icon

Kedy sa vrátiť do práce po rodičovskej?

23. nov 2024

Končí mi RD, dcéra bude mať začiatkom apríla 3 roky. Dokedy je vyplácanie RD a kedy by som mala nastúpiť do práce?

autor
25. nov 2024

@aurora33 ☝️☝️☝️

lienka.7
25. nov 2024

@autorka ak ti dieta pôjde do skolky v septembri, tak dovtedy bud zaplatis súkromné jasle, opatrovateľku, alebo akúkoľvek inú osobu - ak to nemôžeš byt ty. Stat sa staral doteraz, teraz je rád na Vás, rodičoch, aby ste sa starali. Bez urážky.

zuzuliennka1
25. nov 2024

ach kolke matky by rady zarabali a chodili do prace, a maju napr. zdravotne znevyhodnene deti, deti s dmo, autizmom, s genet. ochoreniami, dlhodobo na lozku,… musia lietat po lekaroch a uradoch jak spinave handry a riesit naozajstne kompenzacie, ktore kompenzuju zdravotny stav ich dietata, a ty tu tocis rozpravky, preco si zavcasu neriesila skolku, ked mas dieta narodene v aprili, a ako strasne chces platit dane… no budes to riesit tak, ako to riesia ostatne matky marcovych, aprilovych, majovych, junovych,….deti.

autor
25. nov 2024

@lienka.7 štát by mal mať k dispozícii miesto v škôlke pre čerstvo trojročné deti a neukracovať pracujúcim matkám a deťom z peňazí. Ak si mám ja platiť statostlivosť a odvádzať pritom vysoké dane, je na pomyslenie, ako veľmi si spoločnosť váži ženy a prínos ďalších generácii (platiteľov dôchodkov - tým čo tu teraz kvákajú).

autor
25. nov 2024

@zuzuliennka1 ak si čítala diskusiu pozorne, úrčite si vyrozumela isté fakty, ktoré tu rozhodne nebudem vešať na nos týmto supom čo si nájdu každú vetu aby mohli ženu urážať.

aurora33
25. nov 2024

Ved ti opakujem že nám supom je to jedno. Zaplat si opatrovatelku a bež do roboty. Problém vyriesený

ekira1
25. nov 2024

Radosť čítať 🫣 dieťa je rodičov a nie štátu. Keby si vedela skôr, že dieťa bude mať tri roky, mohla si si podať žiadosť do škôlky minulý rok, nástup od februára. Mala by si dosť času dieťa adaptovať, vziať na obed zo škôlky ak by bolo treba, nechať dieťa doma v prípade choroby.. mala by si vyriešený I jeden mesiac prázdnin.. namiesto sedenia a čakania, nech sa štát stará, si sa mala postarať ty. Takže si z platu môžeš platiť jasle, súkromnú škôlky, opatrovateľku, zapojiť rodinu, striedať sa s manželom.. náš sociálny systém je veľmi štedrý, už platí dosť zbytočných dávok.. našťastie neplatí " ja si myslím", za tvoje " veľké dane" si sedela doma tri roky, máš zadarmo lekársku starostlivosť, ani pôrod si nemusíš platiť, určite si už mala I nejakú PN a pod. Takže ak chceš do prace, zorganizuj si súkromný život, aby si sa dokázala postarať o svoje dieťa. Alebo seď doma a ber podporu z tvojich " veľkých" daní.

lienka.7
25. nov 2024

@autorka ty stále dookola omielas, ze sa ma postarat stat. Z akého dovodu? Ty máš dieta so štátom alebo so svojím mužom? O co sa teda stara tvoj muz?
A prepáč, ale toto je tu od nepamäti, ze deti narodené po 1.9.maju problém s miestami v skolke. Nie je to žiadna novinka. Nechap preto, keď to riešilo vo svojej réžii pred tebou XY tisíc matiek, práve tebe by niečo mal platiť stat.

