icon

Ľútosť nad odchodom zo školstva

12. okt 2025

Ahojte, odisiel niekto zo skolstva pracovat do inej oblasti a nasledne to olutoval? Dakujem

anonym_645515
12. okt 2025

nepoznám nikoho kto by oĺutoval . ale boli to skôr už p. uč. ktoré boli v školstve dlhší čas.
dokonca poznám aj takých čo išli do školstva posledných 15 r. pred dôchodkom a tiež si pochvaľovali

anonym_0ff03a
12. okt 2025

@anonym_autor ja osobne nepoznám nikoho, kto oľutoval, nevrdím, že sa taký nenájde. Poznám muža, ktorý odišiel pracovať ako realitný maklér, lebo mi to rozprával, keď sme predávali byt, poznám pani, ktorá odišla robiť do stavebnej poisťovne, ďalšiu, ktorá podniká v agroturistike a jedna pani pracuje ak účtovníčka pre jednu firmu. Vekovo to bolo dosť rozptýlené, od asi 5 rokov praxe po 20

anonym_c83346
12. okt 2025

@anonym_autor Vratit do skolstva sa vies vzdy.

anonym_fdd4de
12. okt 2025

@anonym_autor nemozem povedat ze som odchod lutovala, no akonahle to bolo mozne som sa do skolstva vratila.
V prvom rade vidim zmysel toho co robim, to je najvacsia motivacia. No ocenujem aj benefity v podobe volnych prazdnin, vikendov, vecerov, isteho prijmu a stabilnej prace.

anonym_1a76f7
12. okt 2025

@anonym_autor Odisla som hned po prvom roku. Nie, nelutujem to. A ani som sa don neplanovala vratit, ked boli deti male. Ja som vzdy po dni v skole bola unavena viac ako kedy potom po 8 hodinovej praci. Plus silne namahane hlasivky, kazdy mesiac na PN. Nie, dakujem. Odchod naozaj nelutujem.

anonym_bf3232
12. okt 2025
@anonym_fdd4de

@anonym_autor nemozem povedat ze som odchod lutovala, no akonahle to bolo mozne som sa do skolstva vratila.
V prvom rade vidim zmysel toho co robim, to je najvacsia motivacia. No ocenujem aj benefity v podobe volnych prazdnin, vikendov, vecerov, isteho prijmu a stabilnej prace.

@anonym_fdd4de Vidím školstvo úplne opačne ako ty. V školstve ťa nikto nikdy neocení. Ani vedenie školy, ani kolegovia, ani rodičia a už vôbec nie cudzí haranti. Tá práca sama o sebe nemá v dnešnej dobe zmysel. Možno na nejakej výberovej škole, ale určite nie na bežnej ZŠ alebo SS, kde berú všetko a tak sa aj žiaci správajú. Nehovoriac o kadejakých diagnózach, ktoré ti žiaci majú. Učiteľ je na spodku spoločenského rebríčka, je to chudák, do ktorého si každý rád kopne - vrátane mamičiek z MK, ktoré častokrát nevedia ani poriadne písať. O plate ani nehovorím.
@anonym_fdd4de Voľné večery a víkendy? To si asi neučila vedomostný predmet a nepoznáš nekonečné opracovanie pisomiek, testov, slohov...

anonym_fdd4de
12. okt 2025
@anonym_bf3232

@anonym_fdd4de Vidím školstvo úplne opačne ako ty. V školstve ťa nikto nikdy neocení. Ani vedenie školy, ani kolegovia, ani rodičia a už vôbec nie cudzí haranti. Tá práca sama o sebe nemá v dnešnej dobe zmysel. Možno na nejakej výberovej škole, ale určite nie na bežnej ZŠ alebo SS, kde berú všetko a tak sa aj žiaci správajú. Nehovoriac o kadejakých diagnózach, ktoré ti žiaci majú. Učiteľ je na spodku spoločenského rebríčka, je to chudák, do ktorého si každý rád kopne - vrátane mamičiek z MK, ktoré častokrát nevedia ani poriadne písať. O plate ani nehovorím.
@anonym_fdd4de Voľné večery a víkendy? To si asi neučila vedomostný predmet a nepoznáš nekonečné opracovanie pisomiek, testov, slohov...

@anonym_bf3232 ucim matiku takmer 15 rokov. Ano, mam volne vikendy aj vecery. Pisomky opravujem v skole. Stane sa, ze mi obcas ostane aj praca na vikend, no neda sa to porovnat s tym, kolko roboty som mala cez vikend v inej sfere.
Minus skolstva je nizsi plat.

anonym_0ff03a
12. okt 2025
@anonym_fdd4de

@anonym_bf3232 ucim matiku takmer 15 rokov. Ano, mam volne vikendy aj vecery. Pisomky opravujem v skole. Stane sa, ze mi obcas ostane aj praca na vikend, no neda sa to porovnat s tym, kolko roboty som mala cez vikend v inej sfere.
Minus skolstva je nizsi plat.

