Je výhodnejšia výpoveď dohodou alebo zo strany zamestnávateľa?
Zdravím všetkých a prosím o radu fundovaných v oblasti personalistiky a ekonomických záležitostí:
vo firme pracujem od 9/2016 a dostala som možnosť (kvôli nadbytočnosti)
1. dať výpoveď dohodou + odstupné (zamestnávateľ tvrdí 2-mesačné, ale AI , že mám nárok na 4-mesacne),
2. alebo vypoved zo strany zamestnávateľa + rovnako odstupné.
Čo je pre mna výhodnejšie?
Druha otázka znie: dovolenka (stará,resp. prenesená z doby MD, t.j. 39 dní ) mi, vraj, ak ju nevyčerpam vo výpovednej lehote, prepadne, resp. mi ju nepreplatia? Aspoň takéto mám info od našej ekonomky, avšak AI opäť tvrdí opak, a to, že nárok mi nezaniká a musia mu ju preplatiť.
A teraz "bábo raď" 🙂
Ďakujem za reakcie skúsenejších.
@eli22111
§76 Odstupné
(1) Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume
b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
(2) Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume
c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
A dovolenka prepadnúť nemôže, ved ak sa dohodneš na skončení PP dohodou , tak predsa nemáš výpovednú lehotu kedy môžeš čerpať dovolenku. PP dohodou ti môže skončiť hned na druhý den, alebo aj v den ako sa dohodneš.
@eli22111
§76 Odstupné
(1) Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume
b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
(2) Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume
c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
A dovolenka prepadnúť nemôže, ved ak sa dohodneš na skončení PP dohodou , tak predsa nemáš výpovednú lehotu kedy môžeš čerpať dovolenku. PP dohodou ti môže skončiť hned na druhý den, alebo aj v den ako sa dohodneš.
@zalka ďakujem
Hlavne si prestuduj Zakonnik prace, na co mas a na co nemas narok. A nie tym, co Ti napise AI. V praci na personalnom oddeleni Ti malo byt vsetko vysvetlene. Ak nebolo, tak sa pytaj.
Pokial mas nevycerpanu dovolenku, tak pri vypovedi s vypovednou lehotou Ti moze byt nariadene jej cerpanie, kedze tam cas je a podla Zakonnika prace disponuje zamestnavatel celou tvojou dovolenkou. Pokial podpises ukoncenie pracovneho pomeru dohodou, ta moze byt aj v den podpisu a tym padom Ti dovolenku, na ktoru mas narok musia vyplatit.
Co je pre teba vyhodnejsie, ci podpisat dohodu o ukonceni pracovneho pomeru alebo vypoved s vypovednou dobou, musis vediet sama.
@eli22111 nic v zlom, ale v takychto zasadnych otazkach sa spoliehas na AI? Ludia uz natolko spohodlneli a osprosteli, ze si nevedia otvorit Zakonnik prace a precitat dane paragrafy? Kam sme to dopracovali?
výpoveď dohodou neexistuje.Existuje iba
1.výpoveď
2.dohoda o ukončení PP
Či ukončíš PP dohodou, alebo dostaneš výpoveď trvaj na tom aby bol uvedený dôvod § 63 ods. 1 písm. b) a aby tam bolo presne napísané aj aké je odstupné
Ak by ti dali výpoveď, tak výpovedná lehota 2 mesiace začína plynúť 1.2.2026 takže končíš 31.3.2026 vlastne to by si už čerpala dovolenku a máš 2 mesačné odstupné
Ak by si ukončila PP dohodou tak napríklad končíš k 31.1.2026 a máš 3 mesačné odstupné + by ti mali preplatiť neminutú dovolenku
@eli22111 ak to dobre chápem, tak teraz si na rod.dovolenke a bude ti končiť? Tvoje miesto bolo zrušené alebo je na ňom niekto iný (vtedy nemá právo dať ti výpoveď z dôvodu nadbytočnosti)?
