Kuchárka v materskej škole ako pomocná vychovávateľka
Ahojte prosím vás chcem sa iba informovať, ako je možné že kuchárka s výučným listom pracuje v škôlke s deťmi ako pomocná vychovávateľka a nemá žiadne iné vzdelanie. Ako naozaj som nahnevaná že druhé čo majú VŠ alebo si robia tak ich nechcú zamestnať, a takéto pani kuchárky, upratovačky v pohode… A podotýkam že dotyčná pracuje skoro celý život ako kuchárka 🤣
No u nas je to tiez takto ....ale je to poriesene tak ze skolka je len ako poldenna prevadzka nakolko obec nevie platit dve ucitelky a poobede je len takto ako pestunka pani ktora nema pedagogicke vzdelanie ale neviem uz ako to je nazvane v papieroch ta poobedana cast ....v opacnom pripade by bud nebola vobec skolka alebo by si rodicia museli chodit pre svoej dieta na obed ....ale za mna ja s tym problem nemam nakolko naozaj ta pani len pride deti idu obedovat je tam s nimi ucitelka idu spat ucitelka potom odchadza a deti ked vstanu oblecu sa idu na olovrant a ledva dojedia a uz rodicia tam stoja a chodia si pre deti ....cize poobede skoro s nimi vobec nie je
V skole asistentky maju bud 2r. pedag.minimum alebo napr. bc specialnu pedagogiku.
U nas pomahaju ucitelkam casto upratovacky, ak by z nich spravili pomocne vychovavatelky, nevadilo by mi to. Deti ich maju radi, poznaju ich, ucitelsky kolektiv ich pozna a uz vedia "co a ako". Cize logicky to dava zmysel. Ak by, ale na pohovor prisli dve uplne nove uchadzacky, tak by malo mat vzdelanie vyhodu, ale tam tiez zalezi, ci novy clovek sadne do uz zabehnuteho kolektivu a ci to dane vzdelabie je na danu poziciu naozaj dolezite.
A nieco uplne ine by bolo ak by z nich spravili rovnocenne ucitelky.
Nuz ak studujes predskolsku a elementarnu pedagogiku tak potom poznas:
173/2023 Z. z. Vyhláška o kvalifikačných predpokladoch
a tam si sadnite s kamoskou pekne a najdite pedagogicky asistent, a pomocny vychovavatel....a aj to kam sa zaradzuje socialna pedagogika
U nas pomahaju ucitelkam casto upratovacky, ak by z nich spravili pomocne vychovavatelky, nevadilo by mi to. Deti ich maju radi, poznaju ich, ucitelsky kolektiv ich pozna a uz vedia "co a ako". Cize logicky to dava zmysel. Ak by, ale na pohovor prisli dve uplne nove uchadzacky, tak by malo mat vzdelanie vyhodu, ale tam tiez zalezi, ci novy clovek sadne do uz zabehnuteho kolektivu a ci to dane vzdelabie je na danu poziciu naozaj dolezite.
@banalu my tak mame, nastupila ako upratovacka, 7 rokov si odkrutila ako upratovacka a pocas toho zacala studovat a aj studuje a tento rok ako dosiahla Bc, je ucitelka a nikto nema problem....zienka sa vzdelava a poviem, ze doslova aj niektore ucitelky skryje do vacku v pohode. Rodicia ju miluju, deti tiez a my ostatok personal ju nedame ani za svet nikomu ani keby martankovia pristali na planete...niekedy kto zacina od spodku, vie toho viac ako niekto z VS a caka, ze je z nej paf....
Pomocná vychovávateľka v škôlke má minimálny plat, žiadna vysokoškoláčka by to za ten plat nerobila....a aké vzdelanie treba pre pomocnú vychovávateľku? nie je to učiteľka, pomáha deťom pri hrách, pri aktivitách, s obliekaním.....je to pomocná sila
Co Ti vlastne prekaza. Bije deti, nadáva im, ponizuje ich? Ak nie, co sa riesi? Lebo pre mna je dolezity vvztah k detom. Svokra roky upratovala v skolke a pomahala aj ucitelkam. Deti ju milovali.
pomocny vychovavatel je nepedagogicky zamestnanec a robi pomocne prace pri detoch, nepotrebuje vysoku skolu ako pedagogicky asistent ucitela. Zarobi podobne ako upratovacka okolo 700 eur v cistom a robi plnych 8 hodín denne /pedagógovia a asistenti majú kratsi pracovny cas na pracovisku + praca na doma
Tak ja poznám osobu xy kt.sa za mladi živila 🔸️ eskort a momentálne si robí 2r.pedagog.minimum (ale ako povedala ju nemajú čo naučiť ide len o papier) a šup bude p.vychovavateľka 🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤦🤷♀️😶 v tejto krajine je všetko možné ako nič🤞
@belaanabela ja mam mlade babenky spoluziacky na pravnickej a robia ecort, a kazdy to vie a aj OF maju, su za vodou a ja v zivote tolko nezarobim ani za cely zivot ako oni za tyzden..vecer su v na byte a "pracuju" a cez den sedia nad knihami a rovnako sme skoncili Bc a su hrde...napol pravnicky....a o niektorych ucitelkach/medickach radsej pomlcim....mam kolegynku co rovno skonci pracu doobedu v skole a vecer sedi pred PC na live pred kamerou a vyzlieka sa....tak co ku tomu dodat....
