icon

Koľko by ste chceli mesačne zarábať pre spokojný život?

michaela12_34
18. júl 2025

Ahojte, mám pre vás dve otázky:
1. Koľko by ste museli mesačne zarábať na to, aby ste boli spokojní (+ z ktorého mesta ste)?
2. Aká by bola výška zárobku, pri ktorej by ste si povedali, že viac vám už netreba?

Za mňa je to asi (k 2. otázke) tá hranica 10-tisíc eur mesačne. Po nej by som asi nabrala pocit, že peniaze, ktoré zarobím, už ozaj nestihnem minúť ani ja, ani deti - že je to už jednoducho príliš veľa. Ideálne a s ružovými okuliarmi si viem predstaviť zarábať asi 2-tisíc mesačne a som z KE.

anonym_a9a3a3
19. júl 2025
@dadushka007

@anonym_142174 dakujem, ze si v tejto diskusii zburala mytus o platoch v statnej sprave.....lebo 3500 a 5000 v cistom ma veru malo ludi aj v manazmente v sukromnych podnikoch.Ked budem zase pocuvat v TV ako treba zvysovat platy v statnej sprave, spomeniem so na tuto diskusiu....

@dadushka007 pise, ze je na generalnej pozicii , cize kludne moze riadit nejaku sekciu na ministerstve. To by mal akoze kolko zarabat? V sukromnej sfere na pozicii vo vyssom manazmente je to bezny plat. Okrem toho pise, ze je advokat, cize by tolko zarabal aj v ramci sukromnej praxe, ak nie aj viac.

anonym_a9a3a3
19. júl 2025
@noone007

Este doplnim aktualne vybrane ponuky v it obore na ttp na prvu sever sk: it analyst od 2000. Senior bi team leader 3200.bi team lead 2700. Cloud eng 1800. Anlytik dwh 1400🙂 tableu spec 2500. Ai eng 3k. Ai itegrator 3k. It product owner 2400. Tak mi povedzte kde chodite na pozicie 5k brutto na slovensku + okrem vlastneho biznisu. Dakujem velmi pekne.

@noone007 ale to su minimalne sumy a pozeras severny region. Moj muz zarobi 3800 v cistom v it v ba, nema vs, nie je manazer, ale ma 30 r. prax.

enusamt
19. júl 2025

Po precitani otazky som si hned povedala, ze s 1 000e v cistom by mi bolo sveta zit... a po precitani ostatnych komentarov som sa zacala riadne blbo citit 😆😆
Ale aj tak.. s takou sumou by som ozaj bola spokojna 🙂 v zivote som tolko nezarobila

jarkove
19. júl 2025
@mimacaci

@simca06022011 keby som mala 800 hypoteku a zarobili by sme dvaja 2000, aj tak sme chudobni ako kostolne mysi oproti tomu, co tu citam, nemyslis? boli by sme na tom v podstate rovnako ako som teraz s mojim prijmom a bez hypoteky 😀 akoze, mne je to fuk, nezavidim, lebo stale poviem, ze peniaze si do hrobu nikto nevezme. mne je bud smiesne (ak si to vymysli clovek) alebo cudne (ak je to pravda), ze dvaja ludia zarobia v cistom napriklad 8 000 alebo 15 000. asi som z jupitera alebo co. lebo aj keby som fungovala s byvalym, ktory nezaraba podpriemerne, naopak, z mojho pohladu zarobi celkom pekne, tak viac ako tych cca 3 000 by sme spolu nemali. a to uz by sa nam zilo kralovsky. nechapem, co robia ludia, ktori zarobia 5 000 a viac (ak nie su zivnostnici so super rozbehnutym biznisom) a nechapem, ako moze byt zarobok nad 5 000 pre niekoho nepostacujuci, lebo aj to sa tu v diskusii vyskytlo

@mimacaci čoby robili ? Zarobia … Majú zamestnania / podnikania, ktoré sú dobre platené.

jarkove
19. júl 2025
@bonboniera

Nechápem tie komentare “klasické konikovske cifry” ked väčšie sumy tu spomenie tak 5 ľudí a zvyšok vytiahne rozprávky starej matere o vďačnosti … všetci sú strasne vďační a spokojní s tým co majú preto je tu každý tyzden tema poraďte recepty za 5€ na deň, koľko miniete mesačne na jedlo, kedy pride rodicak a podobne. Ale som za tieto témy rada lebo vždy sa zabavím ked sa dozviem ze snažiť sa o vyšší príjem je zbytocne lebo “správnu” morálku majú len chudobní (=zaručene najšťastnejší) ľudia a každý bohatší človek aj tak ochorie a umrie, sachmat!

