Je učiteľstvo diagnóza?
Pytam sa slusne, zacal skolsky rok a uz mam krce v bruchu, cely rok pocitujem, ako cely nas zivot podlieha skole, toto musi, hento musi, taky projekt, hentaka pisomka, buzeracia, ratanie vysledkov na %, neustale porovnavanie, nonstop pipa edupage, taky poplatok, hentaky vylet, exkurzia, kruzok. Rodicka su moja smrt, citim sa ako na poprave. Naozaj to tych ucitelov bavi? Rozkazy, prikazy, kontrola vsetkeho, mam pocit, ze musime vzdelat a vychovat nadludi. Tolko povinnosti a predmetov, to aj my sme tak mali? Mam pocit, ze moja mama ani nevedela, ze chodime do skoly, vsetko akosi islo, vystudovali sme a normalne zijeme, pracujeme. V praci ma nikto nebuzeruje, nikto na mna nezvysuje hlas a stretnem ucitelku a pripada mi, ze som uplna nula. Pritom mam pocit, ze su uplne mimo, kazdy si ide svoj 1-2 predmety a ide za ne umriet. Vie sa taky ucitel uplatnit v realnom zivote, napriklad v zahranicnej firme? Zaujimaju ma aj skusenosti ucitelov, lebo tych, co ja poznam si myslia, ze nemam co robit, len do minuty im odpovedat a cele dni sa drtit s detmi? Este aj mne rozkazuju, co a ako mame robit. Ja tiez ked pridem z prace, tak doma uz nepracujem. Decka znechutene, ucia sa kvanta blbosti, vedia same programovat, vyskladat si pocitac, naucit sa jazyky a najma to, co ich zaujima. Ziadne ucenie sa praxou, prikladom, kriticke myslenie je trestane. Pritom mame katastrofalne skolstvo. Nevidim, ze by sa veci ucili inak ako my a to maju k dispozicii ine zdroje.
Akonahle nieco nevedia, tak skola ich just nuti to eobit a drtit.
@anna777115 Áno, je to len tvoj pohľad, tvoja skúsenosť. Jedna z množstva iných. Tak to zovšeobecňovať nemôžeš, že je to len takto. No nie je, skôr je to výnimočné.
@anonym_0ac2bd Tak, zase vynimične to urcite nebude ked samotny ucitel v mojim veku mi potvrdil, ze teraz sa na detska kladu vyssie naroky. To neznamena ze aj výkony, ak to.tak berieš. A potvrdilo mi to kopec učiteĺov v mojo. Veku, či už z rodiny alebo byvale spolužiačky, ktoré učia dokonca aj moju dceru.
Ano, ucitelstvo je diagnoza, ktora sa vezie s clovekom cely zivot. Mamu mam ucitelku, uz na dochodku, stale to velmi vidno. Ale system mame zly. Deti by mali mat na druhom stupni volitelne predmety. Neviem, na co je mojmu informatikovi a matematikovi hudobna a biologia, co neznasa. Naopak, dcera viem, ze logaritmy a sinus s kosinusom nikdy v zivote nepouzije, ale to skoro vsetci. A ked vidim, co vsetko musia odriekat naspamat, napr.z dejepisu..akoze naco? Vsak kto chce, si vygoogli. Cele zle. Deti su nesustredene a lenive, vsak ano, lebo ich to nezaujima!
@anonym_autor je to diagnoza.My máme učiteľku, ktorá vyhorela a nemá ani 35 r.Davala deťom kvantum úloh na prvom stupni.Vsetci sa sťažovali, na rodičovskom bola nervózna skákala z jednej témy do druhej.Slobodna, bezdetná a dala si cieľ, že jej trieda bude najlepšia, lebo iný život ako školu nemá.4 m bola na PN psychicky sa zrútila a učí ďalej a znova také tempo.Dceru som dala do druhej školy.Riaditelka je rada, že niekoho má a drží s nou
Mne sa veľmi páči koľke majú plné reči slov na učiteľky, ale skrývajú sa pod anonymom, namiesto toho aby si za svojim názorom stáli. Aké vtipné. Väčšinou keby človek videl ich profily zistil by, že nedokážu pomôcť dieťaťu ani s jednoduchou úlohou do školy. 🙂
Najhoršia časť na práci v školstve sú premotivovane matky, matky ktoré o svoje deti sa nezaujímajú, matky a otcovia, ktoré si deti nechali rásť na tablete a mobiloch, ale od škôl čakaju prevychovu svojich nevychovanych detí, ktoré nemajú doma žiadnu pozornosť.