dancingqueen321
25. nov 2024

Das dieta do sukromnych jasli do konca augusta, v septembri moze ist do skolky

mimi3008
26. nov 2024

🤣🤣🤣😂😂😂

sense
26. nov 2024

RD je vyplácané do mesiaca kedy dieťa dovŕši 3 roky čiže do apríla s tým že posledný príde v máji a nástup do práce deň po dovŕšení troch rokov. A ak ti ju nevezmú do štátnej škôlky, tak súkromná, opatrovateľka, budete sa striedať rodičia, starí rodičia, dobrí susedia aj tá cenu že ti z výplaty ostatná menej. Štát svoju úlohu prispievania už splnil. A teda slovenský štát prispieva veľkoryso.a ten zahraničný "luxus" niektorých krajín máš zrejme len z počutia a sama si ho nezažila.

samik88
26. nov 2024

Autorka neviem prečo si zaspala na vavrínoch,ale píšeš,že si na to mala nejaký dôvod. Môj je májový a tiež to budem musieť riešiť rok vopred. Síce neviem ešte ako to dopadne ,ale je dosť pravdepodobné ,že aj tou súkromnou škôlkou. Keď šk.rok 24/25 začína v septembri a vieš,že na ten rok sa podávajú prihlášky v máji 2024 ty predsa nemôžeš dúfať,že ti tvoje dieťa zoberú hocikedy keď tie miesta sú už obsadené. Či majú kvôli tvojmu dieťaťu vyhodiť iné ? Alebo ako si to predstavuješ? Je také ľahké všetku vinu zhadzovať na štát,veď na niekoho musíme. Ale ver,že nie si prvá ani posledná ,ktorej dieťa je narodené v taký mesiac. Každá mamička to musí riešiť 🤷🏻‍♀️

autor
26. nov 2024

@sense naozaj zažila neboj, no asi nie. Máme síce RD 3 roky čo je naozaj “luxus” , ale nie luxusný život. A povedzme si prečo máme tie 3 roky RD platené? Pretže mzdy na Slovensku sú tak žalostné, že by mnoho rodín nevyžilo, nieto usporili na roky dopredu. Čiže tak.. oni v zahraničí žijú dôstojne celý život aj keď nemajú náš 3 ročný “luxus”, my ani cez RD ;). Zoberme si situáciu, keby pri tak mizerných platoch nebola 3 roky platená RD. Kto by rodil že? Vysoká vrstva obyvateľstva sa do toho nehrnie - max 1,5 dieťa a stredná (ktorá už takmer nie je), nízka by to nezvládli.

sense
26. nov 2024

Som sa pýtala ktorá krajina konkrétne? Nie všetky mzdy su žalostne malo na svk. Tak ako nie všetky mzdy zahraničí sú vysoke. A vco je to dôstojný život? Ten majú ľudia všade pokiaľ aj niečo preto urobili. A RD je príspevok nie náhrada platu, byť doma 3 roky je výsada nie povinnosť. Úlohou štátu nie je tá živiť, rovnako ako aj v iných krajinach. A aj v iných krajinách zvažujú ľudia ci si ľudia môžu dieťa dovoliť, alebo ho majú lebo po ňom túžia a lebo sa to patrí a potom hľadajú spôsoby ako prežiť.
A v konečnom dôsledku je voľný pohyb môžeš ísť žiť kde sa stať stará.
Žiaľ veľmi veľa ľudí si myslí že u suseda je tráva vždy zelensia

aurora33
26. nov 2024

Autorka za to že zrejme ty s mužom máš nízku mzdu to neznamená že aj ini majú. A napis mi, kde v zahraničí to je až taký luxus.

mamina7070
26. nov 2024

dnes je v EU volny pohyb kludne sa odstahuj do ineho statu a potom sem napis ako sa ti tam zije

autor
26. nov 2024

@sense je to výsada, nie povinnosť pokiaľ je rozvinutý sociálny a pracovný trh. Za týchto podmienok sú ženy na SVK ešte ochotné rodiť. Aj najnižšia mzda v zahraničí je viac ako dostáva tu väčšina žien keď pracuje. Tu už musel zasiahnuť štát, pretože ani po 3 rokoch ženy nedostali miesto v škôlke. Prepáč, nemám na teba čas. Naštuduj si to, odži si v zahraničí a potom vypisuj.

