a stretnem ucitelku a pripada mi, ze som uplna nula. Pritom mam pocit, ze su uplne mimo, kazdy si ide svoj 1-2 predmety a ide za ne umriet. Vie sa taky ucitel uplatnit v realnom zivote, napriklad v zahranicnej firme? Zaujimaju ma aj skusenosti ucitelov, lebo tych, co ja poznam si myslia, ze nemam co robit, len do minuty im odpovedat a cele dni sa drtit s detmi? Este aj mne rozkazuju, co a ako mame robit. Ja tiez ked pridem z prace, tak doma uz nepracujem. Decka znechutene, ucia sa kvanta blbosti, vedia same programovat, vyskladat si pocitac, naucit sa jazyky a najma to, co ich zaujima. Ziadne ucenie sa praxou, prikladom, kriticke myslenie je trestane. Pritom mame katastrofalne skolstvo. Nevidim, ze by sa veci ucili inak ako my a to maju k dispozicii ine zdroje.
Akonahle nieco nevedia, tak skola ich just nuti to eobit a drtit.
Ja mam pocit, ze sme boli samostatnejsi. Bola som prvacka, kluc na krku, druxina nebola. Vyucovanie na smeny, sama som sa vystrojila aj na poobedne, zohriala jedlo. O rok neskor uz aj do segrou sme chodili. Skola cez cele mesto. Ulohy sme si porobili, nasi len kontrolovali.
Dnes deti vysadia z suta pomaly pred vchodom. Bol vypadok netu a 300telefonatov, ze nevidia pipnutie ci je dieta v skole. Potom telefonaty, ze nevidia ci bolo na obede. Dalsia matka chce aby sme jej hlasili kolkokrat bolo dieta na wc, dalsia zasa co zjedlo za den.....
Vcera jedna volala riaditelke, aby pohladala mikinu jej syna na skole, lebo niekto mu ju isto ukradol a bola jeho oblubena.🤦♀️
Volakedy je aj diagnoza matka, nie len ucitelka.
Ano, ucitelstvo je diagnoza, ktora sa vezie s clovekom cely zivot. Mamu mam ucitelku, uz na dochodku, stale to velmi vidno. Ale system mame zly. Deti by mali mat na druhom stupni volitelne predmety. Neviem, na co je mojmu informatikovi a matematikovi hudobna a biologia, co neznasa. Naopak, dcera viem, ze logaritmy a sinus s kosinusom nikdy v zivote nepouzije, ale to skoro vsetci. A ked vidim, co vsetko musia odriekat naspamat, napr.z dejepisu..akoze naco? Vsak kto chce, si vygoogli. Cele zle. Deti su nesustredene a lenive, vsak ano, lebo ich to nezaujima!
Ano, ucitelstvo je diagnoza, ktora sa vezie s clovekom cely zivot. Mamu mam ucitelku, uz na dochodku, stale to velmi vidno. Ale system mame zly. Deti by mali mat na druhom stupni volitelne predmety. Neviem, na co je mojmu informatikovi a matematikovi hudobna a biologia, co neznasa. Naopak, dcera viem, ze logaritmy a sinus s kosinusom nikdy v zivote nepouzije, ale to skoro vsetci. A ked vidim, co vsetko musia odriekat naspamat, napr.z dejepisu..akoze naco? Vsak kto chce, si vygoogli. Cele zle. Deti su nesustredene a lenive, vsak ano, lebo ich to nezaujima!
@anonym_b30c6d Len tak mimochodom, logaritmy a gon. funkcie su az na SS, takze na ZS sa s nimi dcera nestretne a SS si moze vybrat taku, kde bude menej matematiky😉
@anonym_autor áno autorka tu ti napísalo 99% učiteľov ale je to dg. Proste niektoré ( nie každá ale väčšina) si myslí že je general spojený so stredom vesmíru predmetu ktorý učí , obzvlášť slovenčinárky. Mrzí ma to milé učiteľky, ale niektoré z vás sú mimo. Proste generálky. Obzvlášť základná škola potom každým stupňom sa to zlepšuje a profky na VŠ sú úplne z iného cesta. A áno. Je toho oveľa viac ako sme mali my a oveľa väčší tlak.
