icon

Je vyplatený príspevok na stravu správne?

pat_kov
8. nov 2025

Ahojte, vedel by niekto pomôcť ? Prikladám výsek z výplatnej pásky. Šéf mi vypláca príspevok na stravu z toho riadku, kde je suma 101€. Nemalo by to byť náhodou z toho riadku, kde je 113€? Je tam predsa napísané suma vyplatená za stravné.... Podotýkam, že nedostávam to popredu, ako je tam napísané, ale až spätne. Ďakujem za odpoveď.

Je vyplatený príspevok na stravu správne?
Strana
z3
billy_jean
8. nov 2025
@nelca84

@billy_jean najskor si si to mohla overit, nez si zverejnila moju totoznost. Dufam, ze budes fer a potom zverejnis aj osobu z NIPu, ktora ti poskytne stanovisko.

@nelca84 nezverejnila som tvoju totoznost, preco by som mala.Ty si zamestnanec IP a tvrdis, ze takto to je. Tak hadam to je pravda co tu pises. Overime a dam ti vediet.

tiika
8. nov 2025
@nelca84

@tiika IP postupuje podla znenia Zakonnika prace, ktory zamestnavatelovi nedava na vyber.
Formulacia v Zakone o SF iba vymedzuje, na co je mozne SF cerpat, ale Zakonnik prace jasne hovori, ze zamestnavatel ma tento prispevok poskytnut.
Ale ty rob ako myslis.

@nelca84 dobre, takze v ZP sa nepíše, že zamestnávateľ ma poskytnúť príspevok zo SF. Píše sa tam: “okrem toho poskytuje príspevok podla osobitného predpisu”.
To je dôležité, aby to niekto neprekrucal. Je tam uvedené podľa osobitného predpisu (nie názoru IP či jeho webovej stranky). A tiež sa píše … poskytuje príspevok (nie je uvedené príspevok zo SF či dobrovoľný príspevok nad rámec, či iný).
Podľa teba, ak zamestnávateľ neposkytne príspevok na stravu zo SF (ale na niečo iné) bolo by to v súlade so zákonom o sociálnom fonde (nie ZP), postupuje podľa neho zamestnávateľ správne?

Súhlasíš s tým, že osobitný predpis moze (akýkoľvek) určiť, kedy sa príspevok vyplatit môže, nemôže, musí, nesmie?
Ak je v predpise určené, že prispevok môžem zaplatiť, podla IP ho zaplatiť musím?
Musím ho teda podla IP poskytnut aj zamestnancom napr. na dovolenke, PN..? Alebo v tom prípade už zákon plati? Ak áno, preco a z akého dôvodu?
Ak bude v predpise určené, že sa príspevok nesmie poskytnut (napr.istý okruh zamestnancov), podla IP ho zaplatiť aj tak musím, alebo vtedy daný zákon opäť zrazu plati?
Ak sa v ZP píše o prispevku, tak podla IP musím zaplatiť aj príspevok zo SF, aj dobrovoľný príspevok zamestnávateľa, keďže podľa zákona môže vyplatit oba?
Všetko to mi pride take absurdne, že snáď možno aj ty máš nejaké pochybnosti o stanovisku IP. To by som skor chcela poznat názor súdu.

Rozumiem, že máte školenia a podla nich postupujete. Ale ma mat IP pravdu len z titulu moci a možnosti vykonávať kontroly? Kvôli tomu sa ho mame bat a dať mu vždy za pravdu? Tam tiež robia len ľudia a veci sa menia podla toho ktorí.
Pokojne si stoj za svojom. Nechcem ta presviedčať. Chcela som sa o tom len pobaviť, vymeniť si argumenty.

tiika
Autor odpoveď zmazal
tiika
8. nov 2025
@nelca84

@tiika alebo sa opytam inak, ako si vysvetlujes poslednu vetu par. 152 ods. 3 ZP?

@nelca84 chápem to tak, že zákonník prace ostatne príspevky neurčuje, ale riadia sa/maju byt v súlade s osobitnými predpismi. A zamestnávateľ moze ostatne príspevky poskytovať vo výške 0€, aj to mu zákon umožňuje.

nelca84
8. nov 2025

@tiika je to tvoj pravny nazor, ja sa s tebou nebudem o tom hadat. Ja som uz svoj napisala. Neviem co viac k tomu dodat. Ako hovoris, tu by rozhodol iba sud.

tiika
10. nov 2025
@nelca84

@tiika je to tvoj pravny nazor, ja sa s tebou nebudem o tom hadat. Ja som uz svoj napisala. Neviem co viac k tomu dodat. Ako hovoris, tu by rozhodol iba sud.

