Je zdržiavanie sa na pracovisku po službe legálne?
Dobry den.
Potreboval by som prosim citat zo zakonniku prace alebo cohokolvek ktory by potvrdil pravdivost tvrdenia ,,Zamestnanec sa po skonceni svojho pracovneho casu, ci mimo pracovnej doby nesmie zdrzovat na pracovisku.”
Backstory : Mam kolegynu ktora aj 2 hodiny po sluzbe kavickuje na pracovisku a vyrazne tym ovplyvnuje pracovny chod. Mimo sluzby si tiez pride len na tak na kafe. A potrebujem vedeniu predlozit oficialne argumenty aby zabranilo tomuto konaniu.
Ak to vedeniu nevadí žiadny argument ti nepomôže.
Mali by ste to mať v interných predpisoch, prípadne BOZP a ak nie tak treba urobiť, doplniť. Mimo pracovnej doby je zakázané sa zdržiavať na pracovisku alebo v areály spoločnosti. My sme to mali v internej smernici . Každopádne to nie je v poriadku.
Dokument ktoey hladas by mal byt pracovny poriadok. U nasb15min pred a 15 po pokial nemas schvaleny nadcas
Žiadny zákon toto nerieši. Môže to riešiť interný predpis. Ale je dobré si uvedomiť, že ak som na pracovisku mimo svojho pracovného času a mimo nariadeného nadčasu:
- stane sa mi úraz - nebude to pracovný úraz
- urobím nejakú škodu - budem plne zodpovedná a nebude sa na túto situáciu vzťahovať poistenie za škody spôsobené zamestnávateľovi.
Píšeš, že kolegyňa kávičkuje a tým ovplyvňuje chod práce? Ako ho ovplyvňuje? Pod hrozbou smrti musia pracujúci s ňou sedieť a nepracovať? Nie nie, ak niekto ovpylňuje chod, tak tí, ktorí v danej chváli majú pracovať a namiesto toho trávia čas s ňou. Takže bez ohľadu na to, či máte v internom predpise zákaz zdržiavania sa na pracovisku po skončené práce, chod práce neovplyvňuje daná osoba.
@ovaaa píšeš, že to treba doplniť do interných smerníc, pretože mimo práce je zakázané sa v práci zdržiavať. Aký zákon a aký paragraf konkrétne to zakazuje? V Zákonníku práce ani v zákone o BOZP nič také nie je a to ich mám prečítané veľa krát. Nechám sa poučiť, ak mi to uniklo. Nie je povinnosť firmy to zakázať, kľudne môže umožniť zamestnancom pohybovať sa po pracovisku či v areály aj mimo pracovnej doby.
No podla mna ide aj o to kde pracuje. Neviem si predstavit ze v korporate sa odpipne a potom kavuje a keca dalej, taktiez si to neviem prestavit pri vyrobnej linke. Ale napriklad ak robi v gastre a pride si dat kavu do prevadzky v ktorej pracuje tak to jej zakazat nemozes.
Ako to ovplynuje chod?
Ona tam sedi, a preto sa neda nieco robit? Napriklad upratovacke upratat jej pracovne miesto?
Alebo sa striedaju na tom mieste dvaja a ten druhy musi zatial cakat?
Alebo sa ona vykecava a ostatni sa radi vykecavaju s nou, teda nepracuju? V takom pripade treba riesit skor kolegov. Lebo im to flakanie sa zjavne vyhovuje.
Kazdopadne po skonceni prac doby by tam nemala byt, pokial si nepoziadala o nadcas, resp. sa s nou veduci nedohodli na nadcase. Ale to musi byt aj v smernici. Mali by to tam mat pre svoju ochranu, keby sa nieco stalo. A podpisy zamestnancov, ze boli s danou smernicou oboznameni.

@matts nie je to dovolené. Oficiálny dôvod - napr pracovný úraz. Ak by sa jej niečo stalo, oficiálne tam už nemá čo robiť