Kontrola z Inšpektorátu práce po anonymnom podnete
Ahojte, mám otázku ako prebieha kontrola z inšpektorátu práce v praxi po anonymnom podnete? Ide o jednu konkrétnu firmu v nitrianskom kraji s drakonickymi podmienkami. Ide o pomerne náročnú manuálnu prácu. Zamestnanci ťahajú neustále nadčasy, často sú nútení byť 10+ hodín v práci. Majú zakázané prestávky okrem jedinej obednej pevne stanovenej. Sú nútení obsluhovať VZV bez oprávnení - vedenie vie, že ho nemajú. Nemajú zabezpečený pitný režim, musia si nosiť vlastnú vodu. Nadčasy sa oznamujú vždy neskoro, v ten istý deň. Často sú vyžadované soboty. Zamestnávateľ núti zamestnancov robiť práce aj mimo dohodnuté podmienky a náplň práce - musia vykonávať opravy areálu, stavebné práce, kosenie alebo vybavovať súkromné veci pre majiteľa. Aby som zabránila moralizovaniu a vetám typu, prečo si nenájdu inú prácu. No lebo to sú jednoduchí ľudia a pre nich toho veľa nie je, čo však nie je dôvod na vykorisťovanie. Zaujíma ma čo reálne dokáže urobiť inšpektorát a najmä či udržia anonymitu podnetu. Ďakujem za vaše rady a skúsenosti.
Kontrolujú všetko, od papierov, povolení, zmlúv, dodržiavanie bezpečnosti, a áno, anonymne. Ale nie len zamestnávateľa, ale aj zamestnancov. Čiže ak bude postihnutý zamestnávateľ, aj zamestnanec, ktorý robí mimo "zákona" co nemá v zmluve, to by robiť nemal aj keď má za to zaplatené na ruku.
Kontrolujú OP, vedia dať fúkať zamestnancom.
Anonymne oznamenia sa nepresetruju automaticky, len "namatkovo". Z toho co si popisala, pracovny cas 10+ je OK, maximum su 12 hod. zmeny, vratane 30 min. prestavky. A oznamovanie nadcasov je tiez OK, nadcasy nesmu byt planovane, teda sa ani neoznamuju dopredu. V ostatnom sa predpisy porusuju. Odporucam podat podnet s tym, ze uvedies meno, ale poziadas o anonymne setrenie.
@sulavikova nie, nevedia dat fukat zamestnancom, to je v kompetencii zamestnavatela
@sulavikova mali sme nedávno kontrolu, neviem na koho podnet. Od zamestnancov chceli iba OP a salu im fúkať. Notorik odmietol. Či ho udala vlastná rodina, ktorá si s ním nevie rady, neviem. Čo robili v kancli, netuším.