icon

Koľko by ste chceli mesačne zarábať pre spokojný život?

michaela12_34
18. júl 2025

Ahojte, mám pre vás dve otázky:
1. Koľko by ste museli mesačne zarábať na to, aby ste boli spokojní (+ z ktorého mesta ste)?
2. Aká by bola výška zárobku, pri ktorej by ste si povedali, že viac vám už netreba?

Za mňa je to asi (k 2. otázke) tá hranica 10-tisíc eur mesačne. Po nej by som asi nabrala pocit, že peniaze, ktoré zarobím, už ozaj nestihnem minúť ani ja, ani deti - že je to už jednoducho príliš veľa. Ideálne a s ružovými okuliarmi si viem predstaviť zarábať asi 2-tisíc mesačne a som z KE.

anonym_d4c195
18. júl 2025
@anonym_97e8f7

Na MK sa zas schadza hornych 5% prijmov v EU ako tak vidim.

@anonym_97e8f7 ale prosím ťa...prepnem sa na anonym a napíšem že zarábame s polovičkou po 20 000e a vyžijeme ltt....😆.. stačí tak málo, koňa treba otvárať a brať s rezervou

missviolet
18. júl 2025

2500-3000 v cistom (som sama, bezdetna). Nebudem tu strieľať 10k a pod, nemam na to schopnosti, nejaku uber specializaciu, aby som ked tolko mohla mat. S 2500 v cistom by som mala dusu na pokoji. A akoze teoreticky by som sa v BA uz aj mohla dost priblizit k tejto hranici, ale pozicie su onsite, nie remote....

veronika2021
18. júl 2025
@miskakyska

Každý len o peniazoch melie... Keď ochoriete vám budú na dve veci ...peniaze boli aj budú len nás nebude ..u mňa je na prvom priečinku zdravie ..to si za peniaze nikto a nikdy nekúpi... druhá vec...o peniazoch furt melú len nenažranci, čo už nevedia, čo s nimi .. skromný a spokojný človek je rád, že je rád a prikryva sa takou perinou na akú má a nerieši furt len peniaze,peniaze,peniaze....bodka...amen

@miskakyska ale bez penazi sa to zdravie dneska rychlo straca….aby sme mohli jest kvalitne jedlo,potrebujem dva az trikrat taky rozpocet na potraviny ako ludia ktori kupuju najlacnejsie.Jedlo je len zaklad,ak potrebujem nejake vitaminy alebo ine doplnky vyzivy,ktore ,ano ,potrebujem,lebo nezijem v prirode ale toxickom mestskom prostredi,a aby boli aj tieto kvalitne,tiez potrebujem vacsi rozpocet.Ak sa nechcem obliekat do polyesteru,recyklovanych PET flias a chcem aby oblecenie na mne nebolo toxicke,tiez potrebujem viac penazi.Takze zdravie dnes nie je zadarmo a ano za peniaze sa da znacne posilnit imunita a znizit toxicita.

sara07
18. júl 2025
@benit

Keby som zarabala ja, na mojej pozicii 3000 by som povedala, ze fajn. Spokojna som, som za moju pracu adekvatne ohodnotena. To co robim ma bavi. Samozrejme, sa bavime, ze aj muz zarobi a prispeje do rozpoctu.
Nejdem tu stavat vzdusne zamky, ze 10 000. Pisem o realnej sume, ktora by nam stacila a mohli sme si dopriat co potrebujeme a aj usetrit nieco.

@benit ak máš 3 deti tých 10 k je adekvatnych
zober si len keby si šla sa najest celá rodina do strednej triedy reštauracie .. to sa ti teraz rozkotula, vstupne na podujatie, kupalisko atd ... len tak odsypa

martinka13
18. júl 2025

Mne stačí toľko, koľko máme. Nemusim sa stresovať v potravinách pri nákupe. Keď potrebujeme obuv, odevy.... ideme a kúpime. Máme dom bez hypotéky, a sme zdraví. Dovolenka 2-3x do roka. Reštika tiež nie je tabu. Takže toľko stačí. Áno, viem si predstaviť aj lietať prvou triedou na dovolenky, ale na to zatiaľ nemáme. Momentálne riešime nehnuteľnosti pre deti. Aby mali čo predať, keď sa budú chcieť osamostatniť a odísť z tejto krajiny...