Mne sa veľmi páči koľke majú plné reči slov na učiteľky, ale skrývajú sa pod anonymom, namiesto toho aby si za svojim názorom stáli. Aké vtipné. Väčšinou keby človek videl ich profily zistil by, že nedokážu pomôcť dieťaťu ani s jednoduchou úlohou do školy. 🙂
Najhoršia časť na práci v školstve sú premotivovane matky, matky ktoré o svoje deti sa nezaujímajú, matky a otcovia, ktoré si deti nechali rásť na tablete a mobiloch, ale od škôl čakaju prevychovu svojich nevychovanych detí, ktoré nemajú doma žiadnu pozornosť.
@mimka1402 tak tak
@mimka1402 nemalo by to to dieťa vedieť samé? Však učiteľ by ho to mali naučiť, aby to zvládlo sameé, nie? Ja by som tak rada nebola pre motivovaná matka, ale dieťa som musela naučiť čítať, matematiku tiež vysvetľujem ja a keby nepíšeme diktáty tak ani gramatiku neovláda...o čom je to školstvo?
Diagnóza je dnešné rodičovstvo. Deti majú minimálne povinnosti, minimálne schopnosti a minimálnu odolnosť. Vyžaduje sa od nich čoraz menej, na všetko majú čas.
Rodičia v mojom veku sú tiež poloschopní a nie je výnimočné, že pošli dieťa na plavecký len s plavkami v ruke, alebo sa pýtajú, či majú mokré veci zobrať domov. Moja denná prax znamená riešiť 70x za hodinu tie najextrémnejšie banality, čo si ani nevie človek predstaviť s deťmi, rodičmi. Do toho sú tu deti, ktoré sú oficiálne diagnostikované a rodičia čakajú raj na zemi v bežnej škole pri ďalších 24 deťoch (to je ešte lepšia možnosť), prípadne diagnostikované ešte nie sú, rodičia sú roky slepí a ignorujúci problémy dieťaťa a ja celú pracovnú zmenu riešim deti a problémom a ostatní sa vezú. Spájanie postihnutých detí s bežnými je skvelé, ale najskôr sa malo Intenzívne 10 rokov pracovať na podmienkach, takto je to peklo pre všetkých.
Po 5 rokoch v praxi riešim, či vôbec toto chcem zažívať a napriek tomu, že deti milujem, tak stav školstva a rodičov ma núti sa na to vyprdnúť.
A áno, edupage a internetová doba je klinec do rakvy, každý očakáva okamžité reakcie, to, že chorému dieťaťu budeme snáď online prednášať a posielať materiály. Zlaté časy, keď sme boli malí a učiteľka nám povedala, čo máme robiť a keď sme zabudli alebo si nezohnali úlohy a nedohrali učivo, prišiel adekvátny následok.
Dnes trpí následky učiteľka. A od detí radšej ani nič nechcieť, chúdiatka úbohé. Bohvie, či majú vôbec zadok čistý v 4. triede, keď idú z WC, lebo doma to možno ešte riešia rodičia.
Negeneralizujem, nie je 100 deti/rodičov /škôl/učiteľov zo 100 problém ale som 20. septembra vyhorená a asi ani tento školský rok nedám. A verím v zázrak.
Je to velmi individualne. Dcera mala a ma prevahu dobrych ucitelov, no staci ich aj par svihnutych na to, aby boli deti aj rodicia znechuteni. Napriklad ucitelka na prvom stupni, to bol cisty vymet. Oznamy typu doneste na druhy den 5 metrov cervenej latky (som zvedava, ako som v tomto mala viest dieta k samostatnosti a nechat ho vyriesit to samo), v prvom rocniku (!) najst v citanke jedno konkretne slovo, ktore bolo nakoniec na poslednej strane (mala som v tom placuce dieta nechat, lebo samostatnost?) a x inych sprostosti. O vyhlaseniach typu, ze nam projektmi nadavaju moznost travit spolu cas (dakujeme, bez pomoci by sme to nezvladli), radsej ani nehovorim.