@bonboniera a peniaze si do hrobu nezoberieš si zabudla napísať :P … no šak nezoberieš …. Ale oproti menej majetným…. za života si môžeš užívať slobodne plody svojej práce a zanechať niečo ďalšej generácii….

noone007
19. júl 2025
@anonym_a9a3a3

@noone007 ale to su minimalne sumy a pozeras severny region. Moj muz zarobi 3800 v cistom v it v ba, nema vs, nie je manazer, ale ma 30 r. prax.

@anonym_a9a3a3 aha. Tak si drzte prsty aj na nohach aby to este potiahol nejaky ten rok. Lebo ty tu dlhorocnu prax prezentujes akoby to bola jeho nejaka extra skill, ale toto neni chirurgia. :->

evansova
20. júl 2025

Podľa odjakživa platí, že bohatý nie je ten, čo má veľa, ale ten, čo má dosť. Boli časy, keď som mala veľmi málo (manžel na vojne-absolvent VŠ, takže našťastie nie dva roky), vojaci mi posielali 850 korún mesačne, náklady na bývanie 375 korún, 12 rabic Sunaru na mesiac pre dvojčatá cca 130 korún, ovocie a zelenina pre deti, sem.tam nejaké dupačky, bolo veľa dní keď mi muselo stacit mlieko a chlieb. A prežili sme.
Boli časy a sú, keď máme príjem nadštandardný, je na všetko, aj na niekoľko zahraničných dovoleniek a pod.
A viete čo? Možno som pokojnejšia, ale necítim sa šťastnejšia ako v tých zlých časoch.
Je to na nastavení mysle, nie o sume.

sunyrose
20. júl 2025

Náhaňať peniaze, to je ako naháňať vietor. Staré príslovie hovorí: "Kto miluje zlato a striebro, nenasýti sa ním". Keby šťastie a spokojnosť záviseli od hmotného bohatstva, tak každý bohatý človek /kt. si DOPRAJE VŠETKO, čo si len jeho srdce zažiada/, by bol šťastím celý bez seba, to však okolo seba nevidím. Za posledné štyri roky vidím ako sa "bohaté" rodiny s malými deťmi rozpádávajú ako domčeky z karát a ich predstavy o šťastí tiež....A naopak, ľudia, ktorí sa v živote nezameriavajú na peniaze, ale na vzťahy sú podstatne šťastnejší a spokojnejší. A ešte niečo: Najbohatší človek je spokojný človek, ktorý si váži to, čo má a teší sa z toho. Lebo z hlbokej prežitej vďačnosti pramení radosť a z radosti spokojnosť. V dnešnom konzumnom svete prijať tento fakt je veľmi ťažké, ale našou ignoráciou tieto fakty nezmiznú... Šťastie sa nerovná blahobytu, lebo šťastie to je hlboký vnútorný pocit spokojnosti bez ohľadu na vonakjšie okolnosti...., či trávim leto s deťmi pri potoku alebo v najluxusnejšom apartmáne sveta... Ľudia v honbe za peniazmi prehliadajú jeden fakt: za peniaze najvzácnejšie veci na svete nekúpia. Čim nechcem povedať, že nie sú v živote potrebné, ale rozhodne by nemali stáť na piedestáli našich hodnôt. Kto z vás videl, či stretol človeka - úspešného človeka - ktorý hravo zarobí milión a povie si: je mi dosť! Šťastie spočíva v tom, ako sa vnútorne nastavíme, nie v tom, koľko zarobíme. Ja viem, mnohí so mnou nebudú súhlasiť, ale mne to nevadí a ani to neočakávam.

anonym_67d9b8
20. júl 2025
@dadushka007

@anonym_142174 dakujem, ze si v tejto diskusii zburala mytus o platoch v statnej sprave.....lebo 3500 a 5000 v cistom ma veru malo ludi aj v manazmente v sukromnych podnikoch.Ked budem zase pocuvat v TV ako treba zvysovat platy v statnej sprave, spomeniem so na tuto diskusiu....