anonym_71b51e
18. júl 2025
@missviolet

@anonym_71b51e mozem sa spytat, v akych sferach pracujete? Krasny prijem na taky (aj ovela starsi) vek, sikovni ste

@missviolet muž je podnikateľ, ja som na vysokej pozícii v hotelierstve. Ďakujeme

tundra
18. júl 2025

Nie je dolezite,kolko clovek zarobi,ale kolko mu zostane na konci mesiaca.Co z toho,ked mas aj tych 10k mesacne,ked minies 9500 na reziu...

anonym_2b8aa8
18. júl 2025
@spenat9

Moj muz v priemere zarobi 7000e mesacne.. a aj tak sa stane ze niekedy nemame ani na plienky 😂😂

@spenat9 tak to je veľmi smutné mať takúto finančnú (ne)gramotnosť …

anonym_428fc2
18. júl 2025

Chcela by som mať tak 2000, muž keby mal 3000 tak sme ojojoj spokojní. Ale ze tak aby sme mali dosť na nase sny a plany , tak spoločný 10000 -15000.

btus
18. júl 2025
@marhulka13

@btus to spolu mate 2700 ci každý zvlášť?

@marhulka13 spolu. Každý zvlášť , tak sme boháči.

btus
18. júl 2025
@anonym_2b8aa8

… zase príjmy bežných Slovákov začínajú od 5000€/mesačne/osoba v čistom 🤣 ako v každéj takejto diskusii … z čoho potom počítajú priemernú mzdu na Slovensku netuším

@anonym_2b8aa8 fúúú, tak 5000 mesačne by som brala. Aj ako prijem rodiny. Tiež netusím, ako môžu mať ľudia tak vysoký príjem. Asi niekde robím chybu. Ale asi žijem na inej planéte. 🙂

kvadrinkaaa
18. júl 2025
@alyson29

Mne sa páči, jak ľudia s nižším príjmom nemajú veľké očakávania a stačila by im suma, ktorú tu napísalo pár žien, že reálne zarába už teraz. Tu je presne vidieť, že tí menej zarábajúci nie sú nenažraní jak ten zvyšok, ktorý aj tak ešte vyplakáva, že zarobí málo 😄

@alyson29 presne

terezia74
18. júl 2025

@michaela12_34 mne stačí asi málo ku šťastiu, že sa ráno zobudím, mám kde spať, mám sa z práce kde vrátiť, decká sú spoko a sme všetci zdraví, rodičia žijú a sú sebestačni.

btus
18. júl 2025

@michaela12_34 s manželom ( obidvaja Ing, viac ako 15 ročná prax) máme v čistom cca 2700. Dohromady. Nie každý sám. Náš - nie môj, alebo jeho, ale náš, čiže spoločný mesačný príjem je 2700E. Jedno dieťa. A musíme vyžiť, aj zaplatiť hypotéku, a je aj na dovolenku. Nevravím, že vyskakujeme, ale nie je to najhoršie. Super by bolo mať o 1000-2000 viac. To by sme splatili rýchlejšie hypotéku a bolo by aj na viacej dovoleniek. Napr. na dve. 🙂 okr. Detva

mimacaci
18. júl 2025
@miskakyska

Každý len o peniazoch melie... Keď ochoriete vám budú na dve veci ...peniaze boli aj budú len nás nebude ..u mňa je na prvom priečinku zdravie ..to si za peniaze nikto a nikdy nekúpi... druhá vec...o peniazoch furt melú len nenažranci, čo už nevedia, čo s nimi .. skromný a spokojný človek je rád, že je rád a prikryva sa takou perinou na akú má a nerieši furt len peniaze,peniaze,peniaze....bodka...amen

@miskakyska tu sa docitas, ze za peniaze si kupis aj zdravie, lebo si kupis zdravotnu starostlivost. nuz, dovolim si nesuhlasit. komu je raz dane, ze ochorie smrtelne, fakt mu nepomozu vsetky peniaze sveta. mozho mu ulahcia utrpenie jednoduchsim pristupom k roznym oblbovakom, aby sa mu umieralo jednoduchsie. ale zivot to nezachrani.