@nelca84
Som vždy rada, keď s tebou môžem diskutovať, lebo si tvoj názor vážim. Teraz s ním možno nesúhlasím, no nepovažujem to za hádku. Nemusím mat stanovisko súdu, aby som svoj názor mala. Zákon ma byt jednoznačný. Jeho aplikácia v súlade s účelom a zdravým rozumom.

Pokial platia veci určené osobitnými predpismi inde v zákone, majú platiť všade. Ak plati, že niečo je v súlade s osobitným predpisom, ma to platiť i podľa samotného zákona, na ktory sa on odvoláva.

tiika
10. nov 2025
@nelca84

@nelca84 skôr by ma zaujimalo, aký je tvoj osobný názor, nie ten ktorý je vám prezentovaný. Taký, podľa ktorého by rozhodol napríklad ten súd.

nelca84
10. nov 2025
@tiika

@nelca84 skôr by ma zaujimalo, aký je tvoj osobný názor, nie ten ktorý je vám prezentovaný. Taký, podľa ktorého by rozhodol napríklad ten súd.

@tiika pisem ss

billy_jean
11. nov 2025
@nelca84

@billy_jean najskor si si to mohla overit, nez si zverejnila moju totoznost. Dufam, ze budes fer a potom zverejnis aj osobu z NIPu, ktora ti poskytne stanovisko.

@nelca84 máme tu oficiálne vyjadrenie:

V zmysle ustanovenia § 7 ods. 1 zákona č. 152/1994 Z. z. zákon o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov zamestnávateľ v rámci realizácie svojej sociálnej politiky poskytuje zamestnancom z fondu príspevok aj na stravovanie zamestnancov nad rozsah ustanovený osobitnými predpismi. Nie je to však jeho povinnosťou.

Tvorbu fondu, výšku fondu, použitie fondu, podmienky poskytovania príspevkov z fondu zamestnancom a spôsob preukazovania výdavkov zamestnancom dohodne zamestnávateľ s odborovým orgánom v kolektívnej zmluve, a ak u zamestnávateľa nepôsobí odborová organizácia, upraví ich vo vnútornom predpise. Vnútorný predpis je záväzný pre zamestnávateľa a pre všetkých jeho zamestnancov.

Povinnosť zamestnávateľa týkajúcu sa stravovania ukladá ustanovenie § 152 zákona č.
311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“). V zmysle uvedeného ustanovenia platí, tak ako uvádzate, že zamestnávateľ prispieva zamestnancom na stravovanie najmenej 55% ceny jedla. Príspevok zo sociálneho fondu nie je súčasťou povinného stravovania podľa Zákonníka práce.

Zamestnávateľ môže zo sociálneho fondu zamestnancom prispievať na stravovanie, a to v ľubovoľnej výške.

nelca84
11. nov 2025
@billy_jean

@nelca84 máme tu oficiálne vyjadrenie:

V zmysle ustanovenia § 7 ods. 1 zákona č. 152/1994 Z. z. zákon o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov zamestnávateľ v rámci realizácie svojej sociálnej politiky poskytuje zamestnancom z fondu príspevok aj na stravovanie zamestnancov nad rozsah ustanovený osobitnými predpismi. Nie je to však jeho povinnosťou.

Tvorbu fondu, výšku fondu, použitie fondu, podmienky poskytovania príspevkov z fondu zamestnancom a spôsob preukazovania výdavkov zamestnancom dohodne zamestnávateľ s odborovým orgánom v kolektívnej zmluve, a ak u zamestnávateľa nepôsobí odborová organizácia, upraví ich vo vnútornom predpise. Vnútorný predpis je záväzný pre zamestnávateľa a pre všetkých jeho zamestnancov.

Povinnosť zamestnávateľa týkajúcu sa stravovania ukladá ustanovenie § 152 zákona č.
311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“). V zmysle uvedeného ustanovenia platí, tak ako uvádzate, že zamestnávateľ prispieva zamestnancom na stravovanie najmenej 55% ceny jedla. Príspevok zo sociálneho fondu nie je súčasťou povinného stravovania podľa Zákonníka práce.

Zamestnávateľ môže zo sociálneho fondu zamestnancom prispievať na stravovanie, a to v ľubovoľnej výške.

@billy_jean tak to je zaujímavé, ja som to riešila aj s kolegami a všetci mi potvrdili, že to považujú za povinnosť. Môžeš mi to preposlat na mail keď ti ho napíšem?

billy_jean
11. nov 2025
@nelca84

@billy_jean tak to je zaujímavé, ja som to riešila aj s kolegami a všetci mi potvrdili, že to považujú za povinnosť. Môžeš mi to preposlat na mail keď ti ho napíšem?