@dadushka007 podla mna slecna/pani riadne trepe. 1500 nastupny plat v statnej sprave pfuuu. Jedine ze to bola robota na veducej pozicii a dohodena po znamosti ako to vzdy byva v statnej sprave. Ale stale mi to pride aj tak vela kedze na tej sume len zacinala ako pise a to je neviem kolko rokov spat este... Aj ta aktualna suma je riadne prehnana, ako nezavidim ale v sukromnej sfere , ktora je lepsie platena ludia tolko nezarabaju na veducich poziciach.

anonym_a9a3a3
20. júl 2025
@noone007

@anonym_a9a3a3 aha. Tak si drzte prsty aj na nohach aby to este potiahol nejaky ten rok. Lebo ty tu dlhorocnu prax prezentujes akoby to bola jeho nejaka extra skill, ale toto neni chirurgia. :->

@noone007 o com tocis? Ved tie skills, za ktore mu platia nadobudol pocas dlhorocnej praxe a stal sa seniornym 😀. Ja som reagovala len na tvoj prispevok, kde tu davas nejake cifry v menej platenom regione, co su platy tak pre absolventa. Niekto ti to tu uz pisal, tak som ti dala realny priklad, ze s praxou su to uplne ine sumy a nie o par stoviek viac, ako tvrdis.

noone007
20. júl 2025
@anonym_a9a3a3

@noone007 o com tocis? Ved tie skills, za ktore mu platia nadobudol pocas dlhorocnej praxe a stal sa seniornym 😀. Ja som reagovala len na tvoj prispevok, kde tu davas nejake cifry v menej platenom regione, co su platy tak pre absolventa. Niekto ti to tu uz pisal, tak som ti dala realny priklad, ze s praxou su to uplne ine sumy a nie o par stoviek viac, ako tvrdis.

@anonym_a9a3a3 tocim o tom ze v tomto obore sa neplati za " odrobene" roky. 30 rokov praxe 🙂 co si uviedla ako hlavnu zrucnost. Mozno ma ine neviem. Podla toho co si pises ty tiez o tej jeho praci vela nevies bez urazky. Ponuky su relevantne pozicie na severe slovenska. V blave mozu byt mierne vyssie. A nie su absolventske. Tak ti pisem ze bud rada kym ma ten svoj job a firma nebude setrit resp outsourcovat do indie ci pakistanu. Thats the point.

anonym_a9a3a3
20. júl 2025
@noone007

@anonym_a9a3a3 tocim o tom ze v tomto obore sa neplati za " odrobene" roky. 30 rokov praxe 🙂 co si uviedla ako hlavnu zrucnost. Mozno ma ine neviem. Podla toho co si pises ty tiez o tej jeho praci vela nevies bez urazky. Ponuky su relevantne pozicie na severe slovenska. V blave mozu byt mierne vyssie. A nie su absolventske. Tak ti pisem ze bud rada kym ma ten svoj job a firma nebude setrit resp outsourcovat do indie ci pakistanu. Thats the point.

@noone007 nestacim sa cudovat, co ty si vies domysliet z tych par viet, co som napisala, ale si uplne mimo

noone007
20. júl 2025
@anonym_a9a3a3

@noone007 nestacim sa cudovat, co ty si vies domysliet z tych par viet, co som napisala, ale si uplne mimo

@anonym_a9a3a3 ok. Staci ked sa zhodneme v tom, ze sa nezhodneme. Ty mas svoj nazor, ja si myslim svoje.

noone007
20. júl 2025
@anonym_a9a3a3

@anonym_a9a3a3 este aby som to priatelsky vysvetlil. Dobre bratislava ma cca o 600 eur na niektore pozicie plus. Ale co sa tyka praxe 5 az 7 rokov je dost na seniora a dalsie roky uz nic neznamenaju. Na severe su take pozicie ako som napisal. A nie je to plat od. Je to realna platova ponuka ktorej zodpoveda budget a moze byt upravena iba par sto eur. Nie na dvojnasobok. Ak to niekomu vyjde tak super ale nie je to bezne. It sa velmi vyrazne meni. Je tlak ma vykon a platy. Vdaka ai, lacnej pracovnej sile. Tak mas super plat tak sa tpho drz lebo uz nemusi najst tal super. Zvysil sa pocet uchadzacov na 1 pozicii vyrazne. Rusili sa pozicie dell ibm u vas v ba, ke telek

mimacaci
20. júl 2025
@jarkove

@mimacaci čoby robili ? Zarobia … Majú zamestnania / podnikania, ktoré sú dobre platené.