@mimka1402 nemalo by to to dieťa vedieť samé? Však učiteľ by ho to mali naučiť, aby to zvládlo sameé, nie? Ja by som tak rada nebola pre motivovaná matka, ale dieťa som musela naučiť čítať, matematiku tiež vysvetľujem ja a keby nepíšeme diktáty tak ani gramatiku neovláda...o čom je to školstvo?
@makaronka01 Asi teda dieťa potrebuje viac času na pochopenie, asi mu to tak veľmi nejde. Nie všetci sú 100%tní. So mnou sa nikto nikdy doma neučil. Gramatiku som hravo pochopila v škole a už na prvom stupni som mala toľko kníh prečítaných, že mnohí dospelí môžu závidieť. Dokonca odborné knihy. A mohla by som takto pokračovať. Nie všetci sú nadpriemerní. A učivo potrebujú prejsť aj doma a trénovať. A gramatika sa učí čítaním. Koľko kníh dieťa prečíta do mesiaca? Aspoň dve?
@makaronka01 Asi teda dieťa potrebuje viac času na pochopenie, asi mu to tak veľmi nejde. Nie všetci sú 100%tní. So mnou sa nikto nikdy doma neučil. Gramatiku som hravo pochopila v škole a už na prvom stupni som mala toľko kníh prečítaných, že mnohí dospelí môžu závidieť. Dokonca odborné knihy. A mohla by som takto pokračovať. Nie všetci sú nadpriemerní. A učivo potrebujú prejsť aj doma a trénovať. A gramatika sa učí čítaním. Koľko kníh dieťa prečíta do mesiaca? Aspoň dve?
@anonym_0ac2bd dieťa má každý rok samé jednotky, v čítaní patrí medzi najlepších...učiteľka ani nezistila, že nevie čítať, vedelo to naspamäť. Keď je choré, za hodinu sa naučíme, to čo v škole za celý deň. Keby ho nechcem vytrhnúť z kolektívu, už ho dávno učím sama...
@anonym_0ac2bd dieťa má každý rok samé jednotky, v čítaní patrí medzi najlepších...učiteľka ani nezistila, že nevie čítať, vedelo to naspamäť. Keď je choré, za hodinu sa naučíme, to čo v škole za celý deň. Keby ho nechcem vytrhnúť z kolektívu, už ho dávno učím sama...
@makaronka01 Tak super. Ak by ti išlo o jeho dobro, riešila by si zmenu školy alebo HS. Kolektív sa dá nahradiť. Ten dieťa nemá len v triede/škole.
@makaronka01 Tak super. Ak by ti išlo o jeho dobro, riešila by si zmenu školy alebo HS. Kolektív sa dá nahradiť. Ten dieťa nemá len v triede/škole.
@anonym_0ac2bd Však problémom sú rodičia a nesamostatne deti ako tu čítam, to výmena školy nevyriesi...a môže to byť ešte aj horsie...
@anonym_0ac2bd Však problémom sú rodičia a nesamostatne deti ako tu čítam, to výmena školy nevyriesi...a môže to byť ešte aj horsie...
@makaronka01 Očividne ti to teda vyhovuje, nič nepotrebuješ meniť. Horšie to bude. A oveľa.
@katrin21 ale teraz je to od rodica az vyzadovane. Za sociku sa ockovalo v skole, rodicia ani netusili, kto nas ockoval, preco naco, zaco. Skolski zubari v skole, rodicia neriesili, netusili, vsetko zdarma, decka chodili same k pediatrovi. Dnes musi rodic do 18ky behat po lekaroch, lebo informovany suhlas sem, informovany suhlas tam. Nie rodicia su premotivovani, oni su do toho doslova nuteni. A kazdy povie rodicovi inak. Psycholog povie nekontrolujte detom ulohy, ak ich neskontrolujes, ucitel ta oznaci za rodica, co sa o decko nezaujima. Jednoducho rodic je tlaceny do kontroly, lebo ked nekontroluje, oznacia ho, ze ma decko na haku.
