Kvôli odpisu z registra trestov nedostanem prácu v školstve
Uz je to viac ako 20 rokov dozadu, kedy som si nevedela najst pracu.. A tak som po polroku intenzivneho hladania kyvla na ponuku ekonomky v spolocnosti, ktora mi iny peniaz davala v skutocnosti a iny peniaz som mala oficialne na vyplatnej paske… Takto pracuje teraz uz menej ludi, ale v tej dobe to bol v mojom okoli pomerne casty jav. Tym, ze som robila ekonomku, vyplacala som prave aj tieto mzdy - cize mesacne mi rukami preslo asi 150 - 200 tisic korun, na ktore som nemala v pokladni realne danove doklady, iba nejake papieriky o prevzati… Uz si naozaj nepamatam, z akeho dovodu k tomu doslo, ale pri mojom odchode odtial mi nevyplatili mzdu. Nie len ze mi nezaplatili to co som mala dostat akoze dohodnute, ale nevyplatili mi ani to, co som zarabala oficialne… Mala som necelych 23 rokov, bola som mlada a plna idealov a spravila som to, co by som teraz s mojim rozumom uz neurobila - pretoze viem ze had sa bosou nohou nedrazdi. Ja som si dovolila totiz vtedy na svojho uz byvaleho zamestnavatela podat trestne oznamenie pre nevyplatenie mzdy a odstupneho, pretoze som mala pocit, ze som v prave. Jeho reakcia bol protiutok - vybrali z tych vsetkych dokladov, ktore mi presli za tie roky rukami, jeden konkretny a podali na mna trestne oznamenie pre trestny cin sprenevery. Nejdem opisovat moje pocity z vysluchov, ani ako ma to stalo naozaj vela sil… Zaver je taky, ze mi prisiel trestny rozkaz ze som vinna a v rozsudku bola pokuta (asi 6-7 tisic korun) a asi aj podmienka 12 mesiacov, uz si naozaj nepamatam… Ja som proti trestnemu rozkazu podala odpor - bola som presvedcena o svojej nevine a naivne som si myslela, ze ved ked poukazem ako to tam fungovalo, vinny budu oni a nie ja… No naivita, toto nikoho v konani nezaujimalo…. V den, kedy mi prislo predvolanie na hlavne pojednavanie, som sa zosypala….. Vyhladala som advokata, ten mi okrem ineho povedal - “Pani, malokedy sa stava, ze klientom verim, ze su nevinni, ale o Vasej nevine som presvedceny a viem, ze mi vravite pravdu. Staci mi k tomu ze vidim za aky trestny cin Vas odsudili v tomto trestnom rozkaze a aky prehnane nizky trest ste dostali - este som nevidel a ani nepocul ze by niekto dostal za trestny cin sprenevery iba pokutu. Vy nie ste typ, ktory bude pachat trestnu cinnost - mate dve moznosti. Bojovat o Vasu nevinu, co je na dlhe lakte, stat Vas to bude vela sil a trvat to moze roky. Sama vidite a citite, ako Vas to nici. Alebo proste stiahnete ten odpor, co ste podali, nadobudne pravoplatnost tento Trestny rozkaz, zaplatite pokutu a budete mat klud. ” Rozhodla som sa pre tu druhu moznost..
Zivot plynul, pracovala som medzitym u viacerych zamestnavatelov, vsetko v poriadku a bez problemov… Po rodicovskej som nastupila do korporatu, kde som uz takmer 10 rokov. Neviem si predstavit tu pracovat do dochodku, tak uz dlhsie uvazujem co by som rada v zivote robit a ze by som rada uplne zmenila svoj pracovny zivot. Nikdy ma ucitelstvo nelakalo, az naozaj poslednu dobu. A tak ma tato zmena v mojom zivote nabudila, ze som nejak rozdychala sikanu v korporate, nabrala silu tam vydrzat - lebo som uz videla svetlo na konci tunela, teda to, ze tam skoncim a budem pracovat v uplne odlisnej oblasti…. Kedze nemam potrebne pedagogicke vzdelanie, dala som si v mojom veku prihlasku na vysoku skolu, rozposlala ziadosti do skol v mojom okoli…. Proste zila som touto predstavou, ze od septembra 2023 uz budem zamestnana v skolstve a dam korporatu a zlej sefke zbohom. A potom som vcera narazila na to, ze pedagogicky zamestnanec dava ODPIS registra trestov. Nie vypis. Ale odpis a podla zakona teda u pedagogickeho zamestnanca nesmie byt ziaden zahladeny trestny cin. Je jedno, ze je to trestny cin ktory nema absolutne suvis s detmi a mladezou, s nasilim…. A rovnako je uplne jedno, ze bol spachany 20 rokov dozadu. A uz vobec nikoho nezaujima, akym sposobom k tomu zapisu do trestneho registra doslo. Proste vcera sa mi zrutil svet.
dievcata, ak by to nejaku zaujimalo - bezuhonnostou pedagogickeho zamestnanca som presla, presne ako pisala @natalienka12 - takze profesia zmenena a po dvoch tyzdnoch v novej praci viem ze toto bola spravna cesta 💖
Ahoj, ešte stále si pedagóg ? Aj pokračuješ od septembra ?
Zaujíma ma to lebo ja to zvažujem ....
Tiež som nikdy neučila.
(prípadne mi napíš prosím správu aj súkromne ak sem nechceš písať)
@blunka ano, po roku mi predlzili zmluvu, takze som v skolstve - teraz uz ako samostatny pedagogicky pracovnik a nemam v plane do dochodku nieco menit ;) spokojna som tam velmi
Hihi super teda že to tak dobre dopadlo, prajem nech sa darí aj naďalej 🙂 .
@blunka dakujem ;)
Ahoj, učíš nejaké predmety? Tiež uvažujem nad navratom do školstva
@1andrea111 neucim, robim asistentku. Ucit mam v plane neskor - ked budem mat hotovu skolu 🙂
@1andrea111 minuly rok som pravidelne suplovavala, najcastejsie matematiku - a tu by som si rada spravila ako rozsirujuce casom, ale teraz sa mi este neda.... ale taky je plan na najblizsiu desatrocnicu 😀

@panelacikova ano, preverovaniu sa nevyhnem. Doteraz som v kazdej praci pri nastupe davala vypis z registra trestov. Tu sa predklada odpis, takze som zachaosila a asi dva dni bola totalne v strese. Ale vdaka
@natalienka12 stres opadol, preverovaniu sa uz vobec nebojim a viem ze je to v poriadku a som bezuhonna pre pracu pedagogickeho pracovnika.