icon

Kto pracuje ako personalistka?

8. mar 2025

Prosim ak niekto robi personalistku

Pls koment.

Mam otazku

Vdaka

katica06
8. mar 2025

Veď napíš otázku...

autor
8. mar 2025

@katica06 zamestnavatel nam chcel zrusit oddelenie a prepustit 12 ludi ale kedze by nam musel 12 ludom dat odstupne tak oddelenie nezanikne, sef so zastupcom na danom oddeleni ostava a my 12 mame vypovede ale s tym ze nam nechcu dat odstupne a tak nam dali paragraf 68 - neporusili sme pracovnu disciplinu, ale ony nam tento paragraf dali a uviedli do papierov ze nam plynie vypovedna od 1.2.- 31.3.2025.
Moja otazka: narok na odstupne by sme mali mat ale kedze podla nich ze sme my porusili pracovnu disciplinu pricom nikto nic neporusil, co s tym sa da robit ? Vdaka

nelca84
8. mar 2025

Akoze vsetci 12-ti ste porusili pracovnu disciplinu? A cim?
Je to vase druhe porusenie prac. discipliny v priebehu 6 mesiacov? Alebo snad vam vsetkym dali zavazne porusenie prac. discipliny?

tiika
8. mar 2025

Jednoznačne podnet na IP, pokojne všetci 12ti. A cim ste mali podľa zamestnávateľa porušiť prac.disciplínu?

autor
8. mar 2025

@tiika podla nich je porusenie to ze davali nam skolenie, vela krat nam dali vyzvy na zlepsenie pracovneho vykonu ale problem nebol v nas ale vo vyssom manazmente ktory schvalili take veci kde sme prichadzali o zakaznikov a ony si to nechceli priznat ze treba vykonat take zmeny kde budu spokojni zakaznici ale aj firma.

tiika
8. mar 2025

Naozaj Vám dali ako dôvod výpovede porušenie prac.disciplíny? Ak tak, toto by mohol byt dôvod skôr na neuspokojivé plnenie prac.povinnosti. Ta výpoveď by bola neplatná. Určite sa obrat na nejakého advokáta či ten inspekt.prace. Na stránke IP je formular a informácie ako postupovat.

nelca84
8. mar 2025

@autorka odporucam podstupovat v zmysle par. 77 Zakonnika prace, nakolko inspektorat prace nema kompetenciu rozhodovat v spore medzi zamestnancom a zamestnavatelom

tiika
8. mar 2025

@nelca84 IP sa nemôže ani vyjadrovaťnapr. k tomu, či v niektorých prípadoch ide o porušenie prac.disciplíny, či zamestnávateľ postupoval v súlade so zákonom, alebo či dodržal všetky náležitosti a pod.?

nelca84
8. mar 2025

@tiika nie, pretoze nikde nie je exaktne uvedene v akych pripadoch ide o porusenie prac. discipliny. Vacsinou to byva upravene v pracovnom poriadku, ale nemusi byt. Taktiez je logicke, ze tam nemozu byt uvedene vsetky situacie, ktore mozu nastat. Je na posudeni zamestnavatela, co vyhodnoti ako porusenie prac. discipliny. V tomto pripade, najma ak ide o cele oddelenie, by som dala spolocne podanie na sud o neplatnost skoncenia PP. Len sa nesmie premeskat lehota, co je 2 mesiace odo dna, kedy sa mal prac. pomer skoncit.

maury
10. mar 2025

Pokiaľ ide o porušenie disciplíny, tak to musí byt uvedené v tzv. vytíkacom liste. S tým musí byt zamestnanec písomne oboznámený, podpis zamestnanca, podpis nadriadeného plus svedka incidentu. Tam musí byt uvedená doba nápravy. Pokiaľ toto neexistuje, tak porušenie pracovnej disciplíny vo výpovedi nie je dokázateľné a tým pádom je výpoveď neplatná. Môžeš dať podnet na inšpektorát prace, spravia vo firme kontrolu, ale vašu situáciu to nevyrieši. Postupovať v zmysle paragrafu 77 Zakonika prace a určite byt vami by som sa obrátila na právnika. Naj všetci a riešiť hromadne

pieksamaki
10. mar 2025

Ja som napadla vypoved, ktorá mi bola poslaná formou pdf formatu.....a to zo zahranicia....nájdite si pravnika.......a podajte na prislusny sud co najskôr.....aby ste stihli lehotu