@jarkove v tom pripade sa priklanam k nazoru, ze na MK chodi 80% z tych hornych 10 000. pretoze tvrda a vacsinova realita je niekde uplne inde.

jarkove
20. júl 2025
@mimacaci

@jarkove v tom pripade sa priklanam k nazoru, ze na MK chodi 80% z tych hornych 10 000. pretoze tvrda a vacsinova realita je niekde uplne inde.

@mimacaci aj to je možné 🙂

anonym_a9a3a3
21. júl 2025
@noone007

@noone007 pozri, ja sa tu s tebou nepotrebujem dotahovat, pytal si sa "Tak mi povedzte kde chodite na pozicie 5k brutto na slovensku + okrem vlastneho biznisu.", tak som ti dala priklad mojho muza. Naloz si s touto informaciou ako chces. Viac sa vyjadrovat nebudem, keby neboli anonymne odpovede, tak nenapisem ani to. A co sa tyka praxe, tak tu som neuvadzala ako hlavny skill, ale pre obraz, ze nejde o nejaku junior poziciu, ale ma uz co to za sebou.

dusika11
21. júl 2025

@michaela12_34 samoživiteľka žijem s deťmi cca 1200 eu mesačne .
Preto sa lopotim po.brigadach .potrebujem cca 2500 a nemám toľko zďaleka

anonym_a49035
21. júl 2025

@michaela12_34 ja som z KE okolia zarabam 600 ja by som sa tešila aj 1000 .

eskop
21. júl 2025

@michaela12_34 mne by stačilo keby mam 1500-2tisic mesačne plus manželov prijem.
Vedela by som aj odložiť, aj si viac dopriať ci oblečenie, kaderníčka,kozmetická, výlety s dcérkou.

margotka17
21. júl 2025

@michaela12_34 ťažko povedať, nenapíšem, koľko máme mesačne, ale kúpime čo potrebujeme, ak vypadne práčka, vieme okamžite sadnúť do auta a ísť kúpiť.

anonym_226e87
21. júl 2025

Čítam tu komentáre a je to naozaj zaujímavé. Náš prijem s partnerom je mesačne cca 40tisíc eur. Obaja sme zamestnaní a máme niekoľko firiem. Takto sa nám darí len niekoľko rokov. Musím ale priznať, že mesačne minieme cca 2000 eur na život. Hypo nemáme ani úvery. Takže v priemere určite mesačne odložíme 35tisic. Vo veľkej miere podporujeme naše rodiny a a ich deti. Dovolenky, škola a tak... to ale stále je s našou útratou do 4000mesačne. Áno, máme menej času, naháňame sa, ale občas toho máme plné zuby. Ako sa žije s takým príjmom? Veľmi pohodlne - naozaj asi najväčší benefit je, že nemusíme riešiť ceny v obchodoch - myslím hlavne potraviny a štandardné veci na život, tankovanie, úvery... Je to ozaj prijemné. Oblečenie: väčšinou Terranova, HM, tesco, CA, vinted. Ozaj nám oblečenie nerobí radosť v živote a nemáme potrebu ukazovať majetok. Obaja sme skôr z chudobných rodín. Dovolenku si doprajeme tak 3-4x za rok, bez cestovky sami. Ale neletíme viac ako 5hodiín - je to zbytočne únavné. Prvú triedu si nedoprajeme "zatiaľ" let za 300e trvá rovnako dlho ako let za 6000 eur 🙂 Možno si niektorí poviete že sme žgrlaví, ale popravde nevieme, dokedy sa bude takto dariť. Snažíme sa čo najviac odložiť na časi možno keď nebude. Ale aj keby, snažíme sa jesť zdravo - aby to slúžilo. Myslím si že 4000 je pre krásny život na Slovensku a všetko nad je do úspory. Sorry za anonymne podanie komentu, ale nemám chuť na hejty. A vieto čo mi príde ako relatívne bohatemu človeku smiešne? Hilfiget, Boss a podobné oblečenie na ľuďoch... toľká škoda, že ľudia nevedia žiť šťastne bez toho aby sa ukazovali...

