icon

Je výhodnejšie ísť na úrad práce alebo na PN?

26. sep 2024

ahojte, poprosila by som radu od skúsenej účtovníčky, dňa 30.9 2024 mi konči zmluva na dobu určitú. Kedže nemáme veľa práce zamestnavateľ sa sa so mnou chce dohodnúť na tomto...dá mi výstup a od 1.10 na 1 mesiac sa mám ísť hlásiť na ÚP. potom ma znova zamestná od 1.11. pretože ma chce speť.
Neviem čo je to dobre riešenie pre mňa, či je lepšie ísť na PN alebo na UP. Počas evidencie na UP budem chodiť normálne do práce na dohodu.
prosím o radu čo je lepšie, dík

melanta
26. sep 2024

Dohodu budeš mať u koho? U aktuálneho zamestnávateľa? Ak áno, nemôžeš sa evidovať. Dohoda počas evidencie má presné pravidlá a jedným z nich je, že nemôže ísť o dohodu u pôvodného zamestnávateľa.

Mimo evidencie - nesúhlasila by som s týmto postupom a hľadala by som si niečo iné. Zamestnávateľ ťa chce riadne odrbať. Doba určitá sa totiž nedá predlžovať donekonečna. Takto skončíš a potom môže zase pokračovať akoby si predtým dobu určitú nemala. Je normálne, že firmy majú niekedy menej práce. Vtedy sa ukáže serióznosť zamestnávateľa. Tu sa ukazuje ako odrbkávač. On nechce naspäť teba, on chce naspäť človeka, ktorého nemusí zaúčať a ktorý mu skočí na tento ojeb (s prepáčením). Keby chcel teba, keby mu záležalo na tebe ako osobe, nebude robiť takéto čachre.

autor
26. sep 2024

@melantaano dohoda bude u terajšieho zamestnávateľa bude to taká dohoda na 40dni a on ma potom spetne zamestná

autor
26. sep 2024

počas toho mesiaca čo budem na UP ma zamestná na dohodu na 40dni

melanta
26. sep 2024

Tak potom sa nemôžeš evidovať na úrade práce. Nemôžeš mať dohodu u pôvodného zamestnávateľa. Mimo toho - zapoj trochu rozum. Máš dobu určitú. Nepredĺži ti ju, ale dá ti dohodu a za mesiac znova dobu určitú. Aj priemerne inteligentný človek pochopí, že sa chce vyhnúť tomu, aby ti dal dobu neurčitú.

melanta
26. sep 2024

Dohodu počas evidencie nemôžeš mať u pôvodného zamestnávateľa. Ak sa aj eviduješ a následne donesieš dohodu od firmy, kde si predtým pracovala, okamžite ťa z evidencie vyradia a opätovná evidencia bude možná až po 6 mesiacoch.

melanta
26. sep 2024

Ak by som bola na tvojom mieste, žiadala by som dobu neurčitú. Ak nie, povedala by som mu, nech si toto odrbávanie s dohodami nechá pre niekoho hlúpeho.

bublinka1426
26. sep 2024

preco by si mala ist na PN ked nie si chora?
a toto cele z jeho strany je dake divne...

nominka86
4. nov 2024

Ahoj,poraďte prosím. Dnes som sa evidovala na ÚP. Budem mať nárok aj na podporu... ale hneď sa mi ozvali ohľadom jedného pohovoru... čo v prípade,ak ma budú chcieť? Ukončím UP. Ale zaujíma ma,či ma opäť evidujú,ak mi to tam nevýjde..napr.po týždni? Môžem sa opäť evidovať alebo musím čakať nejakú dobu? Ak áno,ako dlho? Ďakujem za odpoveď. Prosím nehejtujte, nie všade to musí výjsť. Ďakujeeem

lindus_esterka
4. nov 2024

@nominka86 ak by ti nova práca nevysla, pojdes sa ihned po skončení pracovneho pomeru evidovať naspat a budes mat stale nárok aj na podporu (narok mas 6 mesiacov, ak by si este pred zaciatkom tejto novej prace vycerpala napr 3 tyzdne a nasledne sa vratila, mozes poberat este 5 mesiacov a 1 týždeň)

lindus_esterka
4. nov 2024

@nominka86 tuto to mas aj vysvetlene. V skratke - v priebehu 2 rokov mozes dokopy cerpat 6mesiacov podpory (nemusis v kuse). Nasledne aby si mala znova narok na podporu musis mat zas odpracovane 2 roky.