@anonym_autor jezis ja mam kamosku ucitelku, slovencinarku a musela som uz obmedzit kontakt, cim starsia, tym viac sa s nou neda. Sme rovnako stare a ona ma proste vyucuje, poucuje, skusa. Pripadam si pri nej ako male decko a pri korone jej preplo a sama konspiracia, no amen😬
Ja len k Edupage - upozornenia si vieš vypnúť, apku odinštalovať... mojim deťom tam nepozerám denne.
Možno by ti pomohla aj inteenzívnejšia komunikácia s učiteľmi, spätná väzba ich môže posunúť vpred a snáď aj lepšie bude 🙂
@behulka to sa nedá vypnut, keď ucitel ocakava, že odpisem hned alebo sa podľa toho do druhého dna zariadim. Bezne chodia spravy typu: doniest do druhého dna podpisany nejaký formular, 5€ na workshop, zdrzime sa na vylete, deti môžete vyzdvihnúť až o tej a tej hodine, cvičky sú malé, kupte vacsie a donesie na najblizsiu telesnu...
@anonym_autor tvoja mama urcite neriesila tolko veci za teba , ako riesis ty za deti...preto je toho moc. Deleguj povinnosti na dieta. Nech si riesi vo sa da same, je to deviza do buducna.
Spravy citaj, reaguj ma podstatme veci, poplatky atd... neprezivaj bezne informacie.
Nie , ucitelov to nebavi, ale su inste predpisy, osnovy a vela robi predstava vedenia skoly. To udava smer tomu, kolko toho na ucitel robit , ake aktivity ,atd...
Ale zaklad je neprezivat to. A naucit deti samostatnosti.
Ja vlastnr neviem, kde a kedy sa zrazu zrodil ten kult prehnaneho riesenia deti a skoly.
Aj my sme toho mali a museli zvladnut vela. Ale sami. Rodic nebol tak zatazovany a dnes si rodic este na seba berie aj to, co nemusi pomaly aj za osmaka...ktory uz ma byt samostatny.
@pribinak Nic v zlom ale takmer v kazdom vs povolani sa musi clovek stale dalej vzdelavat a ucit nove veci, ci doktor, ITckar, pravnik,... Tym nechcem ale tvrdit, ze ucitelstvo je dostatocne ocenene. System v skolstve je otrasny, tolko zabiteho casu, co som investovala do projektov a neviem akych somarim, memorovania,.. Vsetky tie info sa daju lahko dohladat. Keby nas skor ucili kriticky mysliet, vediet pracovat s informaciami atd. To by sa tomuto statu zislo viac. A teda obdivujem kazdeho ucitela, co ozaj chce tie deti nieco naucit, ze to tam vydrzi.
@anonym_b54c10 tak porovnávaš doktor právnik a učiteľ, tak najprv platy porovnaj a potom počet vzdelávaciek
Ano je to často diagnóza. Jednu poznam a sama si povie na seba. Ja mozem, mam dg ucitelka! A zasmeje sa pri tom 😁
Su super učitelia a potom ti ostatní...
Kamosky mi poslali par stránok z kníh 1-2 hakov a teda take k--tiny co tam boli popísané, to svet nevidel. Mala som pocit, ze to písal nejaký zhuleny dilino. Ucitelky sa k zopar textom tiez vyjadrili negativne, dokonca daný text nechápali. A to uz mali niečo oducene a neboli staré.
Ja som najskôr myslela pri opise jedneho učiva, ze to kamoska blbo poplietla. No nie, fakt tam boli také kravoviny popísané v knihe 🫣.
To však nie je chyba učiteľa ale systému. Škola by mala fungovat uplne inak a to som vedela uz ako decko na ZŠ aj SŠ.
