Kde nájsť dobre platenú prácu po krachu automobiliek?
Ahojte v ktorej firme dobre platia? Aktuálne automobilový priemysel ide do krachu
@alica110 no veľmi by som sa nesmiala..
Momentálna situácia je všetko len nie pozitívna....Trumpove dane, e-mobila, slovenské ekonomické prostredie a daňové zatazenie, to sa jednoducho musí prejaviť.
Určite nie totálnym krachom, ale znižovaním stavov určite.. žiaľ, už toto bude stačiť, aby bolo zle.. taký ten efekt snehovej gule..
@melanta bavili ste sa o miere dopadu na Slovensko? Alebo o korporatoch všeobecne? Lebo aj toto je diametrálny rozdiel.
@zuzanka.zuzu čiste hypoteticky, keby krachne VW, stiahne aj kiu a Hyundai - kvôli dodávateľskej sieti. Niektorým sub- dodávateľom by sa tak znížili objemy, že by bolo nerentabilné vyrábať a tým by prišli aj ďalší, objemovo menší zákazníci o biznis.. áno, dá sa to nejako zvládnuť, kooprorat by sa otriasol a išiel ďalej, ale Slováci by horko zaplakali...
@alica110 Nie je zaujem... No vidis, v Cine sa s tym nekaslali - dali vysoke emisne limity, kopec poplatkov a obmedzeni - len za znacku na auto das 15 tisic dolarov (a to mas stastie ak vobec na teba zostane nejaka) a na elektroauta presli - ci dobrovolne ci nasilu. My sa tu budeme bavit o somarinach ako "kde ich budeme nabijat" atd a zatial nas cinske auta pohltia...
@alica110 ľudia nevedia čo chcú dokým im to nepovieš 😉
@alica110 No ano, ta ich diktatura ide za svojim cielom, nepozera na ziadne prekazky. Ako u nas sa budeme bavit donekonecna ci stavat elektrarne pre zelenu energiu - kto to ma pocuvat to vrcanie vrtul a pokazi nam to vyhlad a kde sa budu past ovecky ked tam budu solarne panely atd... tam jednoducho veterne a solarne elektrarne stavaju masivnejsie ako cely zvysok sveta, neberu na nic ohlad, nik proti tomu nesmie protestovat.
@hiro to je na dlhsiu debatu, EU posrala aj to, že si dala zobrať Afriku a prístup k surovinám na výrobu batérii, ku ktorej sa dostala Čína, preto vedia robit lacné elektroautomobily, ktorým nevedia európske automobilky konkurovať, navyse tu nemas infraštruktúru, aby napr na Slovensku behalo milion elektromobilov, veď aj take rakúske pohraničné dedinky sa vyjadrili, že ak by sa zvýšil objem elektroautomobilov, ktoré by si ľudia doma nabijali, tak to súčasná sieť neutiahne. Navyse mám eko nastaveného vedca v rodine, ktorý má dom, mal aj dostatok finančných prostriedkov a do elektromobilu nešiel práve z ekologických dovodov, lebo všade sa spomina len A a nehovori sa B (likvidácia batérii, och zivotnost, eko aspekty pri ich vyrobe atd)
@tramtada31 "tak to súčasná sieť neutiahne" - Nasa? No to je zaujimave ze siete v inych krajinach to zvladli... a "likvidácia batérii, och zivotnost, eko aspekty pri ich vyrobe atd" - to ti neviem kde sa take veci dozveda. Ja citam:
"Dnešné technológie umožňujú recyklovať použité batérie až na úroveň 95 %"
"Začiatkom roka 2021 začal Volkswagen prevádzku v pilotnom závode na recykláciu vysokonapäťových automobilových batérií vo svojom závode v nemeckom meste Salzgitter. Závod bude regenerovať 100 % lítia, niklu, mangánu a kobaltu plus 90 % hliníka, medi a plastov."
"Recyklačná fabrika v Poľsku bude schopná spracovať 12 000 ton batérií ročne, čo zodpovedá približne 28 000 kusom batérií z elektromobilov. Aktuálne je už v prevádzke."
Tak isto je XY clankov kde sa rozobera cely proces od vyroby cez prevadzku a likvidaciu a este aj keby elektrina bola z uhlovych elektrarni tak to vychadzalo ekologickejsie. Ludia casto zabudaju zaratat aka spinava je tazba, preprava, havarie, rafineria ropy...
@hiro píšem rakúske, nie naše, ale keď to neutiahnu rakúske pohraničné dediny, kde máš obce ako Wolfsthal, kde je stále elektrické vedenie vedené vzduchom a nie “pod zemou”, čo je znak toho, aké je staré, ako to má zvladnut slovenský vidiek? A tu ešte raz riesim rakusko, ktoré je eko politikou úplne niekde inde ako my.
