icon

Kde berú ľudia peniaze na cestovanie z bežného platu?

2. júl 2025

Zaujima ma, kde beru ludia, ktori maju uplne obycajnu pracu, ziadna vysoko ohodnotena, peniaze na cestovanie? Bola v Mexiku, Honolulu, potom na Ibize a teraz je v Grecku. Ako si to moze dovolit z platu obycajneho pracovnika?
Prosim bez urazok, ze zavidim, ja by som tiez chcela castejsie, ale peniaze nedovolia. A je mi blbe sa jej na to spytat.

tinus89
3. júl 2025
@sorciera24

vravi sa tomu cestovatelska gramotnosť (aj finacna).....je uplne nromalne, že sa to takto neskusenym ludom zda, že kde na to beru penaize...ja by som v živote nedala za 1 dovolenku 4000eur (pre rodinu - 4) aj to za necely tyzden......takže kym ty vidis, že das takto 1 dovolenku, ja za tento peniaz mam 21 dni pri mori (uplne bezne 2-3 dovolenky)....ano, nepotrebujem luxus typu ALI....normalne vyhladam lacne letenky (alebo ideme autom - lebo su destinacie, kde chceme prejst aj krajinu ) + ubytko - booking, airbnb, idelane najst majitelov napriamo podla google maps alebo FB ädaju este nizsiu cenu než airbnb).....strava? radi skusame miestnu kuchynu (a ked porovnavam vsade zatial bolo straovanie lacnejsie nez na SR - aj v obchodoch napr.).....čiže kym ini ako ty vidia, že aha ich, chodia na 3 dovolenky v lete (+ cez rok vikendy)...tak nevidia to, že man tie dovolenky vychadzaju lacnejsie než oni daju za 1.......treba sa naozaj predtym pozriet aj čo je za tym a nie zavidiet ale ist po vlastnej osi

@sorciera24 keď máš väčšie deti tak nepotrebuješ AI...bola som na dovolenkách s malým dieťaťom a riešiť jedlo stále, z dovolenky som prišla viacej vyčerpaná ako oddýchnutá..potom sme sa dohodli,že takto to nepôjde, boli sme na AI a z tých dovoleniek pozitívnu energiu som čerpala ešte tak pol roka...pri dvoch deťoch malých čakať v reštike na jedlo pol hodinu,možno aj viac, keď ani nevieš čo ti donesú a potom ti povedia,že im to nechutí a nechcú to...necháš ich hladné? Zasa o starosť viacej...niekto je ochotný radšej dať 4 tisíc za takú dovolenku,kde nerieš nič ako ísť na 3 a prísť zmordovana ako k.rava...ale píšem o dovolenkách s malými deťmi

java1111
3. júl 2025

A prečo Ťa to trápi?

lucula73
4. júl 2025

Tak ak vsetko co tu bolo spomenute ako mozne zdroje jej prijmov ty vylucujes popieras,hoc si myslim ze nemusis vediet vsetko,tak potom ti naozaj neostava nic ine len to uz nechat tak,alebo sa skusit s nou este raz porozpravat,ale asi nie je taka kamoska,ked sa tejto teme vyhyba🤔🤔

muchotrafka298
4. júl 2025

Ja si myslim, ze nie je mojou povinnostou odpovedat na otazky, kolko stoji moja dovolenka, kde na to beriem peniaze a pod. Mna sa nikto nepyta, lebo by dostal odpoved ze zarabam. Nehovorim to ani kamaratkam a uz vobec nie kolko zarabam. Lebo sa pytaju ti, co nemaju slusne vychovanie. Co koho do toho?

missviolet
4. júl 2025

Pocuvaj ma, Cyprus som otocila letenka a ubytko za 450eur v sezone na tyzden, teraz idem v septembri na Siciliu tiez tyzden krasne ubytko za 700 a takto sa bezne hybem. Tym padom viem ist na niekolko dovoleniek rocne. Moj rekord bola Florencia letecky s 20kg kufrom hitel s ranajkami dokopy cele za 210 eur na tyzden 😅

missviolet
4. júl 2025
@muchotrafka298

Ja si myslim, ze nie je mojou povinnostou odpovedat na otazky, kolko stoji moja dovolenka, kde na to beriem peniaze a pod. Mna sa nikto nepyta, lebo by dostal odpoved ze zarabam. Nehovorim to ani kamaratkam a uz vobec nie kolko zarabam. Lebo sa pytaju ti, co nemaju slusne vychovanie. Co koho do toho?

