icon

Je využívanie pracovníkov v domove pre seniorov bežné?

24. jún 2025

Pekny den dievcata. Situacia sa netyka mna, ale mojej mamy. Mama pracuje ako opatrovatelka v domove so znizenou sebestacnostou, nieco ako domov pre seniorov. Je to mensie zariadenie, cca 20 klientov.

K meritu veci. Mamu veduca nepekne zneuziva. Okrem toho, ze samozrejme ma svoju pracu za ktoru je platena, veduca si zvykla ju vyuzivat na vsetko ostatne. Ak chybaju pracovne pomocky ako ochranne rukavice (ako k tomu vobec mohlo prist v takom zariadeni?), posle moju mamu na nakup. Ked chyba nieco dievcatam v kancelariach, posle moju mamu na nakup. Chybali pokladnicke doklady, poslala mamu na personalne oddelenie cez cele mesto. Zalezitosti, ktore ma riesit veduca, riesi za nu moja mama - pokladne knihy, podklady pre uctovnictvo - vsetko musi nosit moja mama na personalne. Veducej musi pripominat, aby sa podpisala pod papiere so slovami, ze "ak vy nezabudnete, nezabudnem ani ja".

Okrem tohto moja mama musi mat predstavu o tom co je a nie je v sklade, ked nieco chyba, je jej to vycitane. Dalej musi robit upratovacku full time - to znamena udrzovat chod zariadenia v cistote, umyvat chladnicku, odmrazit mraznicku, hydroxidom sodnym vycistit odtoky, zametat dvor, dokonca najnovsie cistit odkvap ked prsi. Dezinfikovat pracku.
Takze suma sumarum, mama pracuje ako opratrovatelka, administrativna pracovnicka, udrzbarka, upratovacka a dievca pre vsetko v jednom. Upratovacky nemaju.

Chcem sa spytat, zda sa vam toto v poriadku? Podla mna ju hrubo zneuzivaju, mama je velmi dobry clovek, pracovity, nekonfliktny. Pripadne ak ma niekto skusenost z takehoto zariadenia, budem rada.

Strana
z2
majamat
24. jún 2025

nehnevaj sa,a le nepises nic konkretne,a j ked sa ta clovek opyta.
administrativne ake? doniest nejake papiere? tak som to pochopila. to nie je adminstrativna praca. bola by, keby ich musela vytvarat.

sklad aky? ak doplnenie pomocok, ktore potrebuje pri praci, to je jej robota.ist na nakup, ano aj toto moze mat v pracovnej naplni. pises o tazkych nakupoch. ake tazke? maju viac ako 15kg? ak ano,a ko ich nosi?

a tu pracovnu dobu a prestavku si mi tiez nepopisala.

zo, ze je vyhorena, nemusi vobec suvisiet s tymito cinnostami. vyhorenie nevznika len vytazneostou, ale skor frustraciou zo zamesntania, co nemusi prist preto, ze robi to co nemala ale s tym, ze robi, to co necakala, ze bude musiet robit.
a v tom je rozdiel-.

mogaa
24. jún 2025

nuž jediná rada...ak nie je mama spokojná nech si hľadá prácu inde...ak by ma niekde poslali tak sa neponáhľam a nabudúce pošlú inú.....vôbec by ma netrápilo že ostatné kolegyne robia prácu za mňa, nech sa sťažujú alebo nech idú oni....

autor
24. jún 2025
@majamat

nehnevaj sa,a le nepises nic konkretne,a j ked sa ta clovek opyta.
administrativne ake? doniest nejake papiere? tak som to pochopila. to nie je adminstrativna praca. bola by, keby ich musela vytvarat.

sklad aky? ak doplnenie pomocok, ktore potrebuje pri praci, to je jej robota.ist na nakup, ano aj toto moze mat v pracovnej naplni. pises o tazkych nakupoch. ake tazke? maju viac ako 15kg? ak ano,a ko ich nosi?

a tu pracovnu dobu a prestavku si mi tiez nepopisala.

zo, ze je vyhorena, nemusi vobec suvisiet s tymito cinnostami. vyhorenie nevznika len vytazneostou, ale skor frustraciou zo zamesntania, co nemusi prist preto, ze robi to co nemala ale s tym, ze robi, to co necakala, ze bude musiet robit.
a v tom je rozdiel-.

