icon

Kedy je výhodné ukončiť pracovný pomer po rodičovskej dovolenke?

michaelaaa02
6. aug 2025

Ahojte, viete mi prosím Vás poradiť? V novembri som mala nastúpiť do práce po skončení rodičáku, ale moje miesto zrušili, takže si budem hľadať novú prácu. Viete mi poradiť, či sa mi finančne viac oplatí skončiť k dátumu kedy mi končí rodičák a dieťa dovŕši 3 roky, čiže 7.11., čiže by som k tomuto dátumu skončila s tým, že mi vyplatia zostatok dovolenky alebo by som to natiahla, vyčerpala 32 dní dovolenky a potom by som skončila k tomu dátumu, čiže mi to vychádza cca do konca roka. Ako sa mi to viac oplatí? Aj kvôli financiám, aj aby som mala viac času na hľadanie práce. Ďakujem.

vikusjk
6. aug 2025

@michaelaaa02 a preco chces koncit dohodou, ked tvoje miesto bolo zrusene? Ved pri vypovedi z organizacnych dovodov by ti patrilo aj odstupne.

anonym_e602ff
6. aug 2025

@michaelaaa02 No, mne pride, ze je lepsie potiahnut rodicak co najdlhsie, potom dostat vypoved s vypovednou a odstupnym... Natiahnes cas (mozno aj odstupne bude vyssie... zalezi od odpracovanych rokov)...

michaelaaa02
autor
6. aug 2025
@vikusjk

@michaelaaa02 a preco chces koncit dohodou, ked tvoje miesto bolo zrusene? Ved pri vypovedi z organizacnych dovodov by ti patrilo aj odstupne.

@vikusjk oni mi dajú aj odstupne... aha takže, oni mi musia dať výpoveď, nie ísť dohodou... len som sa s nimi chcela ako dohodnúť na termíne, aby som to ponaťahovala, aby som mala aj viac času na hľadanie práce...

michaelaaa02
autor
6. aug 2025
@anonym_e602ff

@michaelaaa02 No, mne pride, ze je lepsie potiahnut rodicak co najdlhsie, potom dostat vypoved s vypovednou a odstupnym... Natiahnes cas (mozno aj odstupne bude vyssie... zalezi od odpracovanych rokov)...

@anonym_e602ff práve o to mi ide, ponaťahovať čas... robila som tam 12 rokov... takže oni mi môžu dat ešte aj výpovednú lehotu napr.2 mesiace s tým, že si budem cerpat celu tu dovolenku? Vôbec sa v tom nevyznám 😀

billy_jean
6. aug 2025

Po ukončení RD ti dajú výpoveď s výpovednou dobou a odstupným. Počas VD si vyčerpáš dovolenku. Alebo sa s nimi potom dohodneš na skončení za lepších podmienok pre teba. Počas rodičáku absolútne nepodpisuj žiadnu dohodu. Ideálne si potom vyčerpať aspoň jeden - dva dni dovolenky a potom ukončiť pracovný pomer, ak by si išla na podporu.

michaelaaa02
autor
6. aug 2025
@billy_jean

Po ukončení RD ti dajú výpoveď s výpovednou dobou a odstupným. Počas VD si vyčerpáš dovolenku. Alebo sa s nimi potom dohodneš na skončení za lepších podmienok pre teba. Počas rodičáku absolútne nepodpisuj žiadnu dohodu. Ideálne si potom vyčerpať aspoň jeden - dva dni dovolenky a potom ukončiť pracovný pomer, ak by si išla na podporu.

@billy_jean áno, to pôjdem na podporu. Prečo vyčerpať len jeden, dva dni dovolenky? Mám 32 dní dovolenky 😀 Uvažujem, že si ju budem celú čerpať a potom skončím, aby som natiahla čas a pôjdem potom na podporu...

billy_jean
6. aug 2025
@michaelaaa02

@billy_jean áno, to pôjdem na podporu. Prečo vyčerpať len jeden, dva dni dovolenky? Mám 32 dní dovolenky 😀 Uvažujem, že si ju budem celú čerpať a potom skončím, aby som natiahla čas a pôjdem potom na podporu...

@michaelaaa02 tak áno, to je cesta. Ale potrebuješ si aktivizovať poistenie, čiže nie hneď z rodičáku ísť na UP, ale vyčerpať si buď celú dovolenku alebo pár dní.

saxana000
6. aug 2025
@michaelaaa02

@michaelaaa02 pretoze ked menej vycerpas a viac ti preplatia bude sa ti ta pisledna vyplata s preplatenou dovolenkou delit iba poctom dni ktore budes tu dovolenku cerpat realne.priklad dostanes 4000 a vycerpas pen 2 dni dovolenky bude sa to delit len dvomi dnami.zaklad bude cca 2000 a dostanes maximalnu podporu.. ak dostanes 4000 a dovolenku budes cerpat celu bude sa ti to delit poctom dni trebars 35 a vtedy ti vide mensi zaklad a nizsia podpora.

mogaa
6. aug 2025
@saxana000

@michaelaaa02 pretoze ked menej vycerpas a viac ti preplatia bude sa ti ta pisledna vyplata s preplatenou dovolenkou delit iba poctom dni ktore budes tu dovolenku cerpat realne.priklad dostanes 4000 a vycerpas pen 2 dni dovolenky bude sa to delit len dvomi dnami.zaklad bude cca 2000 a dostanes maximalnu podporu.. ak dostanes 4000 a dovolenku budes cerpat celu bude sa ti to delit poctom dni trebars 35 a vtedy ti vide mensi zaklad a nizsia podpora.

@saxana000 len problém je že zamestnávateľ s tým nemusí súhlasiť....

nikolani
6. aug 2025
@michaelaaa02

@vikusjk oni mi dajú aj odstupne... aha takže, oni mi musia dať výpoveď, nie ísť dohodou... len som sa s nimi chcela ako dohodnúť na termíne, aby som to ponaťahovala, aby som mala aj viac času na hľadanie práce...

@michaelaaa02 kľudne môžeš aj na dohodu. Z organizačných dôvodov možno ukončiť pracovný pomer výpoveďou aj dohodou, pri dohode máš nárok na jednomesacne odstupné navyse, pozri si k tomu v zákonníku práce par. 76 ods. 1 (výpoveď) a 2 (dohoda). Pri podpise dohody si to ale skontroluj, resp. si to vykomunikuj dopredu aký má byť podľa nich obsah tej dohody

nikolani
6. aug 2025

@michaelaaa02 ešte doplním, tiež som to tak urobila, po RD vyčerpala dovolenku, ukončilo sa dohodou s odstupnym a vďaka odstupnemu mi stále vyšla najvyššia podpora. Takže som získala aj čas, aj peniaze boli ok

saxana000
6. aug 2025
@mogaa

@saxana000 len problém je že zamestnávateľ s tým nemusí súhlasiť....

@mogaa to je uz druha vec..