@nelca84 samozrejme, pošlem celé vyjadrenie. Asi bude potrebné v tomto smere vystupovať jednotne. Mám odpoveď z IP, z NIP ešte nemám, na ten čakám.

nelca84
11. nov 2025
@billy_jean

@nelca84 samozrejme, pošlem celé vyjadrenie. Asi bude potrebné v tomto smere vystupovať jednotne. Mám odpoveď z IP, z NIP ešte nemám, na ten čakám.

@billy_jean aha, myslela som, že je to z NIP, pošlem e-mail do spravy

billy_jean
11. nov 2025
@nelca84

@billy_jean aha, myslela som, že je to z NIP, pošlem e-mail do spravy

@nelca84 nie, z NIP zatiaľ nemám. Ale nemyslím si, že sa budú líšiť.

billy_jean
Autor odpoveď zmazal
billy_jean
28. nov 2025

Ahojte, dnes som obdržala odpoveď z Národného IP ku otázke povinnosti prispievať zo SF na strané nad rámec zákona. NIP sa priklonil ku stanovisku IP BB, kde pracuje @nelca84.

Tu je to podstatné (celé vyjadrenie som poslala @nelci84).

Národný inšpektorát práce zastáva názor, že aj keď zákon o SF v § 7 ods. 1 neprikazuje použiť prostriedky sociálneho fondu na všetky vymedzené účely, povinnosť zamestnávateľa použiť prostriedky sociálneho fondu na stravovanie zamestnancov nad rozsah ustanovený osobitnými predpismi [napr. nad rozsah ustanovený v § 152 ods. 3 prvej vete Zákonníka práce, § 104 ods. 1 prvej vete zákona č. 55/2017 Z. z. zákona o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o štátnej službe“)], vyplýva zamestnávateľovi z § 152 ods. 3 tretej vety Zákonníka práce, a to aj napriek tomu, že priamy odkaz na zákon o sociálnom fonde toto ustanovenie neobsahuje.

Zároveň si v danej súvislosti dovoľujeme dať Vám do pozornosti články uverejnené na webovej stránke Národného inšpektorátu práce, v ktorých upozorňujeme čitateľov na povinnosť zamestnávateľa poskytovať zamestnancom na stravovanie príspevok zo sociálneho fondu. Ide napríklad o tieto články":

https://lnkd.in/edEZmy3c
https://lnkd.in/eip-GGBD
https://lnkd.in/e6JyZEXb

nelca84
28. nov 2025
@billy_jean

Ahojte, dnes som obdržala odpoveď z Národného IP ku otázke povinnosti prispievať zo SF na strané nad rámec zákona. NIP sa priklonil ku stanovisku IP BB, kde pracuje @nelca84.

Tu je to podstatné (celé vyjadrenie som poslala @nelci84).

Národný inšpektorát práce zastáva názor, že aj keď zákon o SF v § 7 ods. 1 neprikazuje použiť prostriedky sociálneho fondu na všetky vymedzené účely, povinnosť zamestnávateľa použiť prostriedky sociálneho fondu na stravovanie zamestnancov nad rozsah ustanovený osobitnými predpismi [napr. nad rozsah ustanovený v § 152 ods. 3 prvej vete Zákonníka práce, § 104 ods. 1 prvej vete zákona č. 55/2017 Z. z. zákona o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o štátnej službe“)], vyplýva zamestnávateľovi z § 152 ods. 3 tretej vety Zákonníka práce, a to aj napriek tomu, že priamy odkaz na zákon o sociálnom fonde toto ustanovenie neobsahuje.

Zároveň si v danej súvislosti dovoľujeme dať Vám do pozornosti články uverejnené na webovej stránke Národného inšpektorátu práce, v ktorých upozorňujeme čitateľov na povinnosť zamestnávateľa poskytovať zamestnancom na stravovanie príspevok zo sociálneho fondu. Ide napríklad o tieto články":

https://lnkd.in/edEZmy3c
https://lnkd.in/eip-GGBD
https://lnkd.in/e6JyZEXb

@billy_jean ďakujem, že si to sem vložila aj keď to asi nie je odpoveď, ktorú si chcela dostať 👍

billy_jean
28. nov 2025
@nelca84

@billy_jean ďakujem, že si to sem vložila aj keď to asi nie je odpoveď, ktorú si chcela dostať 👍

@nelca84 chcela som dostat pravne spravnu odpoved. kazdopadne aktualne podla hlasovania na jednej sieti, zatial 95% zamestnavatelov tvrdi, ze ta povinnost tu nie je.

nelca84
28. nov 2025
@billy_jean

@nelca84 chcela som dostat pravne spravnu odpoved. kazdopadne aktualne podla hlasovania na jednej sieti, zatial 95% zamestnavatelov tvrdi, ze ta povinnost tu nie je.

@billy_jean k tomu naozaj nemám čo dodať, nech sa každý zariadi ako uzná za vhodne

Strana
z3