Čo je na tom také vtipné, že niekto pracuje celý život ako kuchárka, že tam bol nutný ten smajlík???
Co Ti vlastne prekaza. Bije deti, nadáva im, ponizuje ich? Ak nie, co sa riesi? Lebo pre mna je dolezity vvztah k detom. Svokra roky upratovala v skolke a pomahala aj ucitelkam. Deti ju milovali.
@jurly riesi,ze ona,pani s VS nebola prijata na to miesto,ale obycajna kucharka ano. Ego
@jurly riesi,ze ona,pani s VS nebola prijata na to miesto,ale obycajna kucharka ano. Ego
@petulda333 a určite by bola happy, keby makala okolo detí za minimálnu mzdu.. lebo na tejto pozícii je jej VŠ k ničomu, ani plat jej to nenavýši....
@petulda333 a určite by bola happy, keby makala okolo detí za minimálnu mzdu.. lebo na tejto pozícii je jej VŠ k ničomu, ani plat jej to nenavýši....
@nikaeli asi tak
Socialna pedagogika je smer vychovavatelstvo takze sa moze hlásiť do druziny ale nie do skolky. Do skolky treba elementarnu pedagogiku qle strednu pedagogicku
@belaanabela ja mam mlade babenky spoluziacky na pravnickej a robia ecort, a kazdy to vie a aj OF maju, su za vodou a ja v zivote tolko nezarobim ani za cely zivot ako oni za tyzden..vecer su v na byte a "pracuju" a cez den sedia nad knihami a rovnako sme skoncili Bc a su hrde...napol pravnicky....a o niektorych ucitelkach/medickach radsej pomlcim....mam kolegynku co rovno skonci pracu doobedu v skole a vecer sedi pred PC na live pred kamerou a vyzlieka sa....tak co ku tomu dodat....
@lubkavargova1 to odkial vies? Sa ti pochvalipa s tym ze sa vyzlieka? Sa neboji ze to niekto zo školy zisti a ma po reputacii
Pozri čo sa rozčuľuješ,kto má lepšiu známosť má miesto.Tu píšeš zbytočne.
Ja poznám ženu, co robila 20 rokov predavačku, spravila si 2 ročnú školu zdravotná asistentka a teraz robí vrchnú sestru akože v domove dôchodcov ... Na Slovensku všetko možné
To, či ju vezmú rozhodne nezávisí len od toho, či má školu. Na pozície asistenta, je vždy veľa záujemcov. Aspoň u nás sú tieto miesta vždy rýchlo obsadené.
Pomocná vychovávateľka nie je pedagogický zamestnanec, nemôže ani učiť. Nepotrebuje pedagogické vzdelanie. Pomáha pri obriadení detí, najmä tých menších, pri obliekaní, rozdávaní stravy, zberaní špinavého riadu,... Robí len pomocné práce, ktoré mnohokrát učiteľky odmietajú robiť, že oni sú na to, aby učili a tak sa stáva, že dieťa ide vonku nepozapínané, s obnaženým krkom, tie malé, zvyknuté na kŕmenie, jedla sa ani nedotknú,... Ak sa v škôlke nachádza dieťa so špecifickými poruchami, požadujúce najmä kvôli nekontrolovanému správaniu asistenta, potom je taká sila tiež prijatá na výpomoc. Taktiež aj keď sú v škôlke nejaké rómske deti a pod. Ale nie je to pedagogický pracovník, iba pomocná sila.
Pomocná vychovávateľka nie je asistentom učiteľa ako v ZŠ, kde sa zapája aj do pomoci pri učení. Netreba si tieto 2 pojmy mýliť. Asistentka v MŠ vypomáha len pri manuálnych prácach napr. umyje a prezlečie pokakané dieťa, obriadi tie malé po WC, dokŕmi,... Sú pri tých najmenších od 2 rokov alebo aj hendikepovaných. No využívané sú ku všetkým ak už ich MŠ má.
Žiaľ k obyčajnej pozícii v MŠ na tie najpodradnejšie práce sa svojim komentárom ozýva aj pedofilka.. - lubkavargova1. Podľa jej vyjadrenia ide skutočne o pedofilku, ktorá si asi prácu v MŠ zamieňa s vyzliekaním sa pred zrkadlom a privyrábaním si pochybným spôsobom. Je naozaj presvedčená, že to pomocné vychovávateľky maličkým deťom robia? Jej komentár je perverzný hnus, ktorý sa nemá týkať maličkých detí.