@anonym_fdd4de tak teraz neviem, jeden z tých učiteľov, o ktorých som písala odišiel samozrejme kvôli platu, ale ďalším dôvodom bolo to, že trávil večery a niekedy aj víkendy opravami písomiek. Tiež matematikár, asi záleží na akej škole

raszuz
12. okt 2025

Ja som po 24 rokoch v inej sfére išla do školstva. Som tam štvrtý rok. Ak to mám zhodnotiť, nie je ľahké, ala baví ma to. Avšak vzhľadom na rôzne okolnosti, neviem, či zotrvám.

anonym_ff3441
12. okt 2025
@anonym_0ff03a

@anonym_fdd4de tak teraz neviem, jeden z tých učiteľov, o ktorých som písala odišiel samozrejme kvôli platu, ale ďalším dôvodom bolo to, že trávil večery a niekedy aj víkendy opravami písomiek. Tiež matematikár, asi záleží na akej škole

@anonym_0ff03a no tiež som odišla, tiež matematika. A to že má dotyčná voľno a stíha opravovať v škole akosi neverím. Učila som 5 tried, už príprava trvala večnosť, lebo pre každú diagnózu špeciálne upravená písomka a ešte aj musela byť odsúhlasená špeciálnym pedagógom. A o opravách už radšej nepíšem. A to všetko za smiešny plat

anonym_0ff03a
12. okt 2025
@anonym_ff3441

@anonym_0ff03a no tiež som odišla, tiež matematika. A to že má dotyčná voľno a stíha opravovať v škole akosi neverím. Učila som 5 tried, už príprava trvala večnosť, lebo pre každú diagnózu špeciálne upravená písomka a ešte aj musela byť odsúhlasená špeciálnym pedagógom. A o opravách už radšej nepíšem. A to všetko za smiešny plat

@anonym_ff3441 tiež ma to prekvapilo, keď sme k nim prišli, v jedálni vždy roztiahnutý stôl a na ňom zošity

aurelia2000
12. okt 2025
@anonym_c83346

@anonym_autor Vratit do skolstva sa vies vzdy.

@anonym_c83346 No nie na to isté miesto. Riaditeľky sa zvyknú uraziť a naspäť ťa z trucu nezoberú. Tak jeden kolega išiel teda za riaditeľa 🤭

anonym_5a4fae
12. okt 2025

Ja som pracovala aj v skolstve aj mimo skolstva. Je pravda, ze som sa do skolstva vratila. Mna to velmi bavi a momentalne nemusim riesit financie.
No, tie nekonecne pripravy a oprava pisomiek to mi uz dost prekaza. Kazdy bozi den som zahadzana papiermi.
Uvidim kolko vydrzim, je pravda, ze v inom odvetvi som zarobila viac a bola som “ vazenejsia osoba” ale nerobila som to co ma naplna. Tak som na vazkach… byt fackovaci panacik a robit, co ma naplna alebo byt v spolocenskom rebricku na vyssej pozicii, zarobit viac ale robit to, co ma nebavi…

lucicek1
Autor odpoveď zmazal
anonym_c5d1f8
14. okt 2025
@anonym_5a4fae

Ja som pracovala aj v skolstve aj mimo skolstva. Je pravda, ze som sa do skolstva vratila. Mna to velmi bavi a momentalne nemusim riesit financie.
No, tie nekonecne pripravy a oprava pisomiek to mi uz dost prekaza. Kazdy bozi den som zahadzana papiermi.
Uvidim kolko vydrzim, je pravda, ze v inom odvetvi som zarobila viac a bola som “ vazenejsia osoba” ale nerobila som to co ma naplna. Tak som na vazkach… byt fackovaci panacik a robit, co ma naplna alebo byt v spolocenskom rebricku na vyssej pozicii, zarobit viac ale robit to, co ma nebavi…

@anonym_5a4fae keď ťa praca nebaví a nenapĺňa nebudeš v nej spokojná aj keď zarobis viac.Tak či onak nakoniec odídeš pretože ťa to bude ničiť ale všetko treba vyskúšať o tom je život 😉a dnes žijeme v takej dobe že človek si môže vybrať to lepšie a nemusí napr. 30 rokov robiť stále to isté ako kedysi.

letfenixa
14. okt 2025

@anonym_ff3441 zas učiť 5 tried matiky je extrém.
Tiež som matikarka a doma opravujem maximálne štvrťročky.

macik166
15. okt 2025

Ja som učila 8 rokov. A už by som sa nevrátila ani za nič