Koľko dní dovolenky mi musí zamestnávateľ preplatiť?
Dobry den , kolko dni dovolenky mi zamestavatel preplati pri vypovedi ? Ak som bola na zmluvu neurcitu 4roky a od septembra som bola na materskej .. bude mi ju kratit álebo preplati celych 25dni za tento rok?
materská sa považuje za výkon práce, rodičák už nie.. Takže za materskú sa ti normálne rata dovolenka
@bellaa3007 takze mi preplati celych 25 dni co je za tento rok? Ak som bola na materskej cez 60dni v tomto roku
Ja sa len chcem opytat, ze ma zaujima ako si prisla na 25 dni. Ci to kazdy ma inac? Ja s muzom robime v malych firmach kde je nas aj s konatelom tak mozno 5-10 ludi a mame kazdy po 20 dni. Daco mi uslo? 😀
@anonym_e1ac8f áno, je to podľa veku .. alebo aj štátne podniky majú viac ...
Bude Ti ju krátiť....za matersku v tomto roku dostaneš, zvyšok si na rodičovskej a to už nemaš narok
Ja sa len chcem opytat, ze ma zaujima ako si prisla na 25 dni. Ci to kazdy ma inac? Ja s muzom robime v malych firmach kde je nas aj s konatelom tak mozno 5-10 ludi a mame kazdy po 20 dni. Daco mi uslo? 😀
@anonym_e1ac8f 25 dní je nárok aj keď nemáš vek 33 rokov, ale máš starostlivosť o dieťa - treba oznámiť/požiadať zamestnávateľa o tých +5 dní. potom sa pripočítajú odo dňa požiadania.
@anonym_e1ac8f je to podla veku, alebo podla deti. Ti co nemaju vek, ale maju aspon jedno dieta maju narok na viac dovolenky, len o ten narok musia pisomne poziadat, nie je to automaticke.
@anonym_e1ac8f Zákonník práce: Výmeru dovolenky najmenej 5 týždňov má aj zamestnanec, ktorý sa trvalo stará o dieťa. § 103 Základná výmera dovolenky
(2) Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov. Zamestnancovi, ktorý sa začne alebo prestane trvale starať o dieťa v priebehu kalendárneho roka, zvýšenie dovolenky za kalendárny rok podľa prvej vety nad rámec základnej výmery dovolenky podľa odseku 1 patrí v pomernom rozsahu určenom ako podiel počtu dní trvalej starostlivosti o dieťa v príslušnom kalendárnom roku a počtu dní kalendárneho roka.
@anonym_e1ac8f je to podla veku, alebo podla deti. Ti co nemaju vek, ale maju aspon jedno dieta maju narok na viac dovolenky, len o ten narok musia pisomne poziadat, nie je to automaticke.
@anonym_d63c53 cize ak mas menej ako 33r a si bezdetna - narok 20 dni, ak mas 33+ narok je 25 dni,
ak mas menej ako 33 + mas dieta + informujes pisomne zam., ze mas dieta a teda ziadas o zvyseny narok o dovcu, tak mas narok na 25 dni, vtedy ti ju musi zam. priznat. Ak to neurobis, priznat ti on sam od seba nemusi.
@anonym_e1ac8f si predstav, že v štátnej majú aj 30dni, niektorí dokonca 45dni 😂😂😂
napíš presné dátumy materskej a rodičovskej a kedy ti skončí prac. pomer, spočítame
@bellaa3007 takze mi preplati celych 25 dni co je za tento rok? Ak som bola na materskej cez 60dni v tomto roku
@anonym_autor ešte raz, za obdobie počas materskej sa dovolenka nekrati, ostatne mesiace ktoré si už bola na rodičaku ti samozrejme krátit bude... lebo si ich neodpracovala.
