Má uzatvorenie pracovného pomeru vplyv na dovolenku?
Žienky otázka ak uzatvorím PP od 2.5. a nie od 1.5 vznikne mi nárok za dovolenku za ten mesiac? Nárok by mal byť, keď odpracujem v danom mesiaci 30 dní a máj ma 31. Opravte ma ak sa mýlim.Ďakujem
Vznikne ti dovolenka za odpracovane dni, po odpracovani 21 pracovnych dni, bez ohladu, kedy PP vznikol. Nasledne, ak PP bude pokracovat, narok na dovolenku za kalendarny rok, po odpracovani 60tich dni.
Ak chces pocitat pomernu cast dovolenky, zapocitavas mesiace az od juna, kedze maj nemas PP od prveho dna.
@ovaaa Katarinaba to napísala úplne presne v zmysle zákonníka práce. Len upresním, že za každých odpracovaných 21 dní ti vznikne nárok na 1/12 dovolenky, až kým neodpracuješ 60 dní. Potom budeš mať nárok na dovolenku za každý celý mesiac 1/12. To znamená, že za máj ti nevznikne nárok, takže budeš mať nárok len na 6/12 ročnej dovolenky.
@mogaa pozname tri druhy dovolenky:
dovolenka za odpracovane dni
dovolenka za kalendarny rok
dodatkova dovolenka
narok na prve dve som popisala. Jedno je vznik naroku, druhe je vypocet alikvotnej casti. Dve rozdielne veci.
@katarinaba nie je to tak ako pises. V tomto pripade sa uplatnuje pomerna cast dovolenky, kedze PP vznikol pocas roka. Ani narok na celu dovolenku po odpracovani 60 dni tento rok nevznikne, pretoze to plati, len ak PP trva pocas celeho kalendarneho roka. Uplne si odignorovala narok na pomernu cast dovolenky, ktora sa prave uplatni v tomto pripade a to ako 1/12 za kazdy cely kalendarny mesiac tevania PP. Takze ano, za maj narok na dovolenku nevznikne a dovolenka sa bude pocitat ako 7 x 1/12 (ak teda PP bude trvat do konca roka). Narok na dovolenku za odpracovane dni vznika az vtedy, ak zamestnanec nema narok na dovolenku za kalendarny rok a ani na jej pomernu cast...
@nelca84 nie. Najprv sa caka na vznik naroku na dovolenku. Prva vznikne za odpracovane dni. Po 21 odpracovanych dnoch. Druha vznika po 60tich dnoch rocna dovolenka. Az po vzniku naroku na dovolenku sa zacina pocitat pomerna cast. U kazdej sa vzdy pocita pomerna cast, logicky. Tam sa maj nepocita. Dva vypocty.
@katarinaba v tomto pripade sa neuplatnuje celorocna dovolenka po odpracovani 60 dni, lebo PP netrva cely kalendarny rok. Jej dovolenka sa vypocita tak ako som napisala 7 x 1/12. Ak sa bavime o naroku do konca tohto roka.
Po kazdych 21 dnoch ma zamnec narok na 1/12 vymery dovolenky. Po dalsich 21 ma narok na druhu 1/12 vymery dovolenky. Po 60-tich dnoch na celorocny vymer, krateni pomerne za 6-12. Aby som presne uviedla.
@katarinaba tak to sedi, len si to predtym komplikovane napisala a zamotala s tou dovolenkou za odprac. dni. Ja som rovno napisala, kolko vznikne narok do konca roka, lebo predpokladam, ze PP bude trvat, takze dovolenka za odprac. dni sa pri vypocte uplatnovat nebude. Ale ok, v konecnom dosledku sme sa dostali k rovnakemu vysledku.
@nelca84 "...takze dovolenka za odprac. dni sa pri vypocte uplatnovat nebude.." ale bude. Ak odpracuje 21 dní, tak jej vznikne prvý nárok na dovolenku - 1/12 z ročného nároku. Po odpracovaní ďalších 21 dní jej znovu vznikne nárok na ďalšiu 1/12 z ročného nároku. Tak, ako ti napísala katarinaba.
Zamestnávateľ ale môže umožniť čerpanie dovolenky, aj keď ešte nárok na ňu nevznikol, ak je pravdepodobné, že zamestnancovi vznikne na ňu nárok do konca kalendárneho roka. Takže ak zamestnávateľ bude súhlasiť, kľudne môže čerpať týždeň dovolenky už napr. po odpracovaní 2 týždňov.

nie nevznikne ti narok az za jun