Kariérny postup - áno alebo nie
Dievčatá, mám dosť veĺkú dilemu. Mám cca 40 rokov a tri deti.
Naskytla sa mi možnosť dosť veĺkeho kariérneho posunu za nadštandardný plat. Plat, ktorý je nadštandardný aj v BA, nieto ešte v malom meste, kde žijem.
Momentálne mám tiež vysoko nadpriemerný plat, ale je to zhruba len 60% z toho, čo by som dostala na novej pozícii. Bojím sa však, že by som to nezvládla a vyhorela by som, ako kolega, čo to robil predtým. Problém je aj to, že manžel má dlhodobé zdravotné ťažkosti a celá domácnosť a deti sú na mne.
Skúsili by ste ponúkanú možnosť, alebo by ste radšej zostali tam, kde ste? Nerada riskujem a bojím sa toho, že nebudem vedieť zladiť aj rodinu aj túto novú pozíciu. Ďakujem za rady
@eeffka tá žienka domáca ma trochu pobavila. To by som fakt nemohla byť, nakolko uz teraz zarábam viac, ako mnohí muži a to sa žienkam domácim fakt zvyčajne nestáva 😂
Tie, čo píšete, že sa dajú za peniaze riešiť/ķúpit služby typu upratovanie, opatrovanie, varenie - áno, dajú sa, len reálne v malom meste ďaleko od BA je ich ešte tak málo, že nájsť takúto vyhovujúcu služby, je ako hladať ihlu v kope sena.
Viaceré ste písali, že varovný prst by bol pre vás kolega, ktorý na pozícii vyhorel - tak on mal dlhodobé zdravotné problémy už pred nástupom na túto pozíciu a aj bez tejto práce by musel riešiť operácie a následné dlhodobé rehabilitácie.
Myslím, že manžel by nebol moc nadšený, keby som túto pozíciu zobrala, i keď otvorene mi to nepovie, lebo vie, že pracovne sa rada realizujem. Na jednej miske váh mám pokoj a harmóniu v rodine, relatívne dosť čas na rodinu ( i keď úprimne povedané, aj momentálne musím niekedy pracovať nadčasy, keď chcem aj na súčasnej nemanažérskej pozícii brať nadštandardný plat). Na druhej miske váh ponuka, ktorá sa neopakuje. Pozícia, o ktorej viem, že by som ju vedomostne zvládala, výhodou by bolo, že by som nemusela manažovať priamych podriadených, len viem, že by som musela bývať k dispozícii aj o šiestej poobede na rozne Teams meetingy. Celkove, je u mňa dilema najme v tom, či chcem obetovať svoj čas a byť k dispozícii niekedy a 12 hodín denne firme. Na jednej strane obava pokaziť si vzťah s deťmi , manželom, lebo však samozrejme, bez stresu by to nebolo. Na druhej strane možnosť rastu za super peniaze. No fakt neviem....
Len na okraj - už teraz som pre mojich rodičov a svokrovcov karieristka, takže s pomocou rodiny nemožem rátať.
Ja z vlastnej skusenosti ti napisem, uz by som to nebrala, pred detmi som robila karieru, dostala som sa na manazersku poziciu a sefstvo vedelo, ze ked nieco treba, ja to urobim,nevedela som povedat nie. Pracu som milovala az do momentu, ked som vyhorela. Ten pocit nezelam nikomu. Rano sa mi nechcelo vstavat, do prace s odporom, znenavidela som pracu. Uplne som bola rozhodena. A to som robila uctovnictvo a praca s klientmi, kde clovek musi byt sustredeny na cisla. Musela som dat vypoved, otehotnela som a az 6 rokov som bola doma a davala sa dokopy. Opat som zacala milovat uctovnictvo a vratila som sa spat do tej povodnej prace na nizsi uvazok a nizsiu poziciu a aj ked ma to laka na karieru a napr pri 8 hodinovom uvazku by som uz mala 2 nasobok platu ako vacsina muzov v mojom okoli, uz sa setrim, venujem sa detom a sama sebe, som na ne sama a aj ked jeden den robim 12 hodin, lebo je deadline, na druhy si dam pauzu, abysom si psychicky oddychla.
Pri rodine a detoch by som uz karieru nerobila. Keby si si tym bola na 100 % ista, isla by si do toho a nepytala sa tu. Pocuvni svoj 6ty zmysel
Zienka domaca je stav mysle nie miesta 🤣
Stale spominas vztah s detmi a manzelom a ako utrpi. Neviem akeho druhu je ta praca ale neviem ci to tak nutne musi byt. Ja mam 45 a popravde do 30 som zila pre firmu, teraz som rada ze padla a caute. Pritom pracu milujem a velalkrat robim aj cez dovolenku, poobede ked je nutnost. Ale uz to vnimam ako zasah do sukromia. Mam ine priority.