Áno, recyklácia batérií sa rozvíja, ale to sú pilotne projekty a plány do budúcnosti, nie je to masovo zvládnutý proces v praxi. Recyklačná kapacita jednej fabriky (tebou spomenuté Poľsko) – 28 000 batérií ročne – je kvapka v mori v porovnaní s miliónmi elektromobilov, ktoré majú byť do niekoľkých rokov na cestách. A aj keď sa podarí recyklovať 90–95 % niektorých materiálov, stále zostáva energetická náročnosť, logistika zberu a demontáže batérií, toxický odpad a náklady. Navyše, množstvo batérií dnes končí v krajinách, kde sa recykluje nelegálne a za podmienok ohrozujúcich ľudí aj prírodu. Rovnako ťažba kobaltu, niklu, lítia v Afrike má značné ekologické trhliny a to nehovorím o etickom aspekte detskej práce, ktorá je tam bežná a nekontrolovaná.
Čo sa týka ropy, ani elektromobily momentálne nie sú bezemisné riešenie – ich batérie sa vyrábajú v Ázii, nabíjajú sa často z fosílnych zdrojov a životnosť batérie v bežných podmienkach je nízka, hlavne máš taký elektromobil po pár rokov nepredajný, extrémne klesajú na cene, lebo ich nikto nechce kúpiť, keďže nová batéria vyjde viac ako to 5-6 ročné auto. To nehovorim o komplikáciách, takú teslu ti na Slovensku ani neopravia, musis chodit do servisu do Viedne, v prípade nehody, musis od poistovne mat schválenú opravu v zahranici, aj preto sú poistky na tieto auta extrémne drahe. Zmysluplná cesta je technologický mix a infraštruktúra, ktorá bude elektromobilitu zvládať reálne, nie len na papieri. Lebo zatiaľ to vyzerá tak, že zelené ciele predbehli reálne a mne naozaj vadí, ako EU kvôli vyššiemu zámeru obetuje ekonomiky mnohých krajín a doslova mnohé firmy, ktoré tu zabezpečovali zamestnanosť vyhnala do Ázie.
Ktoré automobilky? Ja robím v logistike a teda mame zastrešený komplet projekt pre vyvoz Opel do DE a taktiež Jaguár v NR...u nás sa zatiaľ nič nerozpráva, sme vyťažení na 100%..na akej pozícii robíš v automobilke?
@laurikagab tiež premýšľam, že o akých automobilkách je reč, lebo napr. JLR v NR je stále v sklze s výrobou oproti objednávkam. Najbližšie 3 roky prepúšťanie určite nebude.
@tramtada31 "je kvapka v mori v porovnaní s miliónmi elektromobilov, ktoré majú byť do niekoľkých rokov na cestách" - a to je nejaky problem? Preco? Vsak ako auta budu pribudat tak isto budu pribudat recyklacne fabriky.
"ťažba kobaltu, niklu, lítia v Afrike má značné ekologické trhliny a to nehovorím o etickom aspekte detskej práce, ktorá je tam bežná a nekontrolovaná." - no a toto uplne prestane ked budeme recyklovat 95-100% tychto materialov. Nic v Afrike nebude treba tazit, tych par % vykryjeme z lokalnej tazby.
"ich batérie sa vyrábajú v Ázii, nabíjajú sa často z fosílnych zdrojov a životnosť batérie v bežných podmienkach je nízka, hlavne máš taký elektromobil po pár rokov nepredajný, extrémne klesajú na cene, lebo ich nikto nechce kúpiť, keďže nová batéria vyjde viac ako to 5-6 ročné auto" - ziadny problem. Baterkarne sa stavaju uz v EU, eko elektrarne rastu vysokym tempom, kazda dalsia generacia bateriek ma vyssiu zivotnost, klesa ich cena tak ze to o par rokov nikoho nebude trapit
Inak toto na mna dnes vyskocilo. Vieme ze Cina uz funguje na elektrickych autach ale ze India mi nejako uslo:
https://www.techbyte.sk/2025/03/tvrdy-zakaz-cer...
Čerpačky autám nad 10 rokov neumožnia tankovať naftu. Majitelia starších vozidiel budú musieť buď vozidlá odpredať mimo hlavného mesta alebo ich nechať ekologicky zlikvidovať. Mestská správa potvrdila, že žiadne výnimky nebudú umožnené.
Podobné opatrenia zvažujú aj ďalšie veľké indické mestá, napríklad Mumbai, ktorý v súčasnosti analyzuje úplný zákaz spaľovacích motorov.