@majamat Ano, jasne, hlavne ze ty to vies ako to je a z coho je vyhorena 🙂

autor
24. jún 2025
@mogaa

nuž jediná rada...ak nie je mama spokojná nech si hľadá prácu inde...ak by ma niekde poslali tak sa neponáhľam a nabudúce pošlú inú.....vôbec by ma netrápilo že ostatné kolegyne robia prácu za mňa, nech sa sťažujú alebo nech idú oni....

@mogaa No ved prave, ach ta slovac. Co na tom, ze niekto maka za mna :D

tyrkysova_lentilka
24. jún 2025

Moja mama tiež pracovala v obdobnom zariadení. Mávali 60-70 klientov, troch sanitarov, jedného psychológa, kuchárku, údržbára a manažéra. Tiež sa tam prelínali určité funkcie, ale boli dobrý kolektív a vždy tam bola dobrá atmosféra.

Veľmi dôležité je akú pracovnú dobu má, kedy má prestávky a či je to dodržiavané podľa zákona / zmluvy.
Tiež je dôležité čo si máme predstaviť pod administratívnou prácou a aké ťažké sú tie nákupy ktoré nosí, či je to v rámci BOZP v poriadku.
Toto povolanie je z väčšej časti poslanie, nie iba práca, ale dôležitý je aj plat, či je adekvátny.

Stále musíme brať do úvahy, že podpísala pracovnú zmluvu v ktorej má napísané "plní úlohy podľa pokynu nadriadeného"

autor
24. jún 2025
@tyrkysova_lentilka

Moja mama tiež pracovala v obdobnom zariadení. Mávali 60-70 klientov, troch sanitarov, jedného psychológa, kuchárku, údržbára a manažéra. Tiež sa tam prelínali určité funkcie, ale boli dobrý kolektív a vždy tam bola dobrá atmosféra.

Veľmi dôležité je akú pracovnú dobu má, kedy má prestávky a či je to dodržiavané podľa zákona / zmluvy.
Tiež je dôležité čo si máme predstaviť pod administratívnou prácou a aké ťažké sú tie nákupy ktoré nosí, či je to v rámci BOZP v poriadku.
Toto povolanie je z väčšej časti poslanie, nie iba práca, ale dôležitý je aj plat, či je adekvátny.

Stále musíme brať do úvahy, že podpísala pracovnú zmluvu v ktorej má napísané "plní úlohy podľa pokynu nadriadeného"

@tyrkysova_lentilka Plnit ulohy podla pokynov nadriadeneho neznamena robit vsetko co ti povie. Ked mi povie vyskoc z okna, tak skocim, lebo je to pokyn nadriadeneho? Tato otrocka mentalita.

estellas
24. jún 2025

Ja tiež pracujem v domove dôchodcov, opatrovateľky robia rôzne veci, skladanie oblečenia, upratovanie.
Ešte som sa nestretla s tým že by opatrovateľka počas svojej pracovnej doby musela nakupovať pracovné materiály ako tie rukavice. Toto nemá mať na starosti opatrovateľka. Nám ich objednáva zamestnávateľ, my si ich nikdy nekupujeme same.

letfenixa
24. jún 2025

@autorka čo útočiš? Si si prišla po rady alebo po ľútosť pre mamu?

majamat
24. jún 2025

robim v socialnom zariadeni 28r, tak ano viem a rozhodne viac ako ty, co mas len vedomosti z pocutia.

rozculena
24. jún 2025

keby tvoja mama nechodila po nákupoch a kade tade s papierami,tak by robila v tom čase ČO?