noone007
21. júl 2025

Ja si tiez myslim ze rodina musi vyzit pohodlne z nejakych cca 4 tisic. So vsetkym. Autom, byvanim, dovolenkou etc. A mat sa celkovo este lepsie nez priemerna rodina v DE alebo dokonca CH. Kde su ine naklady Samozrejme treba zit trocha rozumne a nenakupit vo velkom vseljake kraviny. Ja mam pocit ze ta sa niektori chcu mat nemecky doktor tesne pred dochodkom. Nie vsade sa maju ludia luxusne. Staci ist do sveta. Sme napriek vsetkemu co tu je na prd stale v tej stastnejsej casti.

romino
21. júl 2025
@anonym_226e87

Čítam tu komentáre a je to naozaj zaujímavé. Náš prijem s partnerom je mesačne cca 40tisíc eur. Obaja sme zamestnaní a máme niekoľko firiem. Takto sa nám darí len niekoľko rokov. Musím ale priznať, že mesačne minieme cca 2000 eur na život. Hypo nemáme ani úvery. Takže v priemere určite mesačne odložíme 35tisic. Vo veľkej miere podporujeme naše rodiny a a ich deti. Dovolenky, škola a tak... to ale stále je s našou útratou do 4000mesačne. Áno, máme menej času, naháňame sa, ale občas toho máme plné zuby. Ako sa žije s takým príjmom? Veľmi pohodlne - naozaj asi najväčší benefit je, že nemusíme riešiť ceny v obchodoch - myslím hlavne potraviny a štandardné veci na život, tankovanie, úvery... Je to ozaj prijemné. Oblečenie: väčšinou Terranova, HM, tesco, CA, vinted. Ozaj nám oblečenie nerobí radosť v živote a nemáme potrebu ukazovať majetok. Obaja sme skôr z chudobných rodín. Dovolenku si doprajeme tak 3-4x za rok, bez cestovky sami. Ale neletíme viac ako 5hodiín - je to zbytočne únavné. Prvú triedu si nedoprajeme "zatiaľ" let za 300e trvá rovnako dlho ako let za 6000 eur 🙂 Možno si niektorí poviete že sme žgrlaví, ale popravde nevieme, dokedy sa bude takto dariť. Snažíme sa čo najviac odložiť na časi možno keď nebude. Ale aj keby, snažíme sa jesť zdravo - aby to slúžilo. Myslím si že 4000 je pre krásny život na Slovensku a všetko nad je do úspory. Sorry za anonymne podanie komentu, ale nemám chuť na hejty. A vieto čo mi príde ako relatívne bohatemu človeku smiešne? Hilfiget, Boss a podobné oblečenie na ľuďoch... toľká škoda, že ľudia nevedia žiť šťastne bez toho aby sa ukazovali...

@anonym_226e87 super. Tiez si myslim ze prijem cca 4000 cisteho dvaja, to uz sakra musi byt pohodlny zivot. Je to vyrazne viac ako ma vacsina naroda .
Samozrejme kto si zadrbe velku hypoteku, 2 auta atd .. tak uz moze byt znova nestastny ze nevychadza, a chcelo by to aspon 6000, a ma zacarovany kruh.

anonym_b23981
21. júl 2025

5,5 tis čísté firma/mes , 1300 TPP a živnosť 2 000/mesačne v čistom . Tvorím úspory , investujem do fondov, vzdelania detí a do seba.

anonym_f91c29
22. júl 2025

1000€

dia219
22. júl 2025

S priateľom máme dokopy mesačný príjem asi 2500 (KE) . Z toho minieme necelých 1000.... Nám to stačí

eskop
22. júl 2025
@anonym_226e87

@anonym_226e87 nedáte tip na podnikanie? Potrebovala by som aspoň na jeden mesiac taky prijem😅🙃

trisha_r
22. júl 2025

@michaela12_34 5 tisíc

ovecka31
24. júl 2025
@enusamt

Po precitani otazky som si hned povedala, ze s 1 000e v cistom by mi bolo sveta zit... a po precitani ostatnych komentarov som sa zacala riadne blbo citit 😆😆
Ale aj tak.. s takou sumou by som ozaj bola spokojna 🙂 v zivote som tolko nezarobila

@enusamt nie si sama 🙈🙈 ja som tiez tolko v zivote nemala a asi ani mat nebudem 😂