@123profil321 toto som teraz čítala https://www.techbyte.sk/2025/04/jaguar-land-rov...
@laurikagab tak, vo firme sa zatiaľ nič nehovorí a vo výrobe idú ako draci 🤔
@123profil321 Ja osobne mam taku skusenost, ze akekolvek reorganizacne zmeny (chap aj prepustanie) sa do posledneho momentu nezdielaju so vseobecnym osadenstvom.
Skratka pride oznamenie a je to.
A to, ci idu vo vyrobe ako draci nie je vobec podstatne. Naklady isli hore, sekat sa bude. A ako prve pojdu HR naklady (personalne - prepustanie).
@softiesofie v tejto firme sa správy šíria rýchlosťou hurikánu, a je úplne jedno, či sú pravdivé alebo nie, či len dohady a zbožné priania pracovníkov alebo niečo reálne. Ale ja sa riadim tým, že kým to nemám v maily, akoby som nič nepočula... Lebo keby som verila všetkému, čo sa tu šepne......
@123profil321 Ved v poriadku. Len som chcela poukazat na to, ze "vo firme sa zatiaľ nič nehovorí" nemusi znamenat to, ze sa uz nieco nedeje. Mozno ty o planovanych zmenach nemusis byt akosi informovana (aj s celou grupou vo vyrobe).
@softiesofie tak ti zelam prijemne prebudenie z reality. Europska ekonomika je v srac… poriadnych. Zijem v DE a uz niekolko mesiacov z novin len same prepustanie. A dobra rada, nespoliehaj sa na reci. Znamy pracuje 20 rokov v jednej automotive firme. Minuly tyzden prisli do prace a sfleku im oznamili, ze sa rusi cele vyrobne miesto. Nie niekedy, ale ihned. Pocitali s redukciou stavu, ale s takymto scenarom neratal nikto. Ja pracujem v strojarskom priemysle a u nas je predbezne do konca roka kurzarbeit. A nasi zakaznici primarne v USA, takze bude velmi zaujimave sledovat vyvoj celej situacie. Znama z jednej velkej automotive korporacie tu v DE povedala, ze ma 50 rokov, ale takuto zlu ekonomicku situaciu v DE este nezazila. Urcite nechcem sirit paniku, ale mam pocit, ze na Slovensku sa este spinka na vavrinoch.
@sissi2183 Toto presne som sa snazila prispievatelke hore vysvetlit. Asi bol tvoj koment smerovany k nej, lebo ja mam v situacii jasno.
@hiro Rozumiem tvojmu entuziazmu, ale mnohé z týchto vecí sú stále len v rovine „raz bude“ alebo „možno čoskoro“. Recyklácia batérií zatiaľ nie je ani zďaleka na úrovni, o akej hovoríš. Batériové fabriky v EÚ síce pribudaju, ale stále sú v menšine a energetický mix vo väčšine krajín je silne závislý od fosílnych palív. Budem sa opakovať, ale autobatérie sú drahé, ich výmena často nerentabilná a trh s ojazdenými elektromobilmi ukazuje, že obavy z poklesu hodnoty sú opodstatnené. A kým sa to všetko vyrovná, pre mnohých ľudí zostávajú spaľovacie autá stále praktickejšou a dostupnejšou voľbou. A k tej ťažbe surovin v Afrike, bude treba vyrabat miliony autobaterii, kým sa dostaneme do roviny, že sa bude 100% recyklovať a nebude treba vyrabat nové (toto sa mi s tými 100% inak vôbec nezdá, pretože aj pri takej recyklácii skla máš straty a musíš neustále doplniť zložky, čiže toto podľa mna bude platiť aj pri menovaných kovoch). Navyše kým sa nahradia vozidlá so spaľovacím motormi, tiež sú to desiatky rokov, čiže aj tá detská práca v Afrike bude roky rokúce problém. A to nariadenie z Indie. To ti príde ekologické, že taký 10 ročný Mercedes máš dať na likvidáciu, keď je len v prvej tretine-polovici svojej životnosti?

autorka - výroba pokračovať bude, len sa to nebude volať VW ale nejaká čínska značka 🤷 samozrejme to obdobie prerodu (a.k.a "krachu") bude bolestivé 😁
@melanta generálny riaditeľ možno krachnúť neplánuje 😂 ale vw je v p*či a budeme radi keď devínsky závod odkúpi nejaký číňan 😀 a celkovo slovenský manažment je dosť odtrhnutý od reality, vw si odpálil ruský trh, trump clami odpáli americký, čína si ide svoje a európsky trh nezvládne zafinancovať odbyt, mladá boleslav ide prepúšťať 33% stavu ako som počula, ale možno zle počúvam, ťažko povedať 🤷