@muchotrafka298 mne pride medzi kamaratmi bezne zadielat si platy, takze sa popresuvame do lepsich firiem, nikto si nezavidi, kamaratom dopraje.... ja som rada, ked kamaratka moze zarobit viac napr v mojej firme, rada ju odporucim, ked viem, ze by sa na poziciu hodila a bola sikovna...

muchotrafka298
4. júl 2025
@missviolet

@muchotrafka298 mne pride medzi kamaratmi bezne zadielat si platy, takze sa popresuvame do lepsich firiem, nikto si nezavidi, kamaratom dopraje.... ja som rada, ked kamaratka moze zarobit viac napr v mojej firme, rada ju odporucim, ked viem, ze by sa na poziciu hodila a bola sikovna...

@missviolet ale to je uplne v poriadku, ked to takto mas s kamaratmi, ze si vsetko hovorite, viete kolko kto zaraba, kolko co stoji co si kupuje. To sa v dnesnej dobe, ked vacsina ludi zavidi aj nos medzi ocami alebo trusi nevhodne poznamky, velka vzacnost.

romino
4. júl 2025
@missviolet

@muchotrafka298
@missviolet
my to s kamosmi mame narovnako, a tiez je to aj kvoli tomu super "benefitu".. ze aspon vieme ktora firma ako plati, co sa da dosiahnut. Lebo aspon v IT oblasti, da sa dosiahnut aj medzi firmami vyrazne viac, a paradoxne casto este aj za menej roboty

jaga18
4. júl 2025

Dnes na cestovanie nepotrebuješ zarábať nejak nadštandardne. Dcéra teraz maturovala a už precestovala viac ako ja za celý život a všetko si platí sama z brigád. S kamarátkami vždy hľadajú lacné letenky, apartmány, last minuty teraz je na Malorke za nejakých 700€ komplet All in.

iva120793
4. júl 2025

Pokiaľ je slobodná,tak myslím , že tam nie je problém. Dajú sa kúpiť aj letenky vo zvýhodnenej cene. My sme tak chceli do New Yorku 250€ spiatočná letenka. To zas nie je tak hrozné a pokiaľ má nízky štandard komfortu, prespí aj za pár drobných v hocijakom hosteli alebo ak v kempe.

dancingqueen321
5. júl 2025

Moze byt od sponzora…

dianaaaaa
6. júl 2025

Základom viacerých dovoleniek za rok je vynechať CK😉
Všetko si treba zorganizovať na vlastnú päsť - hotel aj letenky
Ja takto cestujem aj 4-5x ročne a človek nepotrebuje na to veľa peňazí 😉
A po druhé,nie je nič ľahšie Ako si zobrať nejakú pôžičku na dovolenky, na Vianoce atď.Ako to robí väčšina slovákov a potom sa chystajú na FB🤦

kikaaa444
6. júl 2025

Pozri to že ti povedala že zarobí toľko a toľko neznamená že toľko zarobí . Ja som tiež pracovala v Grecku ako čašníčka a nikdy som nepovedala kamoškam reálne koľko zarábam , najmä koli tomu že si ľudia radi domýšľajú a hovorili by si že “ isto nezarobí toľko ako čašníčka “ takže vždy som hovorila menšiu sumu . A tiež som cestovala dosť , a reálne som robila len čašníčku a nič okolo toho . Takže ona kľudne môže zarobiť viac ako ty vieš

dankanka
9. júl 2025
@tinus89

@sorciera24 keď máš väčšie deti tak nepotrebuješ AI...bola som na dovolenkách s malým dieťaťom a riešiť jedlo stále, z dovolenky som prišla viacej vyčerpaná ako oddýchnutá..potom sme sa dohodli,že takto to nepôjde, boli sme na AI a z tých dovoleniek pozitívnu energiu som čerpala ešte tak pol roka...pri dvoch deťoch malých čakať v reštike na jedlo pol hodinu,možno aj viac, keď ani nevieš čo ti donesú a potom ti povedia,že im to nechutí a nechcú to...necháš ich hladné? Zasa o starosť viacej...niekto je ochotný radšej dať 4 tisíc za takú dovolenku,kde nerieš nič ako ísť na 3 a prísť zmordovana ako k.rava...ale píšem o dovolenkách s malými deťmi

