icon

Kedy ísť do práce po materskej dovolenke?

6. mar 2025

Zdravim. Varianta A - byt s dietatom doma do 1,5 roka a potom pracovat na polovicny uväzok kym nepojde do skoly, dieta je toho pol dna v instituciach alebo Varianta B - byt s dietatom doma 3 roky a potom pracovat na plny uväzok?
Co vam pride lepsie z pohladu dietata a z pohladu rodica?

Strana
z2
katarinaba
6. mar 2025

Vidim to tak, ze pre niekoho je lepsie jedno a pre druheho ine. Jedna ti povie aby si ostala doma, ze dieta ta potrebuje a druha ti povie, ze dala dieta do jasli a nelutuje.
Je to absolutne individualna zalezitost, ty si musis povedat co chces, co potrebujes. Ako to citis ty. Nenechaj si do toho hovorit. Ked chces byt doma, bud doma. Ked chces ist pracovat, chod pracovat.
Kazdopadne - ked zacnes pracovat, stale tu pracu mozes skoncit ak nebudes spokojna. Ked to nevyskusas, budes len hadat keby bolo keby.
Moj osobny nazor - kvalita casu straveneho s dietatom je dolezitejsia ako kvantita.

svetlonos
6. mar 2025

A TY chceš co? Odpovedz si sama, napis na papier za a proti v tvojich dvoch variantách.

katica06
6. mar 2025

Nevychádza vám to finančne, nechceš vypadnúť z praxe, si skoro vyhorená z materskej, máš veľa voľného času? Keď nie tak asi tá druhá možnosť. Niekomu vyhovuje prvé niekomu to druhé. To že ja som šla do práce od 20mes dieťa má plný úväzok ale už rok pred tým som mala brigády ti nejak pomôže? Každopádne by si mala rátať s tým že na začiatku bude dieťa často choré. Bude tvoj zamestnávateľ tolerovať časté očr či to budeš riešiť inak? Dôležité je čo chceš ty

nika23t
6. mar 2025

Pre mňa B.

biba_18
6. mar 2025

ja som išla do práce na plný úväzok keď mal 1,5 roka ale nebol v inštitúciách, starala sa o neho moja mama.
ak by sa nestarala mama, asi by som išla na ten polovičný s inštitúciami - alebo na plný so súkromným strážením ...

nynia
6. mar 2025

Ja by som vybrala jednoznacne moznost A

tanicka907
6. mar 2025

Mne polovicny uvazok neskutocne vyhovoval, taka pohoda to bola, babatko v skolke spokojna, ja aj medzi dospelymi a ked ki zacala chybat som uz sla po nu a dalo sa to pomenit casom ma plne pracovne dni a dni volna … to bolo nebicko a malinka bola uplne spokojna medzi detickami, v istom bode chcela ist aj spinkat ked aj pstatne deticky tak ni potom len prezvonili ze uz je hore a zobrala som ju neskor…
Nabehnut hned na plny ivazok bol masaker aj skrz neustalych chorob, 40h pracovneho tyzdna a neustaly kolotoc

mircalla
6. mar 2025

B. Uplne v pohode to bolo

klotildabazarik
6. mar 2025

Za mna A

dadka1997
6. mar 2025

Urcite by som nezahodila čas byt s dieťaťom doma, kôli robote, ak by to nebolo ozaj nutné

siska53
6. mar 2025

Pri povahe mojho druheho dietata by u mna pripadal do uvahy variant C - byt s nou do 4,5 roku a potom robit polovicny uvazok aspon po jej prvu triedu.
Takto som musela vyuzit tcoj variant B - uderom 3.roku nastupila do skolky a ja naplny uvazok do prace 🙂.

No ty vies najlepsie, ci vam chybaju prachy, ci je to skvela ponuka, ktora nemusi uz prist, ci ty citis stereotyp, z ktoreho potrebujes vypadnut, preto kombinacia praca na ciastocny+ potom sa venujem dietatu by naplnila tvoje potreby. Kazda sme ina, kazde dietatko je ine..

luccija
6. mar 2025

A prečo nemôže byť variant do 3 r doma a ty pol úväzok?Ešte je x rôznych možností.Zalezi akú máš prácu, si sama, aké je dieťa, chces potom ďalšie?chcela to kvôli peniazom, alebo si aj užiť malú a nebyť celý deň v práci?
Pre niekoho celý úväzok je, že začína skoro a o 15 je v škôlke pre druhú, že skonci 17:30, alebo robí na smeny

simsalabim
6. mar 2025

Pre mna varianta A.