Niektorí učitelia si odrecituju učivo a hotovo. Ja som matiku pochopila a zacaka mat rada až na SŠ, celu ZŠ som sa natrapila. Stačila zmena ucitelky a jej skvelého prístupu. Nakoniec som pomáhala a doucovala kamosky pred maturitou. Keby mi to niekto povie v devine, poviem ze je nenormalny- ja a vysvetľovať niekomu matiku 😁
@anonym_autor veru je, čo učka to diagnóza, cest vynimkam
Ked som si precitala tvoje nastojcive a relevantne ditazy, naoadlo mi neviem lreco🤣co hovori jedna mudr o tehuliach,🌞 to iste by sa dalo nahodit aj na matky zdskarov. Niektore maju vsetko na salame a ked decko vecer v nedelu prehodi, ze potrebuje plastelelinu na vytvarku, prepocuj a popod nis zaklaje na ucku, zodpovedna skoci do auta a maze do teska, takto vychovava uzkostlvca a ucka aj tak vytvarku neoduci, lebo sprevadza ziaka na sutaz za choru kolegynu. Ozaj ako ta mudr...
🌞Když žena otěhotní, běží hned za gynekologem. Proč, když nemá potíže?
Jakmile dívka naočkovaná rodinou proplula úzkostí ze sexu, dostává se do soukolí těhotenského stresu. Namísto aby pasivně přijímala energii, kterou řídí příroda, stal se z jejího těhotenství zápas. Porod je cíl a ona překonává překážky. Musí projít sérií stresujících prohlídek. Běhá co týden na vyšetření, žije v napětí, jak dopadne ten který test. Přitom, když na to přijde, nemusí k lékaři vůbec, pokud nechce. Dostane sice vynadáno, že je nezodpovědná, označí ji nejspíš za asociála🔺, ale má na to právo.🗽
Má se na porod sama nějak připravovat?
Jsou dva extrémy: žena přepřipravená, která leží u internetu, neustále chatuje, probírá všechny scénáře, je připravena na každou eventualitu. Chodí na různé předporodní kurzy. Chování příliš nachystané ženy vykazuje známky úzkostné povahy, těhotná ztratí lehkost, která jí pomáhá nastalé situace zvládat intuitivně. Na druhou stranu žena, která ignoruje zkušenosti a znalosti, neví, co ji čeká, může zpanikařit a zažít šok.
@anonym_autor tvoja mama urcite neriesila tolko veci za teba , ako riesis ty za deti...preto je toho moc. Deleguj povinnosti na dieta. Nech si riesi vo sa da same, je to deviza do buducna.
Spravy citaj, reaguj ma podstatme veci, poplatky atd... neprezivaj bezne informacie.
Nie , ucitelov to nebavi, ale su inste predpisy, osnovy a vela robi predstava vedenia skoly. To udava smer tomu, kolko toho na ucitel robit , ake aktivity ,atd...
Ja vlastnr neviem, kde a kedy sa zrazu zrodil ten kult prehnaneho riesenia deti a skoly.
Aj my sme toho mali a museli zvladnut vela. Ale sami. Rodic nebol tak zatazovany a dnes si rodic este na seba berie aj to, co nemusi pomaly aj za osmaka...ktory uz ma byt samostatny.
@katrin21 ale teraz je to od rodica az vyzadovane. Za sociku sa ockovalo v skole, rodicia ani netusili, kto nas ockoval, preco naco, zaco. Skolski zubari v skole, rodicia neriesili, netusili, vsetko zdarma, decka chodili same k pediatrovi. Dnes musi rodic do 18ky behat po lekaroch, lebo informovany suhlas sem, informovany suhlas tam. Nie rodicia su premotivovani, oni su do toho doslova nuteni. A kazdy povie rodicovi inak. Psycholog povie nekontrolujte detom ulohy, ak ich neskontrolujes, ucitel ta oznaci za rodica, co sa o decko nezaujima. Jednoducho rodic je tlaceny do kontroly, lebo ked nekontroluje, oznacia ho, ze ma decko na haku.
Mne decko same nepustili domov z druziny, lebo musim osobne pre neho prist, lebo oni maju zodpovednost a co ked ho zrazi auto? Nie rodicia sa zmenili, zakony sa zmenili a v neprospech rodica
@nikpa Prepáč, ale o akom preťažovaní žiakov píšes, keď učebnice sú o polovicu tenšie ako boli v 90-tych rokoch. Nie, nepreťažujeme deti. Len deti majú rôzne diagnózy,častokrát aj vymyslené. Majú zmagorenú mozgovú kôru,lebo od batoliat držia v ruke mobil alebo tablet. Nedokážu sa sústrediť a naučiť sa už tak zredukované učivá.