Mne decko same nepustili domov z druziny, lebo musim osobne pre neho prist, lebo oni maju zodpovednost a co ked ho zrazi auto? Nie rodicia sa zmenili, zakony sa zmenili a v neprospech rodica
@anonym_bf1923 ja si myslím, že sa zmenili aj rodičia. Poniektorí sú tak úzkostliví na svoje deti, že sú schopní sťažovať sa u riaditeľa aj pre modrinu. To preto dnes nepustia dieťa zo školy skôr bez tvojho súhlasu - lebo sú rodičia, ktorí každú somarinu nafúknu do absurdných rozmerov a vyhrážajú sa. Tak sa školy chránia. Druhá vec, ktorá mnohým lezie na nervy, je EduPage. Pípa každú minútu s každou prkotinou. Ale zase sú rodičia, ktorí si vyžadujú byť informovaní o každej prkotine. Deti nie sú schopné zapamätať si, čo majú na úlohu. Keď sú choré, rodič hneď vypisuje učiteľke, čo sa učili a sťažuje sa, prečo neposlala na EduPage úlohy. Učitelia sú pod tlakom vedenia, rodičov, celej spoločnosti. A aj keď sa niektorí idú potrhať, aby každému vyhoveli, aj tak sa dočkajú len kritiky. A potom sa rodičia zase sťažujú, aké sú učiteľky bosorky. Vy by ste chodili do práce s úsmevom a nadšením, keby vás všetci neustále kritizovali? viď táto a iné podobné diskusie. Učitelia trávia s našimi deťmi celé dni. Skúsme sa nad tým zamyslieť.
@makaronka01 Malo, to je na tom to vtipné. Úlohy na doma nie sú za trest ale na to aby učiteľ vedel kde deti zaostávajú a kde treba zopakovať. Ale to premotivovane nechápu a nadávajú na učiteľov radšej než aby dieťa same skúsilo spraviť úlohu podľa toho ako tomu rozumie.
@anonym_0ac2bd Tak, zase vynimične to urcite nebude ked samotny ucitel v mojim veku mi potvrdil, ze teraz sa na detska kladu vyssie naroky. To neznamena ze aj výkony, ak to.tak berieš. A potvrdilo mi to kopec učiteĺov v mojo. Veku, či už z rodiny alebo byvale spolužiačky, ktoré učia dokonca aj moju dceru.
@anna777115 ako učiteľka Ti poviem, že veru nemáš pravdu. Učivo je veľmi zredukovanie oproti tomu, co sme sa učili my pred 30 rokmi. To, čo voľakedy ovládal osmak, teraz neovlada pomaly ani maturant. Žiaľ, mnoho dnešných detí je jednak v škole nesústredenych a jednak im chýba systematická domáca príprava. Pravopis dnešných detí je katastrofálny. Ale mnohé tie decká nevedia ani len odpísať text bez chyby.
@katrin21 kedysi boli vsetci chudobnejsi, aj rodicia, aj skola, tak sa len ucilo. Pripadne sa mesiac vyberalo vstupne na nejaky vychovny koncert, tak mali cas to vsetci doniest. Teraz same workshopy, vylety, divadla, projekty, exkurzie...a okolo toho je plno organizacie - co doniest, kolko zaplatit, co podpisat, co nabalit, kedy je odchod...vsetko toto nam stale vypisuju cez edupage a cakaju, ze to vyriesime a na spravu zareagujeme. To preto je ten "kult prehnaneho riesenia", ako to nazyvas. Lebo s tymi informaciami, ktore mi posielaju, musim nieco urobit. Tiež by som bola radsej, keby to riesili cez deti, ale na tie v dnesnej dobe nie je spolah, nemaju povinnosti a tresty ako kedysi, hlava zahltena informaciami, ktore sme my nemali (vsetko, co sa na nich vali z medii). A ako mozem nieco delegovat, ked uz aj kvoli skolskemu foteniu treba podpisat formular o ochrane osobnych udajov. Alebo zoznam veci, ktore treba nabalit, pisu len rodicom. To, ze si to sami zbalia do tasky, ked im to musim precitat a spravu ucitelke potvrdit mi nijako neuberie z tej mentalnej zataze zo vsetkych tych "uloh" od ucitelov.