tyrkysova_lentilka
24. jún 2025

Autorka, skutočne nerozumiem prečo útočiš na každého kto teba resp. tvoju mamu nepoľutuje a nedá ti za pravdu. Viaceré sme ti dali logické otázky na ktoré nie si ochotná odpovedať ... svet nie je čiernobiely a tvoja mama je dospelá osoba ktorá má právo na názor a vlastný život, nemyslím že je nevyhnutné aby si ju na základe svojho názoru a názoru iných presviedčala o tom, že jej práca nie je dobrá, to musí zhodnotiť sama

Každopádne, jej prajem aby mala prácu ktorá ju bude baviť 🙂

mimusha3
26. jún 2025

Ja ti neporadím, ale vidím, že ti na maminom zdraví (aj tom psychickom) záleží, tak sa skús opýtať na Facebook: Pracujúca chudoba. Možno ti pomôžu nájsť odpovede na tvoje otázky.

maxalla
26. jún 2025

ahoj autorka. Nie, ta formulka skutocne neznamena, ze je zamestnavatel opravneny pozadovat od zamestnanca akekolvek ulohy. Otazkou ale je, ci to, co robi tvoja mamine z jej pracovnych uloh nevyplyva (nema v zmluve napr. udrziavanie cistotu a poriadku na pracovisku, pomocne prace alebo nieco podobne?)

Kazdopadne ak by aj nemala a teda bolo to od nej vyzadovane bez pravneho dovodu, musela by to riesit tvoja mama a podla toho, ako si ju popisala, pochybujem,ze bude ochotna ist do sporu so zamestnavatelom. Ano, mala by pravdu, ano, mohla by to zamestnavatelovi napr. pisomne vytknut a poziadat o dodrziavanie pracovnej zmluvy, ale co myslis, ako by to nakoniec dopadlo? Dôvod na prepustenie by sa skor ci neskor nasiel a teda treba si zvazit, ci jej to stoji za to - ist do toho aj s rizikom, ze o pracu pride. Samozrejme,ak by to bolo komunikovane velmi dobre, nemuselo by dojst az k tomuto, ale je to jedna z moznosti, ktore treba mat na mysli. Normalne by som poradila tvojej mame,aby sa skusila v tejto veci s veducou porozpravat, vysvetlit jej, ze ju toto zatazuje. Ale kedze tieto veci za nu riesis ty, neviem, ci je ten typ, ktory sa za seba dokaze asertivne postavit a nespalit si pri tom mosty.

simona19871216
26. jún 2025

Z jednej strany je to využívanie ale ja by som sa na jej mieste rada prešla a polovica smeny za mnou 😆

barbie2023
26. jún 2025

Mňa zaujíma,že to čo je za ženu tá šéfka? Ona nemá chrbtovú kosť ? A nevyznám sa síce,ale je v poriadku,že také zariadenie nemá upratovačku? Podľa mňa odhliadnuc od toho,že šéfka tvoju mamu nechutne využíva ,zariadenie porušuje toho celkom dosť . Ja by som zavolala inšpekciu.

pikachu999
26. jún 2025

Kto sa nechá toho budú využívať 🤷

viktoria_88
26. jún 2025

Chatgpt uvadza toto:

Z právneho hľadiska: 🔹 1. Zneužívanie pracovnej náplne

Zákonník práce SR, § 55 ods. 2: Zamestnávateľ môže zamestnanca prikázať vykonávať len prácu dohodnutú v pracovnej zmluve.

Upratovanie, administratíva, nákupy, údržba budovy NIE sú činnosti opatrovateľky.
➡️ Porušenie pracovnej zmluvy zo strany zamestnávateľa.
2. Zanedbanie BOZP (bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci)

Nedostatok ochranných pomôcok (napr. rukavíc) je vážnym porušením povinností zamestnávateľa (§ 146 ZP).

Práca s hydroxidom sodným či čistenie odkvapov pri daždi je nebezpečná činnosť, ktorá môže zamestnanca ohroziť.
3. Zneužitie závislého postavenia
Vedúca používa podriadenú ako osobnú asistentku, kuriéra, aj náhradnú upratovačku.
➡️ To je šikana v mäkkej forme, tzv. bossing – systematické zneužívanie moci.

