Kedy je výhodné ukončiť pracovný pomer po rodičovskej dovolenke?
Ahojte, viete mi prosím Vás poradiť? V novembri som mala nastúpiť do práce po skončení rodičáku, ale moje miesto zrušili, takže si budem hľadať novú prácu. Viete mi poradiť, či sa mi finančne viac oplatí skončiť k dátumu kedy mi končí rodičák a dieťa dovŕši 3 roky, čiže 7.11., čiže by som k tomuto dátumu skončila s tým, že mi vyplatia zostatok dovolenky alebo by som to natiahla, vyčerpala 32 dní dovolenky a potom by som skončila k tomu dátumu, čiže mi to vychádza cca do konca roka. Ako sa mi to viac oplatí? Aj kvôli financiám, aj aby som mala viac času na hľadanie práce. Ďakujem.
@michaelaaa02 No, mne pride, ze je lepsie potiahnut rodicak co najdlhsie, potom dostat vypoved s vypovednou a odstupnym... Natiahnes cas (mozno aj odstupne bude vyssie... zalezi od odpracovanych rokov)...
@michaelaaa02 a preco chces koncit dohodou, ked tvoje miesto bolo zrusene? Ved pri vypovedi z organizacnych dovodov by ti patrilo aj odstupne.
@vikusjk oni mi dajú aj odstupne... aha takže, oni mi musia dať výpoveď, nie ísť dohodou... len som sa s nimi chcela ako dohodnúť na termíne, aby som to ponaťahovala, aby som mala aj viac času na hľadanie práce...
@michaelaaa02 No, mne pride, ze je lepsie potiahnut rodicak co najdlhsie, potom dostat vypoved s vypovednou a odstupnym... Natiahnes cas (mozno aj odstupne bude vyssie... zalezi od odpracovanych rokov)...
@anonym_e602ff práve o to mi ide, ponaťahovať čas... robila som tam 12 rokov... takže oni mi môžu dat ešte aj výpovednú lehotu napr.2 mesiace s tým, že si budem cerpat celu tu dovolenku? Vôbec sa v tom nevyznám 😀
Po ukončení RD ti dajú výpoveď s výpovednou dobou a odstupným. Počas VD si vyčerpáš dovolenku. Alebo sa s nimi potom dohodneš na skončení za lepších podmienok pre teba. Počas rodičáku absolútne nepodpisuj žiadnu dohodu. Ideálne si potom vyčerpať aspoň jeden - dva dni dovolenky a potom ukončiť pracovný pomer, ak by si išla na podporu.
Po ukončení RD ti dajú výpoveď s výpovednou dobou a odstupným. Počas VD si vyčerpáš dovolenku. Alebo sa s nimi potom dohodneš na skončení za lepších podmienok pre teba. Počas rodičáku absolútne nepodpisuj žiadnu dohodu. Ideálne si potom vyčerpať aspoň jeden - dva dni dovolenky a potom ukončiť pracovný pomer, ak by si išla na podporu.
@billy_jean áno, to pôjdem na podporu. Prečo vyčerpať len jeden, dva dni dovolenky? Mám 32 dní dovolenky 😀 Uvažujem, že si ju budem celú čerpať a potom skončím, aby som natiahla čas a pôjdem potom na podporu...
@billy_jean áno, to pôjdem na podporu. Prečo vyčerpať len jeden, dva dni dovolenky? Mám 32 dní dovolenky 😀 Uvažujem, že si ju budem celú čerpať a potom skončím, aby som natiahla čas a pôjdem potom na podporu...
@michaelaaa02 tak áno, to je cesta. Ale potrebuješ si aktivizovať poistenie, čiže nie hneď z rodičáku ísť na UP, ale vyčerpať si buď celú dovolenku alebo pár dní.
@michaelaaa02 pretoze ked menej vycerpas a viac ti preplatia bude sa ti ta pisledna vyplata s preplatenou dovolenkou delit iba poctom dni ktore budes tu dovolenku cerpat realne.priklad dostanes 4000 a vycerpas pen 2 dni dovolenky bude sa to delit len dvomi dnami.zaklad bude cca 2000 a dostanes maximalnu podporu.. ak dostanes 4000 a dovolenku budes cerpat celu bude sa ti to delit poctom dni trebars 35 a vtedy ti vide mensi zaklad a nizsia podpora.
@michaelaaa02 pretoze ked menej vycerpas a viac ti preplatia bude sa ti ta pisledna vyplata s preplatenou dovolenkou delit iba poctom dni ktore budes tu dovolenku cerpat realne.priklad dostanes 4000 a vycerpas pen 2 dni dovolenky bude sa to delit len dvomi dnami.zaklad bude cca 2000 a dostanes maximalnu podporu.. ak dostanes 4000 a dovolenku budes cerpat celu bude sa ti to delit poctom dni trebars 35 a vtedy ti vide mensi zaklad a nizsia podpora.
@saxana000 len problém je že zamestnávateľ s tým nemusí súhlasiť....
@vikusjk oni mi dajú aj odstupne... aha takže, oni mi musia dať výpoveď, nie ísť dohodou... len som sa s nimi chcela ako dohodnúť na termíne, aby som to ponaťahovala, aby som mala aj viac času na hľadanie práce...
@michaelaaa02 kľudne môžeš aj na dohodu. Z organizačných dôvodov možno ukončiť pracovný pomer výpoveďou aj dohodou, pri dohode máš nárok na jednomesacne odstupné navyse, pozri si k tomu v zákonníku práce par. 76 ods. 1 (výpoveď) a 2 (dohoda). Pri podpise dohody si to ale skontroluj, resp. si to vykomunikuj dopredu aký má byť podľa nich obsah tej dohody
@michaelaaa02 ešte doplním, tiež som to tak urobila, po RD vyčerpala dovolenku, ukončilo sa dohodou s odstupnym a vďaka odstupnemu mi stále vyšla najvyššia podpora. Takže som získala aj čas, aj peniaze boli ok

@michaelaaa02 a preco chces koncit dohodou, ked tvoje miesto bolo zrusene? Ved pri vypovedi z organizacnych dovodov by ti patrilo aj odstupne.