@anonym_d7e53d a preco deti zabudaju? Preco nemozu riesit toto sami? Pozor, aj kedysi boli slovnicky a ucitel pisal ziakom,co treba doniest,alebo starsi uz pisali sami. Doma rodic precital, dal peniaze a bolo. Nejakr inf.suhlasy neries, to je to,co pisem...ber to normalne, vypln a pusti z hlavy. To je 2min zalezitost...
Problem je,ze rodicia preberaju za deti vsetko. Aj co nemusia. Preto si ani nemusia pamatat...a to je zle!
Ked im nahodou povies, ze to neni v edupage,pomaly sa zlozia, maju stres,ze zabudnu....ako z toho von?
No jedine sustredenim sa na aktualne veci, vnimanim, uvedomenim si zodpovednosti za seba. Treningom.
Co musia vnimat okolo? Siete? Spravy kamosov? Halloooo, to treba obmedzovat a nie zodpovednost za samych seba.
Ja mám takú skúsenosť že dieťa si aj dobre pamätá aj si poznačí príde domov a v rodič ho presvedčia že to tak nie je urobí úplne inú domácu úlohu a ešte je chuť a nešťastné že rodič mu nechcel veriť že si to dobre pamätá...
Ja mám takú susedu. Tá diriguje aj návštevy ktoré nejdú k nej.
A vždy má pravdu nech sa deje čokoľvek. Na schôdzi každému povie kam si má sadnúť a nezabudne pripomenúť že sa treba hlásiť. Ona je extrém.
Nechce sa mi citat vsetky komentare, ale ano, ucitelstvo je diagnoza. Moja mama bola cely zivot ucitelka na gymply, spravala sa tak aj doma a aj teraz po 80tke sa tak sprava. Na jeden zivot stacilo, dakujem nikdy viac.
@makaronka01 Keby mala ucitelka v triede jedno dieta, tak to tiez stihne za hodinu a mozno aj skor. Ale kludne si dieta vyucuj doma, ak mas dojem, ze ho v skole brzdia😉
A su aj deti, ktore maju same jednicky a doma sa s nimi nikto nepotrebuje ucit. Proste niektore deti si domace ulohy zvladnu urobit same, netrva im to dlho. Niektore na to potrebuju pomoc rodicov. Nie sme totiz vsetci rovnaki.
@anonym_285 A preco rodicia tie projekty robia? Moje deti si projekty robili same.
@anonym_285 A preco rodicia tie projekty robia? Moje deti si projekty robili same.
@dskjhfdlkdjhl asi ze su obtiazne?Staci ked ich naucia matiku a pisanie,projekty pridu predsa aj same casom,nechapem tomu ze na sk matika stale je strasiak,ale tak ked ucitelia baziruju na projektoch.
@dskjhfdlkdjhl asi ze su obtiazne?Staci ked ich naucia matiku a pisanie,projekty pridu predsa aj same casom,nechapem tomu ze na sk matika stale je strasiak,ale tak ked ucitelia baziruju na projektoch.
@anonym_4f20ce No, keby rodicia mali rozum, tak by nemuseli za deti robit projekty. Bolo by to lepsie pre rodicov, ale najma pre tie deti.
@anonym_4f20ce No, keby rodicia mali rozum, tak by nemuseli za deti robit projekty. Bolo by to lepsie pre rodicov, ale najma pre tie deti.
@dskjhfdlkdjhl vieš čo dcéra robila projekt sama a ako jediná dostala 3 pretože nebol dosť precízne vytvorený. Má sa inšpirovať spolužiakmi to nám odkázala učiteľka. Poslala aj fotky. Bavíme sa o 2 ročníku ZŠ. A aj debil videl že toto deti nerobili ani náhodou.
Tak nabudúce bohužiaľ ho sama robiť nebude. Vieš aká bola smutná? Urobí môj muž ktorý sa tím živí. Jeho to tak naštartovalo že taký projekt mať nikto nebude to garantujem.