mimochodom, ked toto tu citam, dozvedam sa, ze som chudobna ako kostolna mys napriek tomu, ze som vdacna, ze rano vstanem, idem do prace, lebo mozem, lebo nie som chora alebo neumieram, ze donesiem raz mesacne domov nieco malo cez tisicku a zijeme z toho dvaja ludia. faktom je, ze bez hypoteky, ale este z toho aj viem obcas usetrit na horsie casy alebo na jednorazove poplatky ako su poistky apod.

ked tu citam tie horibilne zarobky a este vam je malo, neviem, ci vas lutovat alebo zavidiet? fakt neviem.

anonym_9321f4
18. júl 2025

S priateľom máme dokopy 2700e, máme 22 rokov. Nesťažujeme sa, ale samozrejme keby si môžeme dopriať viac dovoleniek a pod. potešila by som sa🙂 Ideál by bol dokopy cca 4000-5000 mesačne

simca06022011
18. júl 2025
@mimacaci

@miskakyska tu sa docitas, ze za peniaze si kupis aj zdravie, lebo si kupis zdravotnu starostlivost. nuz, dovolim si nesuhlasit. komu je raz dane, ze ochorie smrtelne, fakt mu nepomozu vsetky peniaze sveta. mozho mu ulahcia utrpenie jednoduchsim pristupom k roznym oblbovakom, aby sa mu umieralo jednoduchsie. ale zivot to nezachrani.

mimochodom, ked toto tu citam, dozvedam sa, ze som chudobna ako kostolna mys napriek tomu, ze som vdacna, ze rano vstanem, idem do prace, lebo mozem, lebo nie som chora alebo neumieram, ze donesiem raz mesacne domov nieco malo cez tisicku a zijeme z toho dvaja ludia. faktom je, ze bez hypoteky, ale este z toho aj viem obcas usetrit na horsie casy alebo na jednorazove poplatky ako su poistky apod.

ked tu citam tie horibilne zarobky a este vam je malo, neviem, ci vas lutovat alebo zavidiet? fakt neviem.

@mimacaci tak nie vsetci mame stastie byvat bez uveru/hypo a to sa potom inak zije.. :D keby mi niekto odpustil tych 800EUR mesacne za byvanie tak to mam hned plus... netreba lutovat, zavidiet, treba len nesudit.. kazdy mame ine vydavky a ine naroky a predstavy. A clovek este stale moze snivat a zelat si, napr. zarabat viac a aj si povedat kolko 🙂) je to normalne 🙂

mimacaci
18. júl 2025
@simca06022011

@mimacaci tak nie vsetci mame stastie byvat bez uveru/hypo a to sa potom inak zije.. :D keby mi niekto odpustil tych 800EUR mesacne za byvanie tak to mam hned plus... netreba lutovat, zavidiet, treba len nesudit.. kazdy mame ine vydavky a ine naroky a predstavy. A clovek este stale moze snivat a zelat si, napr. zarabat viac a aj si povedat kolko 🙂) je to normalne 🙂

@simca06022011 keby som mala 800 hypoteku a zarobili by sme dvaja 2000, aj tak sme chudobni ako kostolne mysi oproti tomu, co tu citam, nemyslis? boli by sme na tom v podstate rovnako ako som teraz s mojim prijmom a bez hypoteky 😀 akoze, mne je to fuk, nezavidim, lebo stale poviem, ze peniaze si do hrobu nikto nevezme. mne je bud smiesne (ak si to vymysli clovek) alebo cudne (ak je to pravda), ze dvaja ludia zarobia v cistom napriklad 8 000 alebo 15 000. asi som z jupitera alebo co. lebo aj keby som fungovala s byvalym, ktory nezaraba podpriemerne, naopak, z mojho pohladu zarobi celkom pekne, tak viac ako tych cca 3 000 by sme spolu nemali. a to uz by sa nam zilo kralovsky. nechapem, co robia ludia, ktori zarobia 5 000 a viac (ak nie su zivnostnici so super rozbehnutym biznisom) a nechapem, ako moze byt zarobok nad 5 000 pre niekoho nepostacujuci, lebo aj to sa tu v diskusii vyskytlo

mimacaci
18. júl 2025
@simca06022011

@simca06022011 a este k uveru. ja som hypoteku mala. ja nemam 20, 30, ba uz som omnoho vyssia kategoria. svoju hypoteku som platila 15 rokov v minulosti. ale brala som to, na co som vedela, ze mam. nebudem staviat dom s hypotekou 1 000, ked viem, ze mam slaby prijem a ak ostanem bez prace, mam velky problem. a toto je tiez problemom mnohych parov. postavia pomaly palac, ktory im je zbytocne velky a potom bedakaju, ako malo zarobia, lebo nestihaju splacat.