autor
6. mar 2025

@dadka1997 Nerozumiem. Ved pri oboch variantach by si bola s dietatom.

autor
6. mar 2025

@dadka1997 Alebo myslis tak, ze ty by si bola doma do 6r.?

autor
6. mar 2025

@siska53 V com je povaha tvojho dietata specificka?

autor
6. mar 2025

@luccija A teda kto by sa o dietata staral ak by bol poluväzok a zaroven dieta doma?

natalka13
6. mar 2025

A

stvura
6. mar 2025

to zavisi od milionpat veci - nutnost penazi, ake je dieta, vyber institucie, pomoc s dietatom/domacnostou...kazda matka si zvoli co je pre nu najlepsie.
ja som volila plny uvazok v 2r najmlasieho dietata...ono bolo pripravene do kolektivu, ja uz do prace...akruat prvy rok kym sme sa zladili som potrebovala vela pomoci od manzela

elenkaba
6. mar 2025

Za mna urcite varianta A, po 1.5roku sa vratit do prace, aby som dlho nevypadla, zaroven pri takom uvazku mas stale dost casu na dieta, a polovicny uvazok kludne aj do konca zivota, ak ti peniaze nechybaju.

nyphadora
6. mar 2025

Varianta A

deedol
6. mar 2025

pri povahe mojho dietata institucie co najneskor, takze moznost B.
ja som ale mala moznost C - dieta bolo do 3,5r doma a ja som pracovala popri tom, lebo som szco a mozem pracovat kedykolvek pocas dna, cize ked slo dieta niekam so starymi rodicmi, s muzom alebo vecer ked zaspalo...

luccija
6. mar 2025

Myslím byť s dieťaťom doma do 3 r a potom nastúpiť pol úväzok do práce...

autor
6. mar 2025

@luccija Preco takto?

bu1bu
6. mar 2025

Pri prvom dietati som vyuzila tvoj variant A, pri druhom b, za mna a moje deti bol lepsi variant A, druhe dieta je v skolke pol rok a ja som v kuse na ocr, uz to nechcu v praci tolerovat a ocakam ukoncenie pp. Pri prvom dietati, ta chorobnost bola nizsia a ak bola dokazala som ju na polovicnom uvazku lepsie vykryt.

luccija
6. mar 2025

A prečo nie, keď sa dá finančne.Budes aj v práci aj mať čas na seba a dcéru.Vsrtko záleží aku máš prácu a či veľa stratis finančne či sa vôbec bude dať pol úväzok.

autor
6. mar 2025

@luccija Ako by si to urobila ty vzhladom na tvoju situaciu?

siska53
6. mar 2025

Ona bola vzdy strasne na mna naviazana. Pozor, bezne byvala s rodinou, strazili ju babky, chodili sme na plavanie ci baby balance... Celu skolku kazdy bozi den ju odo mna odtrhavali. Ona sa po mojom odchode ukludnila, ale to odovzdavanie bol dlho problem. Este aj v skole - korona tomu neprispela, cely prvy stupen po dlhsej nepritomnosti v skole mi ju musela vzdy nejaka ucitelka alebo skolnik vziat. Castokrat ju napinalo. No horor rano v tie prve dni....
Az od druheho stupna je to v pohode a do skoly chodi sama.

siska53
6. mar 2025

@bu1bu a nemas niekoho, kto ti pomoze? Ze niekedy ostane muz alebo babka? My sme to takto platali zo zaciatku, lebo decka sa lubili prestriedat, nie byt chore naraz. Alebo ak sa ti da homoffice mat, ten je super na taketo situacie. Aj ked zas viem, ze s malym dietatom je to dost tazke, zvlast, ked nemas pracu, ze ju mozes vykonat hocikedy. Za ocr by ta nik nemal prepustit. Sak ked si v praci, hadam podavas zelany vykon.

dadka1997
6. mar 2025

Niekto tu nieco pisal o tom, ze by som bola doma s dietatom do 6r ?? Pokial viem tak rodicovsky sa ukoncuje 3 rokom zivota dieťaťa

Ty pises o variante A ako by si pracovala po 1,5r na polovičný úväzok a dieta by bolo v ziaradení a na to som reagovala, že by mi nestalo za to, ten čas, radsej budem doma pri dieťati DO 3r. ako ist do roboty a stratit 3 roky života.

Strana
z2