Čo sa týka toho, čo ti preplatí.
a) zostatok nevyčerpanej dovolenky za rok 2024 nástupom na MD
b) dovolenku za čerpanie MD v roku 2024 ( 09-12/2024), teda 4/12*25
c) dovolenku za MD v roku 2025 ( 01- 04/2025) resp. neviem do kedy ti presne trvala MD. Ak to bolo do apríla, tak máš nárok tiež na 4/12*25 za rok 2025.
@anonym_e1ac8f si predstav, že v štátnej majú aj 30dni, niektorí dokonca 45dni 😂😂😂
@tetapetra pedagogickí zamestnanci majú 45 dní 🙂.
Pridám sa do tejto témy ohľadom vyplatenia dovolenky. Pracujem 4 roky u zamestnavaltela, nejak veľmi som za ten čas nevyužila dovolenky, keďže nevyužité dovolenky mi neboli počas tých rokov preplatené, tak sa mi nazbieralo viac alebo kvázi prepadli? Ak teda prepadli tak nevadi, ale začiatkom roka spm ešte míňala starú dovolenku, potom neviem či rátali dovolenky z novej, každopádne mala by spm mat nejaké dovolenky a momentálne som pn od júla, mám rizikové tehotenstvo a budem pn až do pôrodu, chcem teda vedieť či mám nárok na preplatenie dovolenky. Ďakujem za odpoveď
@anonym_6714e6 u nás by si nemala preplatenú dovolenku - by sa ti preniesla a musela by si čerpať... takže najlepšie by ti povedali u vás v práci.
určite sú aj nejaké zákonné povinnosti ohľadom toho - ale pokiaľ je to v rámci zákona, môže to byť u vás tak ako máme my ...
Pridám sa do tejto témy ohľadom vyplatenia dovolenky. Pracujem 4 roky u zamestnavaltela, nejak veľmi som za ten čas nevyužila dovolenky, keďže nevyužité dovolenky mi neboli počas tých rokov preplatené, tak sa mi nazbieralo viac alebo kvázi prepadli? Ak teda prepadli tak nevadi, ale začiatkom roka spm ešte míňala starú dovolenku, potom neviem či rátali dovolenky z novej, každopádne mala by spm mat nejaké dovolenky a momentálne som pn od júla, mám rizikové tehotenstvo a budem pn až do pôrodu, chcem teda vedieť či mám nárok na preplatenie dovolenky. Ďakujem za odpoveď
@anonym_6714e6 nevyčerpaná dovolenka sa prenáša do ďalšieho roka, ale tam ju musíš dočerpať, inak ti prepadne (jediná výnimka je vtedy, ak si na PN, materskej alebo rodičovskej, vtedy ti ostáva na dočerpanie po návrate do práce)
@anonym_6714e6 Na preplatenie nemáš nárok, tá sa prepláca podľa ZP iba pri skončení PP. Máš nárok medzi MD a RD si dovolenku riadne vyčerpať. Ale určite by som si nechala aspoň dva dni dovolenky na obdobie po RD, môže sa ti zísť.
@anonym_6714e6 Preplatiť sa môže(skôr musí) max.5 dni zo starej dovolenky, pokial máš nárok na 25 dni, ostatne prepadnú. To iste plati aj počas PN, MD s tým rozdielom, že cely nárok na dovolenku prip.ponížený o tých 5 dni (ak preplatia, v tomto prípade nemusia) sa ti prenesie. Musis ho vyčerpať po navrate alebo bude preplatený pri skončení prac.pomeru.
Navyše za nevyčerpanú dovolenku nesie zodpovednost zamestnávateľ, nie ty. On ti ju ma povinnosť! (nie právo, či možnosť) nariadiť čerpať. Ak tak nerobí, môžeš dať podnet na IP či žiadať kompenzáciu.
@tetapetra pedagogickí zamestnanci majú 45 dní 🙂.
@billy_jean aj vedeckí majú 45, stačí,že majú napísané výskumný ústav 😉

materská sa považuje za výkon práce, rodičák už nie.. Takže za materskú sa ti normálne rata dovolenka