Moje dieťa minulý rok končilo v súkromnom zariadení, škôlke,kde pani, ktorá doobeda varila a pripravovala im stravu, mnohokrát poobede ostala ako "pomocná vychovavatelka". Detičky uspavala,aj pri pobyte vonku vypomahala,poobliekala,umyla, čo bolo treba..a viete čo? deti ju zbožňovali a dodnes zbožňujú,proste obľúbená, milá, empatická... vždy na deň učiteľov dostávala darčeky aj ona..tu je presne vidieť akými očami ju videli deti a ako sa na to pozerá dospelý.. Mimochodom tá pani nebola ani vyucena kuchárka,robila popritom home office (účtovníčka)ako hobby,ale zaskatulkovat a ohodnotiť človeka najlepšie s predsudkami vieme, že áno? len toľko..pre mňa je rovnako dôležitá ako iné povolania a to, že môže počas dňa s niečím pomôcť aj vášmu dieťaťu, vám tiež vadí?
Autorka a teraz ako co ?Zrejme závidite keď Vašu známu tam nezobrali
@banalu DAKUJEM za takýchto ludí so srdca ❤
Neviem prečo má niekto potrebu stale osočovať upratovačky ,kuchárky...Mnoho ľudí ani len netuší aké chodíme z práce domov vyčerpané....ja osobne mam pocit ,že upratovačkám sa už dáva extremne veľa povinností co sa týka skolky....Vo veľa veciach pomáhame učiteľkám s deťmi ,ale áno beriem to,ved na jednu učiteľku 18 až 20 detí je dosť,a nie ešte aby vsetkých sama obliekala atd,To chápem....ale prečo sa nepomože aj tým upratovačkám,napr.cez letné prázdniny ....strašne by nam to pomohlo a padlo na užitok...nikto nemá predstavu co to je dvíhať postielky,prekladať nábytok,stoly ,dezinfikovať vsetky hračky poznášať do umyvárky ,obliekať-vyzliekať tolko postielok sama a v tých horucavach v lete je to na odpadnutie...dakedy uz ideme naozaj s posledných síl ,a najsmutnejšie na tomto celom je,že sme ako ľudia neni vôbec finančne ohodnotení....ja som už poviem pravdu nie raz z tejto práce demotivovaná ,a už som veľa x "dávala výpoved"
dakujem že aj v dnešnom svete sa najde taký ludský prístup ako máte vy ,kiež by vas bolo viac 😘
Na to, aby pomohla deťom so sebaobsluhou (umyť rúčky, prezliecť sa, či obuť a papať), prípadne aby ich prebalila a prezliekla (lebo aj také deti máme), či aby prezliekla postieľky a vymenila uteráky, na to naozaj nepotrebuje žiadne 'špeci' vzdelanie a postačí maturita. Keď sa chceš rozčuľovať, najprv si zisti o akú pozíciu ide. Pretože človeka s VŠ na pozíciu pomocnej vychovávateľky ani nevezmú - je prekvalifikovaný.
@nikaeli je ťo úplne normálne aj u nás je pani ktorá toto robí, upratuje im postieľky, perie,pomôže s jedením keď treba aj keď sa ide na prechádzku.
Ohodnotenie nepedagogických zamestnancov v školstve je príšerné, no bolo aj horšie. Nedávno, keď minimálna mzda sa pohybovala okolo 600 Eur a mnohí si povedali, že za toľko sa im neoplatí ani vstať, nepedagogickí zamestnanci mali výnimky z platových tabuliek, pretože na tabuľkovej úrovni minimálnej mzdy boli niektorí pedagogickí zamestnanci ako asistenti učiteľa. Výnimka bola o tom, že hlavne kuchárky, upratovačky, školníci mali platy nižšie ako minimálna mzda. Upratovačka a vyučená kuchárka dostávali v hrubom okolo 450 Eur. Keď pred niekoľkými rokmi vyšli bojovať do ulíc aspoň za právo dostať minimálnu mzdu, mnohí o nich pohŕdavo hovorili, že čo by ešte chceli, atď. Aj učiteľ s dlhoročnou praxou, s VŠ ako lekár má tiež cca o 3500 Eur v priemere menej ako lekár. Ale za lekárov a ich práva a vyššie platy mnohí išli do ulíc. Aj starkí so 400 Eurovým dôchodkom bojovali za lekárov s vyše 5 tisícovým platom, aby dostali viac.
Tak co ti brani podat staznost na zriadovatela alebo rovno na ministerstvo...no daj ktora je to skolka, preklepneme..ja riesim na pravnom oddeleni taketo zaujimavost. takze ktora skolka? Velmi rada sa tam vyberieme na workshop a mensiu debatu.
@lubkavargova1 U nás mám pocit je tiež niečo podobne v škôlke. Akurát iná pozícia

Na to, aby pomohla deťom so sebaobsluhou (umyť rúčky, prezliecť sa, či obuť a papať), prípadne aby ich prebalila a prezliekla (lebo aj také deti máme), či aby prezliekla postieľky a vymenila uteráky, na to naozaj nepotrebuje žiadne 'špeci' vzdelanie a postačí maturita. Keď sa chceš rozčuľovať, najprv si zisti o akú pozíciu ide. Pretože človeka s VŠ na pozíciu pomocnej vychovávateľky ani nevezmú - je prekvalifikovaný.