Koľko dní vopred oznámiť nadčas v sobotu?
Ahojte neviete mi prosím poradiť či je niekde v Zákonníku prace uvedené kolko dni dopredu je zamestnavatel povinny oznamit/dohodnúť so mnou pracu nadcas ktorá je v sobotu?
@antamauru bud to akceptujes, alebo posles do zadnice 🙂, ale niekedy je to tazke.
@frflos_nespokojny fakt uzasna rada. Zamestnavatel ma pravo nadcas nariadit, takze to kludne moze vyhodnotit aj ako porusenie pracovnej discipliny...
@nelca84 to ako fakt? 😉
pokial to nema vyslovene napisane v zmluve a su dohodnute postupy, tak ake porusenie?
mna nevyhodili a ako som napisal.
vsetko zalezi od podmienok a co je vela, to je vela aj na kona.
@frflos_nespokojny je to v Zakonniku prace. To, ci z tpho nieco vyvodi je uz len a len na nom...
@nelca84 ano moze nariadit, ale zase za urcitych podmienok a toto niektori zamestnavatelia velmi casto zneuzivaju
@nelca84 Jasne, bo ja teraz necham deti same doma vrieskať kvoli dajakemu zamestnavateľovi, ta ešte taku nehrali :D
Malo udajov,nepises aky mas pracovny cas.
Zákonník práce taktiež upravuje nepretržitý denný odpočinok a to v trvaní 12 po sebe nasledujúcich hodín v priebehu 24 hodín , nepretržitý odpočinok v týždni a to 2 po sebe nasledujúce dni raz za týždeň.
U nas asi tyzden dopredu sa pytaju na nadcas v nedelu na poobednu smenu.
@frflos_nespokojny
@thirstymonk autorka sa pytala na to, co hovori zakonnik prace, nie na nase dojmy.
Mam 3/4 úväzok....viem ze oficialne môžem odmietnuť nadcas, bez sankcii a akýkoľvek nadcas je iba o našej dohode. Ale zaujíma ma ako je to v prípade plného úväzku.
Každopádne sme dohodnuté ze v práci si striedame soboty, s tým som pracu brala .
Mam mat 1 v mesiaci....iba chcem vedieť koľko predom by to mali so mnou komunikovat ak je nejaká zmena, napr ak nejaká kolegyňa ochorie.
@antamauru tak to su mala napisat ako prve. Pri kratsom pracovnom case ti nadcas nariadit nemoze. Moze sa s tebou iba dohodnut, ale to asi vies.
Pri plnom uvazku do toho vstupuje viac faktorov. Napr. ako mas rozvrhnuty pracovny cas, aka praca sa nariaduje a dost podatatne, ci mate zastupcov zamestnancov a co je s nimi dohodnute...
Ale v zasade plati, ze nadcas sa vykonava mimo rozvrhu pracovnych zmien a nesmie byt planovany dopredu, lebo by nesplnal definiciu... ze ide o naliehavu potrebu prace....

@antamauru pracu nadcas moze zamestnavatel nariadit alebo dohodnut len v pripade prechodnej a naliehavej zvysenej potreby prace, t. j. nadcasy sa neplanuju. Takze 0 dni dopredu... Samozrejme sa musia dodrzat urcite limity v pocte nadcasovych hodin.