miskakyska
18. júl 2025
@mimacaci

@mimacaci nikto si zdravie nekúpi..ani za všetky peniaze sveta.. keď zažijú,pochopia.. ináč nemá význam presviedčať o niečom, čo nezažili...

Ktosi tu pekne napísal, že mu stačí, že sa ráno zobudí, má sa kde vracať atď ..to bolo krásne...s tým súhlasím...

anonym_c38339
18. júl 2025
@anonym_71b51e

@michaela12_34 do domácnosti s mužom prinášame spolu v prepočte ( po odrátaní všetkých platieb) 7/8 tisíc. Deti nemáme a žijeme v Česku. Sú mesiace kedy sa odloží fakt dosť peňazí a zasa mesiace kedy si doprajeme toho omnoho viac. My sme spoko. Máme 26 a 24 rokov 🙂

@anonym_71b51e 8000 po odratani platieb? No určite. Snívaj ďalej

anos18
18. júl 2025
@miskakyska

@mimacaci nikto si zdravie nekúpi..ani za všetky peniaze sveta.. keď zažijú,pochopia.. ináč nemá význam presviedčať o niečom, čo nezažili...

Ktosi tu pekne napísal, že mu stačí, že sa ráno zobudí, má sa kde vracať atď ..to bolo krásne...s tým súhlasím...

Ja som robievala dobrovoľníčku pri výdaji polievky pre bezdomovcov, odvtedy si to tak viac uvedomujem a vážim, že nie je samozrejmosť zobudiť sa v čistej, teplej posteli, vo vykurenom byte a mať teplú vodu. Takže som rada, že som zatiaľ zdravá, mám rodinu, mám prácu, ktorá ma baví, mám kde bývať. Jasné, že človek by privítal viac peňazí, ale stačí mi, čo mám. Som za to vďačná

michaelam2
18. júl 2025
@mimacaci

@simca06022011 keby som mala 800 hypoteku a zarobili by sme dvaja 2000, aj tak sme chudobni ako kostolne mysi oproti tomu, co tu citam, nemyslis? boli by sme na tom v podstate rovnako ako som teraz s mojim prijmom a bez hypoteky 😀 akoze, mne je to fuk, nezavidim, lebo stale poviem, ze peniaze si do hrobu nikto nevezme. mne je bud smiesne (ak si to vymysli clovek) alebo cudne (ak je to pravda), ze dvaja ludia zarobia v cistom napriklad 8 000 alebo 15 000. asi som z jupitera alebo co. lebo aj keby som fungovala s byvalym, ktory nezaraba podpriemerne, naopak, z mojho pohladu zarobi celkom pekne, tak viac ako tych cca 3 000 by sme spolu nemali. a to uz by sa nam zilo kralovsky. nechapem, co robia ludia, ktori zarobia 5 000 a viac (ak nie su zivnostnici so super rozbehnutym biznisom) a nechapem, ako moze byt zarobok nad 5 000 pre niekoho nepostacujuci, lebo aj to sa tu v diskusii vyskytlo

@mimacaci preco myslis ze tie sumy by mali byt vymyslene alebo cudne? su to bezne platy manazerskych pozicii. Len si treba uvedomit ze clovek na to aby mal takyto plat musi mat naozaj na to hlavu a byt sikovny vo svojom odbore. A ludia s takymito prijmami nebudu jazdit v lacnom aute a byvat v byte na sidlisku, takze aj ichvydavky su ovela vyssie ako vydavky ludi co zarabaju 1000€ mesacne. Nemyslim, ze by sa tu ludia stazovali na to, ze maju malo, len jednoducho nemozes porovnavat svoje vydavky s tymi ich.