Z mojich skusenosti je to o dohode, su ludia, co uvitaju zmenu cinnosti, ale musia suhlasit, ak nesuhlasia, zamestnavatel by mal respektovat, ze to nie je ich napln prace (ak je to teda caste a pravidelne, co z tvojho opisu vyplyva)
Ze chybali raz rukavice, mna len napadlo, ako sa u nas kradlo a zamestnavatel raz musel namontovat kamery, ale to nemusi byt vas pripad, nemalo by sa to stavat.
Potom dalsia vec, ci mama ma stale pokryty den, ci nema dlhe pauzy. Tam zrejme zamestnavatel urobil chybu, mal zamestnat bud na skrateny uvazok + upratovacku, alebo korektne dohodnut vopred podmienky a rozsirenu napln prace, ale asi potreboval pokryt podstatny personal a setri zvysnych poziciach. Ak sa k tomu stavia takto neseriozne, tak s nou asi mama sama nepohne.
Teoreticky nahlasit anonymne na inspektorat prace, ak ma mama pocit, ze tam vela veci nefunguje, aj pre dobro klientov a inych zamestnancov. Ak teda ide o caste porusovanie prac.naplne a chybanie zakladnych zdravotnickych veci... moj nazor.

maranco
26. jún 2025

Keby ten nákup čo chýba dievčatám z kancelárie si urobili dievčatá z kancelárie, sú nespoľahlivé žeby nevedeli správne nakúpiť alebo by vedúcej papuľovali a nekúpili to?

Keď čistí odkvapy, to je práca vo výškach má mama potvrdené zo zdravotnej prehliadky že je spôsobilá na prácu vo výškach? bola preukázateľne zaškolená o bezpečnosti práce vo výškach? majú mobilnú pracovnú plošinu alebo použila rebrík? ako bol zabezpečený rebrík proti pohybu? mala pridelené OOPP?

Nákupy na sklad ostatné kolegyne by boli schopné spoľahlivo nakúpiť čo treba alebo nie? alebo by odvrávali a nešli kúpiť?

Pýtala mama niekedy zvýšenie platu keď robí tieto veci navyše?

ravehami
26. jún 2025

Za mna to ok nie je..robila by som veci podla pracovnej zmluvy aj ked ta jedna veta je nestastna a vedia preco ju tam dali…uplne chapem, ze proste vypomoze nieco ked akurat “neprebaluje” napr aj to umytie chodby ak ju poziadaju/nakazu to..ale napr odist z pracoviska by som napr ja neodisla..ak je miesto pracoviska XYZ a jej sa pocas pracovnej doby stane nieco na mieste ABC tak aby to nemuseli priznat a nemala by to ako pracovny uraz..pripadne ak by ma poslali mimo pracoviska tak to chcem pisomne alebo ako “sluzobnu jazdu”.. ja v poho urobim veci mimo pracovnej zmluvy ale na pocitaci (ak je moja praca za pc) alebo sa zucastnim na nejakom stretku co neni moja agenda alebo tak ale “hajzel by som proste neumyla” (fakt lem rychly jednoduchy priklad)

Pises ze mama je nekonfliktna..proste to vedia a zneuzivaju ju..nech sa nenecha

charlotte911
26. jún 2025

keby sa mamine niečo stane pri nákupe v pracovnej dobe, tak tá vedúca si zavari na dokonalý problém, v náplni opatrovatela je starostlivosť o klienta pri toalete, samoobslužných činnostiach, kŕmení, polohovani, kúpaní, hygiene ...je potrebná tam, vedúca sedí na kancelárskej stoličke a má mať zabezpečené pre chod všetko ona a nie tým zaťažovať opatrovateľku, ktorá má práce dosť sama, keby sa obráti na inšpektorát práce mala by z toho vedúca zle, neznamená že keď je niekto nadriadený, že mu budú zamestnanci laby lízať i ked popravde takých je dosť a ked povie, že choď, veď za dverami je kopec ľudí, treba sa usmiať a povedať..ok..je to náročná práca, je nedostatok ako opatrovatelov tak sestier a stále si to tí hore nevážia, že majú nejaké pracovné sily, lebo pravda je taká, že za tými dverami nestojí nikto, keby mamina da výpoveď určite by robili všetko len aby neodišla, lebo dobre vedia že udržať zamestnanca v tejto profesií je ťažké, držím mamine palce a nech sa obráti na niekoho nad vedúcou a prejedna svoje kompetencie, ked to nepomôže nech da výpoveď a oddýchne si pol roka na úrade práce, ako opatrovateľka si prácu nájde vždy, nech si nenecha kydať popol na hlavu, lebo očividne tá vedúca s ňou manipuluje a využíva ju, držím palce, viem, čo píšem, lebo som sestra špecializovaneho zariadenia ( psychiatria, hospic a onkologia v terminálnom štádiu ochorení) kde máme opatrovateľky a nič z toho čo píšeš pre nadriadenú nerobia ako ani my sestry

