Lekári majú môj obdiv
Mna normalne lekari fascinuju. Musia byt extremne mudri ludia. Maju moj obdiv. ❤️
zas až taký nadľudia nie sú... poniektorí sa tam dostanú ozaj po známosti, popr. aj vyštudujú tak...
aj keď považujem školu za asi najťažšiu spomedzi všetkých VŠ...
@deti95060810 ano, je pravda, ze boli aj taki, povacsine deti doktorov, ktore tam sli z donutenia rodicov, flakali to, boli na skuskach mepripraveni a vzdy zazrakom presli. Ale z cca 300 ludi v rocniku ich bolo max.do 10
Ja takto obdivujem pilotov, ako ty lekárov. Mala som spolužiačku, učila sa na strednej iba na dvojky, trojky a teraz je z nej lekárka. 😏
@eva112014 otazne je, ci mala 2, 3, lebo na viac nemala alebo preto, lebo ju to nebavilo a flakala niektore predmety. Ine je ucit sa uz odborne veci, ktore ta bavia. A aka je z nej lekarka? Ja som mala spoluziacku na VS, ktora mala skoro same Acka, koncila s cervenym diplomom, ale pacienta na stazach pomaly vysetrit nevedela. Vedela sa nabiflit poucky, vzorce, ale nerozumela tomu, ked sa jej pytali na cvikach, ze preco to tak je, nevedela odpovedat. Je z nej teraz lekarka v labaku. Takze znamky nevypovedaju o vsetkom.
Poznám veľa úžasných lekárov alebo medikov, pre ktorých je to naozaj poslaním, sú neskutočne šikovní, pracovití a naozaj sú to ľudia na svojom mieste a tých úprimne obdivujem (rovnako ako veľa iných povolaní), ale poznám aj takých, ktorí sú síce extrémne inteligentí, ale bolo im ubraté na EQ, cítia ako polobohovia a empatia im nič nevraví a sú to vyslovene hovadá v súkromnom živote alebo napr. medicínu bude o rok končiť aj spolužiačka, ktorá je neskutočne pracovitá a dokáže sa nabifliť toho veľmi veľa, neskutočne si to oddrela a to je obdivuhodné, ale jednoducho taká prirodzená inteligencia a logické uvažovanie jej robili vždy problémy a keby si sa s ňou bavila a hocičom inom ako odbore, tak naozaj nemáš pocit, že je to múdry človek 😅
@eva112014 ja poznám synovu spolužiačku .... na zš na prvom stupni na vysvedčení mala 3... ako skončila zš neviem - syn odišiel zo 4 tr. na 8 r.gymn.
No asi slečna po čase dostala rozum...😉
Zoznamim ta s mojim byvalym lekarom... ten na 100%za slaninu vystudoval.
@eeffka 😀
velmi naivna predstava
@deti95060810 Ešte celkom skoro dostala slečna rozum. 😁 Aj ja mám v okolí prípady ako vyštudovaný mäsiar a potom právnik. Vyučený maliar a dnes je z neho doc. Sú, sú také prípady. Ja som skôr proti tomu, ak nie dieťa, ale rodič silou mocou núti to dieťa, že musí a basta.
Mna vsetky iluzie opustili po tom, co som byvala na internate s medikmi 😑
Lekárov obdivujem aj ja, ale bohužiaľ nie je lekár ako lekár. Ja obdivujem ak zdravotné sestry, tie sú musia vytrpieť oveľa viac, čo sa týka nemocníc a podobne. Ale aj tam platí nie je sestrička ako sestrička, ako asi všade.
Môj názor tiež. No niekedy to tak bolo, v súčasnosti sa dosť z nárokov poľavuje. Poznám doktorov, ktorí sú neskutočne hlúpi, napríklad veria hlúpym názorom a teóriám či nedokážu zmerať dioptrie. Konkrétne som zažila.
Poznám veľa nie veľmi múdrych lekárov. Napr som zažila že počas resuscitacie lekár čítal nový čas. Alebo výrok od lekára nechajme to na prírodu je tiež fascinujúci.