@tinus89 to je aj o tom potom ako to jedia deti, čo si zvládneš vypýtať v reštaurácii (bežne pýtam pre deti aj niečo čo nie je v jedálnom lístku). Proste sa aj v tomto nastavíme tak, aby sme boli všetci spokojní. Nemám rada veľa ľudí, hotely celkovo nemusím..predstava all inclusive mi naháňa až husiu kožu..

anonym_e1c09c
9. júl 2025

Vieš o tom, že ľudia majú aj bočné príjmy z práce možno má milenca čo ty vieš čo povie mame a ta tvojej mame?Moja sestra robí v štátnej správe, ale má konexie a bočný príjem zo služieb má taký ako plat.A tiež by si povedala veď robí v štátnej správe a zarobí tabuľkovo.Ty sa bojíš, nechce, nevieš.Moj muž má tiež provízie od dodávateľov on si ich vyberá na pracu a, keď ju chcú mať tak ponúknu.Spokojne obidve strany.Nevies koľko majú rodiny pozemkov, chalúp, reštitúcii.Ona žije iný život tebe nepomôžu jej rady.

anonym_fe00cd
9. júl 2025
@anonym_e1c09c

Vieš o tom, že ľudia majú aj bočné príjmy z práce možno má milenca čo ty vieš čo povie mame a ta tvojej mame?Moja sestra robí v štátnej správe, ale má konexie a bočný príjem zo služieb má taký ako plat.A tiež by si povedala veď robí v štátnej správe a zarobí tabuľkovo.Ty sa bojíš, nechce, nevieš.Moj muž má tiež provízie od dodávateľov on si ich vyberá na pracu a, keď ju chcú mať tak ponúknu.Spokojne obidve strany.Nevies koľko majú rodiny pozemkov, chalúp, reštitúcii.Ona žije iný život tebe nepomôžu jej rady.

@anonym_e1c09c Mne by sa nepáčila predstava života po boku niekoho, kto berie úplatky a nemá morálku. Ak nevie byť čestný voči sebe, nebude čestný ani voči mne.

anonym_e1c09c
9. júl 2025
@anonym_fe00cd

@anonym_e1c09c Mne by sa nepáčila predstava života po boku niekoho, kto berie úplatky a nemá morálku. Ak nevie byť čestný voči sebe, nebude čestný ani voči mne.

@anonym_fe00cd tvoj názor.Kazdy využíva konexie.Brat má stavebnú firmu a, keď nedá úplatok nedostane zákazky primárne štátne👍

anonym_fe00cd
9. júl 2025
@anonym_e1c09c

@anonym_fe00cd tvoj názor.Kazdy využíva konexie.Brat má stavebnú firmu a, keď nedá úplatok nedostane zákazky primárne štátne👍

@anonym_e1c09c takže u vás platí heslo „kto nekradne, okráda svoju rodinu“?

deedol
9. júl 2025

posledne prispevky vela prezradzaju o stave spolocnosti. smutne. tiez poznam zo dva take pripady, ze je mi jasne, ze tolko sa zarobit legalne skratka neda, ale niektori to zjavne povazuju za "sikovnost".

leito
9. júl 2025
@kulumulu123

Pozri ja tiež cestujem veľa s deťmi naposledy sme boli 16 dní v Maroku ja a 2 deti 5 a 10r. Ak si to vieš zorganizovať je to celkom lacná dovolenka chodili sme po výletoch boli sme 3 dni na Sahare bývanie airbnb alebo booking letenky kúpené vo vlastnej réžii, presúvali sme sa taxíkmi nebrala s žiadne konzervy ani nič z domu, okrem raňajok (natrieť chlieb a urobiť rýchlu praženicu mi ozaj nerobí ráno problém stojí ma to cca 10 min času) sme sa stravovali celý čas vonku celá táto táto cesta náklady aj vreckové komplet s výletmi ma vyšla necelých 1500eur... Takže ak si to vie kamoška zorganizovať a nezivi CK tak to ozaj nie je veľ la peňazí... Ak žije v Taliansku v zdieľaní byte (ma prenajať iba izbu) nemčina na blbosti je sama bez detí toto s prehľadom zvládne aj niekoľko krát do roka.....

