icon

Krajčírske služby bez dokladu: Je to legálne?

jana3121966
8. júl 2024

Mamicka s trojrocnym dietatom na materskej si dala na FB reklamu aj stranku kde ponuka vsetky krajcirske sluzby opravu odevov a podobne... blocky za sluzby nedava peniaze za sluzby berie ako to vlastne je?Moze takto fungovat ked neodvadza dan a neplati odvody nieje zivnostnik?Za kazdu odpoved dakujem.

Strana
z2
sevrin
8. júl 2024

Je to na hrane, ak by malo ísť o príležitostnú činnosť, ktorej zisk za rok nepresiahne 500€, tak je to možné prevádzkovať aj bez živnosti.
Jednou z podmienok na založení živnosti je tzv. sústavná činnosť, ktorá má viesť k zisku. Za sústavnú činnosť sa dá považovať aj inzercia na sociálnych sieťach. ŽÚ by mal vedieť povedať jasne, či daná činnosť vyžaduje ŽL alebo nie.

peter0123
8. júl 2024

@jana3121966 prvý raz jej to nevadilo, ani druhý krát ani tretí a zrazu vadí?
Niečo mi tu nesedí...

babulkomale
8. júl 2024

@jana3121966 zápor od "ide" je "nejde", nie "neide".
Nejde mi do hlavy, že ti to po celú ZŠ uniklo...

jana3121966
autor
8. júl 2024

@babulkomale Namiesto j som dala i- preklep na telefone,tebe sa to nestava?Budes sa cudovat, ale Slovencina mi stale isla aj ide dobre.

jana3121966
autor
8. júl 2024

@peter0123 Nikde nebolo napisane,ze znamej to vadi,len sa jej to nepozdavalo,lebo nikdy nedostala blocek,ktory by mal byt samozrejmostou.

jana3121966
autor
8. júl 2024

Takze dakujem vsetkym za nazory.

babulkomale
9. júl 2024

@jana3121966 nemôžem uveriť, že niekto kto píše chybne ako ty (niesme, neide) a nemá žiadnu štylistiku, len kopu slov nasypaných na sebe v každom príspevku, si môže myslieť, že mu ide slovenčina 😃
Mimochodom, slovenčina sa píše s malým s.

earlgrey
9. júl 2024

@jana3121966 Ináč, pozerala som a ty tu máš tiež dosť inzerátov za slušné sumy. Keď niečo predáš - dávaš to do daňového priznania? Veď to je tiež príjem 🤔

jana3121966
autor
9. júl 2024

@babulkomale úbohé takto rýpať a hľadať preklepy v príspevkoch ale čo už aj takí sú ľudia nech sa ti darí ja som sa sem neprišla hádať

jana3121966
autor
9. júl 2024

@earlgrey tie veci mám z pozostalosti a sú v mojom súkromnom vlastníctve a je moja vec či ich nechám niekde na povale alebo predám len toľko

earlgrey
9. júl 2024

@jana3121966 Samozrejme, že je to tvoja osobná vec, tak ako je každého osobná vec, čo robí vo svojom živote 😀

nevenka
9. júl 2024

No keby Vam davala doklad, tak by ste k nej nechodili, lebo by ste somrali, ze je to "drahe"...
Kolkokrat sa stretnem s poziadavkou, chcem softshellky pre dieta, ale za "rozumnu" cenu, az mi vlasy dupkom stoja. Nech si pozrie dotycny, kolko stoji meter zimneho softshellu, nite, licencia na strihy (ak budeme fer a nebudme kradnut cudzie strihy, ze...lebo malokyo vie, ze komercne sit podla strihov, ktore sa len tak kupia, sa nesmie tiez), patenty, galanteria celkovo, plus sa tam musi odrazit cena prace tej krajcirky, opotrebenie strojov, napriklad aj, pripadne najom, ak ma dielnu niekde a sme tam, ze "radsej si kupim v Kik alebo Pepcu"...
Tak aj preto sa to robi na cierno.

qrstxyz
9. júl 2024

Fakt nechápem ľudí, ktorým trhá žily žena na materskej, ktorá si v rámci voľného času privyrába šitím. Tento štát z nás žmýka peniaze, kde sa dá, pomaly každý prd je zdanený. Komu to prekáža, nech využíva služby u človeka, ktorý je registrovaný na ŽÚ a vydáva bločky. Ale potom nenariekajte, že daná služba je predražená, keď štátu treba odviesť 20%. Peniaze vybrané na daniach sa často aj tak rozkradnú, naši úžasní politici si zvýšia len tak zo srandy platy, financujú sa z toho mimovládky, ale na opravu nemocníc alebo dostavanie diaľnice z BA do KE, to nikomu nenapadne využiť peniaze na takéto účely. Nuž a neskutočne ma irituje spôsob rozmýšľania, že ja všetko poctivo odvádzam, tak musíš aj ty 🤦

lorraine90
10. júl 2024

Ach jaj nerobte si iluzie, že všetci všetko platia a odvadzaju. Ku mne do práce práve chodia mecenáši a politici a oni prví “bez DPHačky” ceny pýtajú. Lebo to všade im tak vychadzaju v ústrety aj pri zákazkach, ktoré sú v desaťtisícoch eur. A my obyčajní ľudia si môžeme navzajom pomôcť aspoň drobnými službami “na čierno” a sa tu budeme udávať. 🤦🏼‍♀️ Otras.

Strana
z2