A nezmenili by to ani peniaze, zato tak do 35 by urcite ano. Zvaz si moznosti ( rodicov neries ina generacia) financne, nakup sluzieb, ci si vysporiadana s tym ze budes mat "sluzku" a ludia budu trusit reci co si za zenu co sa nevie postarat o rodinu ( sme na slovensku pre ine damy 😉) a tak sa rozhodni.
Ešte k tomu partnerovi. Poznám baby, ktoré mega makajú a sú v tom čo robia veľmi dobré. Jedna kamoška odišla od 6mesačného dieťaťa do práce, ale všetky spája to, že majú obrovskú podporu partnerov. Partneti robia málo, alebo už sú za vodou a robiť nemusia a tak umožňujú ženám sa realizovať, podporujú ich a lietajú okolo detí. My ťa nepoznáme, nevieme, čo by to spravilo s tvou rodinou a tvojím vzťahom. Ja by som do toho nešla, ale čítam to tak, že v tebe sa to veľmi bije. No … asi to len budeš musieť skúsiť a uvidíš … 🤷♀️.
@mmatta Pierre Franckh - Jednoduše buďte úspěšní
@janacechova neporovnavaj pracovný štýl tvojej mamy s dnešným.A nikto nepíše, že určite vyhori, ale, že by ma to odradilo.Clovek do to vypadne ani nevie ako plány sa navyšujú, terminy, nikdy nie je dosť a ženy majú často tendenciu strašne dokazovať, že sú šikovné a majú na to byť dobre matky aj zamestnankyne, až za hranice svojich síl.
Klobúk dole pred tvojou mamou, ale ozaj som nepočula, aby v tej dobre niekto vyhorel z prace
Ďalej píšem nech to vyskúša...
@luccija moja mama pracovala ešte aj na dôchodku,čiže nedávno ako vzťahový manažér pre veľké firemné úvery (aj rizikové)a tiež musela bojovať s angličtinou po 50tke ako samouk,s novými postupmi a IT zručnosťami,chodila na školenia po Slovensku,takže neporovnávam dobu spred 30tich rokov
@janacechova čiže už mala veľké deti a čas na oddych.Ale máš šikovnú mamu
@luccija áno,ale začala dochádzať do práce,keď som mala 8rokov (stále robila na fieremných úvetoch)a moji súrodenci boli ešte školou povinný-ZŠ,SŠ…každopádne som len chcela uviesť jeden pozitívny príklad…je to však na zvážení každého,či to dá a ako sa tam bude cítiť
Dievčatá, až teraz som mala čas po celom dni sem nakuknúť. Ďakujem všetkým za rady. Stále váham, mám však ešte nejaký čas na rozhodnutie, tak si to ešte všetko poriadne premyslím.
Urcite je to vyzva, ale napr. ja mam 43 r. tiez 3 deti a na prve miesto kladiem uz len moje vlastne zdravie. Ak na tej pozicie predchodca vyhorel, nezobrala by som.
No, na tvojom mieste nemyslim teraz na financnu stranku ale na to, ci by ta to naplnalo a bavilo. AK nie, tak do toho nechod, ak ano a mas pocit, ze by si chcela nieco ine robit tak do toho chod. Ostatne povinnosti = no relane si pozri co v tej domacnosti robis, o kolkej chodis domov/budes chodit domov, vikendy, sviatky atd. Ak je problem ze nebudes vladat upratovat, tak si najdes pomoc na upratovanie a budes sa venovat detom. Aj to je podstatne kolko maju rokov...
A velmi velmi podstatne je aka je cela ta pozicia.. to ze niekto vyhorel, nemusi byt ze vyhoris aj ty. Nam vyhorel 20tnik na pozicii kde anozaj vydrzal hocikto... a proste on to nezvladat. Cize to je o tvojom nastaveni a narocnosti prace.
Urobila by som to ako moja bývala kolegyňa, ktorá sa neskôr stala vedúcou. Povedala, že to vezme, ale vopred sa informovala o tom, že keď to bude nezlúčitelné s rodinou, že sa bude môcť vrátiť na svoje pôvodné miesto. Ja síce v tej firme už nie som, ale jej sa darí, späť na pôvodné miesto nešla. Má dve deti, manžela čo moc nepomáha a na tej pozícií predtým boli tiež len bezdetné 🙂
Inak presne.... keď budeš mať tak taký nadštandardný plat ako píšeš a fakt nebudeš stíhať, nájdeš si niekoho kto ti príde pomôcť s uprataním, vyzdvihnutím detí alebo čo budeš potrebovať

@happy_1990 môžem poprosiť názov knihy? Ďakujem