Ku ktorému dňu končí RD?
Poradte mi prosim, ku ktoremu dnu konci RD? V den, ked dieta ma 3-tie narodeniny uz musim nastupit do prace alebo az na dalsi den? Na UPSVaR mi dnes povedali, ze na dalsi den, ale ci je to ozaj tak, nejak neviem vygooglit. Dakujem.
@lenzas Ahoj, neviem, ci ti pomozem, ale takto. Prave pred par dnami som sa bola pytat na UPSVaRe, do kedy mi je vyplacany rodicak. Rodicak je vyplacany za cely kalendarny mesiac v rovnakej sume, bez ohladu na to, v ktory den v mesiaci sa dieta narodilo. Podla tejto info by som povedala, ze do prace nasupujes az nasledujuci mesiac, nie nasledujuci den.
Baby, dakujem, lebo pisem ziadost na dovolenku a neplatene volno. Tak aby som dobre napisala datum, kedze uz som raz videla, ze niekto pisal, ze nastup hned v den 3. narodenin.
@lenzas tak neplatene volno nie je az taka jednoducha zalezitost ako si sa pytala ohladom nastupu po rd... O neplatenom vone musi rozhodnit "vrchnost" .. A k tej sa dostat je niekedy docela problem :D no a si si vedoma ze si budes musiet doplatit zdravotne poistenie za obdobie neplateneho volna?
@ikonica Chapem, ze to musi schvalit "vrchnost", ale u nas nejako to bezna vec, ze musim cakat, chcela som vycerpat dovolenku po MD, preslo uz viac ako 2 roky a odpoved nemam stale 🙂
A inac preco mam platit zdravotne poistenie? Ved ked sa nahlasim v zdravotnej poistovne, ako osoba starajuca o dieta do 6 rokov, tak nemusim platit zdravotne poistenie. Dnes som tam volala a mi to podtvrdili. Ja inac budem podavata ziadost na predlzeny RD, avsak nestiham to vybavit skor ako mi konci RD a k tomu kto vie, ci to vobec schvalia, tak zatial chcem neplatene volno, kedze malu nemozem dat teraz do skolky.
@ikonica
A este ked mozem sa opytat, kedze pracujes na mzdovom. Chcem vycerpat dovolenku, len mna zaujima ako ta dovolenka bude platena? Len so zakladneho platu? Viem, ze bezne je to z priemerneho zarobku za predchadzajuci stvrtrok. Ale ako to bude sa pocitat po RD, najma ked 4 mes pred MD bola som PN.
@lenzas hmm ale ked ta zamestnavatel nahlasi na neplatene volno do zdravotky, tak neviem neviem... Lebo ine by bolo, ak by ta viedol ako zamestnanca na predlzenej rd a ine ako na neplatenom volne... Pre istotu sa este raz opytaj v tej zdravotke, ze co ak ta zameatnavatel bude nahlasovat na neplatene volno, ze co vtedy s poistnym...
@ikonica Jaj, tak asi u nas to bude tak isto s tou dovolenkou, To bude lepsi pripad, mala som tam dost vela nadcasov, kedze v tom obdobi mali sme "povine" nadcasy 🙂
Nepisala som o predlzenej, lebo co som sa docitala, tak pokial nie je to platena RD, tak vraj sa to nepovazuje za RD a je to v tom pripade len neplatene volno, s ktorym zamestnavatel ani suhlasit nemusi. No skusim este raz zavolat do poistovne. Dakujem.
@lenzas ved prave, ze suhalsit nemusi lebo nemas papier o nepriaznivom zdravotnom stave dietata (vtedy je vlastne predlzena rd platena a ztel musi vyhoviet)... Darmo ze ty sa nahlasis ako osoba strajuca sa o dieta do 6 rokov, ked zamestnavatel ta bude viest ako z-ca na neplatenom volne a neplatene volno podobne ako absencia = prerusenie poistenia tzn. za tie dni si musis doplatit zdravotku sama...
@ikonica No skusim zavolat, ale co som citala, tak nemusim byt ani zamestnana. Vraj ked sa nahlasim ako osoba starajuca o dieta do 6 rokov, tak zdravotku by som nemala platit, jedine, dieta moze ist do skolky max na 4 hodin, ked viac, ta potom treba platit zdravotne poistenie. Ale radsie dva krat sa opytat, ale ked bude treba platit, tak aj tak na vyber nemam, jedine aby som vedela co ma caka, lebo nerada by potom zistila neskor, ze som na zozname neplaticov 🙂
Ach zeny, ak niečomu nerozumiete na co rozdávate zbytočne zavádzajúce rady?!

@lenzas keď som išla z materskej na RD mi o tom prišiel oznam a tam to bolo uvedené, presný dátum kedy mi RD končí. Syn sa narodil 29.11. predčasne, na materskú som nastúpila 24.11 a RD mi konci 31.11