sense
26. nov 2024

Stále si mi neodpovedala ktorou krajinou myslíš to zahraničie. Pretoze tu kde žijem sa práveže veľa ľudí vrátilo na Slovensko ak nie celá rodina tak matky s dieťaťom lebo by nevyzil, pretože hrubá mzda je jedna vec, a všetko okolo druha
A keď si tam žila a mala si luxusný život prečo si sa vracala na to "hnusne" Slovensko kde sa stať nestara

aurora33
26. nov 2024

Boze ty sa niečo udristas. Poznám ľudí čo su v zahraničí a musia makať MAKAŤ obaja aby vyžili.

doriiis
26. nov 2024

Autorka,prosím ťa,ty choď do toho zahraničia.
Takýchto nemakacenkov,ktorý by len štát cucali tu máme požehnane aj bez teba.

lienka.7
26. nov 2024

@autorka prosím ta, o ktorej krajine to píšeš? Ze tam padajú len tak zlaté holuby priamo do huby? Napíš prosím ta ...

petamich
26. nov 2024

Ale ved aj my to tu predsa mame 🙂 ak ti dieta po dovrsenich 3 rokov v najblizsom skolskom roku nezoberu do statnej skolky, dostavas nadalej rodicovsky prispevok. Zial ak dieta dovrsi 3 roky napr. v maji, tak obdobie do septembra si musi rodic vykryt sam a nie rodicovsky prispevok naozaj nemame plateny preto, zeby rodiny nevyzili, to su take argumenty 🤷‍♀️ moje dieta slo do skolky v 2.5 a platime si sukromnu, nuz taky je zivot a nikde nic nevypytujem, zarobime a postarame sa my, ktori sme za to dieta zodpovedni - zakonni zastupcovia, rodicia a nie stat.

Skus sa pozriet na viacere krajiny v okoli ako maju nastavenu matersku a rodicovsku a ako dlho mozu byt doma. My mame moznost byt tri roky a dostanes viac ako 500€ za mna nie zle.
Ale pokojne sa necham poucit, ktora ta krajina je ta "zelensia"

lienka.7
26. nov 2024

@petamich s bonusom a pridavkami to bolo takmer 700€! To sa niektorým radšej oplatilo byt doma, ako robiť. Co myslíš, prečo tak naháňali rozhodnutia o neprijati do skolky?

petamich
26. nov 2024

@lienka.7 vidis to som vlastne nezapocitala 🙂 hej tie rozhodnutia 😅

autor
26. nov 2024

@petamich áno to uzákonili posledné roky že žena - ak platí rok vopred školné tak jej možno podrážia miesto a tak môže dostať až podporu ak by jej nezobrali…

autor
26. nov 2024

@doriiis nemakačka si jedine lebo teší zapojená do každej diskusie non stop od rána do večera. Tebe by veru prospelo odísť do zahraničia aby si nás necucala, ale predpokladám, že ani reč nevieš.

autor
26. nov 2024

@doriiis požehnaná nemakačka.

aurora33
26. nov 2024

Ty si ale chuderka 😂😃 lenivá a neschopná

bejbs123
26. nov 2024

Joj ja skratks milujem takychto chronickych stazovatelov,ja zarabam cez 2500€,robim od prichodu z porodnice a to som kedysi mala pracu,kde som zarobila 400€.Je to o cloveku,bud chces a makas alebo sa budes len stazovat ako je niekde dobre,ako sa maju druhi dobre a podobne,preber sa,makaj a nestazuj sa

autor
26. nov 2024

@aurora33 a ty si čo keď stíhaš byť tu od rana na MK? Okrem chuderky lenivej aj žena ktorá sa v každej diskusii naváža do každého. By ma zaujímalo koľko rokov si ty “vycucala” systém a koľko rokov máš odrobené keď si tu denne.