@kulumulu123 no toto by ma fakt zaujímalo či je pravda viete lepšie rozpínať čo koľko stálo ,lebo keď príde na lámanie každý je ticho

luccija
9. júl 2025

Teraz bola letenka na Krk za 15 eur cesta autom tá vyjde 200? Plus diaľnica treba sledovať a vyskladať si sama dovolenku.Ak nechceš ísť taxíkom či požičiat si auto aj ubytovatel príde pre teba na letisko.Dnes sa dá naozaj cestovat lacno

gabrm
9. júl 2025

@anonym_autor
Každý má iné priority. Niekto nebýva vo vlastnom (nevadí mu to) ale nové auto musí byť každé tri-štyri roky. Niekto zas má má prvom mieste chalupu a nevadí mu,že deti nechodia ani na výlety,chodia v topánkach po príbuzných a podobne. Ako tu bolo písané,niekto nekupuje sprosti,ale ide na dovolenku. Moja tetka tiež bola taká,bola stará dievka a šetrila aj tri roky aby išla autobusom do Bulharska. Ale to boli 70-80te roky. 😉

alofinka
9. júl 2025

Uver

kulumulu123
9. júl 2025
@leito

@kulumulu123 no toto by ma fakt zaujímalo či je pravda viete lepšie rozpínať čo koľko stálo ,lebo keď príde na lámanie každý je ticho

@leito a co konkrétne ta zaujíma?

oriesocek
9. júl 2025

a inak dovolenky - aj all inclusive bývaju v last minule aj za 400 eur - leteky vratane poplatkov, sestra tam minuly rok bola a boli tusim na 3 roznych. niekedy clovek tolko zaplatil za jednu... teraz uz nie su viazaní na deti, kedze uz vyrástli, tak sa mozu zobrat a ist...

oriesocek
9. júl 2025
@anonym_e1c09c

@anonym_e1c09c radsej toto zmaz vsade a aj zrus si konto, inak zistit IP pocitaca podla mna vedia v pohodicke a pridu sa pozriet aj na sestru aj na manzela, ked to tak verejne pises... na Slovensku nic transparetne nebude fungovat, ak budu existoavt takýto jedinci...

tiezjedna
9. júl 2025
@anonym_autor

Nezdedila nic, rodicia este ziju, aj stari rodicia. Manzela ani partnera nema, cestuje s kamoskami.

@anonym_autor bez peňazí sa to nedá. A destinácie ako Hawaii a podobné už vôbec. Pretože keď sa ti aj podarí vychytať letenky nejakou náhodou za extra dobré peniaze, tak zas musíš byť ohromne časovo flexibilná, čo sa zase s "bežným" zamestnaním nestretáva. Takže odpoveď - má na to peniaze. Odkiaľ ich berie toľko, aby mala viac ako "bežný" príjem - toť otázka. Možno gamblí a darí sa jej, nikdy nevieš😉

romino
9. júl 2025
@anonym_e1c09c

@anonym_e1c09c no inak presne, .. pisal som to uz aj inde, ludia maju masovo aj kadejake bocne prijmy. Pekny priklad aj s tou statnou spravou, aj takych som poznal, rovno povedali ze oficialny plat by ich predsa neuzivil.
To uz nevravim roznych remeselnikov, kadernicky atd
ked vidim ako total masovo "bez blocka". Jasneze potom aj taki si najdu bez mihnutia oka trebars aj na all incl dovolenku.
Vsak poznam aj invalidneho dochodcu, co tak chodi kazdy rok.
Ved robi nacierno vo firme u dakej rodiny ...

Vsetko ludia co papierovo su dokonca az podpriemer s platmi .. v realite ta matematika proste musi sediet.
Uz 1000x som to tu na MK spominal ... ved cestovky pomaly kazdym rokom prepisuju rekordy, a to doslo k akym zdrazeniam.
Zo vzduchu to ti ludia asi neplatia, asi tie peniaze musia mat, nie ...
A dalsia velka skupina .. ze ano, ludia aj podedia daco ... uz len ked niekto preda dnes blby byt .. aka pekna financna injekcia to je.

romino
Autor odpoveď zmazal
romino
Autor odpoveď zmazal