Kedy sa vrátiť do práce po rodičovskej?
Končí mi RD, dcéra bude mať začiatkom apríla 3 roky. Dokedy je vyplácanie RD a kedy by som mala nastúpiť do práce?
@martinkatinka zarobím normu na naše pomery ale priemer to nie je. V zahraničí by sa nám žilo s mojou profesiou dobre.
Veľmi by ma zaujímala výška tých tvojich ctených daní :D :D pár stoviek mesačne? :D
@laurita285 kto viac pomôže, poradí a dopraje človeku ako slovenská žena žene ❤️. Vykopať hrob a zasypať jedine.
Ja nemam pocit ze by slovenska zena zene nedopriali. Ale stazujes sa na vec s ktorou sa museli vysporiadat tisicky inych bez toho aby sa rozculovali nad tym ze im system neprispieva na opatrovatelku. Tak jasne ze mnoho z nich sa nad tych začuduju ze to snad nemozes mysliet vazne. Ja ti prajem vsetko dobre a aj to aby si pochopila ze nemozes iba brať… ja by som teda osobne kludne aj skratila rodicovsku dovolenku a radsej tie peniaze od statu liala do zdravotnictva a skolstva kam to treba… Ja mam tiez dieta narodene v aprili tak som musela premyslat ako dalej ale od štatu som rozhodne neocakavala ze ma bude zastupovať. Ked sa nieco na fore spytas dostanes odpoved, to ze sa tebe nepaci a utocis teda na vsetky zeny lebo ta chcu “zahrabat” to uz je tvoja interpretacia no …
To nie je že nedopraje.To je o tom,že ty len fnukas.Neda sa, nedalo sa,nemôžem.To sú slová,ktoré používaš.
Ja mám doma marcovú.U nás berú deti ak je miesto počas roka narodené do februára.Takze nie si prvá ani posledná,čo toto musela riešiť.A vyriešili sme.S dvoma deťmi,s prácou,so všetkým.Ked máš malý plat,nájdi si lepšiu platenú prácu.
@doriiis ona na vysoky plat, plati vysoke dane a chce ich nazad 😉 lebo si mysli, ze tak to funguje...
Moja dcéra mala tiež v apríli 3roky a presne kvôli tomu som to riešila už minulý rok. Podala som v máji prihlášku aby od septembra mohla ako 2,5rocna nastúpiť do škôlky. Do konca roka som si čerpala dovolenku a zároveň poberala rodičak. A od januára som šla do prace. Poviem ti ze by ti prospelo ak by si zohnala miesto už od januára, keďže väčšina detí býva v škôlke týždeň a potom je doma 2 týždne choré. Nástup do kolektívu a choroby.... Aby si aj po nástupe do prace nebola stále na OCR..
@lucinka12356 podla toho ako sa autorka prezentuje si ju prave sokovala informaciou, ze ona ma.ist na OCR 😂😂 to stat nezabezpeci zdravotnu sestru co pride k nam domov kym ja pracujem a odvadzam dane?
@fairyy trapka
@autorka prepac, ale ty nemáš dieta so štátom ale s tvojim mužom. Stat sa o teba staral doteraz, bola si viac ako 3 roky doma, za čo ti stat dokonca platil. Ďalej mas pridavky a bonus. A vedela si predsa, kedy máš dieta narodené, cize situáciu si mala/mohla riešiť už dopredu. Inak, doteraz si v pohode mohla robiť, nemusela si byť doma len tak. To je možnosť, nie povinnosť.
Co môžeš, je obehat skolky, či niekde náhodou nebude miesto. Ak nie, tak nájsť opatrovateľku, alebo ochotnu susedu, kamosku, ktorá ti dieta postrazi za nejaký "symbolicky" peniaze. Moja suseda takto stráži za 300€ jedno dieťa kamoske... jej to pomôže a kamosku zase nezruinuje. Ďalšou možnosťou je rodina
@lienka.7 odkiaľ vieš či som mohla? Zabudla som, že na MK niektoré viete všetko.
@letfenixa aha… 😂. Nie každá má takú situáciu že môže prasknúť dieťa do jaslí, no nebudem vám to tu vysvetľovať, lebo niektoré predsa viete všetko.
Darmo sa tu urazas, ze si nedostala odpoved aku si chcela. Realita je taka, ze sa musis jednoducho postarat po 3 rokoch sama.
nemusis ho davat do jasli, ale na skolku treba mysliet pred 2. narodeninami dietata, nie pred 3.
keby si to takto pred rokom riesila, mala by si kopec casu mat nieco v zalohe, premysliet, co po 3 narodeninach.
O situaci, o které píšeš, jsi věděla celou dobu - že to tak vyjde. Když jsou dítěti tři roky, je jen a jen tvoje věc, kdo se a jak bude o něj starat. Máš rezervu, připravenou na toto období? Máš rodinu, která pomůže? Co otec? Už sis užila péči státu, teď je řada na vás, rodičích...
No teda autorka, ja to napíšem ako "rozmaznana" matka. Žijem mimo SK, štát sa "postara" q dokonca ti mesacne aj 300 e na tu opatrovatelku prispeje, pokial ideš do práce po materskej. Akebo ti zabezpecia miesto v jaskiach/skolke pokial je volne. Aj prvy rok doplacaju výšku mzdy, ktorú si zarábala naposledy, I ked pracuješ menej hodín. Aj pridavky sú tu vyššie. No opečené holuby do huby tu tiež nikomu nepadaju, treba sa oháňať.