autor
27. jún 2025

Posledna stranka ma presvedcila, ze to predsa len nie je so Slovakmi take zle. Podla prvych odpovedi som mala dojem, ze ja som ta, co je uplne mimo, ale je to inak 🙂 Takze odpoviem takto vsetkym a zvlast tej pani co pracuje v tychto sluzbach 28 rokov. NIE. NIE je normlane, nie je v poriadku pracovat ako opatrovatelka a zaroven robit kurierku, zasobovacku, upratovacku, sekteratarku a udrzbarku v jednom. Riesila som to s Inspektoratom prace (velmi mila pani, super sme si pokecali). Toto zariadenie kde mama pracuje porusuje snad vsetko mozne, ide o zneuzivanie a pretazovanie pracovnikov, porusovanie Zakonnika prace, Bozp a dalsich zakonov, vela veci nie je v ich kompetencii, napriek tomu su nuteni ich vykonavat.

autor
27. jún 2025

Mimochodom mama uz podala ukoncenie dohodou, tak bude mat cas oodychovat aj riesit nieco ine. Ved ta ich veduca ju posielala napriklad s dochadzkami zamestnancov na personalne oddelenie. Toto je praca veducej a ona takto vsetko co sa da prehadzuje na zamestnancov. Stylom "dejte mi lidi, ja to udelam".

iivancova
27. jún 2025

Mama sa dobre rozhodla, snáď si nájde prácu, kde ju nebudú využívať, je super, že si jej s tým pomohla. Ale jedna vec ma v tvojich príspevkoch irituje - asi bývaš v zahraničí a “cítiš” sa nad “nami”, keď stále pripomínaš tých fuj fuj Slovákov. Je to dosť od veci, ľudia sa nechávajú využívať aj v Rakúsku či vo Fínsku, je to o povahe človeka, nie o národnosti. Nemusíš sa takto hanlivo vyjadrovať 🙂

portret7
27. jún 2025

Ozvala by som sa, niektore dievcata tu dobre radia, riadila by som sa BOZP.

autor
27. jún 2025
@iivancova

Mama sa dobre rozhodla, snáď si nájde prácu, kde ju nebudú využívať, je super, že si jej s tým pomohla. Ale jedna vec ma v tvojich príspevkoch irituje - asi bývaš v zahraničí a “cítiš” sa nad “nami”, keď stále pripomínaš tých fuj fuj Slovákov. Je to dosť od veci, ľudia sa nechávajú využívať aj v Rakúsku či vo Fínsku, je to o povahe človeka, nie o národnosti. Nemusíš sa takto hanlivo vyjadrovať 🙂

@iivancova To nie je hanlive vyjadrovanie, ale pravda. Slovaci na sebe nechaju aj drevo rubat, pozri si prvu stranku odpovedi, vlastne je to uplne v poriadku podla viacerych, nechat sa vyuzivat a este tu do mna rypu, ze som arogantna. Kym si ludia nezacnu sami seba vazit, nic sa nezmeni. Dovolim si tvrdit, ze nie, v zahranici si takto skakat po hlave nenechaju. Prave naopak, v zahranici vyuzivaju prave Slovakov lebo vedia, ze mozu, ze si nechaju.

Strana
z2