@anonym_3cd38e ja ani moji súrodenci sme nikdy nenosili domov toľko úloh ako terajšie deti. Dieťa je 5-6 hodín v škole, príde domov, z matematiky ma vypracovať 2 strany príkladov, čítať, urobiť projekt, učiť sa slovíčka. Učenie a príprava na 2 ďalšie hodiny. Potom ho rodičia ešte ženú na 3 tréningy týždenne a jazykový krúžok. Takto som to myslela, nie len o škole je to. A o tom, že deti majú vypatlane hlavy z obrazoviek a všetky možné dys... k tomu, je na ďalšiu tému.
@katrin21 kedysi boli vsetci chudobnejsi, aj rodicia, aj skola, tak sa len ucilo. Pripadne sa mesiac vyberalo vstupne na nejaky vychovny koncert, tak mali cas to vsetci doniest. Teraz same workshopy, vylety, divadla, projekty, exkurzie...a okolo toho je plno organizacie - co doniest, kolko zaplatit, co podpisat, co nabalit, kedy je odchod...vsetko toto nam stale vypisuju cez edupage a cakaju, ze to vyriesime a na spravu zareagujeme. To preto je ten "kult prehnaneho riesenia", ako to nazyvas. Lebo s tymi informaciami, ktore mi posielaju, musim nieco urobit. Tiež by som bola radsej, keby to riesili cez deti, ale na tie v dnesnej dobe nie je spolah, nemaju povinnosti a tresty ako kedysi, hlava zahltena informaciami, ktore sme my nemali (vsetko, co sa na nich vali z medii). A ako mozem nieco delegovat, ked uz aj kvoli skolskemu foteniu treba podpisat formular o ochrane osobnych udajov. Alebo zoznam veci, ktore treba nabalit, pisu len rodicom. To, ze si to sami zbalia do tasky, ked im to musim precitat a spravu ucitelke potvrdit mi nijako neuberie z tej mentalnej zataze zo vsetkych tych "uloh" od ucitelov.
@anonym_autor myslim si, že pre niektoré učiteľky to naozaj platí.
Mám osobnú skúsenosť s dvoma, kde som mala každodenne bolesti brucha aj ja. Ako rodič. Potom sa vymenili ďalšie učiteľky a zistila som v oboch prípadoch, že to nie je nami…. Vždy som si učiteľov ctila. Sama som mala uzasne učiteľky. Ale niektoré sú naozaj s diagnózou. Nakoľko sa mi take podarilo stretnúť. A nie je to nič príjemne. Stále si však myslim, že na Slovensku mame úžasne učiteľky 🤍 a hentie s diagnózou ma naučili, že už nikdy nebudem žiadnej dôverovať hneď od začiatku. Také typy iba ničia meno tým, ktoré do ucebia vkladajú srdce a nie ego.
Čo sa týka učiva, dieťa je len na prvom stupni. Príde mi, že je to to iste ako sme sa učili my pred 30 rokmi. Len záleží od učiteľa, ako moc ma potrebu stresovať deti a rodičov. Sám asi bude vystresovaný.
@anonym_b54c10 tak porovnávaš doktor právnik a učiteľ, tak najprv platy porovnaj a potom počet vzdelávaciek
@mooonika1975 Vzdelavat sa v dnesnej dobe musi kazdy, aj elektrikar, uctovnik, postar a aj zahradnik. By si neverila kolko veci sa musi ucit aj pani za prepazkou na poste. Proste svet sa rychlo meni a bez toho to nejde. Suhlasim vsak, ze ucitelia nie su u nas financne dostatocne ohodnoteni. Pisala som to aj v mojom komentari. Kym to tak je, su tam bud len ti, co to maju za poslanie a neschopaci. Potom to tak vyzera. Schopni casom vyhoria a len sa bojim, ze kto tam ostane.