Nedovolila by som si toto ale žiadať na SK, iné zákony iný systém. Pokial zarobíš mimo SK viac a trufas si, odid. No aj ti chcú od teba províziu za byt a 2-3 najmy do predu. S trochou šťastia je to jednorazovo 4000e, nie malo...
To ze mas deti štát nezaujima, starat sa musíš ako vieš. Podľa toho čo píšeš, ma dieta nejaké problémy, kolibktorym si chcela ake nemohla ist skôr do prace. To tiež štát nezaujima a zamestnávateľa tiež nue. Kamoske dokonca neumožní skrátený uväzok po materskej. Ona však nemohla pracovať na plný, musela vyzdvihnúť dieta skôr zo skolky. Tiez malo určite problémy. Štát to naozaj nezaujima.
V skolke ti kde žijem, venujú extra pozornosť detom so špeciálnymi potrebami. Raz do týždňa je tam specialny pedagóg extra.
Ale je zbytočné porovnavat hrudky s jablkami. Pokial chceš opatrivatelku od štátu, prestahuj sa.
A nie si slusna tu na ženy. Oni ti dobre radia, dieťatko adaptovať už v januári a nebudeš mať taký stres.
Neskac tu nich, I ked si zrejme samozivitelka a otec mimo. Zato ti nik nemôže ani za deti, ktoré majú nejaké problémy.
Ja mam luxus, áno. Ale keby žijem na SK musím hrať podľa Sk pravidiel. A neskakala by som do žien, ktoré mi dobre poradia.
Držím palce, aby to tvoje dieťatko dobre zvládli a ty tiež.
Štát sa postará o miesto pre tvoje dieťa keď bude mať povinnú školskú dochádzku.
“Bože ženy slovenské”? Veď ty si sa teraz ukázala ako ta najslovenskejsia Slovenka 😂 len nech sa stat o všetko postará…niekto tu asi zaspal dobu a nevidi aká je v štáte situácia. O chvíľu budeš rada keď ta bude mat kto ošetriť v nemocnici a ty chceš aby ti stat zabezpečil opatrovateľku….ak by to stat vedel zabezpečiť tak by všetky tie matky postihnutých deti neboli doma. Myslíš že tie by radšej neboli v práci a nezarábali?
Inak keď už tak veľmi chceš ísť do práce, tak chod od januára, však ty nemusíš byt 3 roky doma. V polke roka ti dieťa niekam vezmú skôr ako v máji. Očividne si si nic nezisťovala keď si ani prihlášky neposielala…keď ti dieťa nevezmú do statnej tak súkromná. Ak vám to nevychádza tak dať výpoveď a byt s dieťaťom do septembra doma a ty na podpore. Nemysli si že si jediná čo musela kedy riešiť takúto situáciu.
Tvoj názor chápem, tiež som zástanca toho, že štát by mal mať zodpovednosť za to aby dieťa malo miesto v škôlke a keď nie aby matka mala nejakú finančnú podporu dokým sa miesto nevytvorí. Bohužiaľ takto to nefunguje a rozčuľovať sa nad tým nemá zmysel, neovplyvní to nikto. Skús začať riešiť škôlky aby dieťa od januára nastúpilo. K staršiemu synovi počas roka pribudlo za tie 3 roky čo tam chodí 4 deti. Mladší nastupoval teraz a od januára im tiež má nastúpiť niekto nový.
Ešte stále je do mája dosť času a ak sa radikálne uskromníte, viete si vytvoriť ako takú rezervu, ak by sa dieťa do škôlky nedostalo.
Na margo sociálne podpory u nás je ozaj luxus byť doma 3 roky aj keď RD nieje žiadna hitparáda. Sú štáty, kde sa matky vracajú do práce po pár týždňoch, ALE majú zabezpečenú štátom starostlivosť o dieťa a vytvorené pracovné podmienky na čiastočné úväzky a potom sú tu štáty, ktoré nemajú žiadny sociálny systém podpory (napr. Egypt), kde nefungujú ani len dôchodky a ľudia sa o sebe starajú v rodinách. Za mňa si to bohužiaľ podcenila, posledný rok MD si mala tieto veci riešiť, podľa vášho spoločnelho príjmu možno aj skôr, aj nástup do škôlky aj prácu či vytvárať rezervu na opatrovateľku alebo situáciu, že do septembra ostaneš doma.
Môj príspevok nieje myslený v zlom 😊
ahoj
ano tak to je ja mam doma 2 aprilovych a tak som platila ale deti nastupovali do skolky od januara nemali sice este 3 ale boli obaja odplienkovani takze ziaden problem a v aprili uz mali 3 a boli zabehnuti nebol problem v potom v septembri
A to si sa akurat zobudila a neriesila doteraz skolku? To aj do skoly ked pojde tak sa zobudis pred letom ze co s nim ktora skola ho vezme? Aj ma strednu? Hovori ti nieco zapis do skolky/skoly? Ak nie, tak si dostuduj riadne ako funguje system, ake su tvoje povinnosti a nie zit v oblakoch ze vsetko mas naservirovane hotove. Nieco treba preto aj urobit
@adrianasmolko prosím ťa, na január si dávala kedy prihlášku?
Prihlášky na školský rok 2024/ 25 sa dávaju vždy v predchádzajúci sk.rok.April,máj zvykava byt
Tak isto ako do školy.
Aj do MS sa konajú zápisy.
Však už teraz neseď doma a obehaj škôlky v okolí. Či na čo čakáš? Určite sa nájde súkromná škôlka, kde ešte nebudú mať kapacitu plnú

Sú súkromné škôlky, kde berú aj počas školského roka,ak nemajú plnú kapacitu. Po RD sa dohodneš so zamestnávateľom o čerpaní dovolenky