simca06022011
18. júl 2025
@mimacaci

@mimacaci no... dnes je bezna cena aj za byt 150-200t cize to co bolo pred 20r je irelevantne... a teda ja som nikde nepisala, ze mame dom s prijmom 2t eur ;) ale ze ked sudis ludi a kolko by chceli, tak treba trosku brzdit, pretoze kazdy mame nejake predstavy a sny. Ani niekto bude v garzonke s 2detmi v pohodicke a iny pojde do domu, rozhondutie kazdeho slobodne a ak to tak ma, iste na to zarobi v konecnom dosledku. ALE v teme, kolko by si priali.. nejake sudenie je odveci

simca06022011
18. júl 2025
@mimacaci

@mimacaci a nie je to cudne, ze tolko dvaja zarobia, staci ze jeden je podnikatel.. napr. mali sme roky, kde cisty prijem mojho partnera bol s kludom aj viac... ale to ako som pisala vo svojom prispevku, nie je standard ani nic pravidelne ani trvale, v takom tempe sa ani neda trvalo pracovat a uz vobec nie "minat ruka hore za somariny"... to je zase ina tema... ano bezne pracovne pozicie maju o mnoho mensie prijmy, a ja sa tiez divim tym tisicom :DDD ale tak lekari, pravnici, .. kadekto uz len za to ze rano vstane ma viac ako vacsina naroda.

anonym_71b51e
18. júl 2025
@anonym_c38339

@anonym_71b51e 8000 po odratani platieb? No určite. Snívaj ďalej

@anonym_c38339 snívať nemusíme, platby nemáme vôbec vysoké, žiadna hypo 🤷🏽‍♀️ ja tu nikoho nemusim o ničom presviedčať. A ano dá sa aj tak žiť.

simca06022011
18. júl 2025
@mimacaci

@simca06022011 a este k uveru. ja som hypoteku mala. ja nemam 20, 30, ba uz som omnoho vyssia kategoria. svoju hypoteku som platila 15 rokov v minulosti. ale brala som to, na co som vedela, ze mam. nebudem staviat dom s hypotekou 1 000, ked viem, ze mam slaby prijem a ak ostanem bez prace, mam velky problem. a toto je tiez problemom mnohych parov. postavia pomaly palac, ktory im je zbytocne velky a potom bedakaju, ako malo zarobia, lebo nestihaju splacat.

@mimacaci a inak ako pises, fakt s tolkymi peniazmi vacsinou nie je co robit:D to sa proste nestiha minat, odklada sa, investuje, kupi sa nehnutelnost.. ale v case volna sa cestuje, to co poznam takychto ludi, tak prave vzdelavanie, cestovanie pre nich a deti je asi to co najviac penazi vezme...

marhulka13
18. júl 2025
@btus

@michaela12_34 s manželom ( obidvaja Ing, viac ako 15 ročná prax) máme v čistom cca 2700. Dohromady. Nie každý sám. Náš - nie môj, alebo jeho, ale náš, čiže spoločný mesačný príjem je 2700E. Jedno dieťa. A musíme vyžiť, aj zaplatiť hypotéku, a je aj na dovolenku. Nevravím, že vyskakujeme, ale nie je to najhoršie. Super by bolo mať o 1000-2000 viac. To by sme splatili rýchlejšie hypotéku a bolo by aj na viacej dovoleniek. Napr. na dve. 🙂 okr. Detva

@btus lebo normálne pri tých príspevkoch mam pocit, ze si na hranici chudoby😁 a aj my, mame prídem ako vy, len dve deti a uz žiadnu hypo a dobre nám je. Na MK je vzorka horných 10 000 😁

btus
18. júl 2025
@marhulka13

@btus lebo normálne pri tých príspevkoch mam pocit, ze si na hranici chudoby😁 a aj my, mame prídem ako vy, len dve deti a uz žiadnu hypo a dobre nám je. Na MK je vzorka horných 10 000 😁

@marhulka13 no, veru. Ak nejdeš na 3 dovolenky letecky a min na Maledivy, tak si dovolenku ani neužiješ.😀 😀 😀

uzivajden25h
18. júl 2025

@michaela12_34 mám 2500 čisté ako zamestnanec + cca 2 platy naviac a 1200 čistý pasivny príjem. Som spokojná a želám si zdravie.