Koniec pracovnej zmluvy. Čo je bežné vo firmách?
Ahojte, prosim nazor, co si o tom myslite, a ako by ste to riesili dalej, jedna sa o moje prve zamestnanie na TPP. Zmluvu mam na rok, do 28.2. 2026. Mozno to riesim prilis v predstihu, ale nerada by som sa dozvedela tyzden predtym, ze mi zmluvu nepredlzia a ja budem od 1. marca nezamestnana.. napisala som mojej nadriadenej spravu, ze mi bude koncit rocna zmluva, a ze ako sa postupuje dalej, pretoze sa potrebujem pracovne zariadit. Odpisala mi, ze ohladne zmluvy ma bude kontaktovat personalne oddelenie. Moja otazka nebola zodpovedana, preto som sa opytala, ci teda bude mozne predlzenie a ci budem moct pokracovat v praci od 1. marca. Jej reakcia bola: “cakam na oslovenie personalnym”. Je takyto postup prosim bezny vo velkych firmach? Viem, ze personalne odd. ma na starosti zmluvy aj vsetku administrativu, ale myslela som, ze iniciativa musi prist od mojej nadriadenej, ze mi chce zmluvu predlzit. Nie je ona ta, kto rozhoduje, ci si ma chce alebo nechce ponechat? Je to skutocne tak, ze ju musi vyzvat personalne odd.? Myslela som, ze mi odpise nieco typu /ano, budete pokracovat, len pockame na novu zmluvu/predlzenie neplanujeme. Jej odpovede mi pridu vyhybave, alebo som paranoidna? Chapem, ze sa snazi byt profesionalna, ale s mojimi kolegami si posiela v komunikacii aj smajlov s vyplazenym jazykom. Nemam z toho dobry pocit, pretoze som sa pocas roka stazovala riaditelovi na kolegynu, ktora ma sikanovala, avsak moja nadriadena je s nou kamaratka vyse 30 rokov. Ja som bola mlada nova baba, nemala som velmi sancu uspiet, ale nakoniec sa to akosi utriaslo a komunikujeme s tou kolegynou normalne. Udialo sa to v septembri. Neviem, ci som paranoidna, ale moja intuicia mi hovori, ze asi mi to predlzit nechce, a nechce mi to ani napriamo povedat. Nazor, prosim?
Zariaď sa tak ako máš na zmluve že máš tam zamestnanie do 28.2 a obzeraj sa po nových miestach. Aj keby prišli s novou zmluvou 28.2 a ty si niečo našla lepšie môžeš povedať že nemáš záujem.
No nepoznáme procesu v tvojej firme. V menších firmách, personálne povie manažérovi, že zamestnancovi xy končí zmluva, či chce predĺžiť. Keď povie áno, pripravia dodatok a kontaktujú zamestnanca za účelom podpisu. Vo veľkých firmách, proces predlžovania zmlúv formálne spúšťa HR. Nadriadený často nemôže dať priamu odpoveď, kým ho HR oficiálne neosloví ( vzhľadom na rozpočet, schválenie FTE, interné termíny). Nadriadený síce dáva odborné stanovisko, ale administratívne aj procesne to ide cez HR.
No, keď nemáš vyjadrenie od nadriadenej, ťažko tu pomôže názor...
@valentina225 pracovna neistota je o nicom, pocitaj so vsetkym.
@valentina225 veľmi to riešis. Netlač na pílu, počkaj ešte. Po prípade sa obzeraj po novej práci a zariad sa, ako píše kočka vyššie.
@valentina225 nie, na HR riešime všetky končiace zmluvy s predstihom. Čiže my kontaktujeme nadriadeného, kde mu dávame informácie - takýto máš budget na tento rok, rátame s takým počtom FTEs na nasledujúce obdobie, takáto je situácia vo firme - approvaly na predĺženie, alebo freeze, alebo cutting. Do toho vstupuje ešte výsledok ročného hodnotenia zamestnanca, jeho výkon, KPIs, dochádzka, absencie, prípadne porušenia PD. Toto celé sa posudzuje. A aj keď nadriadený povie, že chce predĺžiť, HR ho môže stopnúť.
Robila som vo veľkej korporácii a ako nadriadený som poznala môj budget, vedela som ake plány mám plniť, či potrebujem toho človeka a či ho chcem. HR robilo iba procesne a administratívne veci, ale ak som mala schválený počet ľudí, tak ja som rozhodla, či s tým človekom predĺžime zmluvu a nie HR. Oni ho nepoznali, nevedeli o ňom…
@valentina225 nie, na HR riešime všetky končiace zmluvy s predstihom. Čiže my kontaktujeme nadriadeného, kde mu dávame informácie - takýto máš budget na tento rok, rátame s takým počtom FTEs na nasledujúce obdobie, takáto je situácia vo firme - approvaly na predĺženie, alebo freeze, alebo cutting. Do toho vstupuje ešte výsledok ročného hodnotenia zamestnanca, jeho výkon, KPIs, dochádzka, absencie, prípadne porušenia PD. Toto celé sa posudzuje. A aj keď nadriadený povie, že chce predĺžiť, HR ho môže stopnúť.
@anonym_a4d4b6 evidentne je to všade inak. U nás síce HR evidovalo KPI, ročne hodnotenia, atd formálne, ale pokiaľ bol budget - a to sme riešili s vedením a s finančným - nie s HR, tak HR u nás nedávalo podnet na prepustenie. Nadriadený bol zodpovedný za plnenie aj výnosoveho aj nákladového budgetu.
@valentina225 nemáš tam nejaké dlhšie pracujúce kolegyne? Ja som to tak tiež mala, ale mne normálne povedala nadriadená, že zmluva bude predĺžená. U mňa je to malá firma, nie korporát. U kolegýň by som sa opýtala, aké sú zvyky, či aj zvyknú po ukončení doby určitej prerieďovať stavy nejak, alebo čo. Proste tak nejak neutrálne to uhrať. Keď sa šéfka hrá takéto hry, skúsila by som to cez kolegov.
@valentina225 ak pracuješ v BA na Bajkalskej, bola by to náhoda, že práve od 1.3. tam má do veľkej firmy nastúpiť nová zamestnankyňa.
@valentina225 Ahoj, vsade to moze byt inak. U nas napr. ma hlavne slovo priama nadriadena, ktora to konzultuje s riaditelkou a na zaklade toho daju navrh personalnemu a pokial je aj budget ok, co prevazne je, a zamestnanec je tiez ok, tak si ho nechaju..Takze asi ti tu moc tvoju paranoju neutisime. Este ked tak skus sama oslovit personalne a ze teda rada by si to vedela co najskor. Povedz,ze urcite by si rada ostala, ale ak maju iny nazor, tak ich chces pekne poprosit o co najskorsie vyjadrenie, aby si sa vedela pripadne zariadit.

No mala by si dostať v nejakom predstihu informáciu o ďalšom postupe, nech sa vieš zariadiť. Komunikácia s kolegyňou je dosť o ničom, skús ešte priamo osloviť ďalšieho nadriadeného alebo personálne oddelenie. Informovala by som aj o tom, akú odpoveď si dostala od kolegyne a odvolala by som sa na to, že potrebuješ riešiť inú prácu, pokial s Tebou už nepočítajú.