@dskjhfdlkdjhl vieš čo dcéra robila projekt sama a ako jediná dostala 3 pretože nebol dosť precízne vytvorený. Má sa inšpirovať spolužiakmi to nám odkázala učiteľka. Poslala aj fotky. Bavíme sa o 2 ročníku ZŠ. A aj debil videl že toto deti nerobili ani náhodou.
Tak nabudúce bohužiaľ ho sama robiť nebude. Vieš aká bola smutná? Urobí môj muž ktorý sa tím živí. Jeho to tak naštartovalo že taký projekt mať nikto nebude to garantujem.
@bosorkabb ono je to o pristupe. My sme robili s detmi projekty v skole. Najskor som ich ucila ako to ma vyzerat. Potom robili v dvojici, v skupine. Ano, zozralo to kopec casu, ale naucili sa. Ako stvrtaci uz robili aj doma, ale to zasa viac v power pointe, kde si trenovali aj ine zrucnosti. A aj to sme sa najskor ucili robit spolu na informatike.
@bosorkabb ono je to o pristupe. My sme robili s detmi projekty v skole. Najskor som ich ucila ako to ma vyzerat. Potom robili v dvojici, v skupine. Ano, zozralo to kopec casu, ale naucili sa. Ako stvrtaci uz robili aj doma, ale to zasa viac v power pointe, kde si trenovali aj ine zrucnosti. A aj to sme sa najskor ucili robit spolu na informatike.
@anonym_95cf31 Ja si pamatam, ze dcera robila projekt z AJ v prvom alebo druhom rocniku-robila to sama, kreslila a pisala (rucne) a zrejme to nevyzeralo tak krasne, ako keby sme jej s tym pomahali, ale ucitelka nie je slepa a vie, co robilo dieta a co rodic. Postupne sa dieta nauci robit krajsie tie projekty, ale ak mu stale pomahaju rodicia, tak sa to nenauci.
@bosorkabb Takze v podstate pristupite na stupidnu hru a dieta tym naucite co? My sme mali asi stastie, lebo dcera aj ked robila projekt sama a nevyzeral krasne, tak dostala 1, lebo ucitelka nebola slepa a mala rozum. Keby to bolo tak, ako v Tvojom pripade, tak by som za ucitelkou isla a vysvetlila by som jej, ze dieta robilo projekt same a tak je to spravne. A keby nahodou nechapala, tak v takomto pripade by som to riesila u riaditelky, lebo toto je dost zasadna vec.
@anonym_95cf31 Ja si pamatam, ze dcera robila projekt z AJ v prvom alebo druhom rocniku-robila to sama, kreslila a pisala (rucne) a zrejme to nevyzeralo tak krasne, ako keby sme jej s tym pomahali, ale ucitelka nie je slepa a vie, co robilo dieta a co rodic. Postupne sa dieta nauci robit krajsie tie projekty, ale ak mu stale pomahaju rodicia, tak sa to nenauci.
@dskjhfdlkdjhl no my sme nastastie mali len jeden projekt a v skole to nevyzaduju nastastie.
@anna777115 ako učiteľka Ti poviem, že veru nemáš pravdu. Učivo je veľmi zredukovanie oproti tomu, co sme sa učili my pred 30 rokmi. To, čo voľakedy ovládal osmak, teraz neovlada pomaly ani maturant. Žiaľ, mnoho dnešných detí je jednak v škole nesústredenych a jednak im chýba systematická domáca príprava. Pravopis dnešných detí je katastrofálny. Ale mnohé tie decká nevedia ani len odpísať text bez chyby.
@alenka7777 Ale to že decká nevedia písat, je sposobené že nemusia písať. Dakedy sa všetko pisalo ručne, niekoĺko stranové poznámky. Teraz dostanu decká ucivo cez edupage a vybavene. Je taká doba. Vsetko sa rieši ce cez pc . Dakedy sme nemali ani informatiku, ani cudzi jazyk, až od druheho stupňa. Teraz maju na druhom stupni aj dva tri cudzie jazyky.

a ja suhlasim, presne tak isto je to aj na nasej skole
je to o ludoch, bohuzial