Výpoveď ti môže dať až po skončení RD, nie počas. Dohodu kedykoľvek. Ak skončíš PP dohodou, máš nárok na odstupne zo zákona, len ak je tam uvedeny príslušný paragraf (výška odstupného nemôže byt vtedy nizsia, takze uvedena byt nemusí). Ak by ste ale podpísali dohodu o skončení PP bez uvedenia toho paragrafu, odstupne nemusí byt žiadne, prip. môže byt aj iba dva mesiace.
Dovolenku si buď vycerpas (ma povinnosť ti ju nariadiť), inak sa z dôvodu jej nevyčerpania kvôli ukončeniu PP preplatí, neprepadá.
výpoveď dohodou neexistuje.Existuje iba
1.výpoveď
2.dohoda o ukončení PP
@anonym_34a841 tak som to myslela, ale už som nechcela opravovať príspevok
Či ukončíš PP dohodou, alebo dostaneš výpoveď trvaj na tom aby bol uvedený dôvod § 63 ods. 1 písm. b) a aby tam bolo presne napísané aj aké je odstupné
Ak by ti dali výpoveď, tak výpovedná lehota 2 mesiace začína plynúť 1.2.2026 takže končíš 31.3.2026 vlastne to by si už čerpala dovolenku a máš 2 mesačné odstupné
Ak by si ukončila PP dohodou tak napríklad končíš k 31.1.2026 a máš 3 mesačné odstupné + by ti mali preplatiť neminutú dovolenku
@anonym_6bd4ff ďakujem za jasnú odpoveď ☺️
@eli22111 nic v zlom, ale v takychto zasadnych otazkach sa spoliehas na AI? Ludia uz natolko spohodlneli a osprosteli, ze si nevedia otvorit Zakonnik prace a precitat dane paragrafy? Kam sme to dopracovali?
@eleanor2510 otázka znela, čo je výhodnejšie, resp. som chcela vedieť, ktorú možnosť by uprednostnili iné žienky, to v zákonníku nevyčítam...okrem toho mi nesedela informácia dovolenke od ekonomky, preto som si to chcela potvrdiť
@eleanor2510 otázka znela, čo je výhodnejšie, resp. som chcela vedieť, ktorú možnosť by uprednostnili iné žienky, to v zákonníku nevyčítam...okrem toho mi nesedela informácia dovolenke od ekonomky, preto som si to chcela potvrdiť
@eli22111 to nic nemeni na tom, ze radit sa v tychto otazkach s AI je absolutne nedostatocne. Keby si ten zakonnik mala precitany, tak by si presne vedela, na ake sumy odstupneho mas narok pri jednotlivych skonceniach PP a ziadny zamestnavatel by ti nemohol klamat a tvrdit ti, ze ti dovolenka prepadne. Takze radit sa s inymi je fajn, ale najprv treba pouzit vlastnu hlavu, kde mas istotu, ze tie, co ti tu radia, maju pravdu? Ak sa do buducnosti nechces nechat ojebabrat, tak zacni na tom pracovat napriklad tym, ze vypnes AI a zapnes relevantne zdroje.
@eli22111 dohoda je vyhodnejsia, jedno odstupne navyse. Ak si nemohla cerpat dovolenku, lebo si bola na materskej/rodicovskej, tak pri skonceni pracovneho pomeru ti ju preplatia. Kolektivnu zmluvu nemate? Urcite trvaj na uvedeni vypovedneho dovodu aj dohody. Lebo odstupne pri dohode sa viaze na konkretne vypovedne dovody.
@eli22111 ale tu nejde o to, co by sme preferovali my. ved tu ide o teba. ja by som kludne sla do vypovednej lehoty, ta trva dva mesiace. a medzitym si hladala inu pracu. ale to som ja.

dohoda je k urcitemu datumu, a vypoved mas 2mesacnu lehotu. za dva mesiace si aspon mozes hladat dakde inde. ( pri vypovedi sa odstupne krati o 1 mesiac.)....
takze pri vypovedi sa ti vzdy krati odstupne o 1 mesiac, pri dohode nie.