Myslim ze vacsina ucitelov pride do skolstva na zaciatku s ocakavania, nadsenim, ake to bude, ako budu pomahat a s takymi tymi ruzovymi okuliarmi,ako aj kopa inych ludi ,ked ide do prace . A potom sa stretnu s realitou, platmi, vsetkymi tymi predpismi, poziadavkami, normami, byrokraciou a edupage /co ja mam ekzem ked pipne/ ,kde musia zadavat uplne vsetko. A tu potom uz len rozhoduje, koho to zomelie a vyhori skor ako mozno ostatni.lebo kazdy clovek a aj kazdy ucitel je iny. Ja nikdy neporovnavam moje casy a tieto casy, ked som musela ako mala byt proste zodpovedna a pomoz si. Co by som za to dala, keby mala mamina na mna viac casu a obcas by sa ucila so mnou. Neznasala som ziacku knizku a ten stres ist domov s blbou znamkou. Doma krik a proste nikoho nezaujimalo ci a preco sa mi nedari. ja myslim ze to maju tazke ucitelia aj decka. Naroky a poziadavky sa stale rychlym tempom zvysuju. Generacia tychto deti je vychovavana nami. Takze su nasa vizitka. A ucitelia su rozni, ako sestričky, soferi, proste ludia. Ale nepovedala by som ze to je diagnoza 😁 skor povolanie,pre ktore sa nie kazdy narodi. Ak hej,to je hotovy poklad.
@anonym_autor mam 3 deti na Zs a nic take nemam. Teraz na zaciatku je toho jasne viac...poplatky, papiere. Ja sa s detmi na 2.stupni neucim, len ked potrebuju pomoc. Oni sa doma asi ani neucia, len urobia DU. Stvrtaka len kontrolujem, ucila som sa s nimi, ked boli prvaci a od 2.roc som ich ucila samostatnosti.
Uciva je menej ako bolo kedysi, naroky su nizsie.
Asi to zavisi od skoly a konkretneho ucitela, aky je, lebo ja nemam zle skusenosti s ucitelmi u nas.
Ono stačí si pozrieť dnešné učebnice a hotovo. Biológia? Každý rok to isté dookola, len obšírnejšie. My sme preberali každý rok niečo iné, tak nás to aj zaujímalo. Matika? Sám matikar povedal, nech to decká na hodiny ani nenosia, lebo sú na dve veci. Tak o čom to je.
Čo sa týka Edupage a upozornení, tiež mi až zachádza, keď zazriem to E. A to aj dennodenne vždy niekoľkokrát samozrejme.
Schvalne som spočítala počet správ za 3 školské týždne od synovej triednej - 2, a jeho vychovávateľky- 3.
Mne to vyhovuje. Ale podľa toho čo čítam v rodičovskej konzervacii, som jedna z mála.
@pribinak Nic v zlom ale takmer v kazdom vs povolani sa musi clovek stale dalej vzdelavat a ucit nove veci, ci doktor, ITckar, pravnik,... Tym nechcem ale tvrdit, ze ucitelstvo je dostatocne ocenene. System v skolstve je otrasny, tolko zabiteho casu, co som investovala do projektov a neviem akych somarim, memorovania,.. Vsetky tie info sa daju lahko dohladat. Keby nas skor ucili kriticky mysliet, vediet pracovat s informaciami atd. To by sa tomuto statu zislo viac. A teda obdivujem kazdeho ucitela, co ozaj chce tie deti nieco naucit, ze to tam vydrzi.
@anonym_b54c10 asi tak. 👏
@anonym_autor ahoj, som učiteľka na 2.stupni a napíšem svoj pohľad. Tak ako všade inde, aj učitelia sú len ľudia s rôznou povahou, trpezlivosťou a pohľadom na svet. Ale za mňa okrem toho, že školstvo je v katastrofálnom stave a bude ešte horšie, je ďalší problém samostatnosť detí. Ja nechcem, aby rodič riešil úlohy, ja nechcem aby rodič písal projekt, ja nepotrebujem, aby za chýbajúceho žiaka riešili jeho úlohy rodičia. Toto všetko dnešní žiaci dostávajú ako zlatom tanieriku, nemusia pohnúť ani prstom. Rodičia po príchode z práce, po tom ako dajú do chodu domácnosť, ešte sadnú a riešia všetko za žiaka. A to je sakra chyba. Oni sú už iba majú sadnúť, skontrolovať, vyskúšať, pomôcť. Nie robiť všetko za deti.