Lekár je tiež len človek, netreba na to zabúdať. Ako funguje zdravotníctvo a ľudská stránka lekárov zistíš keď začneš po nich behať. Úroveň vedomostí ako aj charakter začneš posudzovať pri diagnózach, ktoré sú veľmi vzácne a ty stojíš na strane pacienta. Mám bohaté skúsenosti, by som mohla napísať o tom celú knihu. Platí však všeobecné – v každom povolaní sú ľudia, ktorí tam nemajú čo hľadať a nemajú na to vedomosti, aby to vedeli dobre vykonávať – tých tvorí zvyčajne 20 %. Potom je veľká skupina cca 80%, ktorí sú priemerní, jedny lepší a druhý horší. Zvyšných 10 % sú niekde inde a už je to pán odborník v danom obore, a z toho len možno 1 - 2 % je sú taký, že top top. Takéto delenie funguje aj u lekárov. Pacient musí často krát meniť lekára, lebo natrafí zrovna na dolných 20 %, pričom ten človek nemal nikdy doštudovať medícinu a aj tak je z neho lekár z ťažko pochopiteľných dôvodov. Nie len medicína je náročná, je veľa povolaní, ktoré vyžadujú vedomosti a neustále vzdelávanie. Tí lekári, ktorý sú tí lepší tak makajú a vzdelávajú sa ďalej. Žiaľ ten horší prípad je taký, že lekár si ide nazbierať kredity štýlom, že na danom podujatí zje keksí, vypije džúsik a koniec. A toto prežije v zdravotníctve 30 rokov s pár základnými diagnózami, čo vie stanoviť. Keď nevie, pošle pacienta preč, je nepríjemný, arogantný a neslušný. O charaktere a správaní by sa tiež dali písať romány. Natrafíš na všelijakých: príjemného, snaha pomôcť, slušného, ale aj arogantného, nemorálneho či aj takého ktorý za peniaze je ochotný aj ublížiť pacientovi, hlavne aby dostal zaplatené za zbytočnú či ohrozujúcu operáciu či zákrok. Lekári sú ľudia ako všetci ostatní a tá rôznorodosť je veľmi vidno – rovnako ako v každom povolaní (aj na predavačku natrafíš na rýchlu, šikovnú a usmievavú a tiež na presný opak).
@gemerka17 prepac, ale dufam, ze ty neeobis nic s cislami a matematikou, kedze pises:
ktorí tam nemajú čo hľadať a nemajú na to vedomosti, aby to vedeli dobre vykonávať – tých tvorí zvyčajne 20 %. Potom je veľká skupina cca 80%, ktorí sú priemerní, jedny lepší a druhý horší. Zvyšných 10 % sú niekde inde a už je to pán odborník v danom obore,
A to nam vyjde krasny celok, ktory ma.....tramtadadaaaa 110%🙉🙉🙉
Tak isto dufam, ze nerobis ani nic s gramatikou, lebo potom si niekde na spodku tych 20% toho 110 percentneho celku
@mimi3008 horných 10% bolo myslenych z tých 80%. A prestaň sa hneď urážať, či vari sa vidíš vedomostne a správaním ako lekarka v odpadovej časti 20 % ? Ak sa ťa to dotklo tak makaj na to, aby si bola pani odborníčka a nie preplavala v zdravotníctve svoju 30 ročnú karieru za jedným stolom v ambulancii a omielala dookola 3 diagnózy a svoje ego. Sama vieš, že toto delenie medzi lekármi funguje. Nie každý je odborník a má na to liečiť ľudí aj keď titul MUDr. pred menom má. Holt toto je čistá pravda. Môžeš sa zhodnotiť do ktorej skupiny patríš ty. Chudáci pacienti, ak je to najspodnejsia.
To je aj u mňa niečo pred čím skladám klobúk. Stretnúť odborníka s empatiou a pokorou je u mňa ako balzam na dušu. V situácii keď ste v strese a čakáte to najhoršie vám povie lekár ,,všetko bude dobré,,tak viete že to tak bude. Bohužiaľ stretla som sa aj s aroganciou no takých ja davam mimo tejto profesie. Pamätám si len tých čo mi naozaj pomohli a moja vďaka je veľká.
@gemerka17 neboj, ja v ambulancii nesedim, pracujem na dost akcnom oddeleni...ale mne v zasade vadi, ze kazdy si hned otvara hubu na lekarov...trebalo by si to vyskusat, vsetky tie pracovne podmienky. Aspon teda ta nemocnicna sfera, nevravim, ambulanti, ktori ambuluju do 13tej to maju kusok lepsie
@mimi3008 ja ale nekritizujem len lekárov ale ono je to tak v každom povolaní, že niekto je lepší a niekto nie. U lekárov je preto vidieť pochybenie ako veľkú chybu lebo sa to prejaví na zdraví človeka, čo môže končiť smrťou, trvalými alebo zbytočne dočasnými následkami. Preto je to taká zodpovedná a náročná práca, to isto vieš. Sama si v zdravotníctve a ešte keď v nemocnici tak si isto videla toho dosť, čo a ako niekto zanedbal, neurobil, bál sa poisťovne a nemohol urobiť, alebo mu to nedoplo. Osobitná kapitola je charakter. Boli a sú tu kauzy s úplatkami a kadečím. Zas zdôrazňujem je to o ľuďoch a tí sú rôzny to isté nájdeme aj v politike, manažmente a v iných odvetviach. Len si treba povedať pravdu, že lekár sa môže tiež mýliť a polobohovia nie sú. Ak miluješ svoju prácu a robíš maximálne pre pacienta v SK podmienkach tak ťa len chválim a dúfam, že ti to dlho vydrží.
Ja tiež obdivujem doktorov, vedieť operovať človeka nie je určite ľahké 😄🤗 obdivujem aj zdravotné sestry teda aj moju maminu 🥰
😊

Je to poslanie, nie povolanie, je to pre mna splneny sen od detstva, hoc som t.c. na MD, milujem svoju pracu