Čo sa týka rodičovského ako popravy a to, že sa cítiš ako nula po stretnutí s učiteľkou, tak to ma mrzí, lebo ste rovnocenní partneri a tak by ste aj mali obaja komunikovat.
Áno u niektorých je to diagnóza. Tak ako sú niektorí učitelia nedocenení, tak existujú takí, ktorí si nezaslúžia ani prd z toho čo dostanú. Ja by som zaviedla povinné a opakované psychotesty pre učiteľov, hlavne nad určitý vek. Pre mňa je neakceptovateľné, aby jedna vyhoretá osoba, ktorá by už mala byť na dôchodku pracovala s deťmi akoby to boli domáce zvieratá. Dá do pozoru deti, rodičov, dokonca riaditeľa, je povýšenecká, arogantná, nedodržiava osnovu, lebo predsa nebude ona s druhákmi cvičiť, tak telesná výchova celý rok nič. Ak sa rodič opováží ozvať hneď je sťažovateľ, na deti sa preto vyvrieska, vyhráža sa že ak zabudnú úlohu, vyhlási ich meno v školskom rozhlase. Cez hodiny si “vybavuje veci” mimo triedy a potom naparí toľko úloh, že my rodičia nad tým strávime polovicu voľného času. Čiže vlastne robíme jej prácu + domáce úlohy. Stupeň 1-4 - naši najmenší, celé zle proste. Chodiaca arogancia, lebo ona je učiteľ, kto je viac??? Keby som ja k svojej práci v súkromnom sektore pristupovala takto, tak som nezamestnaná po jednom dni. Asi toľko moja skúsenosť.
@anonym_autor ahoj, som učiteľka na 2.stupni a napíšem svoj pohľad. Tak ako všade inde, aj učitelia sú len ľudia s rôznou povahou, trpezlivosťou a pohľadom na svet. Ale za mňa okrem toho, že školstvo je v katastrofálnom stave a bude ešte horšie, je ďalší problém samostatnosť detí. Ja nechcem, aby rodič riešil úlohy, ja nechcem aby rodič písal projekt, ja nepotrebujem, aby za chýbajúceho žiaka riešili jeho úlohy rodičia. Toto všetko dnešní žiaci dostávajú ako zlatom tanieriku, nemusia pohnúť ani prstom. Rodičia po príchode z práce, po tom ako dajú do chodu domácnosť, ešte sadnú a riešia všetko za žiaka. A to je sakra chyba. Oni sú už iba majú sadnúť, skontrolovať, vyskúšať, pomôcť. Nie robiť všetko za deti.
Čo sa týka rodičovského ako popravy a to, že sa cítiš ako nula po stretnutí s učiteľkou, tak to ma mrzí, lebo ste rovnocenní partneri a tak by ste aj mali obaja komunikovat.
@anonym_30024a no to je super ze ty nechces aby rodic riesil ulohy. Ale moja skusenost je taka, ze ked dieta nemalo ulohu, na vine bol rodic, lebo nekontroluje decku pripravenost do skoly. A ako rodic nechces, aby si bol povazovany za rodica, ktory nema zaujem o dieta.
Ako učiteľka tvrdím, že učiteľstvo je diagnóza, pokiaľ učiteľ zanedbáva svoju psychohygienu. Mnohým z mojich kolegýň by som nezverila ani rybku v akváriu, a nie to svoje dieťa, správajú sa k deťom a rodičom arogantne. Ja som pracovala aj v súkromnom sektore, a teda niekedy učiteľky riešia také chujoviny, že koniec 😅 hlavne na prvom stupni
Fuuu, ty si inak mimo. Sama si diagnoza
Veď si to chod skúsiť. Postav sa pred plnú triedu a skús deti niečo naučiť, odovzdaj im niečo, získaj si ich rešpekt a buď vzor
Veď ucitelia sú VS vzdelaní, musia si robiť vzdelavavky, doucovat sa, učiť stále nove veci
Skús si to
Ja som z učiteľskej rodiny a poviem Ti, decka nie sú problém, ani pubertaci, ani slabé deti, ani musrlanti, ani decka bez akejkoľvek motivácie, ani decka s dys a inými poruchami
Problém sú vecne úpondani rodičia. Rodičia, ktorí sú pomlete mimo ako Ty
@pribinak máš veľmi jednostranný názor čo chápem lebo píšeš, že si z učiteľskej rodiny. Ale veci nie sú len čierno - biele, učitelia len dobrí a rodičia len zlí. Taktiež to večné poukazovanie na to, že sú to VS vzdelaní ľudia. Ok sú, ale… všetci vieme, že nie je VS ako VS. Tvrdenie, nech ideme a nech sa skúsime postaviť pred deti, niečo ich naučiť, vybudovať si rešpekt… Ja tiež môžem napísať, že aj učiteľ nech ide a nech skúsi vyštudovať medicínu, právo… Nedá sa to predsa porovnať. Proste každé povolanie je pre niekoho, ale takéto vyvyšovanie sa nad ostatných, lebo ja som učiteľ, kto je viac, som videla len u učiteľov. Tým ale nehádžem všetkých do jedného vreca, len tvrdím, že tvoj názor je veľmi jednostranný.
Mne prekáža, ak rodič zisťuje za žiaka úlohy, robí zaňho projekty, úlohy, atď. Ako sa píše vyššie, súčasné deti su extrémne nesamostatne.
@behulka to sa nedá vypnut, keď ucitel ocakava, že odpisem hned alebo sa podľa toho do druhého dna zariadim. Bezne chodia spravy typu: doniest do druhého dna podpisany nejaký formular, 5€ na workshop, zdrzime sa na vylete, deti môžete vyzdvihnúť až o tej a tej hodine, cvičky sú malé, kupte vacsie a donesie na najblizsiu telesnu...
@elzena2 ja ako rodič vôbec nemusím mať Edupage v mobile, ani net, dokonca ani ten mobil... Nie som ochotná byť neustále v pozore a reagovať okamžite. Niekedy si to možno spôsobujeme aj sami, že sa náš život rúti obrovskou rýchlosťou. Všetko v zhone, strese, no tu nejde o život.
Môj najmladší mal donedávna ešte klasickú žiacku knižku, teraz má "zošit na všetko", kde si zapisujú dôležité veci. Tá zodpovednosť je takto na dieťati, nielen na rodičovi.
@elzena2 ja ako rodič vôbec nemusím mať Edupage v mobile, ani net, dokonca ani ten mobil... Nie som ochotná byť neustále v pozore a reagovať okamžite. Niekedy si to možno spôsobujeme aj sami, že sa náš život rúti obrovskou rýchlosťou. Všetko v zhone, strese, no tu nejde o život.
Môj najmladší mal donedávna ešte klasickú žiacku knižku, teraz má "zošit na všetko", kde si zapisujú dôležité veci. Tá zodpovednosť je takto na dieťati, nielen na rodičovi.
@behulka Tiez nemam Edupage v mobile a zatial sa nam kvoli tomu nic strasne nestalo. Niektori ludia ale maju potrebu mat neustale vsetko v mobile a potom sa cuduju, ze su v strese.

Mám deti v ZŠ a nič také nepociťujem. Vediem ich od prvej triedy k samostatnosti a zodpovednosti, takze všetko okolo školy si riadia samy. V škole dávajú pozor, tým pádom sa tam naučia takmer všetko, doma zopakujú a majú bez problémov dobré známky. Úlohy sú tiež v ich réžii, nijako sa ma to nedotýka. Mám deti, ktoré majú veľa krúžkov a hobby, napriek tomu v škole všetko zvládajú. Dôležité je mať systém a naučiť ich robiť veci efektívne. Som tiež učiteľka a nemám pocit, že by to bola diagnóza. Ak deti dávajú v škole pozor, naučia sa tam takmer všetko. Uloh a projektov dávam minimum. Učivo je brutálne zredukovane oproti tomu, ako keď sme boli deti my, no i napriek tomu to tie decká nezvládajú. Uz len taký základ, ako je pravopis, ovláda málokto. Keď vidím žiaka s výborným pravopisom, tak len hikam, lebo to je už skôr výnimka. Jednym z najväčších problémov v školstve sú podľa mňa rodičia.